icon

Ako sa efektívne zbaviť depresie po pôrode?

filipko
16. nov 2006

Ahojte, prosim o radu tie, ktore mali skusenosti s depresiou.
Mam 7 mesacneho synceka, ktoreho strasne lubim, no kedze som bola na neho viac menej sama, v noci som k nemu vstavala 3 x, navodila sa u mna depresia ( zrejme z vycerpania). Bola som v nemocnici 2 tyzdne, uzivam antidepresiva. Chcela by som vediet ako sa tejto choroby co najrychlejsie zbavit. Po prichode domou z nemocnice sa citim lepsie. no dnes v noci som mala naval horucavy, potom zase zimnicu a nakoniec hnacku.
Kto to poznate, napiste prosim.
Dara

sylvia30
3. jan 2019

ahoj dievčatá, tak som po kontrole u psychiatričky...ja teda neviem.....mala zo mňa v podstate radosť, bola spokojná s tým, ako sa mám....obedné benzáče mi kázala pomaly vysadiť, kventiax na noc zvýšila na 100 mg, že mám spať celú noc a nie do 4-5 a podobne......potom sme sa začali baviť, že ako to ona vidí a podľa nej..som sa dobre chytila na liečbu, ale bude to trvať približne 1,5 roka minimálne, potom sa uvidí, nie je si veľmi istá diagnózou, že ju veľmi mätie to moje zvláštne nespanie, že to nebýva často a rodinná anamnéza....vraj jej moja depresia pripadá ako agitovaná depresia (čo mi teda sedí len z časti,lebo ja som nepociťovala neklud a nemala som dezorganizované chovanie - ja som mala velké úzkosti zo strachu, prečo nespím) alebo ako bipolárna depresia (hlavne kvôli tomu nespaniu. Išla som odtial tak, že mi bolo do revu, lebo nič normálne som o tých diagnózach nečítala, vlastne ja som ani nemala také prejavy....teraz som si povedala, že OK, ani doktorka si nie je istá diagnózou, takže sa s tým nebudem zožierať, neumieram na rakovinu, žijem a to je podstatné..otázka je, že či to dokážem, nemyslieť na to...

sylvia30
3. jan 2019

@coco2018 škoda, že nemám takého lekára ako ty...vždy ti všetko pekne povysvetluje..ja som bola dnu možno 10 minút a vchádzala som spokojná, odchádzala rozhodená..... najviac mi chýba to, že nemá na ma čas, aby mi povysvetlovala čo a ako, všetko sa dozvedám tu v skupine .-(

karolinabese
3. jan 2019

Ahojte. Som tu nova. Podla vsetkeho co som do dnesneho dna precitala trpim generalizovanou uzkostnou poruchou. Okrem toho mam syndrom drazdiveho creva. Pred vianocami som mala velky stres. Ale vsetko bolo ok. Teraz. Presne na novy rok na mne vsetko vyslo. Hnacky, strach, nevolnost, navaly tepla a zimy. Placlivost, nespavost, busenie srdca. Ja mam hrozny strach z hnacky. Ked mam hnacky je to moj koniec. Som rok po porode. Kojim. Lieky mi psychiatricka nechce predpisat. Ona mi povedala ze trpim neurozou. Mne to nejako nesedi lebo ked si citam o GUP tak akoby som si citala o sebe. Neviete mi poradit? Prestat kojit nechcem. Mam pocit ze ako matka som zlyhala a ze ma dieta prestane lubit a ze uz medzi nami nebude taky vztah ako teraz. Prosim poradte co vy ste robili vy. Mate niektora tuto chorobu aj syndtom drazdiveho creva a trpite hnackami?

slavkasobanska
3. jan 2019

Joj dievčatá..zajtra budem volať psychológovi..stále si namyslam..rôzne choroby,čo sa mi stane..a nikto tu nebude,veď to je choré,viem .neviem to z tej hlavy dostať .

coco2018
3. jan 2019

Ja mam dnes mizerný den uz ma to nebaví. Raz je lepsie a raz úplne zle. Ako to dostať do nejakej rovnováhy? Som z toho zúfalá. Nik to nechápe. Doma po mužovi a synovi stekam potom mi je este horšie. Do revu mi je. Ráno som v takom stave nebola.... nezvladam samu seba 😪

slavkasobanska
3. jan 2019

@coco2018 ja to chápem .ani ja seba nezvladam.. teóriu ovládam .ale v praxi nie .

