icon

Ako sa efektívne zbaviť depresie po pôrode?

filipko
16. nov 2006

Ahojte, prosim o radu tie, ktore mali skusenosti s depresiou.
Mam 7 mesacneho synceka, ktoreho strasne lubim, no kedze som bola na neho viac menej sama, v noci som k nemu vstavala 3 x, navodila sa u mna depresia ( zrejme z vycerpania). Bola som v nemocnici 2 tyzdne, uzivam antidepresiva. Chcela by som vediet ako sa tejto choroby co najrychlejsie zbavit. Po prichode domou z nemocnice sa citim lepsie. no dnes v noci som mala naval horucavy, potom zase zimnicu a nakoniec hnacku.
Kto to poznate, napiste prosim.
Dara

montemotherone
27. dec 2017

@panipp ani to predchádzanie takýmto stavom? (Cvičenie, zmena životosprávy, aktívny odpočinok...)

panipp
27. dec 2017

Nie vobec :/ športujem co sa týka stravy skúšala som vsetko vynechala cukor lepok 4x týždenne behám plavem. Mozno chyba ten odpočinok lebo podnikám a je toho veľa :/ je rok ked je uplne dobre a potom dva ked je uplne zle. Ak mi viete odporučiť niekto psChologicku v Ba alebo okoli zameriavajúcu sa na úzkosti dajte vediet budem rada

mm103
27. dec 2017

Ahojky kočky, chcem sa opýtať tie ktoré ste pribrali pi užívani ad dali ste aj dole?

kamajka
27. dec 2017

@mm103 po vysadení bez problémov za 6 mesiacov bez akejkoľvek námahy, brala som Mirzaten

mm103
27. dec 2017

@kamajka super že si vysadila ja som tiež prvýkrát vysadila Teraz mám akúsi obavu hlavne z toho že ten stav už zažiť nechcem.. myslis že sa dá aj počas? tiež som kedysi brala mirzaten je fajn...

kamajka
27. dec 2017

@mm103 no to teda netuším naozaj. Ak budeš športovať zdravo jesť mohlo by sa to teoreticky podariť, v praxi neviem..musíš skúsiť...

kamajka
27. dec 2017

@mm103 a teraz čo užívaš a ako dlho?

mm103
27. dec 2017

@kamajka paretin 20 mg ráno rok aj dva Mesiace

panipp
27. dec 2017

@mm103 a koľko si pribrala ? Ja som začala s parerinom prvý tyzden predtym som brala escitalopram a pribrala som 10kg 8 som športom zhodila. Ale musim sa stále hýbať. Preto ma zaujima ci aj po paretine mi to pôjde hore. Aj mas vačšiu chut na jedlo ? Alebo skor závodnuje

mm103
27. dec 2017

@panipp skôr chuť na jedlo ale nejem žeby som sa prejedala....z toho som zúfalá..

eliska13
28. dec 2017

@mm103 áno, ale ja som nepribrala z liekov, ale z toho, že som si po večeroch robila pukance, jedla horalky, jedla nárazovo večer.Nic som si neodopierala a hlavne, keď večer všetci spali som bola unavená a vytiahla si niečo čo som chrumala.Potom som čítala ako ľudia z AD priberajú a chcela som vedieť či to je pravda🙂tak som sa na....a a schudla 12 kg, ze som prestala vyzierať s prepáčením.
Odvtedy som pribrala vždy iba to, čo som schudla, keď mi bolo zle, lebo 3x som vysadila a kým som čakala, že lieky zaberu to boli vždy 3,4 kg minus.Psychiatricka tvrdila, že priberá sa z jedla nie lieku a bolo vybavené.Ze sú to len výhovorky a, ze ľudia nemajú starosti trápenie a majú väčší apetít.

eliska13
28. dec 2017

@panipp ja mám paretin Seroxat
Ty veľa sportujes nemyslím, že priberies.

eliska13
28. dec 2017

@mm103 a ty si pribrala pri Seroxatu?

panipp
28. dec 2017

Inak vsetci tu tusim beru paretin to nejak casto predpisuju :D najnovsie

eliska13
28. dec 2017

@panipp Seroxat je starý liek pred 12 r som ho už brala, ale podľa mňa je vyborny

ritter
29. dec 2017

Prosím vás má niekto skusenost s Grandaxinom.

mm103
29. dec 2017

@eliska13 asi máš v tomto pravdu, stavujem sa trochu nezdravšie ako inokedy, ale od nového roku začínam na sebe makať...len viem že pri užívaní týchto liekov som sa snažila držať aj diety ale kilá nešli dole, asi to bude trochu ťažšie si myslím. Seroxat je fajn liek ja ho beriem už rok. Ty berieš teraz čo tiež seroxat? Mávala si ešte aj ty po roku niekedy výkyvy, že si mala pocit zhoršenia? Ja mám pocit že ked som v strese je všetko ok, akonáhle príde víkend ide to z kopca...vždy sa teším do práce...

