icon

Ako sa efektívne zbaviť depresie po pôrode?

filipko
16. nov 2006

Ahojte, prosim o radu tie, ktore mali skusenosti s depresiou.
Mam 7 mesacneho synceka, ktoreho strasne lubim, no kedze som bola na neho viac menej sama, v noci som k nemu vstavala 3 x, navodila sa u mna depresia ( zrejme z vycerpania). Bola som v nemocnici 2 tyzdne, uzivam antidepresiva. Chcela by som vediet ako sa tejto choroby co najrychlejsie zbavit. Po prichode domou z nemocnice sa citim lepsie. no dnes v noci som mala naval horucavy, potom zase zimnicu a nakoniec hnacku.
Kto to poznate, napiste prosim.
Dara

eliska13
11. nov 2017

@femme1308 skús možno to pomôže ja som si v začiatku dávala liek na noc nech prespím a nemám také úzkosti.Rano som sa budila a nebolo mi tak blbo.Aj, ked niektore lieky povzbudzuju az prilis a niekedy som citala, ze vela ludi pri AD nevie spavat ci maju nekludny spanok, lebo tak ich lieky nabudia.neviem ako ostatným, ale mne bývalo pri depke úzkostiach najhoršie ráno zlá nálada, myšlienky roztrasenost,až okolo obedu som sa cítila lepsir.ja mám aj veľmi nízky tlak a ak si dám liek ráno som strašne otapena len kávu čaj pijem veľa vody.Ja si dávam aj teraz liek až okolo obeda

femme1308
12. nov 2017

@eliska13 vieš co ja tlak mam skôr vyšší a teraz mi dr odporúčal davat si cipralex vecer nakoľko ja som do tej 12-13tej nevedela fungovať bola som ako vrecom buchnuta otapena unavená des ako zdrogovana. Teraz si druhy den dávam vecer a napodiv dnes celkom viem fungovať neviem ci náhoda alebo to je učínkom lieku no aspon troska mi to podvihlo náladu. Aj keď je stav len o malilinky chlpok lepší tak je to pre mna ze obrovský úspech.
Este to može byt tym ze mi dr dal ráno a vecer oxazepam 0,5mg po polovicu zatial pravidelne. Ze nieje tak nsvykovy. A od dnes večera mam xanax na vecer s postupným uvolnovanim a ten oxazepam nebrať. No chaos vela je toho na vecer si hovorím co bude keď budem mat 60r. Keď teraz toľko užívam liekov. No aspon muž ma podporuje mi vraví ci by som sa hanbila aj liek na tlak užívať keď toho sa hanbím. Aspon troska podporí. Inak nik nevie ze užívam AD a popravde zvažovala som komu by som to povedala no ľudia su veľmi hlúpy lebo ihneď sa budú stranit akoby som lepru mala. Česť výnimkám. No viem ze takýchto vo svojom co by pochopili okrem muža nemám

montemotherone
12. nov 2017

@eliska13 ja som tiež nizkotlakova ☹ ráno je najhoršie, kým sa rozbehnem.
Uff, baby teraz mám zlé dni. Ako vždy cez menzes. Pred tým to bolo kupodivu o.k. a druhý a tretí deň- des!... ☹ Stále si hovorím že to prejde, ale človeka to tak vtiahne tá ponurá nálada. Najhoršie znášam to, že som za posledný mesiac schudla ☹ Teším sa z každého gramu navyše. Ale je to ťažké, lebo mi veľmi nechutí, resp. už sa bojím čo mám jesť, lebo s niektorými vecami mám problém ☹

femme1308
12. nov 2017

@montemotherone a uzivas AD ci nie? Ja mam zas problém schudnúť. Viem aké to je len v opačnom ja schudnúť ty pribrať. Skus magne b6 alebo u svojej dr nejaké injekcie na pribratie

