Ako sa efektívne zbaviť depresie po pôrode?
Ahojte, prosim o radu tie, ktore mali skusenosti s depresiou.
Mam 7 mesacneho synceka, ktoreho strasne lubim, no kedze som bola na neho viac menej sama, v noci som k nemu vstavala 3 x, navodila sa u mna depresia ( zrejme z vycerpania). Bola som v nemocnici 2 tyzdne, uzivam antidepresiva. Chcela by som vediet ako sa tejto choroby co najrychlejsie zbavit. Po prichode domou z nemocnice sa citim lepsie. no dnes v noci som mala naval horucavy, potom zase zimnicu a nakoniec hnacku.
Kto to poznate, napiste prosim.
Dara
@roboma45 skus a ked ti to nezaberie ,musiš doktorkou prebrat ,povedz ,čo si vyskušal a nezabera, Je to zle ked človek v niečo dufa a nevychadza to. ty potrebuješ na obed nejaký liek čo bude učinkovat poobede .No nesmieš to vzdavat.Ja som dnes tiež smutna a bez nalady deti už odišli ,som tak sama,.
@luna53 Dnes popoludní si dám ten Lexaurin 3mg. Ale aj keby zabral, nemôžem ho užívať dlhodobo. Proste to nerieši moju situáciu do budúcna. Potrebujem niečo nenávykové, čo mi pomôže potlačiť úzkosť. Aby som mohol normálne žiť, chodiť do práce a pod. Lekárka má až do 7.januára dovolenku. Dovtedy musím nejak vydržať asi s ukľudňovákmi. Neviem s úzkosťou normálne žiť. Nikto na mne nič nevidí, pretvarujem sa od rána až pokiaľ nejdem spať. Po celý deň mám pocit úzkosti v sebe. Len v noci, keď spím unikám pred úzkosťou. Už tak dlho dúfam, že mi nejaký liek zaberie a stále nič. Môj strach, že sa mi nedá pomôcť len rastie a strácam čím ďalej tým viac nádej na normálny obyčajný život. ´Verím Ti, že si smutná z odchodu Tvojich detí. My chlapi nikdy nepochopíme vzťah medzi matkou a jej dieťaťom. Ale aspoň že ste boli teraz cez sviatky. Určite si ten čas využila max. ako si mohla a bola si s chalanmi po celé sviatky od rána až pokiaľ ste nešli spať. Buď rada, že ich máš a sú zdraví. Že sa máte radi. Veď si môžete kedykoľvek zavolať alebo napísať. Cítim z toho ako si mi o nich písala, že ich máš veľmi rada a oni Teba tiež. Ja si uvedomujem, že jediné niečo dobré čo tu po mne určite ostane sú moje deti a to už nikto nikdy nezmení. Aj keby som teraz hneď umrel, no dal som život trom úžasným ľuďom a každý z nich má v sebe kúsok zo mňa. Nikto z nich našťastie nemá psychické problémy a nikto z nich nie je povahovo celkom po mne. Len starší syn je citlivý, no nie až tak extrémne ako ja. Všetci traja majú na šťastie v sebe tú chuť žiť, dravosť a prispôsobivosť, ktorú zdedili po svojej matke - po mojej exmanželke. Verím Ti, že Tvoje deti odišli a Tebe ostal pocit osamelosti. Buď vďačná za to, že máš muža, ktorý Ťa síce možno nechápe, no je Tvojou istotou, vytvára pocit domova a pomáha Ti ďalej žiť. Keby si žila bez neho úplne sama, asi by si to nezvládla. To neznamená, že Ťa podceňujem. Práve naopak, obdivujem Ťa kvôli tomu, čo si dokázala zvládnuť a žiješ ďalej. Ja to mám viac menej premyslené. Už nevydržím dlho takto žiť. Ty sa však drž a ži.
@luna53 Vieš, ja si uvedomujem, že 100% zdravý už nebudem asi nikdy, no keby bol môj život aspoň znesiteľný, čo teraz ani zďaleka nie je. S pribúdajúcim časom postupne ako stále skúšam nové a nové lieky, ktoré mi nezaberajú, stále viac myslím na to, čo mi raz v nemocnici povedal jeden psychológ. Doslova povedal, že preto mne nezaberajú lieky, lebo chyba je vo mne. Ale ja si neviem predstaviť, že by sa mi nemalo ani trochu polepšiť a ďalej by som mal "žiť" cítiť sa ako teraz.
@roboma45 Never tomu psycholog.Vobec to nevieme ovladat su to hormony čo nam chýbaju.Aj ty mas pre koho žit,Budeš vždy ich otec,.Musiš to vydržat ,kým s ati nevrati doktorka.Určite ti niečo prida.To tie pretvarky to poznam aj ja ,to tak riešim a je to velmi namahave. Zabral ti lexaurin poobede?
