icon

Ako sa efektívne zbaviť depresie po pôrode?

filipko
16. nov 2006

Ahojte, prosim o radu tie, ktore mali skusenosti s depresiou.
Mam 7 mesacneho synceka, ktoreho strasne lubim, no kedze som bola na neho viac menej sama, v noci som k nemu vstavala 3 x, navodila sa u mna depresia ( zrejme z vycerpania). Bola som v nemocnici 2 tyzdne, uzivam antidepresiva. Chcela by som vediet ako sa tejto choroby co najrychlejsie zbavit. Po prichode domou z nemocnice sa citim lepsie. no dnes v noci som mala naval horucavy, potom zase zimnicu a nakoniec hnacku.
Kto to poznate, napiste prosim.
Dara

banbys18
24. jan 2019

@slavkasobanska mávam. obvykle spojené s úzkosťou, ktorá sa neviaže na nič konkrétne. taký úzkostný pocit

slavkasobanska
24. jan 2019

@banbys18 jaj ..no ja to mám stále,ráno najhoršie...možno z chrbtice..joj...

junova
24. jan 2019

@hope252
@slniecko510 Ja mám svoje ego na poriadku, nemusíte mať strach. Len som vyjadrila svoj nazor. Nemyslím si, že všetky choroby a najmä psychické vznikajú len negatívnymi myšlienkami. Myslím, že je tam aj genetika. Poznám rodiny kde depresie ma mama, dcéra aj vnučka. Mám kamarátku psychiatricku a tá mi o depresii a úzkosti vysvetlila veľa veci. Najmä že je to choroba a tá spúšťa negatívne myšlienky. Ja nepotrebujem nikomu dokazovať pravdu. Ja som presvedčená o tej svojej. A mimochodom mňa z úzkosti nevytiahli psychologicke žvásty ale ja sama a to som nemala ani podporu. Ohľadom psychických chorôb je milión teórii, nech si každý vyberie tú svoju. Ide nám najmä o to dostať sa z toho a byť opäť šťastná a veselá. A v dobrom radim neužívajte dlhú dobu vo vysokých dávkach benzace, vznikne závislosť a stav to ešte zhorší. To mi poradila kamarátka psychiatricka. A dôležité je pravidelne sa hýbať, mať koníčky, podporu rodiny a pozitívne myslenie.

banbys18
24. jan 2019

@slavkasobanska ano,z krčnej chrbtice sú tie tlaky štandardom. poznám to aj vtedy, keď sa celý deň "hrbím" nad počítačom, alebo nosím deti na pleciach🙂

sylvia30
24. jan 2019

@junova kolko je prosim ta dlha doba u benzacov? Uzivam 7 tyzden 3x denne v najnizsej davke, ale zatial sa ich neviem zbavit, kedze stale nespim a to mi hlavne vecer sposobuje uzkost.

junova
24. jan 2019

@sylvia30 Podľa nej 4 až 6 týždňov sa nemá prekročiť. Ona je mladá, školu skončila pred 3 rokmi, tak ich učili na vysokej škole. Ale je to individuálne, mala by si veriť svojmu lekárovi. Sú ľudia ktorí berú lieky pravidelne niekoľko mesiacov a bez problémov vysadia. Asi závisí od dávok. Robí v Čechách na psychiatrii a hovorila mi, že dlhé užívanie benzacov vo vysokých dávkach zhoršuje stav. Má sa užívať len pri nasadení antidepresív a v nevyhnutných prípadoch.

sylvia30
24. jan 2019

@junova dakujem

ivett311
24. jan 2019

@slavkasobanska beriem brintellix

slavkasobanska
24. jan 2019

@ivett311 to je dobrý liek,brala som ho..mne tak 3 týždne trvalo...ale potom už dobre ..