eliska13
12. nov 2017

@femme1308 otapena si s oxazepamu či xanaxu v kombinácii s AD je to ešte viac.Ja som tiež ráno ako mechom udreta aj, keď som nebrala lieky ja ozivsm až večer ja som ten typ nočná sova, ale už nechodím neskoro spať okolo 22 zalahnem.
veľa pijem, čaje niekedy mám pocit,cze sa mi ťažko rozmýšľa doobeda.
@femme1308 ani to nikomu nehovor ľudia sú hlúpi, kto to nezažil nikdy to nepochopí:(to je dobre, ze sa cítiš troska lepšie to človeka povzbudí.
@montemotherone aj ja teraz mam a tiež to vždy zle prežívam, ale len pár dní predtým.Ked už dostanem som v pohode.prosim Ta ty si z Ba?vedela by si mi odporučiť kde chodíš na terapie?aj do IP, ak nechceš sem.
Ja som 5 kg schudla od leta a už kilo dve pribrala aj, keď rada by som zostala na tej váhe schudnutej.Ja som celkovo za posledne 2,3 r schudla 10 kg viac som sa hýbala neviem či som predtým nevidela aká som pribrata🙂keď som sa zle cítila jedla som čokoľvek len nech mám energiu aj čokolády som zlupla jedna radosť.i keď prvé dni som žula rožok s jogurtom hodinu a pomaly celý deň len banány.
Až teraz po 6 t mi prešlo ranné prehananie.A nejaké myšlienky celkom tiež.Vcera som trávila deň s mužom boli sme pozrieť nejaké obchody musím kúpiť rolldor baby on mi tak ide na nervy🙂) s čím sa mu vyžalujem to je ticho ziadna podpora on, keď sa mi na niečo sťažuje poradím mu, či podporim.On je ticho!🙂)ja akokeby som fakt žila sama s dieťaťom.Este mi zadrel večer, že celý deň so mnou behal a je ten najhorší, že som nevďačná ,že iný chlap by sedel pri TV🙂
Baby peknú nedeľu ideme trocha von aj, keď je zima nerada som doma zavretá už nech je jar slnko

femme1308
12. nov 2017

@eliska13 tiez myslim ze z oxazepam dnes ho uz neberem vecer xanax ten len rast za 24h a to vecer tak ten utlmujuci účinok by mal byt v noci co aj potrebujem lebo nespať je brutalita. A keď si išla z pol tabl na celu tiez sa pohoršilo tak ako keď si začala s polovicou ci len mierne?
nikomu to ani nevravím lebo by som bola za blázna odsúdená pritom co mi vravel dr. ze ľudia k nemu chodia bez rozdielu týka sa to každého ci lekár, učiteľ, upratovačka ci uz policajt alebo mama na Materskej ze to ak raz ma byt a je tam predpoklad stres je všade a jazdy ho inak prežije.
Tak ma tak troska upokojil lebo uz som si myslela ze niesom normálna ze mam nejakú schizofréniu alebo ťažkú diagnózu pritom ze tie úzkosti boli stále len ich ľudia riešili alkoholom a teraz skôr prídu na AD a radi obvodaci predpisujú benzodiazepiny co je omnoho horšie ako AD. No nevyznám sa v tom veľmi ale keď to povie lekár tak trocha pravdy na tom je.
Inak som rada ze si tu môžme takto napísať poradiť sa a hlavne podporiť.
Ja nám tiez pred kramami hrozne stavy nervozity placu nepokoja.... gynek povedal ze nato nieje nič ze du to proste hormóny.
Inak kocky myslite ze sa ta uzkost a podobne zmenšia po prechode ze to súvis aj s hormonami?

eliska13
12. nov 2017

@femme1308 práveže, keď som začala brať celú bolo mi pár dňoch dobre.vies len ja som brala skoro celý rok polku 2,3 x za týždeň, takže to nebolo také zhurta ty si nebrala teraz chvíľu vôbec.Ale nečakaj zle bude už len lepsie.Osobne si myslím, že prechod a chybanie estrogénov úzkosti a depku zhoršia veď zdravé ženy majú návaly búšenie srdca, potenie,ale radšej nad tým nemyslím mama mala dobrý prechod brala náplaste na radu gynekologicky
Niekde som čítala, že je preukázané, že ženám pred a počas menzesu klesne serotonín a preto sú také zle, nervózne, plačlivé :(
Je to smutné ako nás tie hormóny ovplyvnuju

eliska13
12. nov 2017

@femme1308 ano aj mne gyn povedal, že si mám dať liek na ukľudnenie🙂) ale to som nechcela
Teraz beriem pravidelne magneb6 a calcium a možno náhoda, ale tento mesiac to bolo lepšie či aj vplyvom liekov neviem
Čítala som, že ženy čo majú ukrutne migrény tiež majú málo serotonínu a dávajú im AD

femme1308
12. nov 2017

@eliska13 ja neviem co to je dobou v ktorej žijeme tie neistoty ci uz práca, bývanie, choroby, deti.... ze je toho toľko vela povedzme si pravdu ze takých 50r dozadu toho bolo omnoho menej alebo aj bolo no sa to neriešilo ľudia trpeli alebo muži aj ženy si dali alkohol. Ten na uzkost zaberie úplne ze top to som čítala aj v knihe od Praska.
Možno v prechode to bude všelijaké ale po prechode verím ze bude omnoho lepsie dufam.....

