Ako sa efektívne zbaviť depresie po pôrode?
Ahojte, prosim o radu tie, ktore mali skusenosti s depresiou.
Mam 7 mesacneho synceka, ktoreho strasne lubim, no kedze som bola na neho viac menej sama, v noci som k nemu vstavala 3 x, navodila sa u mna depresia ( zrejme z vycerpania). Bola som v nemocnici 2 tyzdne, uzivam antidepresiva. Chcela by som vediet ako sa tejto choroby co najrychlejsie zbavit. Po prichode domou z nemocnice sa citim lepsie. no dnes v noci som mala naval horucavy, potom zase zimnicu a nakoniec hnacku.
Kto to poznate, napiste prosim.
Dara
@luna53 ktorý presne prosím? Je ich veľa na trhu
@lenkaoravcova Neviem presne čo mysliš ale ked L-Tryptofan ,To je jedno ktorý je v lekarny s najvyššou učinnostou
Moji milí, prajem Vám všetkým požehnané Vianoce v kruhu najbližších a nech sa všetci máme dobre po psychickej stránke 🙏😘❤️
Prajem vam vsetkym krasne vianoce a psychicku pohodu ktoru tak velmi potrebujeme.♥️
Požehnané Vianočné sviatky a pokoj v duši všetkým vám želám.
Majte krasne Vianoce v kruhu najbližších, hlavne veľa zdravia a psychickej pohody🙂
Ahojte, prosím vás, je tu niekto, komu sa aj po dlhej dobe podarilo zbaviť sa úzkosti? Ja trpím úzkosťou už 32 rokov, odkedy som sa vrátil z voj.z.služby. Len od roku 2014 do roku 2019 som ju nemal a ešte tento rok vo februári. Mal som dobre nastavené lieky. Vo februári tohto roku mi po dlhej dobe konečne zabrali lieky. No v marci mi ich zmenili a úzkosť sa mi vrátila. Za každú - odpoveď - radu vám budem vďačný. Už nevládzem ďalej takto žiť. Každý a po celý deň od konca februára až doteraz. Vyskúšal som už veľa liekov odvtedy, ale nezabrali ani jedny.
@roboma45 Stastne a vesele Vianoce to prajem,.Nečakaj zazrat ,raz ti tie lieky nastavia spravne,aby si ako tak vedel žit. Ja som dnes večer zabudla aj na depresiu,.Chystala som večeru ,darčeky .Rodina mi dala silu,pocit ,že som pre nich doležita.Neriešim ako mi bude zajtra ,dnes to bolo fajn.
@tuzobnik Áno, bolo mi vtedy celkom dobre. Len som bol stále taký prázdny - ´úplne bez emócií. Nemal som síce vtedy depresiu, úzkosť, no necítil som ani nič pozitívne. Išiel som na liečenie do nemocnice. Primárka mi vysadila Escitalopram a zamenila ho za Brintelix. Povedala, že keď ho budem brať, vráti sa mi radosť zo života. Jediné, čo sa mi však vrátilo, boli silné úzkosti. Mesiac ma v nemocnici presviedčali, aby som Brintelix vydržal brať. Úzkosti som však mal stále po celý deň mesiac v kuse. Bol som pritom stále nepokojný, nevydržal som sedieť , ležať chvíľu bez pohnutia. Stále ma to nútilo prechádzať sa ešte aj v noci a neprestajne som mal silnú hnačku. Po mesiaci som primárku poprosil, aby mi nasadil naspäť lieky, s ktorými som prišiel do nemocnice. Druhý krát mi však znovu nezabrali, neviem prečo. Depresiu som síce nemal, no ostala mi celodenná úzkosť. To bolo koncom marca a odvtedy mi žiadne lieky na úzkosť nezabrali. Bral som Prothiaden, Seroxat, Sertralin, Mirzaten, Elontril, Valdoxan. Teraz mám cez deň Alventu a na noc Amitriptylin. Nerozumiem tomu. Už som na konci so silami.