coco2018
3. jan 2019

@slavkasobanska neviem kedy konečne toto budem vediet ovladat😭 stále sa pýtam samej seba ci som tak zlý človek ze ma to postihlo. Mam pocit ze takto ničím vsetko a každého okolo seba.

slavkasobanska
3. jan 2019

@coco2018 to sa aj ja pýtam...no odpoveď neviem..,ale mi to dáme ,neboj ...aj keď je to ťažké..

sylvia30
3. jan 2019

@slavkasobanska
@coco2018 dievcata, co je to s nami? Ja som rozhodena z dnesnej navstevy psychiatricky, ved ona ani nevie aku mam diagnozu. Baby, ja som koncom novembra zacala zle spat, budila som sa skoro rano. Strachom a uzkostou som si za 3-4 dni navodila stav, ze som nespala vobec. Samozrejme, ze ked som prisla vtedy k psychiatricke, bola som placliva, smutna, uzkostna. A ona mi diagnostkovala depresiu. Cele to vsak trvalo len 5-6 dni. To nebol ziadny dlhodoby stav. Po mesiaci mi povie, ze mam mozno bipolarnu depresiu alebo agitovanu depresiu. Ja uz nicomu nerozumiem ☹

matasaska
3. jan 2019

@karolinabese ahoj, u mňa problémy začali práve dráždivým črevom a strachom z hnaciek a čo keď ma to chytí vonku v obchode kine atď... Trvalo mi to asi 3/4roka kým som tento strach odstránila z hlavy. Pomohli mi probiotika Značky probiofix a psychoterapia... Skus si ich dlhodobo nasadiť... Po polroku mi to prešlo a samozrejme práca na psychike - prestať sa toho báť. Držím prsty, dá sa toho zbaviť

sylvia30
3. jan 2019

@coco2018 nesmies si o sebe mysliet, ze si zly clovek. Si taka dobra ako len najviac dokazes byt. Milujes svoju rodinu a spravila by si pre nich vsetko. Akurat mas teraz tazke obdobie. A mas super psychiatra, ktory ti pomoze

sticker
matasaska
3. jan 2019

@coco2018 nie si Coco zlý človek, a nenicis nič.... Upokoj sa, zoraď si myšlienky s rob činnosť, ktorá ťa upokojí.. Hoci to bude iba kniha, kúpeľ alebo čokoľvek.... Prejde to... Neklad si otázku prečo ja, kedy to skončí... Tlacis tým sama na seba.. Skus žiť pre daný moment. Pre danú chvíľu... A vždy keď ti je trochu lepšie, povedz si v duchu, teraz mi je celkom fajn a teš sa z toho. Mozog sa potom ľahšie presmeruje na pozitívne vnímanie. Držím prsty a myslím na teba....

sylvia30
3. jan 2019

@slavkasobanska ten psycholog je dobry napad. Podla mna je to reakcia na to, ze si zostala sama doma a musis si na to zvyknut.

sticker
banbys18
3. jan 2019

@sylvia30 prečo ti tak záleží na diagnóze? Nie je to jedno? Dôležité je, že ti lieky zabrali. A áno, ak napriek ním budeš mat lepšie aj horšie dni.ale to ma predsa každý človek, aj ten, čo lieky neuziva.

coco2018
3. jan 2019

@sylvia30 Uz sa tak dlho s tym trápim ze strácam vieru ze sa to pohne k lepšiemu.

@matasaska ja všetkému rozumiem viem ako to funguje pri úzkosti tažko viem ovládať myseľ napriek tomu ze sa veľmi snažím. Este ani to tehu sa nedarí zle výsledky.... a keď je dobrá chvíľka snažím sa fakt sústrediť na nu a užívať si ju
Uzivas este tryptofan? O ashwagandebsi nepočula? Nemáš skúsenosť

sylvia30
3. jan 2019

@banbys18 je to aj mojou povahou a nastavenim. Hned u mna nastupuju uzkostne myslienky tipu co mi vlastne je? ani doktorka si nie je ista, co ked sa to nebude dat liecit a pod. Praveze ja som bola dodnes celkom v pohode, tesila som sa, ze lieky zabrali, zacala som sa tesit do prace. Ja nemam rada neistotu. Potrebujem jasne fakty. Boze, teraz si uvedomujem, ako to mam v hlave zle usporiadane a vsetko si to spustam sama.