janka_banka
24. jan 2019

@junova
@hope252
@slniecko510
Môj názor na depresívne poruchy/úzkosti a iné psychické ochorenia je, že na vzniku choroby sa podieľajú viaceré faktory. Ide najmä o
*genetickú preddispozíciu (citlivosť-a tá je preukázaná, že mozog u citlivejších a temperamtnejších ľudí pracuje trošku inak) - nie je predsa náhoda,že napríklad v mojej rodine na depresie trpela babička, môj ocko, bratranec, sesternica, strýka a vlastne aj ja ... náhoda? zlé myslenie?
*výchova, rodinne prostredie (najmä v prvých rokoch a mesiacoch života keď sa vytvárajú spätné väzby s rodičmi a okolím a tým si budujeme vzťahy, pohľady na ľudí), to ako sa pozeráme na svet nás učia rodičia (učia nás vzorce správania)
*a v neposlednej rade prežité životné skúsenosti (ktoré sú vlastne súčasťou osobnosti človeka)
Pri mojej diagnóze HPO(hraničná porucha osobnosti) je dôležité vytvorenie vlastného ega, svojich pocitov, kedy sa cítime a vnímame svoje pocity a nemáme ich len na závistlosti od iných ľudí ...a práve pri tejto diagnóze (typu osobnosti) sa vlastné ego nevytvorí, je to približne v druhom roku života (ja-objekt, objekt-ja) ....pocity lietajú ako na hojdačke a riadime sa objektom ...
Pre túto osobnosť sú charakteristické depresie, úzkosti, fóbie ... neschopnosť pozrieť sa na svoj život akoby zvrchu a vidieť všetko čierno - bielo, vidieť ľudí čierno-bielych (nie objektívne, farebne) ...
Ja z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že lieky sú dôležité ak už to človek nevie zvládnuť sám a ako sa povie "vyhrabať sa z toho" ... sú dôležitá pomocná barlička ... veď koľko depresií by skončilo samovraždami bez liečby ...na druhej strane sú lieky veľakrát zneužívané na potlačovanie pocitov, ktoré treba riešiť ...
Zo všetkého je však najdôležitejšia práca sama na seba. Po 10-ročnej terapii môžem povedať, že lieky ma tam, kde som teraz skutočne nedostali 😉, som to len a len ja sama. Moja snaha pochopiť veci, ktoré som možno mala chápať už ako dieťa, učím sa byť nad vecou a darí sa mi to i keď mi to sem-tam ujde (a komu nie??? 😉) ...učím sa hľadať to svoje stratené ja, to čo ma napĺňa ... učím sa tešiť z toho načo som už dávno zabudla (príroda,slnko, kvety) ... vysporiadala som si vzťahy s rodičmi, vyplakala potláčané, vybila hnev...
Už moc píšem 😀 ...
Len chcem povedať, že každý sme iní, každý reagujeme na dané veci, situácie inak a ak nás niečo vytočí, tak je to v nás ... ale je to v poriadku 😉 ....
Tak asi len toľko, nedalo mi nevyjadriť sa k téme 😅❤❤❤
Ale i tak, každá z nás má podľa mňa pravdu, lebo nič, čo sa tu napísalo nie je od veci, ale k veci a je super, že si o tom už len píšeme 😘
papa

kajkag
24. jan 2019

Psychistricka mi dala spať Lexaurin, ktorý som užívala od septembra. V decembri mi dala Frontin, ale ten mi nepomáhal. Tak mi opäť dala Lexaurin. Kedy mi začne účinkovať zase??

hope252
24. jan 2019

@janka_banka Janka súhlasím. Ja som ani nikdy netvrdila že všetko sa spraví len pozitívnym myslením.Ale nejak začať predsa treba. Veď ak nasadia len lieky problémy sa len prekryjú ale nevyriešia. Nikdy som nikomu netvrdila nech lieky neberie,neviem odkiaľ sa to nabralo.Moj kolega je bývalý psychiater ,sám povedal že lekári ani neskúmaju či pacient lieky potrebuje proste to je už rutina.plna čakáreň tak sa nemôže zdržiavať zistovanim...

janka_banka
24. jan 2019

@hope252 To je ten dnešný problém, kebyže lieky predpisujú len psychiatri ale ešte aj obvodní lekári 😒 ... a to najmä také ako sú benzáče a to je metla ľudstva, keď sa nepoužívajú nato načo majú (pri začaní užívania AD) ... ale ľudia si nimi "liečia" nevyriešené,zaťažujúce a priam ubíjajúce pocity ... a nerieši sa to terapiami ...
Ja sama užívam AD dlhodobo, udržiavaciu dávku, keďže mám tendeciu spadať do depky a úzkosti ... ale ako som písala, že koľko vecí som už odbúrala ... a to prispelo k postupnému znižovaniu dávky 😉 ...
Ale Hope ... jednej veci verím ... že mozog je úžasný orgán (len si zoberme, že niekomu zoberú polovicu mozgu a funkcie preberá druhá zostatá strana mozgu) ... a dokáže sa neurónové cesty obnovovať ... a ako bolo niečo raz pokazené, dokáže sa napraviť 😉 ... a preto verím, že moja cesta bude mať šťastný koniec a vlastne už má ... lebo som šťastná, len to precítiť a naučiť sa opäť cítiť ten pocit ...
A prečo sa to deje? Nevieme, ale je to naša cesta ... pre mňa cesta pomáhať nielen sebe ale aj druhým ...❤ ...

