Ako sa efektívne zbaviť depresie po pôrode?
Ahojte, prosim o radu tie, ktore mali skusenosti s depresiou.
Mam 7 mesacneho synceka, ktoreho strasne lubim, no kedze som bola na neho viac menej sama, v noci som k nemu vstavala 3 x, navodila sa u mna depresia ( zrejme z vycerpania). Bola som v nemocnici 2 tyzdne, uzivam antidepresiva. Chcela by som vediet ako sa tejto choroby co najrychlejsie zbavit. Po prichode domou z nemocnice sa citim lepsie. no dnes v noci som mala naval horucavy, potom zase zimnicu a nakoniec hnacku.
Kto to poznate, napiste prosim.
Dara
ako holky no ako dnes? Toto počasie je desné fakt. Teraz som si dala šunku a rožok som zvedavá, čo na to môj žalúdok dva dni ho mám nejaký divný. Ale jesť sa musí. A vy ako to zvládate? či ako každá ako na húpačke raz hore, raz dole.... Nebojte sa bude fajn, len musíme pozitívne myslieť a zlé myšlienky, že nám niečo je odvracať. Pekný deň. Ja do 20 hod. v práci, pomoooccc ešte 5 hodín. Neuteká to dnes ale vôbec.

Mne od rana boli hlava..
Podobne baby, u nás hmlisto sychravo, no jeden hnus... 🙂)) viac unavená som vtedy... Ale na stupnici od 1 do 10 pričom desať je najlepšie, u mňa 7...
@ivka185 zlatá si, ale to nejako rýchlo nejde. ešte dve hodky, to dám. Aj na spanie ma to chytá. Musím vydržať. že by ten žalúdok signalizoval depku? no aj to môže byť. Baby mávate aj vy pomenzesové stavy, napr. depka, bolesť žalúdka alebo hlavy? Lebo ja áno, už roky a neviem sa tej pliagy zbaviť. Prajem príjemný večer. Idem sa do 20 hod. ešte nejako zabaviť nejakou prácou. Dobrú nocku, keď dojdem z práce píšem. Pekný večer všetkým a dávame hlavy hore :D
Kočky sa som už 4 dní nespala vôbec ,tak som volala doktorke mi pridala ešte chlorprotixen 15....ku liekom na spanie .ale už som unavená..
@slavkasobanska Juuj, to musí byť vyčerpávajúce moja... Aj vieš po čom ti myšlienky behajú?
Ja spavat teda môžem, ale ten žalúdok ma hnevá, nechuti mi jesť. Furt som nafuknuta a v črevach mi zblnkoce. A neviem z čoho. Keď si dam pol neurolu tak sa to na chvilu upokoji.tak pekny DEŇ vam prajem a majme ho bez depiek 😉 a bohateho Mikuláša
@matasaska ahoj no ani neviem lebo sa len prehadzujem...a ráno zaspím ..dnes už lepšie, no ešte to nie také ako by malo byť .
@maki43 ahoj ja som to tiež mala a pomáhal.mi čaj mefovkovy s troškou medu ..
ahojky kočky...tak ja som po štyroch či piatich dňoch užívania 10 mg paretinu prešla dnes opäť na 20 mg...mala som meniť lieky..ale je mi strašne..:( do plaču...úplne záchvaty nervozity...mám aj tesne pred svojimi dňami a ja neviem čo so sebou..mám pocit, že sa zbláznim, že to už nevydržím...dr. sa neviem dovolať, či som náhodou popri tomu vysádzaniu nemala hneď nasadiť aj nové lieky už....a teraz mám zase strach že mi ten paretin už naspät nezaberie..:((( ja neviem čo budem robiť...:( ja to už naozaj nikdy nevysadím..chcela som zmenu kvôli dieťatku ale nedám to..:(((úplne cítim aká som nervozna na všetko reagujem podráždene, by som všetkých naokolo najradšej nakopala..:(((
@mm103 ahoj ukľudní sa trošku,predychaj si,ľahni si..viem ako sa cítiš,mne keď menili lieky tak.myslela že zomriem z tých stavov .len ja sa dám stále hospitalizovať keď mi menia lieky..doma by som to určite nezvládla .ono to prejde len výdrž pár dní.mne bolo tak 3 dní strašne .keď môžeš pospi si trochu...ale skús ešte zavolať tej tvojej doktorke ..neboj ..sme tu s tebou .