eliska13
12. nov 2017

@femme1308 to už budeme zase staré🙂)a čakať na vnúčatá, trápiť sa akú nevestu nám priniesli vždy sa niečo nájde🙂ale srandujem.

femme1308
12. nov 2017

@eliska13 tak to dufam ze nie lebo ma slahne.... ja verím ze bude vsetko ok

polinka6
13. nov 2017

Ahojte.Chcem sa spýtať či niekto pribral alebo schudol z tabletiek DESPRA.???Ďakujem

sarah275
13. nov 2017

Ahojte, trpím stredne ťažkou depresiou, momentálne užívam už len Alventu a prípadne lieky na spanie, pomaly sa chcem zaradzovať hlavne do pracovného života, môj psychológ mi odporúča dávať si malé ciele, čiže nejaký polovičný úväzok a manuálnu prácu v supermarketoch, obchodíkoch a podobne, aj keď mám obavy chcem to vyskúšať, je tu niekto kto pomerne s touto diagnózou zvláda prácu dá sa to? mne sa to momentálne veľmi ťažko predstavuje ale musím s tým zabojovať a premôcť sa, hlavne sa bojím, že nebudem schopná podať adekvátny výkon prípadne, že nezapadnem do kolektívu, za každú správu vopred ďakujem, držte sa !

eliska13
13. nov 2017

@sarah275 koľko si bola doma?ak sa na to cítiš a potrebuješ už odísť z domu išla by som aspoň na pár hodín.Ak nebudeš vládať či niečo bude zle zostaneš zase doma a skúsis neskor..a ty tiež už myslíš dopredu negatívne,že možno nezapadnes do kolektívu🙂)možno budeš prekvapená a budete si dobre vychadzat.Doma človek aj vplyvom choroby neistoty samej zo seba stráca sebavedomie a neverí si

femme1308
13. nov 2017

@eliska13 včera som sa mala troska lepsie dnes total zle nálada slabosť únava som sama zo seba znechutená. A myšlienky nue a nie ustúpiť. Vkuse to iste dookola. Dnes 7den na polovičke od piatoka mam ist na 1celu stav sa este viac zhorší?

sarah275
13. nov 2017

@eliska13 som doma aktuálne rok a už mi stačilo aj behaní po lekároch aj všetko, nemá to efekt sa nechať obmedzovať a prinajhoršom dopadnúť na invalidnom, tak idem bojovať do sveta :D a ďakujem za podporu určite dám vedieť ako som dopadla a máš pravdu človek keď je dlho doma začne si aj pripúšťať veci, ktoré nie sú pravda, treba skúšať!

femme1308
13. nov 2017

@sarah275 držím ti palce momentálne bojujem s podobným problémom len doma som 6rokov. A aj chcem úst aj by som mala nastúpiť ale obava strach a úzkosti vo mne vyvolali ďalšiu epizódu a som na začiatku liečby co mi este zhoršilo stav a myšlienky este viac idu mysľou samozrejme nie pozitívne...

evak12
13. nov 2017

@sarah275
@femme1308 ahojte,jednoznacne ist medzi ludi,do prace,aspon to skusit ...viem o com pisem a viem ako sa citite ...drzim palceky

femme1308
13. nov 2017

@evak12 dakujem za povzbudenie ako to bolo u teba?

ivka185
13. nov 2017

Ahojte zeny tiez uz dlho bojujem s uzkostou 12 rokov , ale doma som nebola ani jeden den, stale chodim do prace, najhorsie je ostat doma a uzavriet sa. Nepomaha to clovek nad tym vela rozmsla a pripusta si take veci ktore ten stav len zhorsuju. No ale chapem ze nie kazdy to zvladne, ale pokial len trosicku sa da treba to skusat. Drzim vam vsetkym palce aby ste to zvladli.

sarah275
13. nov 2017

@femme1308 mrzí ma že sa ti stav zhoršil, ach jaj ja toto zažiť neprajem absolútne nikomu je to doslovný boj o vlastný život! ja aj rátam s veľa neúspechmi a pádmi ale nebudem to vzdávať uź som sa opustila aj tak dosť doma a chcem byť aspon užitočná pre rodinku, že jej finančne pomôžem keď sa o mňa starali za ten rok 🙂 a @evak12 ďakujem budem sa snažiť! aj ja si myslím, že práca je liek na všetko aj keď s depresiou treba bojovať netreba ju nechať vyhrať!

