Ako sa efektívne zbaviť depresie po pôrode?
Ahojte, prosim o radu tie, ktore mali skusenosti s depresiou.
Mam 7 mesacneho synceka, ktoreho strasne lubim, no kedze som bola na neho viac menej sama, v noci som k nemu vstavala 3 x, navodila sa u mna depresia ( zrejme z vycerpania). Bola som v nemocnici 2 tyzdne, uzivam antidepresiva. Chcela by som vediet ako sa tejto choroby co najrychlejsie zbavit. Po prichode domou z nemocnice sa citim lepsie. no dnes v noci som mala naval horucavy, potom zase zimnicu a nakoniec hnacku.
Kto to poznate, napiste prosim.
Dara
@maca011 myslíš že 3 dní je dlho keď mám také stavy..lebo lieky mám .ja som ich chvíľku nebrala a vrátilo sa to .žeby tým??
Baby aj ja mam tocaky a tlaky v hlave, nemám stres, som úplne v pohode no aj tak mam nejaký blbý príznak, a to mi už teraz chcela lekárka Lieky úplne vysadiť... Odmietla som
@timea179 ja od pondelka mám točaky .. kolotoč zadarmo...
Ja vcera a dnes tocaky a hlava boli a boliiiiiiiiii.
@ivka185 nič príjemné...viem .s ja čakám kedy to prejde...
@slavkasobanska to je uplne normalne tie tocaky trvaju niekedy dlho. Ja ked som to mala prvy krat som si myslela ze to nedam. Lekarka mi povedala, ze sa s tym naucim zit a tak aj bolo. Sice mi to trvalo pol roka, kym som sa s tym zmierila ale potom to pomaly ustupovalo. A teraz ked sa mi zacne tocit hlava, viem ze sa mam skludnit a nepretazovat sa. A menisercu sa neboj, ten sa berie dlhodobo. On zacne zaberat az po par tyzdnoch. Len neviem ake vertigo mas ty ci z ucha, ci z polohove. Lebo na to polohove su aj cviky, ktore pomahaju, na to z ucha bohuzial nie su. A keby ti to neprechadzalo napr. mesiac pytaj sa na vysetrenie do vestibularnej ambulancie. Je jedina v Bratislave na Antolskej, strasne dlho sa caka na termin, ale je to super na odhalenie priciny tocenia. Na takej otacavej stolicke budes mat vysetrenia.
@maca011 ja to mám z ucha,bola som na vyšetrení,ale ja trúba som myslela že keď mi je už oki tak som týždeň nebrala lieky a som tam kde som...ja celý deň sa len premotam a prezim .dnes od obeda už nemám aspoň. v uchu také,, šteklenie,,či čo to je...už som zvažovala ísť k lekárovi ale čo mi povie??lieky mám,aj cviky viem..ach jaj ,nech to prejde už...som úplne neschopná...
@slavkasobanska ano moze to byt tym vysadenim. Ten meniserc sa musi dlhodobo brat aj ked ti je dobre. Uvidis sa Ti ulavi, ked si si ho zase nasadila. Ja ho vzdy beriem aj pol roka a potm pomaly skusam vysadzat.
@maca011 joj ja mám pocit že to už horšie nemôže byť..ale tlak mám dobrý..len tá hlava .niekedy to na chvíľku ustúpi a teraz zase zle ...
@maca011 no a k lekárovi keď by som išla tak mi nič iné nedá.. však. To chce asi čas,dúfam že sa na to neumiera..som väčšinou sama doma..joj
@slavkasobanska neboj sa, neumiera, len je to otravne strasne. Neviem ci Ti byva aj zle od zaludka, mne nebyvalo ale su aj take pripady ze ano. Vtedy nech Ti lekar predpise aj nieco na nevolnost. Ja som sa len citila stale ako na lodi sa to so mnou hupalo ako opita som bola. Aj pol roka dokola jeden den lepsie, druhy horsie. A este aj tinitus som mala, ten mi aj zostal. No na porazenie. Ale nejako som to prijala, musela som fungovat. Bola som 2 tyzdne na pn som si oddychla, hlavne spanok mi pomahal a potom som musela normalne fungovat. Urcite to prejde a utcite si casom aj zvyknes na to, ta to nebude tak stresovat. Ja som brala meniserc 24 3x denne. A aj teraz ho mam v zasobe keby sa mi to zase rozbehlo.
