Ako sa efektívne zbaviť depresie po pôrode?
Ahojte, prosim o radu tie, ktore mali skusenosti s depresiou.
Mam 7 mesacneho synceka, ktoreho strasne lubim, no kedze som bola na neho viac menej sama, v noci som k nemu vstavala 3 x, navodila sa u mna depresia ( zrejme z vycerpania). Bola som v nemocnici 2 tyzdne, uzivam antidepresiva. Chcela by som vediet ako sa tejto choroby co najrychlejsie zbavit. Po prichode domou z nemocnice sa citim lepsie. no dnes v noci som mala naval horucavy, potom zase zimnicu a nakoniec hnacku.
Kto to poznate, napiste prosim.
Dara
@roboma45 Všetky tie pociti čo preživaš dobre poznam, nemysli si že ich teraz nepreživam len su bud slabšie ,alebo som si na ne zvykla,Ty aspon porobiš nejake veci to je už pokrok,bud na seba hrdý.Všetko naraz nepride.Aj mne čas plynie pomaly,lebo sa mi do ničoho nechce,Samozrejme že priatelka vidi ,že sa stebou niečo deje,to vidi aj moj manžel, povedal mi že to nie je pekný pohlad vidiet ,že nie som pritomna ,len telom a duchom som fuč.No pomoct nam nevedia.Je aj to zle že nemaš nejaký koniček ,ktorý by ta cez den zaujal.aby ti den rýchlejšie ubehol.Ja mam zato domace prace ,ktore ma z časti zamestnaju.Mohol by si trebasr cvičit vlastnou vahou pri hudbe.
@luna53 Dlho si sa tu neukázala. Je všetko aspoň ako tak ok? Doma a okolo domu porobím, čo môžem. Nechce sa mi však nič, už ani so psom chodiť von. Volal som svoje dr kvôli tej plačlivej nálade. Mám ju už skoro 6 týždňov. Povedala, že to môže byť prejav depresie. Mám na to Eliceu len musím čakať kým zaberie. Povedal som dr. že nech mi aspoň zatiaľ niečo na to dá hoc aj benzodiazepín, len nech stále nerevem. Xanax čo som na to mal nezaberal. Dala mi Ansilan. Aj ja bývam niekedy ako duchom neprítomný, len sedím a pozerám pred seba. Často krát ma napadne, že dokedy to so mnou priateľka ešte vydrží. Keď sa so mnou rozíde, tak končím. Nemám žiadneho koníčka. Nič ma nebaví, nič sa mi nechce, z ničoho nemám radosť. Spokojný som len keď je večer a ja môžem ísť spať. Dúfam, že to už nebude dlho trvať a ja nebudem ešte dlho žiť.
@roboma45 Take nepíš ,ty musíš žit pre deti a priatelku,ale hlavne sam preseba.Nemala som chut vypisovat zato som tu nebola,nechcelo sa mi písat a bolel ma ten implantat zubný,tak so sa stým zaoberala.Ja by som sa konečne mala prinutit žehlit,lebo tam mam vela vecí.Ale sa neviem prinutit,Celkovo sa mi do ničoho nechce.Ja som davno kedisi uživala Ansilan .No už si nepametam načo bol a či pomohol.Ja zas vobec plakat neviem a to tiež nie je dobre,Pamatam si ,že ked som plakala tak sa to vo mne uvolnilo.Aj moj manžel je zo mna na nanič,ako ma taku vidí.Keby nemal taku fajn povahu a nebol rodinný typ tak by ma už davno nechal.
Baby, kto má aké skúsenosti s alventou? Ja jubteraz beriem 4 deň, no mam aj vedľajšie účinky alventy, ako su teplo na tele, nechut k jedlu, malátnosť, lekarka povedala, ze tak po týždni to prejde, akurat, ze ja ucim a od pondelka asi uz ideme do prace, mám prvý stupeň, uvidíme, ako to bude, ak mi bude stále takto divne, okrem alventy beriem aj tiapridal, diazepam a vecer aj kvetiapin SR, verím, ze do pondelka sa to nejako stabilizuje, ake mate vy skúsenosti s alventou, tiez ťažký prvý týždeň?
