icon

Ako sa efektívne zbaviť depresie po pôrode?

filipko
16. nov 2006

Ahojte, prosim o radu tie, ktore mali skusenosti s depresiou.
Mam 7 mesacneho synceka, ktoreho strasne lubim, no kedze som bola na neho viac menej sama, v noci som k nemu vstavala 3 x, navodila sa u mna depresia ( zrejme z vycerpania). Bola som v nemocnici 2 tyzdne, uzivam antidepresiva. Chcela by som vediet ako sa tejto choroby co najrychlejsie zbavit. Po prichode domou z nemocnice sa citim lepsie. no dnes v noci som mala naval horucavy, potom zase zimnicu a nakoniec hnacku.
Kto to poznate, napiste prosim.
Dara

femme1308
2. nov 2017

@janefonda tiež si myslím, neviem čím to je že sa to rúca veľa žien dievčat má takého problémy ale čim to je nemyslím, si že mi v živote niečo chýba. A aký problém máš ty liečiš sa či nie? Ako zvládaš zlé stavy?

kk77
2. nov 2017

Ja mam 40 a dvoch pubertakov.

janefonda
2. nov 2017

@femme1308 ja mam stredne ťažkú depresiu ktora vyustuje do panickeho ataku. Liecim sa cca 3 roky. Mala som pauzu po prvom roku, ale stavy sa mi vrátili. A tak som na liekoch. Momentálne sa nechystam redukovat množstvo, som takto spokojná. Beriem sertralin 100 mg rano.
Svoje problémy som sa snažila analyzovať už milión krát. Viem ze som citlivá, a aj dost empaticka. Odkedy mam deti som aj väčší bojko co sa deti a manzela týka. Stále nedokážem pochopiť prečo práve ja... Totižto ja som spokojný človek, mám všetko čo mi treba. Preto si myslím že to u mňa zavinili hormóny. Moje problémy začali cca pol roka po zavedení hormonalneho telieska. Teraz ho mam dva tyzdne vonku a stále verím, že je tu možnosť zlepšenia. Čas ukáže či naozaj. No jedno je isté, naučila som sa vďaka depresii veľmi veľa o svojom tele. Viem že potrebujem viac oddychu, čas aj pre seba... Ma to aj svoje pozitíva. 😉

ivett311
2. nov 2017

Druhý mesiac beriem nové Ad, ale posledné 2 týždne stále horšie a horšie. Som unavená, neistá, slabá tlak na hrudi. Bude to niekedy dobré?😔
Chcela by som druhé bábätko ale neviem či by som zvládla..

eliska13
2. nov 2017

@femme1308 mám 39 r, tých 5 r mi nebolo vôbec nič absolútne žiadne výkyvy, žiadne pochybnosti....potom som si povedala, že mi je dobre znížim postupne vysadim a tak aj bolo po pol roku zle a vtedy začalo to, že chcem druhé bábo a neviem a chcem a nezvládnem...to som bola asi pol roka takáto stále myšlienky či zvládnem či nie vtedy som chodila aj k psychologičke a teraz od jari do jesene som zase si dala liek každý druhý, tretí deň polku zase to isté, takže som si asi potrebovala potvrdiť slová lekárky aj psychologicky,že ich potrebujem asi rada trpím, alebo to neviem vysvetliť prečo si potrebujem stále dokazovať ja to zvládnem aj bez AD
No teraz sa ešte necítim dobre beriem plnú dávku len mesiac, ale je to o 80%lepsie
Na spanie neberiem nič, ale prvý týždeň začiatku liekov som sa budila nad ranom, tak som si dala polku či celý Lexaurin nech ešte zaspím.U mňa znak toho, že začína byť dobre je, že prespím celú noc a nemám s prepáčením ráno prehananie a, ze mi viac chutí jest

esselte
3. nov 2017

@janefonda depresiu a paniku stále niečo spúšťa,u mňa to bol potrat pred 6 rokmi,mam len jedneho pubertiaka a velmi ma zasiahlo,ked sa druhe rozhodlo opustit svet,bola som v 12 tyzdni,potom zacal manzel popíjať a na mna dosla panika,liecim sa dlho a ani nechcem vysadit lieky,lebo pomaly každý sa k nim vrati a zaziva vsetko odznova,no a čo,ved ludia uzivaju lieky na rozne choroby neriešia to,mne je takto ok ,manžel uplne prestal piť,všetko je ok,ale aj tak si lieky ponecham🙂

janefonda
3. nov 2017

@esselte ano vzdy to niečo spúšťa. U mna to bolo precenenie svojich sil, skomplikovala sa nam prerabka, bola som z toho na nervy.
Človek sa musi naučiť sam so sebou narabat. Mat svoje hranice, dopriať si kľud...
U teba to bolo komplikovane, no musime sa aj s takymto udelom vyrovnať.
Tiez si lieky zatiaľ neplanujem vysadiť, raz som to skusila a bolo to do pol roka späť. Vyhrabat sa z toho mi trvalo pol roka. Teraz som stabilizovana a ďakujem liekom za to, ze ma dostali znova do života.
Vlastne odkedy mam lieky, mnohe sa u mna zmenilo. Dokonca som zacala veeela šoférovať, predtym som sa bala ist sama s deťmi v aute. Teraz idem kludne aj 5 hodin k rodičom. Som oveľa vyrovnanejsia nez kedysi, rozvaznejsia. Lieky beriem ako fakt, ktory pomaha a basta.

