Ako sa efektívne zbaviť depresie po pôrode?
Ahojte, prosim o radu tie, ktore mali skusenosti s depresiou.
Mam 7 mesacneho synceka, ktoreho strasne lubim, no kedze som bola na neho viac menej sama, v noci som k nemu vstavala 3 x, navodila sa u mna depresia ( zrejme z vycerpania). Bola som v nemocnici 2 tyzdne, uzivam antidepresiva. Chcela by som vediet ako sa tejto choroby co najrychlejsie zbavit. Po prichode domou z nemocnice sa citim lepsie. no dnes v noci som mala naval horucavy, potom zase zimnicu a nakoniec hnacku.
Kto to poznate, napiste prosim.
Dara
Ahojte. Vedeli by ste mi odporucat psychologa pre dospelych v Leviciach prosim? Potazmo psychiatra. A aj skusenosti. Dakujem pekne.
Kocky este sa chcem opýtať tie co ste uz užívali antidepresíva, skúšali ste aj nieco ine? Nemyslím psychoterapiu ale napríklad hypnózu, alebo nieco podobne?
https://www.liecivaterapia.sk/sluzby/metoda-srt...
Alebo namiešané bylinky bachove essencie....?
@all aj sem kopírujem
1. Ako kontrolovať panický záchvat svojím dlhodobejším a pravidelným životným štýlom/životosprávou?
Skúste dýchať pravidelne, (asi 10, 12 nadýchnutí za minútu). Skúste dýchať do brucha, nie do hrudníka. Trénujte upokojujúce dýchanie vo chvíľach, kedy ste v pohode, aby ste sa túto techniku naučili vopred.
Skúste relaxovať: cvičením, relaxačnými a dýchacími technikami, hudbou...aspoň hodinu 2krát denne (tieto sa tiež treba naučiť vopred, aby ste ich mohli využiť keď Vám je zle)
Snažte sa svoje pocity v takejto situácii vnímať viac ako pozorovateľ a opakujte si formulky, ktoré Vás upokoja (napríklad „vyplavuje sa len napätie z môjho vnútra, nič vážne sa mi nestane“)
Pravidelne sa stravujte, radšej viacero menších porcií počas dňa. Nezabudnite na raňajky, aby Vám neklesla hladina cukru v krvi.
Vyhýbajte sa alkoholu, čiernemu čaju, káve a sladeným nápojom
Pre ženy: práve pred menštruáciou sa snažte vyhnúť sa stresovým situáciám, keďže vtedy je väčšia pravdepodobnosť, že dostanete panický záchvat
Naučte sa asertivite: to znamená vedieť povedať nie, alebo vedieť požiadať o pomoc a vedieť si vyhradiť čas len pre seba.
2. Čo robiť pred nepríjemnou alebo ťažkou situáciou? (pred tým, ako sa dostanete do situácie, v ktorej si myslíte, že budete panikáriť)
Pokúste sa neponáhľať sa, nestresovať a udržať sa v čo najpokojnejšom stave
Pravidelne si nájdite len čas pre seba...jedzte každé tri hodiny, pite veľa tekutín a skúste sa vyhnúť kofeínu, zacvičte si (rozcvičte si plecia, hlavu, zápästia)
Skúste si trénovať dýchacie a relaxačné techniky...(aj 5 minút na toalete, pred liečbou alebo vyšetrením môže pomôcť)
Pokúste sa nemyslieť na to, čo by mohlo dopadnúť zle...skúste sa niečím rozptýliť...hudba, myslite na niečo pekné, porozprávajte sa so známym...
Ak aj budete myslieť na túto stresujúcu situáciu...nevadí...pripravte si dopredu viac reálnych myšlienok, ktoré Vám pomôžu ostať pokojnejším (napríklad: po liečbe nie je vždy nevoľno, ak mi aj bude horšie, za chvíľu to aj tak prejde, ....)
3. Čo robiť počas nepríjemnej alebo stresujúcej situácie?
Postavte sa k tomu s kľudom, pokojne...snažte sa spomaliť
Snažte sa nechcieť utiecť z tejto situácie...to Vás môže len viac vystresovať
Odpútajte svoju pozornosť na niečo príjemnejšie...hudba, rodina...