@luna53 To ma mrzí, že Ťa bolel implantát. Píšeš, že nemám hovoriť, že sa mi nechce žiť, že mám žiť pre deti, priateľku, pre seba. Ale ja nemám chuť žiť, každá minúta dňa mi spôsobuje trápenie. Aj teraz sa mi vôbec nechce písať. Moja správa bude zasa plná negativizmu ako vždy. Známa mi stále rozpráva a odporúča videá na youtube o rôznych ľuďoch, ktorí sa sami dostali z ťažkej depresie, tiež ma odkazuje na rôzne techniky a cvičenia, ktoré mi určite pomôžu. Ja ale kebyže nemusím, tak nejdem ani na toaletu. Ansilan je niečo ako Frontin. Ak sa Ti nechce žehliť, tak to urob na viac krát. Uvedomujem si, že pokiaľ nezmením svoje myslenie a postoj k životu, tak sa môj stav nezlepší. Rozmýšľam nad zmenou psychiatra.
Prosím Vás, poznáte niekto dobrého psychiatra na Slovensku?
@roboma45 Vieš mne take rady, že prečitaj motivačnú knihu,pozri video, zacvič si ,počuvaj relaxačnu hudbu. Nič z toho mi nepomohlo .Takže v tomto ti neporadím.Ale už rok si davam večer Melatonin 5mg a ten mi pomaha aj zaspat aj na naladu.Inač len lieky od doktorky.Nemyslim ,že maš zlu doktorku, aby si nelutoval, lebo najst dobreho psych. je tažke.Nepolepšilo sa ti trochu?
@luna53 Mne cvičenie, počúvanie relx.hudby, čítanie kotivč.kníh či pozeranie videí nepomáha. Priateľka mi povedala, že som sa veľmi zmenil, uzavrel, že má pocit, že je pre mňa vzduch. Povedala, že život so mnou je veľmi ťažký, že je to pre ňu náročné, že vydrží veľa ale už nevie ako ďalej a čo má robiť. Povedal som jej ako mi je,že mu mám stále rád, len proste z ničoho sa už neviem tešiť. Povedala, že to už dlho trvá, tak som jej navrhol, že odídem, len nech mi dá čas, aby som si našiel bývanie v Nitre. Nehnevám sa na ňu, chápem ju, je neskutočne náročné žiť s človekom s depresiou. Čo už, aspoň viem ako ďalej. Odsťahujem sa a v Nitre to zabalím. Aspoň bude po trápení. Máš šťastie, že máš takého muža.
@luna53 Psychicky sa necítim lepšie. Escitalopram beriem len 14 dní. Ten Ansilan mi na plač.náladu nezaberá. Musím to sám potláčať v sebe a snažiť sa ovládať. A k tomu všetkému sa mi ani tá rana po vytrhnutom zube nechce celkom zahojiť. Už sú tomu tri týždne od vytrhnutia a pred 2 týždňami mi to znova čistili a mal som aj silné antibiotiká. Teraz mi majú vyťahovať stehy. Mal by som ísť s tým na rontgen ale zubára mám v Nitre. Problémy sa mi zhoršili aj s močovými cestami, aj keď som mal antibiotiká. Už sú tomu tri týždne. Na začiatku som mal bolesti pri močení, teraz mám okrem bolestí problém už sa aj vyprázdniť, čo som na začiatku nemal. Priateľka mi povedala, že si myslela , že si nájdem prácu. Aj keď nevládzem, hľadal som si ju. Odpisoval na inzeráty no prišli mi len zamietavé odpovede. Tu je to veľmi zlé s prácou. Priateľke som hovoril, že nevládzem, no že sa to dá do poriadku keď sa zbavím depresie. Ale nechápeto, tak ako si nevie predstaviť že ma nič nebaví, nič sa mi nechce, ani to nechápe, že som stále ticho a že sa do všetkého nútim. Moja situácia je čím ďalej tým horšia, zdravotné problémy pribúdajú, neliečia sa, priateľku už nevládze a asi sa so mnou rozíde. Čo ešte horšie sa mi môže stať?Ako mám chcieť žiť?