@slavkasobanska dakujem slávka...neviem či to stojí za to aby som sa takto trápila s paretinom mi bolo ako tak fajn...a ja ked nefungujem mám z toho depku ako vyšitu.
@mm103 ahoj a prečo vlastne vysadzas paretin? Kvôli tomu, že chceš otehotnieť? Ja som tak vysadila seroxat, keď som otehotnela.....už by som to nespravila. Mohla si ostať na paretine, na minimálnej dávke. Ja by som asi neriskovala, že mi iné lieky nezaberú 🙈
@sandra2308 ahojky sandruška...ja som si dala dneska znova 20 mg..hovorila som dr že by som chcela ostať na paretine ale nie je za, vraj mám prejsť na escitil postupným vysadením paretinu...tak som teda skúsila prejsť na polovičnú dávku teraz 10 mg ale je mi hrozne..som úplne rozhodená ...povedala mi že paretin nie je taký bezpečný v tehu...
@sandra2308 moje slová, ale každý doktor je iný.Tiez som bola na Seroxate v tehotenstve
@coco2018 a čo na to hovori psychologička podporuje Tá v predstave o dieťati?určite úzkosti súvisia s tým, že sa musíš rozhodnúť aj ja som tak bola.Pokym otehotnies môže to trvať mesiace.Taky zvláštny názor, že ak nechceš dieťa lieky nasadí veď buď ich potrebuješ a má To ich dať, alebo nepotrebuješ.Mna už nikto nepresvedčí, že je to "len psychika" už x knižiek som prečítala posledná bola od Honzaka český psychiater 70 r a tým už prešlo x ľudí popod ruky a je tam pekne popísané čo robia AD, či sú návykové a pod... Skratka tým, že sa berú AD mozog a nervové zakončenia akoby "zleniveli" a serotonín dopamín nevyrábajú či nedodávajú veď načo príde lieky ten to nahradí.A to aj je dôvod prečo x ľudom sa po 3,4m zhorší stav.Celkovo príjemná kniha koho to zaujíma napíšem potom názov mám 3 neviem v ktorej to bolo napisane.Su tam poznatky z jeho praxe.Ja úprimne napíšem mne tie lieky dodávajú silu, sebavedomie, nie som zo všetkého taká vykolajena.A 36r je super vek neboj sa či s liekmi či bez vyskúšaj nechaj to na náhodu viem, že si tiež taká, že všetko premyslieť, zodpovedna,.....asi sú veci, ktoré treba konať tak ako cítiš.
@mm103 no ja neviem ako to to vysadzuje,ale mne keď menili lieky tak mi tie čo som brala znížili a dali ešte aj z nových najslabšiu dávku ,a tak mi to postupne jedny vysadili a druhé dali..a to najprv ranné cca 1 týždeň...obedné zase potom..a tak ,preto aj som ležala naposledy mesiac v bemocnici,lebo je to zdĺhavý proces,a to potom.este ambulantné ma kontrolovali ..to mi len vyhadzovala Britelix a dali Prothiaden..nič iné..ako sucastne som brala aj staré aj nové..
@mm103 podľa neho nie, len vychytavaju to, čo potrebujes a čo sa Ti menej tvorí, či vplyvom stresu, povahy strácas...ale mozog začne reagovať, že mu niečo chyba, ak sa liek vysadí, lebo je zrazu v nepohode a tak prídu úzkosti,, strachy, depresie,, zavrate....knižka sa volá vsichni žijem v blazinci autor Ratkin Honzak je tam pekne popísané ako sa správajú neurotici, depresia z čoho vzniká a tak. .nesplnené túžby...
Návykové sú benzaky, lieky na spanie, ale tak to všetci vieme, ale ak sa ináč neda, tak čo narobíme.
Verím ti, ja som vysadila behom dvoch dní....to boli hrozné stavy. Veď lekári sú "múdri", oni tie stavy prežívať nemusia, ani len netušia čo prežívame. Ja nechápem, jeden vraví, že seroxat úplne v pohode a druhý, že určite nie. A tak na nás skúšajú. Lenže tie stavy čo som prežívala boli určite horšie pre bábo ako tie lieky.