Ak aj začnete panikáriť...nebojte sa, skúste znovu dostať pod kontrolu svoje dýchanie. Dýchajte prirodzene a pomalšie (10-12 krát za minútu, do brucha a nie do hrudníka)- tak ako ste si to natrénovali, vyhnite sa hlbokým nádychom. Môžete si so sebou zobrať aj papierové vrecúško a pomaly dýchajte doňho a z neho. Do Vašej krvi sa znovu dostane prirodzené množstvo oxidu uhličitého, ktorý pri takomto rýchlom dýchaní (hyperventilácii) chýba.
Nesnažte sa s týmto záchvatom bojovať...to znovu len môže predĺžiť a zhoršiť Vašu reakciu naň.
Pamätajte si, aj ten najhorší záchvat úzkosti netrvá viac ako 15 minút...budete znovu v poriadku.
4. Čo robiť po takejto stresujúcej situácii?
Po takomto záchvate sa môžete cítiť veľmi vyčerpaní , nahnevaní na seba samého, že ste to nezvládli lepšie, v strese, že také niečo sa bude znovu opakovať. Teraz Vám môže pomôcť:
Skúste si dopriať aspoň hodinku len pre seba...oddýchnite si a relaxujte (tak ako je to príjemné Vám). Prešli ste si nepríjemnou a vyčerpávajúcou situáciou...potrebujete si vydýchnuť. Skúste akúkoľvek relaxačnú techniku, dýchaciu, predstavujte si niečo príjemné, alebo počúvajte hudbu.
Snažte sa porozmýšľať nad tým, že čo Vám v tejto situácii pomohlo. Ak sa to stane nabudúce, budete vedieť, čo Vám pomôže znovu. Prípadne, čo ešte by ste v takejto situácii mohli skúsiť, aby ste ju zvládli lepšie. Ak získate viac sebadôvery, že to zvládnete, zmiernite svoj strach z toho, že to znova príde. To môže zabrániť ďalšiemu takémuto záchvatu, pretože ten je často vyvolaný práve strachom z toho, čo keď príde znova...
Odmeňte sa. Zaslúžite si to, keďže ste to zvládli.
Skúsenosť, že tento stav VŽDY napokon odznie, že sa Vám nič zlé nestane, teda že je to „len vo Vašej hlave“ + to čo Vám pomohlo záchvat zvládnuť sú dôležité momenty, ktoré Vám môžu pomôcť zvládnuť záchvat lepšie, ak by sa náhodou objavil znova. Pokiaľ sa Vám nedarí situáciu zvládnuť vlastnými silami určite vyhľadajte odbornú pomoc!!! Vždy sa poraďte o svojich symptómoch aj s lekárom hneď na začiatku.
Ponúkame Vám tiež cvičenie, ktorým si môžete pomôcť v prípade, že sa záchvat zopakuje. Ak sa necítite na to, aby ste si spravili toto cvičenie sami, môžete požiadať o pomoc psychológa, niekoho blízkeho, alebo sa k nemu vrátiť neskôr.
Cvičenie:
Porozmýšľajte nad tým, ako prebiehal Váš posledný záchvat, na čo ste mysleli pred tým, počas a aj po tom, ako ste boli v tejto situácii.
Skúste porozmýšľať v pokoji, ako by ste mohli tie myšlienky, ktoré Vás vystrašili zmeniť na omnoho realistickejšie a pravdivejšie. Napríklad myšlienku: „Teraz sa mi určite niečo stane, je koniec..toto nemôže dobre dopadnúť“. Skúste ju vymeniť za omnoho pravdivejšiu, napríklad: „Bude to nepríjemné, ale bude to trvať chvíľu a potom bude zase všetko v poriadku, vždy sa mi napokon uľaví“. A takto skúste nahradiť aj ďalšie.
K tomuto článku je priložená aj pomôcka, ktorú si sami môžete a potom ju mať pri sebe. Vďaka nej si priamo v situácii, kedy budete potrebovať pomoc, môžete ľahšie spomenúť na to, čo Vám môže pomôcť a minimalizujete myšlienky, ktoré Vás zbytočne vystresujú.