@slavkasobanska este Ti srandu napisem nech to odlahcim 😁 ked mi to zacalo tak som absolvovala samozrejme vsetky vysetrenia neurologiu a spol a vsetko ok. Bola som aj na tej vestibularnej ambulancii tam mi zistili ten pretaueny vestibular. A lekar taky zlaty, ze ved vy ste na tom este dobre, mame tu ludi co sami ani na zachod neprejdu. Ze mam skusit relaxovat a chodit na jogu, ze to velmi pomaha. Mna skoro slahlo, citila som sa ko na lodi hupala sa so mnou cela zem a oni ze jogu, kde musis pozicie robit a pomaly na usiach balansovat 😂😂😂....neboj sa bude lepsie, len tieto tocaky sposobene usami su take dlhodobejsie, potrebuju cas.
@maca011dakujem za povzbudenie...hádam to bude lepšie...no aká choroba ešte príde??veď to nie je normálne ....ráno trochu problém kým sa rozchodim..no vonku si netrúfam ísť...ešte..a tak mi bolo super už..ale si zlatá...dik
Ahojky kočky prosím poraďte ako ste prechádzali na iný liek?mne dr napísala dva týždne pol paretinu dva týždne štvrť a potom štyri dni pol escitalopram a po štyroch dňoch celu ale tak to mám v karte... keď som tam bola povedala že mám popri paretine užívať hneď escitil...pol paretinu pol escitilu.... malí ste to niektorá tak?
@mm103 ahoj nepoznám tie lieky,none keď menili lieky tak som bola stále hospitalizovaná..ale viem že mi jedny znižovali a druhé po troche pridávali..ale to je dlhší proces..
Ahojte, trosku mimo témy tocaky -napriek tomu vam tento stav nezávidím nieje to prijemne.
Chcem sa s vami poradiť lieky od augusta neužívam samozrejme vysadené preto ze mi nesedeli bolo mi fajn do novembra a vtedy sa opäť úzkosti vrátili. Bola som včera u dr s tym ze som mu povedala ze by sme chceli babo, problém je ten ze mam strach obavy ze to nezvládnem riešila som to aj s dr jeho nazor je ze určite mam skúsiť a riešiť situáciu budeme keď nastane. Ze možno uzkost súvisí so strachom a obavami.
Ja som z toho zmätená neviem ci do toho ist alebo nie.
Dr mi povedal ze ak sa rozhodnem ze nechceme dieťa ze mi predpise lieky.
Aky máte nato nazor vy?
@coco2018 súhlasím s doktorom, úzkosť môžeš mať len zo strachu z rozhodnutia. Musíš si položiť otázku, čo sa vnútri trápi. Prísť nato. Ak sa budeš pozorne počúvať určite nato prídeš... Inak, ja som úzkosti nechala dvere otvorené aby som presne to zistila... Akonáhle som si povedala nahlas, čo ma trápi a riešim to, tak sa mi veľmi uľavilo.... Naozaj je to o nás, o tom, čo si nesieme z detstva, či života, o nikom inom.... Skus si tieto staré rany vyriešiť.... Minimálne v sebe. Ostatných nezmeníš, neprinútiš, to ostane len a len na nich... Ja verím, že sa to zvládnuť dá... A s týmto vedomím sa mi aj ľahšie dýcha aj žije... Asi sa už opakujem, ale je to o sebalaske. Posilni ju a nedovol, aby ti ju niečo niekto narúšal... Pekný večer
@coco2018 ja by som s tym dietatom mozno pockala, kym Ti nebude dobre,si este mlada, mozno nejakeho pol roka..a skusila by som tie lieky..aby si nesla do tehu s maximalnym strachom a vedomim , ze Ti nezaberaju lieky a tak..tak sa hodit do takeho vacsieho kludu..pred tym ako budes tehotna...
@pandravachrusta ahoj keby som bola mladá tak určite riešim ze lieky a tak len mam 36r
@coco2018 36 nie je este tak vela, ..ale tak by som sa porozpravala aj s inym dr, ze co Ti povie..
