icon

Ako sa efektívne zbaviť depresie po pôrode?

filipko
16. nov 2006

Ahojte, prosim o radu tie, ktore mali skusenosti s depresiou.
Mam 7 mesacneho synceka, ktoreho strasne lubim, no kedze som bola na neho viac menej sama, v noci som k nemu vstavala 3 x, navodila sa u mna depresia ( zrejme z vycerpania). Bola som v nemocnici 2 tyzdne, uzivam antidepresiva. Chcela by som vediet ako sa tejto choroby co najrychlejsie zbavit. Po prichode domou z nemocnice sa citim lepsie. no dnes v noci som mala naval horucavy, potom zase zimnicu a nakoniec hnacku.
Kto to poznate, napiste prosim.
Dara

sylvia30
4. jan 2019

@janka1012 @coco2018 skúšala som vo worde vyčierniť tie veci, ktoré sa ma týkajú, ale nejde to - mňa sa týka najmä to, ako som to nespanie nespracovala a navodila si úzkosť a potom tá časť v závere, kde je písané, že je možné liečiť nespavosť aj antipsychotikami.

ivett311
4. jan 2019

Ahojte. Rozmýšľam že budem chodiť na psychoterapiu. Tí ktorí chodíte pomáha Vám vidíte nejaké zlepšenie?

lusia33
4. jan 2019

@ivett311 ja som chodila rok na súkromnú terapiu ale neviem, osobne nemám pocit, že mi nejako pomohla..pomohlla mi v tom, že som sa mohla vyrozprávať s človekom, ktorí ma chápal, ale ináč ani nie ale to je len moja skúsenosť...

sylvia30
4. jan 2019

@ivett311 ja som bola len raz, takže zlepšenie zatial žiadne, ja sa chcem naučiť zvládnuť úzkosti

slavkasobanska
4. jan 2019

@ivett311 ja chodím mám za sebou asi 5 sedení..a ja si myslím že mi to pomáha,len keby to bolo častejšie,lebo som nasmerovaná správne a kým nám ďalšie tak trochu upadnem..ale moja bývalá psychologicka mi povedala že to mám vydržať a môže to trvať aj rok ,kym to spracujem..tak ja vydržím...chcem na sebe pracovať ,zlepšiť svoj stav..

tinka308
4. jan 2019

@sylvia30 ak si spominas v decembri som si pytala od teba rady ako zvladas nespavost. Myslim,ze mam podobny problem. zacalo to strachom a uzkostou ze mam nieco so srdcom, strachom z nastupu do novej prace a uz som nemohla spavat. Lieky ktore mi nasadil mi pomahaju na nespavost a tym ze chodim do prace venujem menej pozornosti sebe. Niektore dni su narocne ale vo vseobecnosti musim povedat ze je viac tych dobrych dni. ako ty travis dni? Mozno vobec nemas depresiu ale na tom aj tak nezalezi ak ti lieky pomahaju. zajtra ideme lyzovat, mam taky vnutorny stres ze co ak...(mi zacne byt zle od srdca, bude sa mi tocit hlava na svahu) ale chcem to prekonat.

sylvia30
4. jan 2019

@tinka308 pamätám si, že sme mali podobný priebeh, mne sa postupne stav upravil, aj úzkosti sa pomaly strácali, neistá som sa cítila, len keď mala prísť návšteva, alebo na štedrý deň, že ako to zvládnem, aj spánok sa mi upravil, včera som bola u dr., bola spokojná s tým, že úzkosti ustupujú (začala som chodiť aj na psychoterapiu a velmi mi pomáha táto skupina), preto mi hneď vyhodila obedný benzáč, čo ma samozrejme rozhodilo - našťastie mi @coco2018 poradila, ako si ho postupne vysadiť, tak si teraz pár dní budem dávať polovičku, potom štvrťku , dr. sa včera zdalo, že ten spánok stále nie je dostatočný (pričom ja som už bola spokojná), tak mi 75 mg dávku Kventiaxu zdvihla o 25 mg (ona stále tvrdí, že sú to veľmi slabé dávky, že tam sa dáva až 800 mg) a ja som samozrejme hneď zareagovala na tieto zmeny - celý deň nepokoj, prehnalo ma, cítila som žalúdok, večer som nevedela zaspať, o 1,00 som sa zobudila, ale potom som ešte do rána pospala takým slabším spánkom (presne takto to bolo na začiatku liečby). Čo sa týka aktivít, ja som len tento týždeň ukončila PN, naozaj som sa cítila dobre, počas vychádzok návštevy, prechádzky, doma som bola aktívna, mali sme návštevy. Do práce idem v pondelok, teším sa aj preto, že nebudem mať čas nad sebou rozmýšlať. Mňa rozhodila tá včerajšia návšteva u dr., keď tam začala s tou bipolárnou poruchou , viem, že je to ťažšia diagnóza a zostala som zlaknutá. Psychologička ma na sedení upozorňovala, aby som kašlala na diagnózy, že počas liečby sa budú ešte meniť, že ono to nikdy nie je jednoznačné...ale po včerajšku je tam červíček pochybností. Ty máš akú diagnózu?
Neboj sa zajtrajšej lyžovačky, daj si pred odchodom magnézko a zober si ho aj zo sebou. My sme takto boli 2.1. kúpať sa v Podhájskej, tiež som bola neistá ako to zvládnem,ale nakoniec mi tam bolo veľmi dobre. Dnes sme boli znovu a dokonca mi tam tie dnešné úzkosti aj prešli, vrátili sa až doma, tak som si aj dala magnézko. Neboj, nakoniec budeš rada, že ste išli lyžovať 🙂