@luna53 Ďakujem, aj ja Ti želám pokojné sviatky. Nečakám na zázrak. Ale aspoň trochu keby sa mi polepšilo. Neviem kedy a či mi nastavia správne lieky. Mám celodennú úzkosť už niekoľko mesiacov . Som z toho zúfalý a deptá ma to. Každý deň sa premáhať, nútiť do všetkého a pretvarovať. Vrátila sa mi asi preto depresia. Každý deň čakám, kedy bude večer, aby som mohol ísť spať. Ja zo sviatkov nemám nič. Som stále v takom kŕči, neviem sa uvolniť a z ničoho tešiť. Prežiť každý deň ma stojí neskutočne veľa síl. Psychiatrička má do 7.januára dovolenku. Neviem, ako dovtedy vydržím. To si mám dovtedy dávať návykové ukľudňováky? To, že sú Vianoce mi robí práveže zle. Keď vidím ako sa všetci tešia. Nemám dôvod, cítiť negatívne emócie a predsa sa necítim dobre. Mám už neviem koľké antidepresíva v poradí a zatiaľ ani jedny nezabrali. Jeden psychológ mi povedal, že
lieky mi nezaberajú preto, lebo chyba je vo mne. Dni plynú, lieky mi nezaberajú a ja mám stále väčší strach, že čo ak mi už naozaj žiadne lieky nezaberú a či mi vôbec ešte niekedy utrafia tie správne. Každý deň pri tom, keď som v takomto stave plynie veľmi pomaly. A ja som stále viac presvedčený, že jediné riešenie je ukončiť toto trápenie na tomto svete. Nemám sa s kým porozprávať o tom, ako sa cítim, ani sa o koho oprieť. Už neviem sám seba presvedčiť o tom, že ešte bude dobre.
@roboma45 neboj sa tých ukludnovakov,davaj si ich aby si do v tedy vydržal,Nemysli na to ,že su navykove ,Ja ich beriem5 rokov a som tu,Nerob si z toho výčitky ,že sa nevieš tešit a chyba je v tebe ,ale za nu nemožeš ,To su tie hormony čo ti chýbaju, A tvoj mozog bez nich funguje ,ako funguje, Musiš to vydržat s liekmi ktore mas ,popripade si daj 2krat ukludnovak.Musiš sa dostat na hranicu ,že ti bude lepšie,.Neuvažuj ,že maš vela liekov ,len nech ti je lepšie.Viem ,že je tažke v rodine ani ,moja nechape moje stavy,hlavne manželovi to lezie na nervy.No ja stým neviem nič spravit a neriešim ,už či chape alebo nie.Ked sa nemaš ským porozpravat kludne to daj zo seba pisanim.Ja som si v tažkých chvilach pisala denník ,tam som napisala každý den ako som sa citila ,čo ma stvalo.Pomohlo mi to v tom ,že som to dala zo seba von.
@luna53 Najhoršia je tá bezmocnosť. Človek si chce ľahnúť do postele a nič nerobiť. No keď si tam ľahne, cíti sa v nej ešte horšie. Stále viac vo mne rastie chuť, pred tým všetkým ujsť. Utekať a zbaviť sa toho trápenia. Potom je tu tá osamelosť. Človek má chuť vykričať celému svetu, ako mu je zle, aby mu už konečne niekto pomohol, lebo sám si nevie. Boh nám dal slobodnú vôlu. Nezasahuje do našich životov a nechá nás trpieť. Keď to však už nevydržíme a ukončíme svoj život, zatratí nás na veky. Potom človeku dojde, že ujsť nieto kam. Trápi sa, keď je živý a keď sa zabije, bude trpieť aj po smrti a to na veky. To na veky naháňa hrôzu, lebo si to nevieš predstaviť. Niečo, čo nikdy nekončí. Uvedomíš si, že nevieš ako vyriešiť svoju situáciu. Už z toho zošaliem. Nehnevaj sa na mňa, že Ti to všetko píšem. Denník som si už písal, no nik ho nečítal. Možno Boh, no ten mlčí a nechá ma trpieť. Cítim sa, akoby som bol v pekle. Už nech to skončí. Nie som taký silný ako ty, aby som to vydržal 5 rokov. Som zúfalý. Prepáč mi ešte raz prosím Ťa.