Ja by som sa na tvojom mieste riadila svojim inštinktom. Tebe bolo na paretine na 100percent?
@sandra2308 mňa sa pýtaš?áno, keď som brala 20 mg Seroxatu nebol žiadny problem, nebola som unavená, nestrasili ma otázky a čo, keď....tu je kúsok z tej knihy je to celé štýlom otázka redaktorky odpoveď lekára....ako čo funguje, ako na to, keď nás štve šéf, svokra, muž netreba lieky, ale dlhodobú terapiu a nazrieť do svojho vnútra, je tam aj čo to o výchove vzdor deti, že muži skôr pijú ženy tabletkuju, podľa lekára veľa ľudí nepotrebuje AD a Lexaurin, ale byť skromný, veľa spat a nemať nereálne predstavy o živote, sebe
@sandra2308 ale mne rovno psychologička povedala, že mám takú zvláštnu empatiu,úzkosť, citlivosť, že to čo ľudia bežne zvládajú mňa vykolaji a to nezmenia žiadne lieky.trocha to zmenia, že sa nebojím už dopredu a bez príčiny, ale je to tam
@eliska13 to aj ja mám dopredu strach ..dnes idem na terapiu a mám už taký strach a neviem z čoho..lebo doktor je veľmi milí..
@slavkasobanska dievčatá ono ten strach vznikne napr. aj v 1,2,3 veku života .... že sa nám proste na nejaké veci, situácie zafixuje pocit strachu (napr. aj strach z terapie, očakávanie niečoho zlého) ...a toto sa nám "vyplavuje" celý život ... a nevieme to reálne posúdiť, že áno pri tomto a tomto sa nám nič nestane a môžem byť uvoľnená ...
A áno je pravda, že lieky to síce utlmia, ale nevyliečia ... ale zase prísť nato, že kedy sa mi to zafixovalo v tej hlavičke a pri akej príležitosti je niekedy priam nemožné, keďže si to nemôžeme z ranného detstva pamätať ....
Mne veľmi pomáha chodiť priamo do tých sitácií, ktorých sa bojím a opakovať a opakovať a nakoniec sa utvrdiť, že sa mi naozaj nič nestane a nemalovať dopredu čerta na stenu ...
Len škoda, že cit je vždy oveľa skôr ako logické myslenie 😉
@slavkasobanska lebo vieš, ze tam budete rozoberať niečo boľavé.
@janka_banka presne a aj tie strachy odpozorovane od rodičov, vzorce správania, ja som mala podľa mňa dobrú výchovu nie direktivnu, som s rodičmi ako kamarátka, ale dodnes si pamätám mamine slova to sa nedá, no len dávaj na to pozor, takú opatrnosť, ustrachanost, nad všetkým lamentovať sú ľudia čo si niečo vymyslia a idú si za tým u nás tak nebolo a žiaľ som taká istá.Ale v jednom si dávam obrovský pozor nech synovi nie som takým vzorom.Nech vie, že človek vela dokáže len musí chcieť a nesmie ho niekto zneistovat.Vela x som to mame vytkla či si uvedomuje, ze je dost negativisticka, opatrná co už narobím ju nezmením iba ja sa mozem.To sú take problémy čo si generácie posuvaju sú rodiny kde je optimizmus, všetko ide, lebo si veria, boli chvaleni, podporovaní a potom takí čo musia pochopiť, že ak nechcem byť taká ista musim sa zmeniť.
@eliska13 presne tak ... niekto povie "to je rodové" ... rodové je to myslenie 😝 .... že nič sa nedá, to tam nezvládneš, tam nechoď lebo sa Ti niečo stane, zbytočne riskuješ ... no a dieťa verí tomu rodičovi a všetko toto má v podvedomí a žije tak potom svoj život ....

@matasaska úplne súhlasím. Mna aj žalúdok dnes trocha neposlúcha, ale ideme ďalej, prehliadame. Hore hlavu. Pekný deň. Ja ešte hodinu v práci a domooovvvv... Majte sa holky, príjemný večer