sylvia30
3. jan 2019

Inak dnes som si bola v Martinuse pre tuto knihu: Jak zvladat depresi. Je to od ceskeho psychoterapeuta prof. Krivohlaveho. On presne pise ze spustacom depresii su nase myslienky, postoje, nastavenia.

matasaska
3. jan 2019

@coco2018 viem Coco, to je pri úzkostiach takmer nemožné. Práve preto píšem že máš trénovať pozitívne myslenie keď máš dobrú chvíľu... Je to boj, viem, a je to beh na dlhé trate. Tak nám neostáva nič iné, iba behať....

matasaska
3. jan 2019

@coco2018 a tryptofan som včera dobrala. Zatiaľ neberiem nové balenie, uvidím

matasaska
3. jan 2019

@sylvia30 to je dobré uvedomenie.... Môžeš na tom vďaka nemu pracovať

sylvia30
3. jan 2019

@matasaska no, mam co robit, bude to beh na dlhe trate....je to sranda, ako viem poradit druhemu, ale sama sebe nie....myslim, ze vsetky sa tu s tym trapime...

banbys18
3. jan 2019

@sylvia30 dobre, a co sa zmení, keď budeš vedieť svoju diagnózu presne?prispeje to k tomu, že ti bude lepšie, alebo si nájdeš zas niečo o iné, čím svoju, úzkosť, nakrmis? Čiže ti je asi jasne, ze zmeniť treba myslenie, ktoré je potravou pre tvoju úzkosť. Takže, tu je presne priestor pre terapiu, teda, lieky pomohli, stabilizovali, ale s myslením ešte pracuješ a na terapie chodíš, takže pohoda, robíš všetko preto, aby si sa, znormalizovala,(sorry za slovník, ale je to aspoň názorné....dufam....

coco2018
3. jan 2019

@banbys18 pekne si to napísala, prešla si si tym uz?

banbys18
3. jan 2019

@coco2018 😂😂ja som sakra dobrý teoretik😂😂hold, niečo o tom viem zo školy, nieco z vlastnej terapie..... Ja si tým asi ťažko prejdem, lebo ja, čo mi pamäť siaha, si pamätám len úzkostne až depresívne prežívanie, OCD..... takže, keďže neviem, aké je to byť bez toho, paradoxne to pre mňa, ta úzkosť, predstavuje istotu a bezpečie. Toto poznám, nie je mi s tým síce fajn, ale čo keď mi bez toho bude ešte horšie? Takže ja sa svojej úzkosti držím zubami nechtami. A vcelku súhlasím s psycho., že kým vyslovene nepadnem na.... k psychfarmakam nedám súhlas..... Ja si akúkoľvek lepšiu chvíľku pretlmocim tak, že aha, ved to nie je také zlé, aby som šla na prášky..... Takže asi fakt čakám, kedy sa preberiem na psychiatrii..... Ako, pritiahnute trochu za vlasy, ale pravdive

coco2018
3. jan 2019

@banbys18 a ako dlho uz s tym bojuješ? Chodíš aj na terapie alebo uzivas nieco volnopredajne?

banbys18
3. jan 2019

@coco2018 to, že moje prežívanie nie ké celkom ok, som si zacala uvedomovať niekedy medzi SŠ a VŠ. Avšak 1xsom psycho. vyhľadala cca o 8r.neskor, no a odvtedy cca 10 rokov terapie s jednou porodnou a rodičovskú prestávkou. Vtedy som si totižto úzkosti dobre racionalizovala-hormony, únava.... jasne, ze by...... s tým predstav žiaden psycho a psychiater veľa nespraví.

kajkag
3. jan 2019

@elima aj mne to lezie na nervy😔

sylvia30
3. jan 2019

@banbys18 dakujem ti, krasne si mi nastavila zrkadlo, v utorok to preberiem na terapii

sticker
coco2018
3. jan 2019

@banbys18 myslíš ze u mna može mat súvis úzkosti/depresie aj s hormónmi včera som sa dozvedela výsledok hormonálneho profilu zvýšený testosterón, syndróm pco, inzulinova rezistencia. Ma to nejaký vplyv na úzkosti? A co sa s tym dá urobiť?

sylvia30
3. jan 2019

@banbys18 a teda napriek tomu, ze si plne uvedomujes hlbku svojich problemov to takto zvladas, naozaj klobuk dolu...ja som naopak dakovala Bohu a vsetkym svatym, ze som sa takmer okamzite dostala k psychiatricke...mas moj velky obdiv