femme1308
3. nov 2017

@esselte
@janefonda máte môj obdiv ze ste sa dokázali takto postaviť k liekom ja som 2x vysadila a po mesiaci opäť asi to vyvolal stres z operácie ci z nástupu do nového zamestnania.

@janefonda keď sa tak pozriem na obdobie keď som užívala lieky urobila som si skolu vela som pracovala na sebe dokázala veci co teraz nezvladam žiadne bolesti chrbta netrápila ma nespavosť a únava. Teraz sa cítim sko troska este aj 60r babka ma viac energie chuti do života ako ja. Napriek tomu ze mam vsetko manžela ktorého milujem syna z ktorého mam obrovsku radosť no nedokážem ju prejaviť.
Ja mam úzkostné depresívne poruchu z úzkosti prejdem do depresie
Aké lieky užívate a v akých dávkach?

femme1308
3. nov 2017

@eliska13
Mne vravel doktor ze spánok sa upravy až posledný. Teda keď dobre spis aj dobre funguješ

janefonda
3. nov 2017

@femme1308 ja ked sa na to pozriem, tak som pri liekoch znovu ožila. Tento rok som si zalozila živnosť, pracujem na sebe. Chodim na kurzy a neustále sa vzdelavam.
Je pravda, že sa cielene vyhýbam stresu ak sa dá. No na druhej strane tomu čo sa vyhnúť nedá zvládam.
Ty neveríš, že ti lieky môžu pomôcť? Ja som príklad toho, že môžu. Možno nie na 100%, lenze 100%nema ani zdravy človek. Žijem spokojný život, pracujem na sebe, venujem sa sama sebe. Keď mi bolo najhoršie nedokázala som sa deťom ani do oci pozrieť, hneď som plakala lebo som sa obvinovala aka som nemožná. Ale povedala som si dost! Som úžasná mama, skvelá manželka a dobrá dcéra. To pozitivne musi prevalcovat to negatívne. Bez liekov by to u mňa nešlo... No a čo? Tak berieme lieky. Nikto kto to o mne nevie, by to nikdy nepovedal. A ani ja neviem o kazdom, kto ma lieky na tlak, na srdce, na stitnu zlazu... A milion dalsich diagnóz.
Beriem sertralin 100 mg ráno. Ten som brala aj prvý raz. A znovu mi zabral.

femme1308
4. nov 2017

@janefonda mas pravdu ja by som to tiez odporúčala každému kto sa cíti zle len jak si odkazujem hrdinstvo ze to zvládnem no nejak mi to nejde a stále jed nieco prúde som tam kde na začiatku úvahy co bude, žiaden zmysel života, ja uz ani neplacem nejde to co by mi asi aj pomohlo. Pocity menejcennosti stále to iste dookola preco práve ha sebaobvinovanie o neschopnosti neskutočná únava počas dňa a v noci nespavosť. Určite toto vsetko nechcem zažívať chcem žiť plnohodnotný život este to v tej hlave aj usporiadať a nastaviť sa trocha ze lieky su Ok. Ake kurzy si robíš a s čím ideš do živnosti? A vlastne akú diagnózu mas ty?

femme1308
4. nov 2017

@eliska13 tiez si s tym vysadenim liekov asi nieco odkazujem keď fungujem ako tak dobre hneď by som vysadila. Inak ta únava je príšerná cez den by som len spala a v noci zas trpim nespavosťou alebo zaspim a po hodine sa zobudím a neviem zaspať vtedy chodím po byte ako vľúdna ovca. Ľahnem nič vstanem idem do obývačky pozerám TV zas idem ľahnúť a taký kolotoč vkuse dookola.
Pritom ja som asi pol roka fungovala na liekoch tak ze som znížila na polovičku každý den potom obden a potom iba 2-3x v týždni a tak som vysadila.

femme1308
4. nov 2017

@esselte ako dlho sa liečiš a čo užívaš? máš výkyvy?

janefonda
4. nov 2017

@femme1308 našťastie ja som sa s liekmi uplne zmierila. Zo začiatku som to brala ťažko, dnes su uz mojou súčasťou. Niektore veci sa nedaju ovladnut iba vôľou, ale treba doplnit hormóny. Na tom nevidím nič zlé.
Podnikám ako kozmezicka, praca ma velmi bavi, viem si regulovat pracovny čas co je pri deťoch dôležité.

