icon

Ako sa efektívne zbaviť depresie po pôrode?

filipko
16. nov 2006

Ahojte, prosim o radu tie, ktore mali skusenosti s depresiou.
Mam 7 mesacneho synceka, ktoreho strasne lubim, no kedze som bola na neho viac menej sama, v noci som k nemu vstavala 3 x, navodila sa u mna depresia ( zrejme z vycerpania). Bola som v nemocnici 2 tyzdne, uzivam antidepresiva. Chcela by som vediet ako sa tejto choroby co najrychlejsie zbavit. Po prichode domou z nemocnice sa citim lepsie. no dnes v noci som mala naval horucavy, potom zase zimnicu a nakoniec hnacku.
Kto to poznate, napiste prosim.
Dara

katka2808
9. nov 2017

@eliska13
Áno, toto presne mávam aj ja, ze si robím scenáre do dalekej buducnosti (aj 15 rokov dopredu, čo bude ked tu nasi (moji rodicia) raz nebudu, a podobne). Prave v tej knizke od Wilsona sa pise, ze to je tym, ze vobec riesime buducnost. Viem, ze je to tazke, lebo aj ja casto zabludim do buducnosti, a mysliem na zlé veci... ale mali by sme sa zmaerať na pritomnost.
No a mne v poslednomc ase pomaha nerobit zo zbytocnych veci drámu - povedzme, naco sa trapime nad pocasim? zmenime ho? preco si nim dáme pokazit naladu, ked je to len pocasie? no a co, ze je tma. alebo si nechcem nechať pokazi moju dobru naladu niekym inym. a tusim ma aj práca zacala viac baviť. Minule som citala, ze na vsetkom zo zaciatku negativnom sa mame snazit najst nieco pozitivne. Mozno to znie, ze ake lahke, ze to nemoze ucinkovat, ale ja sa kvoli tomuto po 2-3 tyzdnoch citim lepsie 🙂
Ja si tiez dávam kazdy den Magne B6, plus omega 3 mastne kyseliny som citala, ze treba papať 🙂 dnes sa predavaju uz aj vo forme vitaminov, ktore maju napriklad aj pomarančovu prichuť.
Drzme si palce.

eliska13
9. nov 2017

@katka2808 iste veď nespochybňujem tvoje slová.Niekedy neviem čo bola od psychologicky milosrdna pre lož, aby sa mi polepšilo a neútočila som sama na seba, a čo pravda.Lebo ja mám tendenciu všetko zvaľovať na seba nemáme druhé dieťa,, lebo som bojko uzkostlivy, lebo sa bojím aké to bude, lebo....
A to s tými rodičmi si trafila klinec po hlave:(tiez sa mi snažila psychologička prisúdiť perfekcionizmus s tým nesuhlasim.A teda ty berieš AD či len ukludnovaky, keď je zle?

eliska13
9. nov 2017

@katka2808 skúsim nebyť pesimista, ale ja si myslím, že povahu človeka to aký mal vzor v rodičoch, prežívanie sa nedá zmeniť.Tie myšlienky snáď sa dajú ovplyvniť a nejako sa tešiť na to dobre čo príde mne min.rok pripadalo, že všetko dobré skoncilo bolo to hnusné obdobie

katka2808
9. nov 2017

@eliska13
Ahoj, samozrejme len sa nestazovat na pocasie, či vseobecne nestazovat nepomoze... ale iste je to krocik k lepsiemu aspon. Zalezi, co clovek preziva, cim vsetkym prechádza, aku ma povahu, aku ma podporu. Ale aj maly posun potesi, samozrejme. A co si mala za problemy, ak sa mozem spytat? ☹

katka2808
9. nov 2017

@eliska13
Ahoj,
ja AD neberiem, zatial nebolo treba, nastastie. Aj ked mam horsie a lepsie obdobia. Ale neodsudzujem nikoho, lebo ak treba, tak treba a je to správne. Ja si dám Sédatif, pomáha aj L-Tryptofan ak treba a ked je horsie, tak anxiolytikum. V mojom pripade ja prefekcionista som a som aj velmi zodpovedna, az prilis asi 🙂. No a som dost vážna, beriem prácu velmi vazne. Vela ocakavam aj od druhych.
Urcite nie si len ty vzdy na vine a ak sa na to necitis, ze nemate dieta, tak je to tiez fajn, lebo mama dieťaťa je dolezita, ona s nim bude celé dni, ona bude pri nom cely cas, ked je dieťa choré, ked treba ist s dieťaťom do nemocnice na pár dní, ide opať matka, nie otec... a pod. Vieme, ze chlapi sa len popri "zvezú". Takze podla mna by si sa nemala viniť...

