Ako sa efektívne zbaviť depresie po pôrode?
Ahojte, prosim o radu tie, ktore mali skusenosti s depresiou.
Mam 7 mesacneho synceka, ktoreho strasne lubim, no kedze som bola na neho viac menej sama, v noci som k nemu vstavala 3 x, navodila sa u mna depresia ( zrejme z vycerpania). Bola som v nemocnici 2 tyzdne, uzivam antidepresiva. Chcela by som vediet ako sa tejto choroby co najrychlejsie zbavit. Po prichode domou z nemocnice sa citim lepsie. no dnes v noci som mala naval horucavy, potom zase zimnicu a nakoniec hnacku.
Kto to poznate, napiste prosim.
Dara
@luna53 Rodina Ti dáva silu, motiváciu na to, aby si ďalej žila a domov poskytuj útočisko, zázemie kde si môžeš oddýchnuť a nájsť pokoj. Nepodceňuj sa, toľko si toho prečkala a žiješ ďalej. Ja by som to asi na Tvojom mieste nevydržal. Volal som včera svojej psychiatričke a povedal jej, že sa stále veľmi zle cítim. Xanax čo je vlastne Frontin, ktorý berieš aj ty, mi kázala vysadiť. Na miesto neho mi na úzkosť a napätie ponúkla dva lieky. Ansilan čo je vlastne návykový ale dlhodobo pôsobiaci benzodiazepín a Tiapridal ktorý je antipsychotikum, ale používa sa v menších dávkach na úzkosti a stavy nepokoja. Neviem, či som urobil dobre, ale vybral som si Tiapridal. Neviem, či mi na úzkosť zaberie, aj keď lekárka mi povedala, že má pacientov, ktorý ho na úzkosť berú. Pri tom Ansilane som mal aspoň istotu, že určite viac menej na úzkosť zaúčinkuje. No keby som ho bral dovtedy, kým lekárka začne po sviatkoch znova ordinovať, tak je tam veľká pravdepodobnosť, že by som sa na ňom stal závislým. To, že si rýchlo zvykám a stávam sa na liekoch závislým, mám už totiž z minulosti vyskúšané. Ty aj vieš, prečo si depresiu dostala? Či bol k tomu dôvod alebo proste z ničoho nič. Včera ráno som mal pocit, že sa cítim aspoň o trochu lepšie a aj cez deň. Potešil som sa tomu aj keď s opatrnosťou. Dnes ráno mi však bolo znovu zle a včerajšok už nebola pravda. Takéto zmeny mi robia zle, lebo v jeden deň si namýšľam, že konečne mi začalo byť lepšie, no na ďalší deň je všetko po starom a mne je mizerne. Veľmi mi chýba pocit radosti, pokoja a naplneného života. Každým dňom sa cítim slabší a viac premýšľam nad tým, že to tu zabalím. Nie som taký silný ako ty. Momentálne som úplne závislý na priateľke. Nechodím do práce, neviem sa totiž na nič sústrediť a som stále unavený. Mám č.i. dôchodok - 143 eur. Takže, keby som žil sám, samota by ma v tomto stave dohnala k ukončeniu života a ak aj nie, nemal by som z čoho žiť. Je to pre mňa ako chlapa nepríjemné, keď ma živý žena a som na nej závislý. Bol som vychovávaný tak, že chlap je hlavou rodiny, ktorý sa o ňu stará. Ja som však v tomto pre môjho otca sklamaním.
@roboma45 Je super ,že si volal doktorke treba to snou riešit prave preto ,aby ta to nedohnalo spravit niečo nezvratne.Musiš bojovat,tie dni budu ake take ,je to proste naša choroba z ktorej niet uniku ,Dasa snou len preživat,Ja sa tiež neviem radovat z veci ako zdravý ludia ,Ale už za tie roky to pomali začinam prijimat tak ako to je, Bud rad, že ta priatelka nepošle kade lahšie ,už to je pozitývne tak sa na to pozri,.Možno ti teraz tie nove lieky trošku pomožu,Ja viem ,že si muži myslia ,treba zabezpečit rodinu,ale možno aj to bude.Ja som si popridepresii urobila masersky kurz,Teraz mam živnost a masirujem tolko kolko vladzem,ked nevladzem preložim termin,lebo tiež som sa blbo citila že ma muž živil,Co pred tým ja som zarabala 2krat tolko čo moj muž,Takže si skus niečo take vymysliet aj ked len na par hodin,Mne sa často nechce masirovat musim sa nutit,no po masaži si poviem ,zvladlasi, Cosa týka z čoho to mam , tak zomrela mi mama pred 15 rokmi ,o 9 mesiacov otec ,o 2 roky brat,V praci som dostala nove miesto ,ale debila šefa tak 2 roky som s nim vydržala a potom som pred vianocami 3 krat odpadla ,nastali obrovske uskosti ,.Bušenie srdca ,vysoký tlak ,strach zo smrti,a potom depresia.