@roboma45 Nemaš sa začo ospravedlnovat,Pišeš presne to ,čo aj ja citim,lepšie by som to ani ja nenapisala.Ja sa tiež tak citim a nemam to komu povedat ,lebo ich stým nechcem zatažovat a aj tak by ma nepochopili. Som rada že aspon tu si o tom možme písat .Momentalne sa mi chce ist velmi do postele,Ale syn ma vola na prechadzku,hovori mama prekonaj sa ,Takže musim snim ist kedže už pozajtra zas odchadza do Prahy ,lebo tam žije,.Druhý syn pojde tiež zajtra domov ,tak si to snimi ešte trošku ,chcem užit .Ako sa to da pri depresii. Drž sa a kludne piš ,som tu .Vypočujem ,popišeme. Skus sa ist prejst na 20 minut či ti nebude lepšie.
@luna53 Ja som ochotný čakať kým zaberú lieky. No mať istotu, že konečne začnú účinkovať a nie že po niekoľkých týždňoch pochopíš, že znovu nezabrali. Poviem to lekárke, ona tomu nechce veriť no predpíše mi nové a ako už viac krát aj teraz ma uistí, že má s týmito dobré skúsenosti. A všetko sa opakuje znovu dokola. Keby sa aspoň nemuselo čakať takú dlhú dobu, kým zaberú. Stratíš niekoľko týždňov a zbytočne, lebo nezaberú. Ja ešte stále, keď dostanem nové lieky, dostanem aj akoby novú nádej. Viac krát som sa už sklamal, no nepoučím sa. Stále som však viac presvedčený, že mne už nie to pomoci a že jediným riešením je to trvalé - nezmenitelné. Zatiaľ je však strach zo zatratenia väčší ako chuť uniknúť trápeniu. Chuť urobiť to je však každým dňom väčšia a strach ustupuje do úzadia. Na obed som si dal lieky. Bol tam Atarax, čo je nenávykové anxiolytikum proti úzkosti, ďalej antipsychotikum, ktoré som dostal od lekárky tento pondelok tiež na úzkosť a ešte k tomu všetkému som si dal polovičku návykového ukľudňováka. Ľahol som si na chvíľu. Možno som zadriemal, neviem. No keď som vstal, mal som stále silnú úzkosť, ako keby som si nedal žiadny liek. Nerozumiem tomu. Pritom každý večer sa mi trochu uľaví a úzkosť sa zmenší. Ale to až večer okolo ôsmej hod. Neviem teraz, či si mám dať ešte tú druhú polovičku ukľudňováka a na budúce si dať už rovno celý. Dal som si polovicu z Lexaurinu 1,5mg. Moje deti žijú v Nitre. Všetky sú už dospelé. Obaja chalani už bývajú sami a robia. Dcéra býva ešte s exmanželkou a študuje na strednej škole. Najhoršie je, že mal som teraz problémy s úzkosťou. No posledný mesiac od kedy beriem najnovšie lieky, mám stále silnejší pocit, že sa mi vracia depresia. Písal som už, že som uplakaný a vôbec nič sa mi nechce. Pred tým keď som mal "len" úzkosť, aspoň som išiel so psom von a porobil práce v dome a okolo neho. Teraz sa mi nechce nič. Keby som nemusel, nešiel by som so psom. Aj teraz keby neprišli domov priateľkine dcéry, tak by sme nemali ani stromček. Na štedrý deň ho dievčatá urobili. Ja by som ho neurobil a bolo by mi to jedno. Veľmi zlé je, že na depresiu sa neumiera. Zdá sa mi to nespravodlivé. Akoby Boh nechal človeka s depresiou naschvál na žive, aby trpel. Je to od neho nespravodlivé, lebo nič tak zlé som v živote neurobil, aby som takto trpel. Pritom toľko grázlov chodí po svete a majú sa ako prasce v žite. Sú zdraví a majú všetko. Čital som, že boli pacienti, ktorí mali depresiu, ktorá bola farmakorezistentná. To znamená, že na ňu nezaberali lieky. Mám strach, že ju mám aj ja, keď mi toľko liekov už nezabralo. To je dobré, že si sa premohla a šla so synom von.