Pomôcka na zvládanie pocitov strachu, úzkosti a panického ataku
Pred
Počas
Po
Ste v pokoji? Jedli ste niečo?
Ak ste v strese upokojte sa, napite sa vody a nezabudnite sa najesť.
Stresujete sa?
Pokúste sa spomaliť. Choďte na toaletu a skúste dýchaciu techniku, uvoľnite sa.
Povedzte si:
Zvládol som to. Aj keď to bolo ťažké, a to chce odvahu. Odmením sa za to niečím príjemným.
Ste napätý?
Skúste relaxačné techniky.
Myslíte na najhoršie?
Skúste sa odreagovať niečím príjemným a vymeňte nereálne myšlienky za reálne
Spýtajte sa seba:
Bolo to teraz ľahšie?, trvalo to kratšie?
Rozmýšľate nad tým, ako to môže zle dopadnúť?
Skúste sa odreagovať niečím príjemným, a skúste zmeniť negatívne myslenie myšlienkami ako:
Hovorte si:
Dokážem kontrolovať svoj strach, už viem ako na to.
To, že som skúšal relaxačné techniky mi teraz pomôže.
Spýtajte sa seba:
Čo môžem spraviť inak nabudúce?
Čo mi pomohlo?
1.Zvládol som to predtým, zvládnem to aj ak sa to objaví znova. Je to nepríjemné, ale existujú aj horšie veci.
Hovorte si:
Nedostanem infarkt, nezbláznim sa, ani nad sebou nestratím kontrolu.
Povedzte si:
Aspoň hodinu budem len relaxovať, aby si moje telo oddýchlo.
2. Moje skúsenosti mi pomôžu to zvládnuť, ak sa to znovu stane...mám informácie o tom, čo môže pomôcť
Hovorte si:
Bude to trvať len chvíľu, potom to prejde.
Povedzte si:
Musím byť trpezlivý, záchvaty nezmiznú zo dňa na deň, potrebujem čas a tréning. Čím menej sa ich budem báť, tým ľahšie ich prekonám.
3.Stresovanie sa dopredu nemá zmysel
Doplňte vlastné myšlienky:
Môžete si túto tabuľku vytlačiť a len tak pre istotu ju mať so sebou. Alebo si ju zoberte, keď viete, že by ste mohli mať strach a začať panikáriť...napríklad pred liečbou, pred vyšetrením a pod. Do prázdnych políčok si doplňte to, čo si Vy myslíte, že by mohlo pomôcť práve Vám. Nemusíte túto tabuľku použiť, ale budete vedieť, že keby niečo, máte ju so sebou. A vo chvíli, keď je človek vo veľkom strese, zvyčajne nie je schopný reálne uvažovať...preto to môže v takejto chvíli pomôcť. Samozrejme, tréning relaxačných techník a odreagovania sa od negatívnych myšlienok je veľmi dôležitý. Poraďte sa aj so svojím lekárom, a psychológom. Môžu Vám poradiť a podporiť Vás.
simona-simi ahoj simonka ako sa mas? Neviem ci si este na mna pametas ale dlho som tu nepisala. Mozno sa uz aj podarilo malicke.Ja som na tom rovnako raz hore raz dolu, ale snazim sa, chodim do prace. Ty uz pracujes, alebo si este na pn.
@rennn
Ahojte,
mny uci terapeutka inak myslieť, nehladat stale len tie najhorsie scenáre, mám si zapisovať svoje myslienky pred a pocas uzkosti, zapisovať si, s kym som bola, kde som vtedy bola a potom ich analyzujeme, opravuje ma, hovori mi, aky postoj mam zaujať, ze nemam zasahovať do automatickej regulácie organizmu napr. a pod. Ja som mávala aj búšenie srdca, z coho sa mi rozvinula v noci potom aj uzkost, povedala mi, ako mam rozmyslat, aby sa mi z toho ta uzkost nerozvinula a pod.
Ide o kognitivno-behavior. terapiu, chodím už rok. Na zaciatok mi najviac pomohlo asi uvedomiť si, ze si to vytváram sama.