1andrea111
24. jan 2019

@janka_banka ako si si vysporiadala vzťahy s rodičmi? Ja mám momentálne narušený vzťah s mamou, ktorá je tiež psychicky chorá a ja už nezvládam jej výkyvy, tak som sa od nej "odstrihla", nekomunikujem a neviem či je to správne

ivett311
24. jan 2019

@slavkasobanska ešte ho berieš alebo máš iný?

mekicom
24. jan 2019

lieči sa tu niekto na uskostno- depresivnu poruchu

slavkasobanska
24. jan 2019

@ivett311 už mám iný,mne po roku dvoch,znení niektoré lieky...

slavkasobanska
24. jan 2019

@mekicom ja sa liečim aj na to ..

hope252
25. jan 2019

Ak budeš robiť to, čo si vždy robil, budeš dostávať to čo si vždy dostával.
Ľudia chcú stále meniť svoje okolie ale nikdy sa nezamysleli nad tým že by mali začať od seba. Keď chceš vidieť výsledky vo svojom živote začni meniť svoj postoj k veciam.

junova
25. jan 2019

@janka_banka Janka, pekne si to napísala. Tak od srdca. Súhlasím s tebou aj som to písala vyššie, že benzace sú drogy dnešnej doby, závislosť na nich môžeme prirovnať ku závislosti na opiate. Lekári by ich nemali predpisovať háj buj a dávať užívať pacientom dlhodobo. Keď to mne začalo obvodná mi predpísala neurol 3 x denne pol tablety. Užila som jednu tabletku a zvyšok hodila do koša. Potom čo som si naštudovala informácie o benzacoch. Veď vieš aké bolo aj pre teba ťažké vysadiť ich. Užívajú ich aj mladí ľudia pred skúškami, po rozchode, keď sú nervózni a to si ich zháňajú načierno.
Čo sa týka genetiky dovolila som si nesúhlasiť s hope pretože s mužom sme boli na genetických testoch ohľadom istých chorôb a tam nám bolo vysvetlene, že genetika nie sú len 3 percenta ale v niektorých prípadoch 50 percent. Napríklad nedávno zomrela 40 ročná žena na rakovinu prsníka tak ako jej mama aj babka. Ostali po nej 3 deti a ona bola optimisticky človek, nefajcila, nepila, zdravo sa stravovala. Tým chcem povedať, že genetiku človek neoklame. Môže si pomôcť pozitívnym prístupom, zdravým životným štýlom a to je tak všetko. Depresia je choroba zapricena poruchou mozgu, dobrá správa je, že sa dá dobre liečiť, zlá, že sa zvykne vracať.
Tak ako je cukrovka zapríčinená poruchou pankreasu. Ale inzulín telu dodá to, čo potrebuje. Tak ako antidepresíva mozgu keď to človek nezvláda.
Ja som momentálne šťastná, hlavu mám čistú ako kedysi a teším sa z každého dňa. Ked je mi dobre snažím sa pomáhať, povzbudzovať dievčatá, ktoré sú na tom zle. A zadarmo🙂
Tak ako si kedysi povzbudzovala ty mňa, milá Janka🙂 Tvoje slová a tiež slová ostatných dievčat zo skupiny mi dávali silu na sebe pracovať a veriť, že bude dobre. Teraz to posúvam ďalej.
Všetkým nám prajem veľa zdravia šťastia a psychickej pohody🙂

slavkasobanska
25. jan 2019

@hope252 veľmi správne píšete,rada čítam vaše príspevky...nie vždy to ide ,ale snažím sa... ďakujem

mekicom
25. jan 2019

@slavkasobanska Slávka aké lieky užívaš a ako tí zaberajú

slavkasobanska
25. jan 2019

@mekicom ahoj...ja beriem veľa liekov, ale z psych. beriem ráno,Alventa 150 , Prothiaden 25,xanax 0,5,na tlak,na tep,..obed Alventa 75, Prothiaden 25,xanax 0,25, večer xanax 0,25, Valdoxan, Zolpinex 10mg, chlorprotixen 15, Prothiaden 25......no a okrem toho na Vertigo čo mam beriem Meniserc 2x denne..trošku teraz skúšame kôli tlaku vysadiť večernú Prothiaden,tak uvidim,sem tam keď mi je zle si dám xanax 0,25.....bolo by to celkom oki,len ked mi dali ráno Alventu 150 tak sa mi tlak dvihol .tak beriem lieky na tlak...neviem či z toho vyjdes ...

