Ako sa efektívne zbaviť depresie po pôrode?
Ahojte, prosim o radu tie, ktore mali skusenosti s depresiou.
Mam 7 mesacneho synceka, ktoreho strasne lubim, no kedze som bola na neho viac menej sama, v noci som k nemu vstavala 3 x, navodila sa u mna depresia ( zrejme z vycerpania). Bola som v nemocnici 2 tyzdne, uzivam antidepresiva. Chcela by som vediet ako sa tejto choroby co najrychlejsie zbavit. Po prichode domou z nemocnice sa citim lepsie. no dnes v noci som mala naval horucavy, potom zase zimnicu a nakoniec hnacku.
Kto to poznate, napiste prosim.
Dara
@hope252 dobrý deň,ja som včera k večeru zase počúvala video o našich myšlienkach a bolo mi potom dobre,mali by sme začať maličkosťami,čo máme radi,tak som si spomenula ako mám rada čaj s medom,hneď som si ho urobila a bola som šťastná,pozerala som sa na moje ruky a som vďačná že ich mám,tiež nohy, očí,mala som taký dobrý pocit a som vďačná že to všetko mám,rána si horšie,no začiatky sú ťažké ,a ešte jedno viem za všetko by sme poďakovať,aj za to že ráno vstaneme...je toho veľa, ale dúfam že som sa vybrala správnym smerom.....
@hope252 Ale áno, túto teóriu ovládam. Ale realita môže byť diametrálne odlišná. jednoducho, pri týchto myšlienkach - nutkavých (hovorím o OCD), ktoré majú často chronifikovanú podobu, si bez liekov človek nepomôžeš. Len snaha pozitívne myslieť tu nepomôže a práve naopak, môže tie negatívne myšlienky ešte viac priťahovať, pretože tie sú oveľa silnejšie než tie pozitívne. Jednoducho, mozog funguje inak, ako by mal. Takže, zmena myslenia mnohokrát nestačí
@banbys18 ja nie som odborník,no možno časom sa aj lieky dajú vysádzať ak sa myseľ upravuje,ak nie úplne ,ale ja viem že to pôjde,verím tomu,aj keď za pomoci nejakého lieku,lieky nas len utlmujú no príčinu nevyliecia...ja mám za sebou strašne veľa sedení,relaxačných cvičení,chápem asertivitu...veľmi mi to otvorilo oči..a predsa ,možno to tak má byť čo sa nám deje,ja cítim že u mňa bude tento rok prelomový a dám to ..po 10 rokoch...veľmi to chcem,..
@slavkasobanska Držím palce😉 Iste, pracovať na sebe, so svojimi myšlienkami a vôbec, so svojím prežívaním je dôležité. Len nechcem, aby vznikol dojem, že len zmena myslenia postačí.Nehovorím, že tento dojem vznikol, chcem len upozorniť, že niekedy sú lieky nevyhnutnosťou. A často doživotnou, alebo sa striedajú obdobia s nimi a bez. Niekedy ich úplne vysadiť nejde, ale aj napr. výrazné zníženie ich dávky môže byť víťazstvom.Je paradaxom, že o tom píšem ja, ktorá desaťročie mením za pomoci psychoterapie myslenie, poznám techniky práce s myšlienkami, vyskúšala som KBT, psychoanalýzu, dokonca prácu so snami, postupy podľa S. Grofu a sledujem len plížive zhoršovanie😒 A stále si myslím, že sa to už zlomí a že lieky nepotrebujem, hoci dr. okolie okolo mňa si myslí niečo iné. Vlastne, myslím si to už i ja, len si to nechcem pripustiť🙂 A vieš, ak je problémom chemická nerovnováha v mozgu, liek príčinu rieši. Je na to ten pekný príklad: cukrovkár sa inzulínu nezbaví, aj keď bude myslieť pozitívne. Len s pozitívnym pohľadom na svet a inzulínom bude mat pekný život, s negatívnym myslením a inzulínom ten život za veľa stáť nebude.
@banbys18 s tým súhlasím že aj ja budem na liekoch no keď mi pomôžu tak áno .ja lieky už tak neriešim..tiež sú potrebné ..
@slavkasobanska mám z vás radosť,treba začať maličkosťami. Postupne malými krokmi sa dopracujete k úspechu. Nikto nepovedal že to bude ľahké. Treba mať správny postoj. Lýdia ktorý v živote niečo dokázali to tiež nemali ľahké. Pokiaľ sa nič nezmení vo vašej "rutine" tak ako môžete očakávať výsledky? Pôjde to len dá netreba vzdať ak hneď niečo nevyjde.
@hope252 ďakujem vám ,veľmi mi vaše slová,úvahy, pomáhajú,viem že to nie je ľahké,ale nevzdávam sa...počúvam super hudbu,cvičila som ,rána sú najhoršie,preto niečo robím...ďakujem ..ste mi veľkou oporou..