@femme1308
Mne robi problem momentalne zbavit sa strachu zo strachu, tie zauzivane strachy, ktore sa uz niekolkokrat objavili v tej iste situacii v minulosti... to by ma zaujimalo, co s tym... spytam sa na terapii. Casom sa totiz vyvinuli strachy aj v takych situaciach, ktore som na zaciatku poruchy nemala... hoci nakoniec tie situacie dopadli aj dobre a to, coho som sa obavala, sa vobec nesplnilo.
@femme1308
ahoj, áno, ved to su prave tie zakladne myslienky, ktorymi si vytvarame tu poruchu. Zatial to skusam iba nejaky cas, ale mam pocit, ze moj stav je lepsi. Citala som o tom v knihe - uvedomit si, ze mi nabehla automaticka a negat. myslienka, uvedomit si, ze je automatická a teda nesprávna a potom prerobenie tejto myslienky - ako by rozmyslala v tejto situacii napr. moja sestra, ktora nema tuto poruchu a je vesela. Iste ju by taky hrozny scena, ako mna, nikdy nenapadol. Cize vymysliet potom potizivnejsi scenar a to znamena, ze sa nerozvinie uzkost. Aj ked, v niektorych situaciach sa to asi tazko aplikuje ... ale mne to pomaha citit sa lepsie.
No a ano, spochybnovanie - to sa deje casto... tieto poruchy velmi suvisia so sebaistotou, tu este ani zdaleka nie som za vodou... Mas casto situacie, kedy o sebe pochybujes?
@katka2808 ako ja som stále bola nerozhodná a stále som váhala nád všetkým ale od kedy prišla prvá uzkost a potom z dlhodobej úzkosti depresia nakoľko mam uzkostno depresívne poruchu tak od vtedy sa podceňujeme aj seba vedomie išlo o dost dole chcem ist do prace aké tie úzkosti co zažívam keď si predstavím nástup a co a ako viem ze keď to neskúšam nezažijem a bude to este horšie ze som neskusila ale niekedy je to neznesiteľne.
Šnazim sa zmeniť myslenie keď prídu takéto myšlienky no nue stále sa to podarí.
A uzivas nejaké lieky?
@femme1308
Jaj a este ma napadla jedna vec, aj ked nie je to asi lahke... terapeutka mi radí snazit sa prijat tie uzkosti ako moju sucast a nebať sa ich... no a nebáť sa hovoriť ani o poruche, nehanbiť sa za to - lebo je nesmierne tazke stale to len skrývať pred ludmi a pritom byť stale v napätí aj kvoli tomu - tym padom sa nemozem nikdy / nikde dostatocne uvolniť...
No a sama seba sa snazim dokopať do niektorych veci, aj ked vobec sa mi nechce, ale bojim sa, ze ak prestanem chodit na nejake miesta, uplne sa izolujem... Je to dlhy proces, ale treba veriť 🙂 ze sa to polepsi, že sa to dá - aj ked nie priamo vylieči.
Čaute, mna dnes premohol uplny smutok, mam strach že takto bojovať budem uz do konca života. A ja to tak nechcem. Samozrejme robim pre seba veľa, v niečom mi aj choroba otvorila oči, no občas sa toho na mňa navali viac než unesiem. Dnes som si poplakala a uz je lepšie. No pochybnosti mám stále.
@janefonda to sa zle číta veď si písala pred pár dňami, že si Ok,že to bolo asi len malé zakolisanie.Ja som včera vstávala výnimočne skoro 04:30 muž išiel na sluzobku a zobudil ma a bola som celý deň bez nalady, slabá už okolo obeda som čakala na večer.Mna malo spánku úplne skluci.Dnes by som povedala, že mám po dlhej dobe konečne dobry deň aj napriek dažďu a tej tme čo je tak skoro vonku.Tie dni sú neuveriteľne dlhé.nie si len vyčerpaná z deti, roboty?