tinka308
4. jan 2019

@sylvia30 liecila si sa uz aj predtym? ci vsetko zacalo nespavostou? ja si este stale uvedomujem ze s tou nespavostou sa to moze kedykolvek vratit,nepytala som sa na diagnozu, okrem liekov a otazky "ako mi je" moj dr.uz nic viac nepovie. Nie si nahodou z okolia NR kdd chodis do Podhajskej? som rada ze mi pises ze sa citis lepsie, je to povzbudenie aj pre mna.

1andrea111
5. jan 2019

neviem či ste počuli o "inovatívnych" pokusoch ako liečiť psychické ochorenia
- tým prvým sú umelé drogy, kde prebieha výskum aj v čechách.
https://ciernalabut.sk/4265/psychedelika-mozu-l...
- tým druhým, ktorý som zachytila len zopárkrát a je to vlastne budúcnosť, aj keď pri dnešnom technickom rozvoji možno nie tak ďaleká - že sa otvorí hlava a do mozgu dajú "vlákna" proste to čo tam chýba, cez techniku, dávali ti minule aj na rtvs v takej vedeckej relácii, no nevedela som ju nájsť. To je len sci-fi budúcnosti, ale keď mi je ťažko, vždy si hovorím, že doba ide tak rýchlo, že umelá inteligencia je za dverami, že technický rozvoj je nevídaných rozmerov, tak prečo by to nebolo možné.

sylvia30
5. jan 2019

@1andrea111 no, bolo by to fajn, keby nám dokázali "povymieňať súčiastky", ktoré nám nefungujú a vôbec to nemyslím ironicky, mne doktorka teraz vo štvrtok hovorila, že je velký pokrok vo vývoji liekov v psychiatrii, že sa to nedá porovnať s tým, čo bolo pred 15 rokmi, takže možno niečo na tom bude...

1andrea111
5. jan 2019

@sylvia30 veď ani ja som to nemyslela ironicky ale naozaj, verím v tú budúcnosť, že sa to zmení.

1andrea111
5. jan 2019

Hawking: Vědec, který byl od roku 1968 upoután na invalidní vozík a od roku 1985 komunikoval se světem pomocí speciálního počítače, v roce 2006 prohlásil o euthanasii pro čínský server People´s Daily Online: „Oběť by měla mít právo ukončit svůj život, pokud chce. Myslím ale, že by to byla velká chyba. Jakkoliv se může zdát, že je život zlý, vždy je něco, co můžete dělat a uspět v tom. Dokud je život, je tu i naděje. “ Více na: https://www.euro.cz/light/vyroky-stephena-hawki...

coco2018
5. jan 2019

@1andrea111 kde ty nato chodíš? Zaujímavé články. Liecis sa na nieco?

1andrea111
5. jan 2019

povzbudivé aj pre nás, zmeniť uhoľ pohľadu, čo poviete:

O svojej chorobe Hawking raz povedal, že "bola vlastne najväčším darom, aký od života dostal". "Vďaka izolácii od sveta som mal možnosť rozvíjať svoju predstavivosť k videniu problémov pod iným zorným uhlom," tvrdil.
inak ak by ste si chceli pozrieť o ňom film, možno stiahnuť

https://www.ulozto.cz/!Zd1WLDDKw/teorie-vseho-c...

https://www.iflscience.com/health-and-medicine/...