@76california To, čo ste mi napísala, má logiku. Ja som sa zatiaľ stretol s dvomi prístupmi, ako riešiť úzkosť. V nemocnici mi povedali, že mám s tým bojovať, že keď sa budem vystavovať situáciam, ktoré mi spôsobujú úzkosť, tak organizmus si na to zvykne a úzkosť by sa mala postupne zmenšovať. U mňa to však nefungovalo. Keď som sa vystavoval situáciam, ktoré mi spôsobovali úzkosť, tak ma to postupne stále viac vyčerpávalo, až som nakoniec upadol do depresie, ktorú som pred tým nemal. Ľudia, ktorí sami trpeli nejakým vážnym ochorením mi zasa hovorili, aby som zdravotné problémy, ktoré ma trápia prijal a naučil sa s tým žiť. Ja mám citlivú povahu už od narodenia, dnes si to už uvedomujem. Vyrastal som v rodine, kde muž bol hlavou rodiny, staral sa o ňu a zabezpečoval ju. Bral som to ako niečo normálne a myslel som si, že raz keď , budem mať vlastnú rodinu, tak sa budem o ňu starať, ako to robil môj otec Keby som nemal takú povahu, akú mám, nemal by som úzkosti ani depresiu. Najťažšie je pre mňa akceptovať samého seba, aký som. Neviem sa s tým ešte zmieriť a naučiť žiť. Môj otec je zo mňa sklamaný. Myslí si, že mi nič nie je, že som len precitlivelý. Ale ja predsa nemôžem za to, akú mám povahu. Veď mne samému komplikuje život. Ja som sa dostal do bodu, keď ma úzkosti veľmi vyčerpávajú. Hnevám sa sám na seba za to, že ich mám a neviem sa ich zbaviť. Pred siedmimi rokmi sa mi to však už podarilo. Rozumiem tomu, čo ste mi napísala. Žijem teraz u priateľky a na Vianoce prídu k nej jej už dospelé deti. Oni nevedia o mojich psych.problémoch. Ja budem musieť teraz hrať pred nimi divadlo a tváriť sa, že som ok. Stojí ma to veľa síl. Od februára tohto roku mám každý deň celodenné úzkosti, na ktoré mi zatiaľ nezabrali žiadne lieky okrem návykových benzodiazepínov. Od februára sa vystavujem situáciám, ktoré mi spôsobujú úzkosť a zatiaľ sa nezmenšujú. Mám obavu, že preto lebo je vo mne chyba a už to iné nebude. Prežiť celý deň v úzkostiach a to niekoľko mesiacov je vyčerpávajúce. Snažím sa, beriem lieky, chodím na psychoterapie, vystavujem sa situáciám, ktoré mi spôsobujú úzkosť, no asi robím niekde chybu, lebo úzkosti nepoľavujú.
@roboma45 tak za pokus stoji, vyskusat ten druhy pristup...ak by ste do toho sli, budem rada, ak sa po 2 tyzdnoch pozorovania ozvete, ci je uz badatelna nejaka zmena...aj ked 2 tyzdne su fakt kratka doba...
@76california Pod tým druhým prístupom myslíte, prijať a akceptovať to, že mám psychické problémy?
@76california Teraz, keď sa zle cítim, čas mi plynie veľmi pomaly. Mám dojem, akoby každý deň nemal konca a noci, keď spím a nemyslím na to, ako sa cítim, zasa plynú veľmi rýchlo a hneď je tu ráno a nový deň zasa plný trápenia.
@roboma45 spite dobre? Ja mám najhoršie problemy v noci
@lenkaoravcova Ja som sa rpky trapila zo zaspavanim a odkedy večer uživam melatonin 5mg ,tak spim bez problemovmA to ani antihypnotika na mna nezaberali.
@lenkaoravcova Či spím dobre? Ako kedy. Ja mám najväčšie zdravotné problémy cez deň.
@roboma45 Bohužial to je realita ,je len malo ludi čo sa z toho dostane a to su tý čo maju počiatočnu depresiu,.No pri stredne tažkej a tažkej je to do konca života, Aj ja sa tešim ,že mam teraz deti doma na sviatky a že sme cela rodina spolu,Ale to nieje taka opravdicka radost aku ,som volakedy z veci a stretnuti preživala,Ja som to už pochopila a zmierila ,ale aj mna to trapi.