timea179
25. jan 2019

Žienky chcem sa Vás opýtať či aj Vy keď máte atak, či to na vás príde zo sekundy na sekundu

janka_banka
25. jan 2019

@1andrea111 Ahoj Andrejka ... tak išlo to ťažko...ale v podstate by som to skôr pomenovala ako "uloženie" mojich vzťahov, pochopenie, odpustenie ...
V prvom rade som nečakala od nich nič (obrazne povedané), pretože tá zmena musela ísť odo mňa, v mojom myslení, inom pohľade, pochopení a prijatí, nielen seba ale aj ich ...
Otvorila som sa im a povedala im, čo ma trápilo v minulosti ale aj v prítomnosti. No čo napíšem na rovinu, bol aj krik 😲 (však kto by chcel počúvať výčitky???)... ale vieš čo som zistila? že oni ma majú radi aj tak a že sa máme radi i keď sa pohádame ...
Pochopila som, to čom nechápala ... že ma majú radi i keď si prejavím svoj názor, že to na mojich citoch ku nim a ich citoch ku mne nič nemení ...
Tiež som pozrela na nich ak na ľudí omylných, tak ako aj ja robím chyby, už teraz viem, že ako som mala na seba vysoké nároky, to isté som požadovala od nich a to sa premietalo do našej komunikácie.
Vieš čo sa zmenilo??? vidím zmenu nielen na sebe, ale aj na mojej mamine ... lebo viem, že neučím len samu seba ale aj ju 😉 a tým jej robím život ľahším (tiež nemala ľahké detstvo a veľa vecí opakovala ona po svojej mame) ...
Sem tam ma síce ešte vytočia ale je to v norme 😀 ... ale ustojím to a ak sa mi naozaj niečo nepáči, tak vyjadrím svoj názor a nájdeme spoločné riešenie ...
Proste som ich začala brať takých...akí sú ... aj oni si niesli niečo so sebou, na svojich chrbtoch, svoje trápenia .... len som za zbavila a dala zo seba von, čo ma trápilo dlhé roky ...a začala som vidieť aj to dobré, čo mi dali do života, tú ich obetu, lásku (to všetko zakrýval môj vnútorný hnev)...
Tiež si myslím, že každý takýto problém s rodičmi je dobré s niekým konzultovať, najlepšie s psychoterapeutom, ktorý Ťa bude viesť a bude Ti "zatiaľ oporou"...lebo každý máme tú situáciu inú, každý rodič je iný...
Ale dôležité je zbaviť sa toho kameňa, čo si nosíme na chrbte, lebo čo si budeme hovoriť, aj keď si povieme, že nás to netrápi ...trápi...lebo sú to vždy naši rodičia...❤❤❤...a usporiadané vzťahy, to že nájdeme oporu v rodine, povzbudenie, pohladenie... to je to najdôležitejšie v živote...
Držím palce ❤❤❤

janka_banka
25. jan 2019

@1andrea111 a ešte napíšem, ak mám Tvoja maminka naozaj takéto stavy, ja osobne by som sa možno pozhovárala s jej lekárom ... že čo a ako...možno to mamina nezvláda, ťažko povedať ...lebo tu by bola dobrá práca na oboch stranách ...
Ja som písala len sama za seba, ja som mala inú situáciu 😉

ivka185
25. jan 2019

@timea179 Ahoj ano ked to pride je to zo sekundy na sekundu ,nahle ,necakane.

timea179
25. jan 2019

@ivka185 už mi to tak strašne otravuje život

ivka185
26. jan 2019

@timea179 Aj mne ,ale nastastie nie je to casto.

timea179
26. jan 2019

@ivka185 ani ja to nemám často ale po dosť rokoch brania ad už by to mohlo prestať