eliska13
29. dec 2017

@mm103 ťažko povedať ja som v tomto zvláštna🙂ja teraz beriem 3 mesiac plnú dávku predtým rok polovicnu, na jar obden...boli casy, ked polku 2 x za tyzden tazko sa mi to hodnoti, lebo ja nemám rovnake davkovanie a, keď ich beriem 20 mg , alebo aspoň 10 mg každý deň som v pohode.A najlepšie mi je,keď nemám čas a niečo sa deje ako píšeš príde nuda čas rozmýšľať a pride taká nespokojnosť.Ale nie úzkosť či zle pocity či nebodaj depresia neviem to opísať.Ja by som chcela vo svojom živote žiť aktívnejšie, chodit plávať, turistika skrátka žiť..a zistila som, ze si neviem tak vychutnať chvíľu a za niečím sa stále naháňam.Mna to aj mrzi, ze neviem byt taka spokojna s tým čo mám, pokorna...podme tam, poďme vymaľovať, poďme korčuľovať so synom mňa to baví, ale jedného dňa sa unavim a príde úzkosť.A to vzdy, ked znizim lieky , lebo mi je dobre a potom to dopadne zle.Pre mňa je ležanie pod dekou na gauči cez víkend nuda.
Aj psychologička mi povedala, že neviem oddychovať.Ale ja oddychujem tými aktivitami, že ideme do lesa, na bicykel, na hríby n tak pasívne oddychovať.
a čo Ti cez ten víkend vadí máš veľa povinností, či nie je to doma dobre, hadáš sa s mužom?Seroxat je fajn liek hej on sa dáva na úzkosti, paniku na depresie skôr tie čo aj dopamín a noradrenalin zvysuju.Uz si nepamätám ty máš malé deti?Viem, že pred rokom si pisavala.Vyrazne zle mi je pred menzesom taká som hašteriva a vnútorne nervózna.

mm103
29. dec 2017

@eliska13 mám jedno a veľmi túžim po ďalšom....doma pohoda len ja som nervózna z toho že som doma...že ako mi búde atď... posledný týždeň mi je akosi zle stále aj rána mám ťažšie....

daniela123321
2. jan 2018

Ahojte baby.Ako sa máte už dlho som tu nebola.Chcem sa opýtať že či neviete koľko trvá cca vysadenie AD beriem paretin 1tabl. a cez leto sa chceme pokúsiť o druhé mimčo 🙂 idem tento mesiac aj k DR.ale som zvedavá.

mm103
2. jan 2018

@daniela123321 ahoooj mne psychiatricka povedala že vysadiť môžem až kým som úplne stabilizovana to znamená že nemám výkyvy a viem to zvládať... niekedy to trvá aj rok...tiež Chcem druhé Mimi a chcem dr povedať.. hovorila že prejdeme na slabšie lieky typu citalopram ale bojím sa..tebe je ako?😉

daniela123321
2. jan 2018

@mm103 No som zvedavá čo mi povie.Už mi je omnoho lepšie..sem tam ale málokedy príde výkyv ale v pohode..neurol som nemala ani nepamätám.Malý mi má zajtra 16 mesiacov tak chcem stihnúť ešte tú reťazovú materskú🙂 a ty sa ako máš?

mm103
3. jan 2018

@daniela123321 ja tak na striedačku mám obdobia že súper a potom obdobia že sa necítim ok... rivotril tiež už neberiem dlho pomáham si magnéziom a vitamínmi..som zvedavá čo ti povie dr.kedy ideš?😉

daniela123321
3. jan 2018

@mm103 Chcem ísť tak v strede Januára niekedy...mám tabletky.ešte na 3 týždne tak musím si dať aj predpísať.Dúfam že tam bude bo ma z nej už asi porazí😀 (Koniarová)

ivett311
3. jan 2018

@daniela123321 ja tiež chcem druhé bábo ale strašne sa bojím vysadiť ad ešte mám výkyvy búšenie srdca..

eliska13
3. jan 2018

@daniela123321 a ako dlho berieš?Vieš...ja po mojich skúsenostiach s vysadenim.. tehotenstvom znova nasadením a zlými stavmi v tehotenstve názormi psychiatra a všetkých čo som sa pýtala by som nevysadila max znížila dávku.Ale neber to ako bernú mincu ,ty môžeš mať iné prežívanie iné problémy a možno sa k lieku nikdy nevrátis🙂
Ja som vysadila, keď som zistila, že som tehotná a za 4 m znova nasadila
Aj som s nimi kojila všetko bolo v poriadku
Podľa mňa chces toho stihnúť veľa a, aby to bola ešte reťazová MD
Ak by som vysadila počkala by som aspoň pol roka ako sa cítim a potom riešila tehotenstvo.Ale v podstate je to jedno veď každá to prežívame po svojom a možno ty budeš v endorfínoch, ale mňa opantal strach o mňa a o dieťa v brušku.Daj na radu lekarky, ale nie je nutné niečo vysádzať aj, keď sa to všade píše🙂

eliska13
3. jan 2018

@ivett311 o tomto píšem...ja pokým beriem lieky život je gombicka verím si, že všetko zvládnem, žiadne búšenie úzkosti akonahle vysadim vráti sa moja povaha, strach čo bude?
Verím tomu, že keby som mala miesto lieku vitamín a neviem o tom asi sa mi to nestane🙂psychika ....viem,že lieky ma podrzia

daniela123321
3. jan 2018

@eliska13 Beriem ich 13 mesiacov.Chcem sa s ňou poradiť a po prípade ostať na min.dávke

mm103
3. jan 2018

@eliska13 eli ty keď si brala aj v tehu bolo všetko ok hovoríš aj dieťatko zdravé...ani po rokoch keď sleduješ dieťatko tak sa nič neprejavilo?ja sa bojím že čo ak časom... psychiatricka mi hovorila že sa nemám báť a psychoterapeuti opačne rovnako ak gynekológ....ja osobne sa bojím vysadiť a ano samozrejme že by to bolo super ale co ak sa to vráti a presúvať to znova nechcem predsa som bola iná pred tými siedmimi rokmi keď som vysadila do pol roka..

lenkaa137
3. jan 2018

Ahojte... chcem sa opýtať beriem Ad ani nie rok a ešte stále mávam výkyvy... niekedy sú väčšie výkyvy inokedy slabšie... ešte stále to však nie je ono... je to normálne že som sa ešte nestabilizovala?