eliska13
9. nov 2017

@katka2808 vždy v zlomových pre mňa ťažkých veciach nová práca, sťahovanie sa tak vysilim,že prídu na mňa úzkosti, lebo vysadim AD a do pol roka je všetko spať.pred 2r mierna depresia a tak...veľmi zodpovedná a veľké očakávania od druhých v tom som sa našla🙂tak si nejako vnútorne neverím.Neventilovanie stresu ani neviem kde je gro mojich problemov.Ale fungujem varím, dobre už spím len sa nejako zmieriť, že nie vždy môže človek všetko mať čo mal vysnívané.A mám utkvelu predstavu podľa psych, že všetci sú silnejši ako ja a to mi nepridáva na sebavedomi vraj mám ružové okuliare o druhých ľuďoch🙂

femme1308
9. nov 2017

@eliska13 a teraz uz si stabilizovaná? Mas iba AD ci aj benz.?

eliska13
9. nov 2017

@femme1308 iba AD Lexaurin som si dala v začiatku brania, keď som sa v noci zobudila asi 4x a už nevedela spať do rána.Teraz už nemám úzkosti asi týždeň predtým to bolo občas veď vieš ten začiatok AD býva ťažší

femme1308
9. nov 2017

@eliska13 ano viem este len 3den ale idem explodovať stav sa prehĺbil aj uzkost sa zvýšila beoamatas koľko trvajú tie príznaky?
Ty si teraz koľko na plnej dávke

eliska13
9. nov 2017

@femme1308 fúha aj som si myslela,že to takto bude.Davaj si benzaky tie Ti to zmiernia.Mne tak bolo asi 4-5 dni.Teraz beriem plnú 6 týždňov drž sa!

eliska13
9. nov 2017

@femme1308 zvládaš byť sama doma?

eliska13
9. nov 2017

@femme1308 myslela som to tak, že ešte horšie mi bolo 4-5 dni potom jasné, že ešte prišli úzkostné myšlienky, ale nie v takej sile predtým to bola taká dlhotrvajúca úzkosť aj som si poplakala pár krat

femme1308
9. nov 2017

@eliska13 ja som mala predtým serlift zrušil sa tak sertralin vysadila a teraz 3den cipralex nemáš s ním skúsenosť tak by som chcela byt Ok nič ma nebaví neviem sa donútiť bežne veci variť prať žehliť spánok sa zhoršil Ach Jaj 😒😒 takze taký týžden vedľajšie účinky?

eliska13
9. nov 2017

@femme1308 vôbec nepoznám iné lieky ja mám roky len Seroxat.Ale ja som po týždni bola tak, že idem k lekárke nech mi ho vymení za niečo ine,že možno nepomáha uplne som bola bezradná a pár dní na to už mi bolo dobre.Ani nemôžeš zvládať žehliť a tak nepresiluj sa príde čas, keď to zvládneš.Ved celé noci nespis nemôžeš fungovať v úzkosti a depke ako bezne.Asi týždeň, ale neriadi sa tým každá sme iná,aby si nebola sklamaná.Oddychuj pozeraj TV, čítaj a čo najviac sa snaž spať bude lepšie aj, keď teraz neveris

femme1308
9. nov 2017

@eliska13 vieš ja mam aj obrovské úzkosti z toho ze od dec mam nastúpiť do prace no v takom stave... je to veľká príležitosť a opäť zlyham 🙁 Myslim ze aj to mi prispelo k návratu úzkosti

esselte
9. nov 2017

@femme1308 benzakov sa neboj,ad potom budu silnejšie a uz benzak nebudes potrebovat,hoci ja beriem aj teraz polku rivotrilu,citim sa istejsie,preco sa trapit,benzaky ti pomozu,kym nastúpia ad🙂

esselte
9. nov 2017

@femme1308 napisala som ti do ip

eliska13
9. nov 2017

@femme1308 ja viem, že sa toho bojíš, ale teraz sa bojíš všetkého vydrž a rozhodneš sa o pár týždňov.pri najhorsom to preložis na január nedá sa?teraz máš najhorší čas nad tým rozmýšľať

femme1308
9. nov 2017

@eliska13 to mi je jasne neda sa preložiť na január blbo to prišlo no to je jasne lebo som v jednom kolotoči

eliska13
9. nov 2017

Ja som bola na tom tak zle, že som synovi objednala pizzu a obviňovala sa, že ani mu nenavarim, lebo nevládzem.Hlupe hnusné myšlienky ako rýchlo človek stratí pôdu pod nohami.