femme1308
13. nov 2017

@sarah275 tiez to takto vnímam len sa musím trocha stabilizovať nakoľko teraz nevladzem ani vstať a donútiť sa robiť bežne veci ako navarit žehliť vybrať pracku dá mi to toľko námahy a odhodlania

@ivka185
@sarah275 myslite ze napriek tomu stavu mam zaťať zuby a ist do prace? Ci radšej sa stabilizovať a tak

femme1308
13. nov 2017

@ivka185 a tých 12rokov vkuse uzivas AD ci nie? A možem v akej sfére pracuješ? Môžeš aj IP ak nechceš tu verejne

ivka185
13. nov 2017

femme1308 no ak ti je ozaj velmi zle asi by som sa trosku stabilizovala, ano ja uzivam uz 12 rokov AD s malou prestavkou ale mala som pocit ze sa to vracia tak som radsej zacala brat zas, nechcela som zazivat tie stavy ako na zaciatku, bolo to hrozne. Ja pracujem v skolstve.

sarah275
13. nov 2017

@femme1308 určite je hlavne sa najprv stabilizovať !!! Cize ziadna praca až ked budete z najhoršieho vonku potom rozmyslat nad prácou =) prajem vela sil !!!

kachita
13. nov 2017

@kk77 ano, bol to nas dom. A zvladame to.....tazko

femme1308
14. nov 2017

@sarah275 len to ze každý vidí ze nechcem pracovať uvedomujem si ze spúšťač bol aj to ze po 6r nástup do prace a úplne ine ako som robila doteraz.
Je lepsie nastúpiť a keď nebudem zvládať odísť
Alebo radsej počkať kým budem Ok a najst nieco ine.
Najst si nieco nieje take jednoduché preto to zvažujem.
Len teraz ráno vstať otapena odniesť dieťa do školy mi dá zabrať ze pridem ľahnem a do obeda neviem fungovať len polihujem zdriemnem si na chvíľu potom. Nehovoriac o tom ze absolútne mi nechuti zjem tak pol rohlika na raňajky a 1rozok na veceru medzitým vodu a čaj a to je vsetko

sarah275
14. nov 2017

@femme1308 joj moja máš to náročné ja som mala taký istý začiatok uplne som bola nevládna len polihovala a uplne som prestala jesť 😉 to nie je sranda to su príznaky depresie ktore po nasadení správnych liekov by mali po 2 týždňoch zabrať a mala by si byť na tom lepšie, neviem či AD už uzivas ak áno vieš čo to obnáša .... ja tiež ešte niesom na tom najlepšie no vraj mám skúsiť prácu ze už sa musim pohnúť dalej 😉 prajem veľa sily a okolie si nevsimaj len ten kto to zažil osobne ti môže sa k tomu nejak vyjadriť a nie k to sa tomu absolútne nerozumie ale poznám to z domu mňa ťahali do práce už aj skôr len ja som nemala ešte sily 🙂 držím prsty a buď silná zvládnes sa z toho dostať verim silno v to !

femme1308
14. nov 2017

@sarah275 tak ja som na polovičnej dávke teraz 7den od piatka mam ist na celu. A predpoklad ze stav sa este zhorší. Neviem este krátko užívam AD aby bol účinok ze začína po 3tyzdnoch a viac u každého inak len mna teraz zožiera co s tou prácou na jednej strane chcem lebo popravde po UK nieje kszdy den na druhej strane ma to este viac unavuje a zuskostnuje ci to vobec zvládnem treba mi šoférovať s teraz ani tu v okoli niesom schopná odšoféroval. Preto bilancujem co je lepsie neísť vobec stabilizovať sa a hľadať prácu ďalej alebo ist skúsiť no jed to nezvládnem neviem aké to bude keď po týždni odídem
Vsetko prišlo naraz aj po zla aj návrat ochorenia.
Ja som AD uz užívala začiatok bol brutálny zlepšenie začalo okolo 1,5mesuaca až 2mes

eliska13
14. nov 2017

@femme1308 podľa mňa bude lepšie celou tabletou a od celej takej 2t a bude všetko zase lepšie.Na druhých sa vykašli čo si myslia, nemyslia bola som tiež na tom tak a bola som vyrovnaná s tým, že som doma až na reči druhých a kedy bude druhé dieťa, kedy ideš do roboty,až som si prišla neschopná
Aj ja som ležala kedy sa dalo medzi tým ako syn išiel do školy a išla som do prace.Ja viem, že teba teraz tlačí čas nástupu nechceš zlyhať na druhej strane nevládzes..samu seba uhanas a stresujes ako som to robila ja:(