@roboma45 Ty musiš chciet žit pre seba.Možno je to tažke ale musíš nie si hadam zbabelec .Zdravotne problemi si porieš lebo ti stav depresie stažuju. V okoli Nitri su pracovne miesta ,tam si pracu najdeš.Budeš hrdý na seba ked sa postavíš na nohy.Ani ja to nemam lahke aj mne dnes znovu muž hovoril ,že sa neda so mnou žit,že sa mi nič nechce robit.Ja sa snažim tiež prinutit no nie vždy to ide.Som zo všetkeho znechutena.
@roboma45 Odporúčam pozrieť si toto:
https://www.facebook.com/daniela.zemanovaustups...
@gazah Ďakujem, pozrel som si to. Áno, taká je smutná realita, len sa o nej nehovorí. Aj ja zle znášam vedľajšie účinky týchto liekov. Mojej lekárke sa už rok nedarí nastaviť mi správnu liečbu. Pokiaľ ide o psychické poruchy, žiaľ zatiaľ nebolo vynájdené nič účinnejšie s menšími vedľajšími účinkami, ako sú súčasné psychiatrické lieky.
@luna53 Nemusím chcieť žiť pre seba, ale môžem. Nie je správne vziať si život, lebo tým spôsobíme bolesť svojim blízkym. Je však chybou, pokladať ľudí, ktorí si vzali dobrovoľne život za zbabelcov. Museli prekonať sami seba, potlačiť v sebe pud sebazáchovy. Pre toto riešenie sa rozhodli až potom, keď nevládali ďalej znášať vlastné trápenie a nevideli iné východisko. V súčasnej Covodivej dobe nie je ľahké nájsť prácu ani v okolí Nitry. Pokiaľ nechceš robiť upratovačku alebo operátora pri pásy vo výrobe na 12 hodinové smeny, soboty nedele, kde Ťa naháňajú ako zdutú kozu, len aby si splnila normu. Už dávno nie som na seba hrdý. Nie som ešte vôbec ok, nevládal by som robiť 8 alebo 12 hodín niekoľko dní v týždni po sebe. A to nemám ešte stále nastavené lieky. Úspory by sa postupne minuli. Samota pri bývaní a myšlienky počas nej by ma zlomili. Áno, tí čo s nami žijú to nemajú ľahké. Musíš sa viac snažiť, lebo nemáš vôbec istotu, že jedného dňa si Tvoj muž neuvedomí, že už nevládze ďalej s Tebou žiť a rozvedie sa s Tebou.
@roboma45 Však v tom videu máte návod ako nato. Cesta je cez výživu, pohyb a psychohygienu. Psychiatria je cesta do pekla. Negatívne emócie má každý človek. Je to úplne normálne. Len treba vedieť ako s nimi vysporiadať. A lieky to rozhodne nie sú. Mám matku psychiatričku - už je na dôchodku, takže viem o tom svoje.
@gazah Vôbec nie som zástanca liekov, ale ak človek dostane ťažkú depresiu, tak žiadna výživa mu nepomôže. Chcel by som vidieť tú výživu, ktorá by vyliečila človeka z depresie. Pohyb? Nie som proti, ale taký človek je rád, že dokáže chodiť a vie sa sám vonku prechádzať. Čo myslíte pod psychohygienou? Dôležité je nebyť na to sám. Keby to bolo jednoduché, tak by ľudia určite nebrali tie chemické lieky a neboli hospitalizovaní na psychiatrii.
@roboma45 vrátiť sa k rodičom sa Ti nedá? Držím palce
Ahojte, musím sa trocha vyrozprávať, začala som s novým liekmi, beriem asi týždeň alventu a asi 2 mesiace tiapridal, diazepam a kvetiapin vecer, stale sa citim tak všelijako, hocijake lieky, lekarke verim, je to moja spolužiačka a kazdy ju aj chvali, pracuje v nemocnici, začala som uz aj s terapiou, stále sa necitim, ajo by som mala, furt niečo, hlavne rano, mate skúsenosti s týmito liekmi?