femme1308
9. nov 2017

@eliska13 tak to ti verím ja uz 4den nevarim fungujeme na polotovaroch a co sa jedla týka tak do seba dostanem ráno polovicu rožka trocha čaju, kávu a potom až vecer ma manžel doslova donúti aspon suchu malú bagetku myslim ze aj to mi nepridáva no nemozem viac mam úplne stiahnutý žalúdok ani pohár vody nevypijem cely naraz

janefonda
10. nov 2017

@femme1308 toto nechutenstvo dobre poznám. Muž ma doslova nútil jest. Keď sa mi polepsilo začala som dbať na pravidelnosť jedenia. Čiže ranajky si dopriať a to ja som väčšinou jedla prve jedlo okolo jednej poobede. Teraz už viem, že musím naozaj aj na toto dávať pozor. Akonahle prestanem mat pravidelnosť je mi zasa zle.
Obvinenia ohladom toho, že občas deti maju suchu stravu, či donaskovu naozaj netreba mať. Aj my mame právo občas jednoducho vypnúť. To nie je naše zlyhanie.

steinbock
10. nov 2017

Aj ja sa potrebujem zbavit depresie alebo neviem ako to mam definovat. U mna to zacalo ked mal syn asi nieco po 2.roku zacala som byt unavena nevyspata manzel to nazyval ze som nevrla ale namiesto oddychu som radsej isla upratat alebo nieco urobit lebo som vedela ze zajtra mam este urobit to alebo ono (to je ta vidina buducnosti co este musime)nevedela som ze vraj to vravel manzel byt mila k inym ludom alebo znamym,odnikoho som nepotrebovala pomoc, na syna som obcas skrikla alebo som sa prichytila pri tom ze ho akoby ignorujem a ked prisiel den ze som z nicoho nic zacala kricat a plakat, bolo mi vsetkeho ľuto zacala som brat sedafit a magne b6 teraz mame 2 dieta a ja sa niekedy citim este horsie manzel oddchadza za pracou na dlhsie doby prec (5mes.) a ja odmietam akukolvek pomoc rodiny pretoze tak by som bola este nervoznejsia z toho ze nemam upratane tak ako to robim ja a tiez sami nepaci pristup k mojim detom a to ze neakceptuju to co ja poviem. To je aspon trocha z mojho problemu (bolo by toho na dlhsie pisanie)niekedy neviem co dalej poradte mi co s tym vdaka

eliska13
10. nov 2017

@janefonda vtedy ma rozlutostilo všetko aj taká banalita ako pizza hrozné:(
@steinbock takze si perfekcionistka?🙂
Pri 2 deťoch a mužovi ktorý je preč by si pomoc mala prijať a trocha vypnúť.Deti aj vo vyššom veku nerešpektujú pravidlá či všetko čo povedia rodičia.Neviem poradiť len upustiť zo všetkého nebazirovat tak na poriadku my nikdy nemáme všetko buď je navarené, upratané, alebo ideme von či máme iný zábavu.Vsetko sa nedá stihnúť, takže upratovanie riešim za pochodu a nemusím mať tip top
Navarené musí byť každý deň syn sa nestravuje v skole.Isla by som k psychológovi, aby Ti trocha pomohol čo je dôležité či nie a ako zvládať.lebo úprimne byť 5 m na deti bez opory je nad ľudské sily🙂)

janefonda
10. nov 2017

@steinbock tak ako ti poradila
@eliska13 išla by som za psychologom. Ukáže ti možnosť ako sa da na veci pozerať aj inak. Prijať pomoc by ti podľa mňa pomohlo. Možno aspoň občas, pretože byť tak dlho sama s deťmi.... to je ťažké. A co ze nebude všetko po tvojom upratané, nemusí byť všetko dokonalé.... Ver že nikto na svete to nemá dokonalé.
@eliska13 aj mňa to vedelo rozlutostit, presne si na to pamätám. Vtedy zakrocil muž, povedal že si kľudne môžeme robiť polorovar a srm tam navaril, alebo objednal jedlo. Nestoji to za trápenie.

femme1308
11. nov 2017

Ahojte aj vy ste boli unavene a nemohli spať pri začiatkoch užívania AD? Mam 5den polovičnú dávku no neskutočne som unavená otapena nič nevladzem nič sa mi nechce respektíve nič nevladzem

eliska13
11. nov 2017

@femme1308 áno, bola som unavená veľmi s
....spánok, že som prespala celú noc sa zlepšil asi po 2 týždňoch.Davala som si Lexaurin nech je noc lepsia
Kedy si máš dať celú?

femme1308
11. nov 2017

@eliska13 na budúci týžden v piatok teda to bude týžden aj 3 dni na polovičke

eliska13
11. nov 2017

@femme1308 dosť dlho ja som mala 3,4 dni polku a potom celú.Citala som ešte raz tu tvoju minulú správu a nechápem teda ty teraz berieš Cipralex a prečo nie Sertralin čo si predtým brala?

femme1308
11. nov 2017

@eliska13 neviem on mi to zmenil asi by sertralin uz nemal taký účinok neviem. Ide pomaly hore aj pri sertralin išiel tak pomaly