1andrea111
5. jan 2019

@coco2018 áno, liečim sa už 5 rokov na depresiu a úzkosti. Beriem AD trittico a občas aj iné, a hľadám, hľadám, hľadám odpovede, mám veľa kníh, aj rôzne skúseností, snažím sa zmeniť život, pomôcť si a tak. Ale však to mi všetky.
tiež zaujímavá stránka - minule som bola na ich seminári o depresii, ak si nájdem čas, môžem vám napísať nejaké myšlienky

http://www.slea.sk/
a ešte som fungovala aj na
www.psychologie.cz

1andrea111
5. jan 2019

čo sa týka psychoterapie, tak moja skúsenosť je, že som bola u viacerých či súkromných kde som si platila, či cez poisťovňu, či psycholog, či psychoterapeut, či psychiater a trošku to pomôže, ale je to málo. A naposledy som spoznala jedného psychiatra z Prahy a to bolo pre mňa niečo úplne iné ako som doposiaľ na Slovenku nezažila. Fungujeme cez skype, čo je samozrejme nevýhoda, ale tie stretnutia ma fakt posúvajú. Pri ňom by som vedela povedať, áno, pri ňom mi tá psychoterapia naozaj pomáha. Takže za mňa, veľmi záleží od psychoterapeuta a od toho ako si spolu "sadnete".

coco2018
5. jan 2019

@1andrea111 akú knihu odporucas? Co ta niekde posunula alebo si sa nieco naučila... a mas sa...?

janka_banka
5. jan 2019

@1andrea111 presne tak ako píšeš 😊.... klient a psychoterapeut si musia sadnúť najmä ludsky a tiež podobným temperamentom...
Mne sadol psychoterapeut prísny, ktorý ma doslova nakopol a vyčistil žalúdok 😛...
A vraj nejaké klientky od neho odchádzali, že je vôl a ja na neho nedám dopustiť ❤️

coco2018
5. jan 2019

@1andrea111 ako sa vola? Ako si sa k nemu dostala?

1andrea111
5. jan 2019

@coco2018 nie je taká kniha, zo všetkého čo človek prečíta, zažije, vypočuje si, pozrie... zo všetkého kúsok. Vraví sa, že človek má cestu k vyliečeniu sa v sebe, len ju potrebuje nájsť.

Našla som ho na webe, keď už som si nevedela rady s nespavosťou

https://www.idnes.cz/onadnes/odpovedi/mudr-ing-...

slavkasobanska
5. jan 2019

@janka_banka ja mám teraz tiež dobrého psychológa. Tak mi sadol .rada k nemu chodím niekedy potrebujem vyčistiť žalúdok ,aby som sa trochu spamätala,ale chodím od neho taká spokojna,uvoľnená .

janka_banka
5. jan 2019

@slavkasobanska tak tak ❤️...niekedy nám treba vyčistiť žalúdok, aby sme zdvihli,"riť" z postele a neľutovali sa... lebo mi tú silu v sebe máme, len nás tá citová časť hlavy presvedčí o opaku 😝

slavkasobanska
5. jan 2019

@janka_banka presne tak .aspoň na mna treba niekedy takto ísť ..

ivett311
5. jan 2019

@janka_banka ahoj. Ty chodíš dlho už na psychoterapiu? Pomáha ti?

janka_banka
5. jan 2019

@ivett311 áno chodím, rok a pol a pravidelne každý týždeň... veľmi mi pomohla a pomáha, lieky mám o polovicu menej a konečne som sa odhodlala ísť do práce...je to síce boj, ale verím v šťastný koniec 😊

sylvia30
5. jan 2019

@janka_banka fíha, každý týždeň, to je super, platíš si za terapie?

coco2018
5. jan 2019

@janka_banka mas v tom pravdu, v dnešnej dobe ani kamoškam v tom neverím a terapeutovi dôverujem tam je to založené na veľkej dôvere ak nieje dôvera neotvorí sa aninterapeutixky vzťah ja chodím tiez
@ivett311 musíš vyskúšať aby si vedela ci je pre teba perspektívna
@sylvia30 tiez chodím každý týžden platím si sama cez poisťovňu som nikdy nebola

ivett311
5. jan 2019

@coco2018 ja tiež budem platiť 20€ za hodinu

slavkasobanska
5. jan 2019

ja chodím len cez poisťovňu ..ale berú tak 20€ za sedenie..