@luna53 U vás doma už asi všetko chystáte na Vianoce. Ja už neberiem benzodiazepín Xanax a včera som si dal prvý krát to antipsychotikum. Stále sa cítim veľmi zle a tak som dúfal, že aspoň na Vianoce mi už bude trochu lepšie. Zajtra sú Vianoce, som chlap. Už dlhšiu dobu mám takú plačlivú náladu, neviem, čo to znamená. O pár hodín prídu priateľkine dcéry. Všetci sa tu tešia na Vianoce, len ja čakám na večer, aby som mohol ísť spať a aspoň na pár hodín necítil, ako mi je zle. Každý rok som sa tešil na Vianoce. Sú to pre mňa najkrajšie sviatky v roku a ja som sa asi počas celého roka necítil tak zle, ako mi je dnes.
@ivett311 Tak to može byt štastna alebo to bola počiatočna depresia,Ja ludom hovorim to čo je realne ako aj ja 10 rokov mam tažku depresiu, sami lekari mi povedali ,že sa z toho nedostanem a musim sa naučit ju prijat, bude lepšie potom zas horšie a tak to aj je ,Niekedy je to na zošalenie .Ked budu na to čakat ,že im bude lepšie a nebude ,budu ešte horšie na tom,Musia to prijat a akceptovat ,ako akekolvek ine choroby.
@erik80 1 Tak to može byt štastna alebo to bola počiatočna depresia,Ja ludom hovorim to čo je realne ako aj ja 10 rokov mam tažku depresiu, sami lekari mi povedali ,že sa z toho nedostanem a musim sa naučit ju prijat, bude lepšie potom zas horšie a tak to aj je ,Niekedy je to na zošalenie .Ked budu na to čakat ,že im bude lepšie a nebude ,budu ešte horšie na tom,Musia to prijat a akceptovat ,ako akekolvek ine choroby
@luna53 Ja sa pretvarujem už vyše týždňa, že mi je dobre a teším sa na Vianoce, od kedy prišla domov priateľkina dcéra. Je to veľmi vyčerpávajúce. A to ešte dnes prídu ďalšie dve priateľkine dcéry. Všetci sa tu okolo mňa tešia z Vianoc, smejú sa a žartujú. Ja im to želám, no nerobí mi to dobre. Pripadám si pri nich ako z inej planéty. Aspoň trochu lepšie keby mi bolo a nemal som takú urevanú náladu. Čo keď je chyba vo mne a mne už nezaberú žiadne lieky? Už som asi aj hysterický ako nejaká žena. Nech to už všetko skončí. Myslíš, že tá uplakaná nálada je zo psychiky, nemôžem byť v prechode - hormóny?
@roboma45 Neboj sa nie si sam ,aj ja sa pretvarujem pred detmi a ide to tažko,.Skusm si ist lahnut a vyplakat,zober si tam kapesniky , mne ked som vedela plakat tak sa mi ulavilo ,teraz už 5 rokov neviem plakat a to je zle ,neviem sa uvolnit. .Ty sa vnutorne nevieš tešit lebo mas depresiu ,neboj ked sa nastavia lieky bude lepšie,,.Po sviatkoch znovu volaj doktorke ,že je ten stav meznesitelný nech ti niečo da,.Lieky zaberu ale ich musia utrafit a to je dost zložite,.Každemu znas zaberie niečo ine.
@luna53 Moja lekárka má teraz dovolenku a ordinovať začne až od 7. januára. Neviem síce ako, no do vtedy musím vydržať. Viem, že lieky zaberú, ale ich musia utrafiť a je to zložité. Áno, chce to čas a môžu to byť roky ako v Tvojom prípade , kým sa to podarí. Až sa to vôbec podarí. Ja si momentálne neviem predstaviť, ako to mám vydržať. Keď pre mňa obyčajný deň nemá konca, nie to ešte že by som mal čakať týždne, mesiace alebo roky, kým mi nastavia správne lieky. Áno, veď to je to, že každému z nás môže zabrať na tú istú chorobu niečo iné. Áno, môžem si dať teraz návykové benzodiazepíny a brať ich kým zaberú normálne lieky. Utlmia ma, no stanem sa na nich závislým. Ja netvrdím , že nikto na Zemi netrpí tak ako ja. Viem, že sú ľudia, ktorí sa trápia omnoho viac ako ja. Mne však to moje trápenie pripadá byť už neznesiteľné a neviem, čo mám robiť, aby som
to vydržal. Lekárka sa mi snaží pomôcť, aj teraz mi ponúkala návykové benzodiazepíny, aspoň pokiaľ mi nezaberú normálne lieky. Zatiaľ sa jej však nepodarilo utrafiť mi tie správne lieky, ktoré by mi zabrali. Nechcem moc tie benzodiazepíny brať lebo ľahko sa nich stávam závislým. Mám to už odskúšané z minulosti. Ty berieš každé popoludnie a večer ten Frontin?

@tuzobnik
Chodíš do práce alebo si na ID