Ako sa efektívne zbaviť depresie po pôrode?
Ahojte, prosim o radu tie, ktore mali skusenosti s depresiou.
Mam 7 mesacneho synceka, ktoreho strasne lubim, no kedze som bola na neho viac menej sama, v noci som k nemu vstavala 3 x, navodila sa u mna depresia ( zrejme z vycerpania). Bola som v nemocnici 2 tyzdne, uzivam antidepresiva. Chcela by som vediet ako sa tejto choroby co najrychlejsie zbavit. Po prichode domou z nemocnice sa citim lepsie. no dnes v noci som mala naval horucavy, potom zase zimnicu a nakoniec hnacku.
Kto to poznate, napiste prosim.
Dara
@esselte výborne sú české FB skupinky ako napr. Psychické problémy, úzkosti, deprese
@slovakboy ahoj, za aku dlhu dobu ti nastupil účinok escitolopramu? Beriem ho mesiac, najorv som brala jednu tabletku teraz uz jeden a ool dva týždne, beriem k nemu aj neurol na a chlorprotixen, to je proti uzkosti a momentálne aj diazepam, začali mi taky divny tras nôh, bola som s tym aj na neurológii, este mam jedno vyšetrenie v septembri, ale ze vraj to je skôr psychické, nesposoboval ti escitolopram take palenie na tele?
@esselte Ja beriem iné lieky, ale zle mi býva aj po 2 mesiacoch :( Bolesť žalúdka a tak. Vraj to niekomu neprejde vôbec. Je to na nič, lebo nechcem zas začínať s novými liekmi a dokola skúšať. Už mám 3 AD, kedysi mi zaberal Sertralin, po vysadení a znova nasadení už nie. Unavuje to človeka.
K téme očkovania. Som zaočkovaná, dobrovoľne bez nátlaku, mala som to aj odobrené lekárom.
@beatabaw ahoj a nebolo ti nic? Ja idem zajtra no strach mam
@slavkasobanska Prvá dávka ok, po druhej mi bolo zle, bolesti svalov, zimnica, bolela ma ruka. Ale len par hodín. Ale kamarát úplne ok, ešte sa smial, že mu isto len vodu pickling, lebo nič. Snáď to budeš mať ako on.
@esselte Mne spustila depresie práve práca (do veľkej miery), ale ani doma nie je dobre a už vobec nie dlhodobo. Ja som bola doma "len" 4 mesiace a už som to so sebou nemohla vydržať. Doma má človek kopec času zaoberať sa sám sebou a to nie je žiadna výhra, v mojom prípade určite :D V práci to ľahké nie je, ešte keď je človeku stále zle, ale čo, pasujem sa. Ako vždy doteraz. Raz sa to musí zlomiť a budeme aj my úplne ok 🙂
@beatabaw aj ja by som uz najradšej isla do práce, doma mi je velmi dlho, ale mam este mesiac marodku, takze teraz to este nebude, je pravda, ze sa viac zaoberam chorobou, doma byť je strašne dlho, nemam nejaké extra záľuby, len telku, no a potom ostávajú uz len domace práce, čo ma dookola nebavi, verim, ze pojdem do prace o mesiac
@esselte Ja som taký outdoorový typ, vždy som behala po kopcoch, ubíja ma byť dlho doma. Vychádzky som mala, ale to je také na nič. Len som bola nervózna z tých obmedzení, báť sa kontroly, lebo meškám pár minút z venčenia psa. A ako som napísala, doma sa človek až príliš sleduje. Určite by som to ale v začiatkoch v práci nedala, než zabrali lieky, nevedela som vstať z postele, umyť sa, najesť, upratať... nieto ešte pracovať. Pn je pre nás často jediný spôsob, ako sa časom zaradiť do bežného života.
Veľmi ti držím prsty, nech o ten mesiac nastúpiť a zvládneš to na jedničku 🙂
@beatabaw keby si mala pravdu, dnes mam ist na navstevu ku kolegyni a uz teraz som nervozna, este nie som ok, alebo to chce len cvik, viackrát vyjsť niekam, nielen sediet doma, asi ma to ubíja, este aj s manželom sme sa este v sobotu pohadali, mrzi ma to, mam pocit, ze aj toto na mna pôsobí, este potrebujem čas, zdravie mam len jedno, potrebujem sa doliecit, potom pojdem do prace
@esselte No ak sa na to necítiš, siliť to skutočne nemá zmysel. U mňa je primárne problém depresia, trocha úzkosti, ale s tými si zvyčajne poradím (s pomocou benzáčov 🤭 - ale teraz ich beriem naozaj len výnimočne), do paniky neprechádzam. O to bol ľahší návrat do práce.
Včera mi zas menili lieky nakoniec, prechádzam na Alventu. Tak uvidíme, čo to zas spraví a ako veľmi ma to v začiatkoch rozhodí. Dúfam, že nie silno, lebo teraz z práce vypadnúť nemôžem. Mám teraz 37,5 prvé dni, trocha ma pobolieva žalúdok a som taká unavenejšia, som zvedavá ako ďalej. Je to na nič, keď musíme len skúšať čo sadne...keby aspoň tie nežiadúce účinky neboli
@esselte čo som si čítala zahraničné fóra, ak to trvá tak dlho, tak zrejme to už neprejde. A vlastne to mi potvrdil aj psychiater. A ja si teraz v práci nemôžem dovoliť stále odbiehať na wcko.
Sama som zvedavá ako tá Alventa, dnes som dala druhú dávku a som ok, ale to som bola aj v začiatkoch pri Brintellixe. Uvidíme čo to spraví, keď zvýšim.
No a ešte k radám od doktora. Načítať fóra :D Lebo väčšinou ľudia píšu, ak im dobre nie je (najma pri našich diagnózach že) a potom má človek pocit, že tie lieky sú na nič a nezaberajú a majú len NU. Ja som tu tiež skôr písala ako mi je zle z predošlého lieku, ale pritom mi celkom dvíhal náladu, ukľudnil nervy, lepšie som zvládala emócie. A to, že mne spôsoboval nevoľnosti neznamená, že bude všetkým 🙂

Ahojte, každému je asi super, čo som rada, veľmi málo sa tu píše, niekedy sa viac odpisovalo, ale to nevadi, len sa chcem vykecat. Beriem escitolopram, chlorprotixen, neurol a ns spanie zopiclon, bral to niekto? Beriem to uz pomaly mesiac takto, ake este stale nie som v pohode, rano pálenie na tele, pocit na vracanie, to palenie trocha ustalo ale pocit ns vracsnie je stsle rano, ojrem toho trocha tras nôh, bol ovela horší, ale este pretrváva, mal niekto niečo podobné? Ja nechápem, preco sa mi to tak dlho ťahá, odpiste niekto, kto mal podobny problém, dakujem