@1andrea111 Nie
@roboma45 To maš pravdu, že sme si to slubili.Dnes sa celý doobeda venoval tomu čo všetko sa mi da vyčitat.Od poobedia sa so mnou nerozprava.Ja sa pri tom citim nepochopene,udupane ,teraz ani ja nemam chut na život.Len to je na tom najhoršie že viem ,zhorši sa mi spanok aj depresia a bude to kvoli nemu.Nechape že mi tým ubližuje a mne sa to jemu vysvetlovat nechce. A na hentakých, že bez lieku sa da liečit depresia ani nereagujem ,nevie o čom hovorí
@luna53 To je mi veľmi ľúto, ako sa k Tebe chová Tvoj muž. Neviem, či to bola nejaká jeho chvíľková kríza, alebo či už ten život s Tebou prestáva zvládať. Každopádne na to nemal právo a bolo to od neho bezcitné, hrubé. Vie o tom, čo máš ťažkú depresiu? Každopádne by si mohla počkať, kým sa upokojí, premôcť sa a pokúsiť sa s ním o tom všetkom porozprávať. Veď ak Ti neverí, ukáž mu lekárske správy. Zažil Ťa a určite si pamätá, aká si bola pred tým, než si dostala depresiu. Takže nemôže tvrdiť, že si sa zmenila a zlenivela. Musíš sa pokúsiť spraviť všetko preto, aby si udržala Vaše manželstvo. Samozrejme, že to má vplyv na Teba a psychiku. Veľmi Ti držím palce, aby sa u Vás dalo všetko do poriadku. K mojej priateľke prišiel na 9 dní domov syn z Prahy. Nečudujem sa, ale úplne ožila. Je iná, aká je v poslednom čase pri mne. Žiari, je veselá, plná života, energie, smeje sa, žartuje, stále sa s ním rozpráva. Taká bývala aj pri mne. Teraz, Keď sme doma sami, je tichá, málo komunikujeme, niečomu sa venuje, V očiach už pri mne nemá iskru, nesmeje sa. Mám výčitky, že jej svojou prítomnosťou len znepríjemňujem život. Tak ako ty , aj ja málo komunikujem, nežartujem a často krát len ticho sedím. Keď musím ísť do Nitry a vrátim sa, už ma nevíta natešená, s radosťou, nehodí sa mi okolo krku a neobjíme ma. Len ma pozdraví a spýta sa, aká bola cesta a či je v mojej rodine všetko v poriadku. Nemôžem jej nič vyčítať. To, ako sa cítim - tie zdrav.problémy ničia zvnútra mňa a ja tým aký som, ako som sa zmenil, ničím zasa náš vzťah. Život so mnou je pre ňu ťažký a ja ju tým, aký som oberám o energiu a radosť zo života. Snažím sa, dať sa do poriadku, no ide to veľmi pomaly, nemám ešte ani nastavené lieky. Ak sa však bude chcieť so mnou rozísť a požiada ma, aby som sa odsťahoval, nebudem jej robiť problémy a odídem. Svojho zubára mám v Nitre tak idem teraz na pohotovosť, aby mi vytiahli stehy zo zašitej rany po vytrhnutom zube. Tak sa drž.
@roboma45 Vobec nemaj výčitky ,aj ked aj ja mam zo všetkého výčitky. Je mi tažko lebo chcem aby bolo všetko v poriadku,Len to pri mojej depresii nie je možne.Manžel čital aj moju spravu aj brožuru o tom ,Aj mu doktorka vysvetlovala.Ta mi potom povedala ,že moj muž je pragmatic a nikdy to nebude chciet pochopit.Chvilu vydrži ,potom vybuchne,povie mi ,že ho zo mna porazí.Ja som uplne ina ako som bola to nevie zniest,že nie som ta ambiciozna ,neodbytna ,plna energie a napadov, ukecana.Ja som teraz pravý opak toho všetkeho.
Ahojte partia,ako sa citite?? Mne je dnes strasne zle,zaludok,palenie hlavy..mam upravene lieky tak neviem ci z toho

@esselte ráno citalec 20 mg a večer ku kventiaxu ešte prothiaden 50 mg