femme1308
4. nov 2017

@janefonda tak to je super držím ti palce veľmi. Ta práca by bavila asi aj mna. Ako si si robila kurz alebo ako môžeš kľudne aj Ip nebolo nákladné začiatok? Mas aj prístroje?

esselte
5. nov 2017

@femme1308 liecim sa uz pomaly 7 rokov,lieky beriem stále,nevysadzovala som,nemávam teraz výkyvy,skor by som povedala,ze ma viac nakopli a riesim veci uplne ináč ako predtým,kym som ochorela,beriem zivot vážnejšie,snažím sa pomáhať iným,dokonca aj v praci som aktivnejsia,mna tie lieky nejako nakopnu a idem🙂

esselte
5. nov 2017

@femme1308 užívam paretin 30 mg a rivotril 0,25 mg rano a večer,rivotril chcem vysadiť

femme1308
5. nov 2017

@esselte a 7r uzivas tie iste AD aj dávky ci ti ich menili? Ja sa teraz neviem v živote najst akoby som sa stratila co ma baví co mi vyhovuje nič. A vynechala si nieco v strave čítala som ze káva by sa nemala.

rennn
5. nov 2017

@femme1308 ahoj. Chcem sa opýtať ty si teraz bez liekov? Ja som tiež vysadila, nejaký čas bolo celkom dobre ale teraz asi týždeň sa to nejak zhorsuje, najhoršia je nespavost ☹

femme1308
5. nov 2017

@rennn ahoj ano som bez ja som vysádzania od mája cca na pol dávke potom polovičná dávka obden potom 2-3x do týždňa a od septembra som vysadila úplne. A stavy sa začínajú zhoršovať v noci návaly tepla zle sny, cez den úzkosti, myšlienky neschopnosti strachu obavy asi som neurobila dobre ze som vysadila v jeseni aj po prvý krat som vysadila v decembri

rennn
5. nov 2017

@femme1308 u mňa to až také nie je, cez deň trocha uzkosti a v noci ma trapi nespavost a z toho potom tiež prídu uzkosti....zatiaľ fungujem cez deň normálne bez problémov ále neviem dokedy kvôli tomu spanku...teraz nie je dobe vysadzat radšej na jar ale ja som musela...neviem co bude dalej

femme1308
5. nov 2017

@rennn preco si musela ako dlho si užívala AD a načo?

rennn
5. nov 2017

@femme1308 niečo vyše roka som brala ale musela som vysadiť bolo mi z nich strašne zle, niekedy úplne mimo už som tak nevedela fungovať a to som brala len úplne malu davku...ja mam uzkosti na to som brala

femme1308
5. nov 2017

@rennn a co si brala? V akých dávkach?

rennn
5. nov 2017

@femme1308 trittico 1/3 len a pri vysadzani ešte aj tu som si delila...zo začiatku sa to dalo zniesť aj mi ten liek pomohol a stále som dufala že bude dobre ale potom tie vedľajšie ucinky boli neznesitelne...no neviem ako ďalej, poviem pravdu ja sa už bojim brat takéto lieky

femme1308
5. nov 2017

@rennn tak to ti verím ze sa bojíš aj zmeniť liek a psychoterapiu si neskusala ja chodím a musím povedat ze na to troska posúva dopredu aj keď su to minimálne kroky ale niekedy keď mi je lepsie som vďačná aj za to. A co ti diagnostikovali?

rennn
5. nov 2017

@femme1308 neskusala som zatiaľ, uzkostnu poruchu mam...uvidim ako bude ďalej, nemam chuť zase brat lieky, chcem sa toho už zbaviť navždy...nie raz som si kvôli tomu aj poplakala že prečo musim tuto chorobu mat a zavidim každému kto takým niecim netrpi.

femme1308
5. nov 2017

@rennn dobre poznám tie stavy veľmi dobre poznám tie pocity tiez ma prepadne plač hnev veľká uzkost potom obviňovanie co som mohla urobiť inak preco práve ja co som komu urobila to je aj o myšlienkach. Možno fakt skus tu terapiu.
Ja sa teraz neviem nejak zatriedit a to ma dost dáva dole

rennn
5. nov 2017

@femme1308 mne keby sa to neprejavovalo nespavostou tak by to bolo dobre dálo by sa to zvládnuť, lenže toto je najhorší príznak asi pretože potom sa zhorsuje celkový stav človeka....a ako prebieha psychoterapia?

esselte
5. nov 2017

@femme1308 beriem stale rovnaku davku,na zaciatku som brala venlafaxin,potom cymbaltu,ale paretin ma drží najlepšie,jem aj pijem kávu,momentálne držím dietu a cvičím,lebo som dosť pribrala,bez kavy som nikdy nebola,mne nerobila zle,skor by som povedala,ze mi bolo lepšie,keď som si ju dala,musíš si nájsť nejaku náplň dňa,aby si myslela na iné😎