Ja som mala včera sedenie a presne tému pozitívneho myslenia sme rozoberali, lebo ja sa veľmi snažím, ale po čase vždy nastane zlom. Ako keby všetky zlé myšlienky boli iba potlačené a čakali na oslabenie, či už zhoršenie nálady, konflikt, neistotu a bam sú naspäť. Mňa to veľmi unavuje takto žiť, neriešim problém iba keď/ak nastane, ale aj dopredu, predlžujem si zbytočne utrpenie, ja to všetko logicky viem, ale neviem uniknúť z tejto pasce. Ja viem čo mi spustilo túto nedôveru v budúcnosť a pocit, že nič dobré nepotrvá, ale neviem sa ho zbaviť.
@banbys18 tato lekarka mi dala pred casom chrobaka do hlavy a zacala som patrat - skus si to pozriet,
https://www.youtube.com/watch?v=VX49dh59q8Y@hope252 Nechcem sa ťa dotknúť ale keď neplatí že príčinou depresii a úzkosti je chemická nerovnováha v mozgu čo je za týmito chorobami? Len negatívne myšlienky? Prečo sa to potom deje aj ženám bez zdanlivych problémov žijúcich v šťastnom manželstve, zdravými deťmi, dostatkom peňazí? Veď aj v tejto téme viacero žien napisalo, že nemajú dôvod na depresiu. Ja tak nemám rada toto zlahcovanie. Keď ochorie človek na cukrovku nikto sa ho nepýta prečo ochorel ani mu netlačí do hlavy, že inzulín je len placebo. Človeku s depresiou to hádžu za vinu a antidepresíva sú len placebo. Depresia je tiež choroba. Prečo potom existuje odbor psychiatria, prečo lekári študujú 6 rokov odbor psychiatriu? Predpokladám, že ty lekárka nie si. Ja tiež neberiem lieky a dostala som sa z toho sama ale poznám veľa ľudí, ktorým lieky pomohli. Napríklad posledné dni hladaju matku troch detí s popôrodnou depresiou, ktorá len tak odišla z domu a túla sa dezorientovaná alebo už leží na dne Váhu. Jej by si tiež povedala, že nejde o chorobu ale len negatívne myšlienky? Nechcem ťa uraziť ale takéto reči ma vždy dvihnu zo stoličky.
@junova ja tu nikoho nechcem silou mocou presvedcit o opaku, tak ako je xy teorii,studii, niekomu sa pozdava to, niekomu ono. Ja som si tiez presla depresiami,uzkostami a dokonca aj poporodnou depresiou bez liekov. Tak ako za posledne roky vznikla epigenetika ktora tvrdi ze iba 3 percenta chorob su geneticke dane zvysok si clovek zavini sam svojim zmyslanim,zivotnym stylom atd.. Niektore klientky tiez ku mne dojdu tvrdia ze nemaju mat dovod preco maju depresie,uzkosti az nakoniec sa pride na to ze to zmyslanie a nazory a skreslene pohlady na veci maju vlastne z domu od rodicov. Ja nikomu netvrdim aby lieky vysadil. Stale sa najdu dva nazory, dva pohlady na vec. Ja respektujem tu tvoju.
Mam dve deti chlapec bude mat v maji 3 a dcerka v auguste 6.mam depresiu uz 2 roky a neviem sa jej zbavit
@hope252 máš pravdu koľko ľudí toľko chutí. A stále je tam postoj ako sa na to človek môže pozrieť. Ak niekoho dvíha zo stoličky názor iného treba sa na to pozrieť s nadhľadom, nie vidieť iba to jedno svoje a nič iné nepripadá v úvahu. Nepáči sa? Tak si nevšímaj zbytočne si robiť stresy. Prečo majú ľudia stále pocit že musia tomu druhému dokazovať svoju pravdu?
@slniecko510 neviem, asi najskor ego 🙂
@slniecko510 ja si aj rada vypocujem názor iných, ved negatívne komenty a negatívny feedback nás v zivote posúvaju dalej. Tak sa učíme. Ale nie každy je taký.
dievčatá, máte reálnu skúsenosť so Schultzovým autogénnym tréningom? Skúšali ste niektorá?
@sylvia30 ahoj neviem presne aký je Schultzovy autogenny tréning,no ja som v nemocnici v rámci terapii chodila na autogenny tréningy,každý deň.jeden bol na uvoľnenie tela a pocit tepla ,a druhý na tiaz v tele...teraz to robím.aj doma,je to vynikajúce,hoci na začiatku mi to nešlo, ale už s tým nemám problém,keď mám aj vyšší tlak,po relaxacii,mám fantastický,..to odporúčam každému,len musíš mať ticho doma, kľud,vypnúť telefón...nič by ťa nemalo vyrušiť ..len to treba trénovať,niekedy mi utekali myšlienky kade tade,ale mám za sebou strašne veľa relaxácii pod odborným dohľadom,tak už s tým nemám problém ..
Ahojte, chcem sa spýtať, kedy ste pri nasadení/znovunasadení liekov cítili zlepšenie?kedy si telo zvyklo na lieky? Mám rovnaký ad ako predtým
@ivett311 ahoj no u mňa ako ktorý liek ,ale tak 2_3 týždne...a čo berieš??
Ahojte,nemáte niektorá problém že máte tlaky v hlave???aj som bola na internom,tak mi dal takú najslabšiu dávku na tlak,lebo mám trochu vyšší,no tie tlaky sú hrozne,mám to stále,a už dlho,či to je naozaj tou depresiou ??už ma to hnevá a dosť obmedzuje ..