@katka2808 tak si predstavujem dobru terapiu a nie to čo som absolvovala ja a tie úzkostné myšlienky mávam aj ja.Ta knižka od Praska je dobra.Mne to psychologička tak vysvetlila, že sa často presilujem neoddychujem a časom sa tak vystavim, že telo reaguje úzkosťou búšenie srdca a az potom prídu myslienky až ich je tak veľa, že to prejde do miernej depresie
Začnem rozmyslat, že prečo sú ostatní silní, že ako budem takto žiť ďalej čo ma čaká o 5 rokov, ako by som zvládla to či ono, ja stále bludim buď v minulosti aké to bolo super, keď bol syn malý, aká som bola šťastná a mala zmysel života, alebo naopak myslím moc do budúcnosti
Nežijem tu a teraz ako mi radila psychologička
Áno na myšlienky mi povedala, že im mám povedať stop teraz na to nemyslím, mám zle obdobie to, čo si myslím nie je pravda a pod...
Podceňujem sa, neverím si v nových veciach aj sa niekedy chválim sama🙂)v duchu.Vlastne mňa nikdy nikto nechválil, ale zase ani nehanil.Ani rodičia ani muz zato syna veľa chválim a podporujem, lebo viem, že je to dôležité.Niekedy si myslím, že som zacyklena a budem stále žiť takto rovnako nejako nudne stereotypne
Moja kamarátka išla teraz do práce od 12 m dieťaťa dlho očakávaného vytúženého a dostala depresie, že je celý deň sama doma do večera, mala nechce spať, jesť povedala, že musela ísť, lebo sa zblazni.Je to smutné čo sa deje s psychikou zien
Ja som začala pravidelne užívať magneb6, calcium, d cit a tento mesiac som čas pred menzesom mala úplne super žiadne vykyvy
@katka2808 zvláštne, lebo keď som sa pýtala mojej psych či si to sama privodim mi povedala, že nie, že tak mi klesne vplyvom vynechania liekov serotonín, že začnem na veci reagovať úzkostne a potom sa to už valí
Ale je pravda, že či beriem či nie lieky gro mojej povahy je rozvážna zodpovedná všetko premyslieť naplanovat...nič spontánne
@eliska13 ahoj, dnes je uz fajn, možno som si včera len potrebovala pustiť ventil... môže to byť únavou, plus to počasie, včera cely den prsalo uz tretí deň po sebe. Dnes by sa malo zacat vyjasnovat tak sa teším.
Najhoršie je, že to neviem odlíšiť ci je to len unavou, alebo je to depka. Na druhej strane stále čakám kedy sa mi spustí menštruácia, nakolko som ju viac nez tri roky nemala-to bolo preto, že som mala hormonálne teliesko. Tak som taká napätá. Podbrusko ma boli uz tretí týždeň a stále nič.
Včera mi bolo tak zvláštne celý deň, hlava ma bolela úplne od rána, totálna únava len by som spala a potom na mňa dolahol smútok. A klasika obvinovanie, že prečo veď som spokojná, mám všetko čo som si v živote priala.
@eliska13
Ahojte,
ja som to aj viackrat citala, ze si to clovek privodzuje sám, ale su iste typy ludi (osobnosti), ktore su nachylnejsie na uzkosti - su to vacsinou perfekcionisti, ktori vsetko berú prilis zodpovedne. Je to zvlastne, ani ja som tomu nechcela verit, lebo ak si to vytvaram sama, ako je to mozne, ze mi lieky ako lexaurim potom pomoze? Ale naozaj, skusam to aj na sebe, je to v hlave, toto mi potvrdil aj moj lekár.

@rennn podľa druhu ci skupinová tam som nebola alebo induvid. mne to dost pomohlo vysporiadať sa s istými vecami a najst vhodne jednanie na istých ľudí a byt viac asertivna povedat aj nie a podobne. Určite za seba odporucam ale je ti zdĺhavé no nie neúčinné. Mne to ukázalo smer no nevysporiadanych veci je viac fakt je to na dlhe lakte aj som plakala aj istým veciam sa bránila každý mame nejaké problémy akoby ich prežiješ este raz no spôsobom ktorý ti neublíži. Je to akoby dôverný rozhovor s kamoskou ktorej povieš úplne ze vsetko od detstva zhodnotí aj teba. Veľmi dôležitý je vzťah ty a terapeut. Preto je vhodne skúsiť sk si sedíte fajn ak nie zmeň. Ja som Id začiatku mala tu istú psychologicku je na vysokej úrovni musíš hľadať