@luna53 Mám strach z toho, že ten psychológ to myslel tak, že mám nejako nenávratne poškodený mozog, alebo mám takú dajako narušenú povahu - osobnosť a preto mi lieky nepomáhajú. Že to tak už bude na vždy. Áno, musím čakať, kým sa vráti moja lekárka. Okolo obeda sa mi zasa zhoršil stav a zosilnila úzkosť. Dal som si ten Lexaurin 3mg a išiel sa s priateľkou trochu prejsť. Nedokázal som sa však vôbec uvolniť, s priateľkou som sa nerozprával a stále som rozmýšľal nad sebou. Ten Lexaurin mi akurát pomohol popoludní si trochu zdriemnuť, úzkosť potlačil len trochu. Uvedomujem si, že by som mal zmeniť svoje myslenie, nepoddávať sa tak chorobe, no zatiaľ to neviem. Keď Ti bude ťažko, kľudne mi napíš. Volám sa Robo.
@roboma45 ahoj.zopár dní čítam vaše príspevky. V skratke napíšem svoju cestu s antidepresivami. Beriem ich od roku 2012 s menšími prestávkami. Posledný krát keď som ich nasadila naspäť,povedala som si že tie stavy už nechcem zažiť nikdy viac.Tak som si po dohode s psychiatričkou nechala udrziavacu dávku.Fungovala som tak dva roky. Čo čert nechcel,asi rok dozadu som sa začala cítiť zle.Podotykam,brala som udrziavacu dávku. Lekárka mi zvýšila dávku,no ja som sa cítila ešte horšie. Zmenila mi lieky úplne. Od marca tohto roku mi ich zmenila 3x.Citila som sa stále zle.Mala som už myšlienky na najhoršie. Pred dvomi týždňami som išla za lekárkou. Ona len pozrela na mňa a vravela mi že už nevie čo má so mnou robiť,žeby som mala ísť na hospitalizáciu.Najprv som sa tomu bránila,ale nakoniec som si povedala ze pôjdem,pretože môj stav už ovplyvňoval celu moju rodinu. Vrátila som sa z nemocnice tento utorok.Bola som tam týždeň a môžem povedať že sa mám o 100 percent lepšie. Primárka mi opäť zmenila lieky a bola som na dvoch elektrošokoch.Tie mi určite pomohli .I keď primárka vravela,žeby som ich mala absolvovať aspoň 5-6.No ja som už po prvom cítila zmenu.Tym som chcela povedať,že možno by ste mohol pouvažovať nad hospitalizáciou.Ja neľutujem,i keď som sa tých elektrošokov obávala,nebolo sa vôbec čoho báť. Konečne fungujem.🙂
@mala4 Ahoj, som rád, že Ti v nemocnici pomohli. Mne doteraz v nemocnici nepomohli ani raz. Od konca februára mi menili viac ako 3x lieky. Stále sa však necítim dobre. Elektrokonvulzívnu terapiu - čiže elektrošoky dávali aj mne. Pomohli mi na veľmi krátku dobu, potom sa môj stav znovu zhoršil. Vyzerá to tak, že Ti liečba zabrala, tak buď rada.
Ahojte baby, už som tu dlhšie nebola, no, chvalabohu je to o niečo lepšie, ale lieky sa mi ešte asi budú upravovať, ale aspoň Vianoce boli ok, všetko som porobila, čo som chcela, sem tam ešte príde ešte nejaký výkyv, zlá nálada, ale verím, že sa to stabilizuje, ešte som na marodke, no teraz sú prázdniny, takže som vlastne bola na marodke ľ týždne, čo nie je až také strašné, deti ma stále dávajú pozdravovať, cnie sa im, a a j mne, 5.1. idem na kontrolu, asi už od 11.1. nastúpim, uvidím, čo povie lekár
A teraz moja skúsenosť: zlé zivotné obdobie /rakov. v rodine, problémy v práci, odchod manžela/ u mňa spustilo ,,depresiu" .Diagnóza: ľahká depresia reaktívne zhoršená...a boli mi nasadené antidepresíva Alventa 0, 75 ráno, neurol 0, 5 - 3× denne a na spanie zolpydem... Bojím sa návyku a preto som po užívaní skoro 2 mesiaov antidepresíva sama vysadila, pretože som nepociťovla žiadne zlepšenie,skôr naopak. Musím to prekonať sama ... snažím sa nájsť vždy nejakú činnosť, cvičím a chodím von... Lekárke neverím, zdôverila som sa jej a predpisuje lieky a navyše podala info tam, kde nemala. Jediným mojim problémom je tŕpnutie rúk a tlak na hrudi, inak fungujem normálne , dokonca mi začalo aj chutiť jesť. Myslím, že je to naozaj v hlave usporiadať si myšlienky a hlavne žiť a veriť, že všetko bude dobré.
Este mi prosím poraďte: zistí lekárka, že lieky neužívam, dokonca ich už nemám ani v pláne vyberať z lekárne. Kontroly prebiehajú teraz telefonicky a vravím ... lieky predpisuje a ja som sa naozaj po nich mala horšie. Som citlivejšej povahy , ale doteraz som všetko prekonala bez lek. pomoci.

@luna53 Vieš, večer mi je väčšinou vždy trochu lepšie. No ráno to už nie je pravda- Znovu mám úzkosť, plačlivú náladu a nič sa mi nechce. Na toto som si doteraz nezvykol. Už veľmi dávno som sa ráno nezobudil šťastný a oddýchnutý. Každého rána a nového dňa sa obávam. Či ho zvládnem, ako sa budem cítiť. No a ukľudňováky? Snažím sa ich nebrať. No cítim sa s nimi lepšie ako pri antidepresívach.