@roboma45 aj bolo dobre zo synmi na prechadzke,Tvoje všetky pocity velmi dobre poznam,su ako zrkadlo mna.Ked nevladzeš nerob,len si potom nevičitaj ,že si nič nerobil,Lebo sa ti ešte bude zhoršovat depresia.Lexurin je slabi kludne si daj celý 3mg,Ked mas uzkosti velke,. Ty maš asi nizke davky liekov za to ti nie je lepšie,Neboj raz to bude lepšie,Nevzdavaj sa ,aj ked je pravda čo si na pisal su ludia ktorým ,žiadne AD nezaberaju,Ale ty nebudeš patrit medzi nich.Len lekary začinaju nizkymi davkami a to vzbudzuje v nas ,že už nam nikdy dobre nebude.Zvýšia ti davku a bude ti lepšie, Ten lexaurin mas slabý a ešte aj polku bereš z toho.
Áno, čítal som na nete, že existuje veľa ľudí, majúcich úzkosť alebo depresiu, ktoré sú farmakorezistentné. Len nechápem, ako môžeš vedieť, že nepatrím medzi nich. Neviem, či mám nízke dávky, lebo Alventu beriem 150 a 75mg, k tomu 3x denne Atarax, 2x denne Tiapridal a na noc 2 Amitriptyliny. Asi si dám ten Lexaurin celý, Aj keď mám z toho strach, lebo keď som bral v nemocnici Neurol, tak som si za mesiac naň tak zvykol, že som mal problémy ho potom vysadiť sprevádzané silnými abstinenčnými príznakmi.
@roboma45 nemusiš lexaurin stale použivat,Len si skus zajtra dat 3mg .Ked ti bude dobre tak budeš vediet ,že nemaš dobre nasadene lieky.Možno budeš potrebovat ine ,.Nemysli hned na to ,že prave tebe nezaberaju,,aj ked za tých 5 rokov čo ma nastavovali som si aj ja myslela,že už mi nič na svete nepomože,.Teraz už 5 rokov som na tých istých s menšimi obmenami, zvyšovanim davok,To maš dost liekov len možno nesedia tvojmu telu.
@luna53 Ja skúšam lieky len od začiatku marca a cítim, aký som z toho vyčerpaný. Skúšať a hľadať tie správne lieky - ich kombináciu dlhšiu dobu - roky nevydržím. Už teraz žijem len preto, že bývam s priateľkou a aj to čím ďalej tým viac rozmýšľam nad tým, že už ďalej takto žiť nechcem a ani nevládzem. Je ťažké nemyslieť na to, že mi žiadne lieky nezaberú, keď som ich vyskúšal už asi 10 druhov a bez účinku. Ja som chlap, no nie som taký silný ako ty. Paradox je, že jediné čo mi na úzkosť zaberá a tým aj trochu zlepšuje náladu sú návykové ukľudňováky. Keď som ich bral pravidelne, chutilo mi jesť, nemal som kŕče v žalúdku, žiadne úzkosti a aj nálada bola lepšia. Dobre, skúsim to s tým Lexaurinom, ako si mi napísala.

@luna53
Aka je to počiatočná depresia