@coco2018 Ahojky, ja som presne toto riesila asi pred 2 rokmi.Ci mat druhe alebo nie. Brala som AD Sertraline a Trittico. Moja psychiatricka mi neodporucala tehotenstvo. No ja som napisala do Prahy jednemu panovi doktorovi, co robi studie ohladom AD a tehu. Ten mi odpisal, ze tie AD mozem pocas tehu. Cele tehu som brala AD od zaciatku. A teraz mam krasneho synceka, ktory mal vcera 8 mesiacov a ja som 8 mesiacov bez AD. Do porodnice som si AD zabudla a nechcela som to tam nikomu hovorit. Tak som si povedala, ze vyskusam bez nich.......no a som taka zaneprazdnena s babatkom, ze nemam cas na chorobu. Dufam ( klop klop) ze to tak aj zostane....aj kojim.Dufam, ze Ti moj pribeh v niecom pomohol. Som rada, ze som sa tak rozhodla a to cim skor. Ja som to odkladala 4 roky.
@andocka ved presne, ja si tiez myslim ze ludia pocas tehotenstva beru kadejake lieky a niekolko dokonca a nikto sa nad tym nejak nepozastavuje..som rada , ze si napisala, pomoze to vela ludom pretoze mat stavy pocas tehotenstva musi byt strasne peklo..a preto sa vela ludi aj nakoniec rozhodne do toho neist..
@pandravachrusta ja uz odkladam tehotenstvo práve pre lieky 3-4r prv dat sa do kopy končila som skolu potom 2gyneko operácie pauza. Ale teraz myslim ze tie úzkosti sa spustili práve preto ze vyvijam na seba tlak bud teraz alebo nikdy.
@andocka dakujem za tvoju skúsenosť určite pomoze vela babám po prečítaní
@matasaska je tam kus pravdy co si napísala a ty mas môj obdiv musíš byt veľmi silná osobnosť
@coco2018 ďakujem Coco... Teším sa veľmi, že som svoju úzkosť pochopila... Ona mi len chcela našepkať, že som na niečo zabudla... A robí to všetkým nám, dievčatá... Počúvajme sa a som si istá, že to každá časom začuje. Chce to len našu odvahu a odhodlanie, nič iné... Verte tomu, verte sebe! Bože, nechcem pôsobiť ako nejaký fanaticky motivačný burcovač ale skutočne je to tak...dajte si šancu a verte si. Coco, ver si ze to zvládneš, presne tak isto ako pri prvom dieťati...ale v prvom rade musíš mať istotu v samu seba a určite aj pochopenie manžela. Ukáž mu, že si odhodlaná a uvidíš že ťa podporí aj lepšie pochopí. Pekný večer prajem baby 🙂
Ahojte. Kočky ..prajem vám krásny prvý adventný deň,všetkým hlavne zdravie ,to je najdôležitejšie...
@slavkasobanska vďaka, aj ja tebe🙂
Ahojte DievčatÁ ako sa máte? Ja tu malo prispevam, chodim do prace popritom pecem zakusky tak nestiham. Dnes ma boli hlava, neviem či z počasia alebo ked mi skončil menzes u mňa normalny stav. Postavila som hrstkovu polievku, umyjem riad a hor sa do prace na poobednu. Tak pekný dnik ( aj ked vonku to tak nevypada), hlavne s pozitivnym myslením

@maki43 áno pozitívne myslenie a trpezlivosť ako hovorí moja psychiatricka...pekný deň...
Ahojte, ale zároveň sa nebojme toho negatívneho... Lebo aj to je súčasťou života...
🙂 myslieť pozitívne, očakávať negatívne, a byť pripravený bojovať so všetkým zlým pozitívnym prístupom. Mňa dnes bolia ramena, neviem ci zo včerajšej jogy alebo z napätia... Snáď to odzneje čoskoro 🙂 pekný deň prajem aj ja

@maca011 ahoj ja mám tiez Meniserc 24,myslíš ,že keď to.msm 3 deň je to oki??neviem či ísť k doktorovi zase alebo je to normálne...