icon

Ako sa efektívne zbaviť depresie po pôrode?

filipko
16. nov 2006

Ahojte, prosim o radu tie, ktore mali skusenosti s depresiou.
Mam 7 mesacneho synceka, ktoreho strasne lubim, no kedze som bola na neho viac menej sama, v noci som k nemu vstavala 3 x, navodila sa u mna depresia ( zrejme z vycerpania). Bola som v nemocnici 2 tyzdne, uzivam antidepresiva. Chcela by som vediet ako sa tejto choroby co najrychlejsie zbavit. Po prichode domou z nemocnice sa citim lepsie. no dnes v noci som mala naval horucavy, potom zase zimnicu a nakoniec hnacku.
Kto to poznate, napiste prosim.
Dara

zobaka
12. jún 2022

@clarissa ahoj a beries tiez Wellbutrin? depresia sa uz trochu zmiernuje, ale uzkost je stale dost velka, plus tie tlaky na hrudi z toho, ze zvysuje tlak tiez

yollanda
13. jún 2022

@zobaka aj ja mám wellbutrin. Ja som nepociťovala nič zle. Je to individualne

zobaka
13. jún 2022

@yollanda mna ten tlak stve, lebo som mala ukazkovy, je to aj v neziaducich ucinkoch, ziadne ad mi to doteraz nerobili, uzkosti nemas z neho? teda neviem ci sa aj na to liecis, u mna je to vyvazene depresia a uzkosti, mozno trosku viac uzkosti prevladaju a wellbutrin vychytava adrenalin, skoda, ze nielen dopamin

mamia85
19. jún 2022

Ahojte, chcela by som sa opýtať ci berie niekto kombináciu liekov ssri (elicea) trittico a olanzapin. Hlavne ide mi o kombi trittico a olanzapin. Vyše roka beriem kombi elicea, mirzaten a olanzapin. Doktorka mi predpísala trittico, nakoľko som z kombi mirzaten+olanzapin dosť pribrala co ma veľmi trápi. S tritticom som ešte nezačala, mám pred ním veľký rešpekt, bojím sa vedľajších účinkov. Mirzaten a olanzapin mám vysadiť a nahradiť ho tritticom, postupne ho zvyšovať. Olanzapin som mala na vtierave myšlienky, zabudla som sa dr opýtať ci môžem olanzapin v kombinácii s tritticom ak by sa mi vtierave myšlienky vrátili. Máte niekto skúsenosť s touto kombi?

yollanda
21. jún 2022

@zobaka ja mám pocit že ho beriem zbytočne. A alventu tiež. Alventa mi zlyhala, a dr. ma ňou kŕmi už 3. rok

yollanda
21. jún 2022

@mamia85 to prediskutuj s dr

zobaka
23. jún 2022

@yollanda hm, tebe dala dr. kombinaciu wellbutrinu a alventy? ved to sa nesmie brat spolu 😶

zobaka
23. jún 2022

@mamia85 nemam skusenost, ale trittico som skusala, popravde ja by som sa ovela viac bala Mirtazapinu a toho antipsychotika, pribera sa z oboch :(

yollanda
26. jún 2022

@zobaka prečo?

zobaka
27. jún 2022

@yollanda obe vychytavaju noroadrenalin, ze to nie je dobra kombinacia, uz to kedysi aj pisala psychiatricka Andy, asi tu uz nechodi, ale s vynimkou sa dava tato dvoj kombinacia na tazke depresie, ale pokial ti to nezvysuje uzkost, tak asi v poriadku. Inak ja uz si zvykam na ten Wellbutrin, snad to bude ok

marcela91
27. jún 2022

mne vsetko spustila nespavost, nespim ani po xanaxe, vobec, alebo 2 hodiny, dostala som Eliceu, beriem 6. den polku 5 mg vraj vecer pred spanim, nespala som ani tak. stilnox ma uspal na 5hodin, je to liek na spanie, dnes som volala lekarke, myselela som ze mi predpise nejake nocne AD , ale dala mi slabsi liek na spanie ako Stilox, ja uz neviem, co robit. cez den mam uzkosti, ak si dam xanax som otapena, potrebujem si zdriemnut, ale aj tak to nejde, nevypne ma....zazil niekto nieco take? je to otras, trpim uz 10 dni.

yollanda
27. jún 2022

@marcela91 skús dychové cvičenia. Mne keď sa nedarí zaspať, dám dychové cvičenie a do 5 min som tuhá.
Pomaly nádych a rataj do 9, podrz 4 sekundy a pomaly výdych - napocitaj do 7

andrea754690432
29. jún 2022

@marcela91 zažila som to je to peklo musíš brať antideoresívum dlhšiu dobu ķým ti bude dobre☺

marcela91
30. jún 2022

@andrea754690432 dakujem,mala si problem aj s nespavostou? no toto fatk neprajem nikomu, su to sialene stavy, akoby sa cloveku zrutil svet. ak sa mozem spytat, ake lieky a za aky cas ti pomohli?

andrea754690432
30. jún 2022

@marcela91 nespavosť trvala asi aj tri mesiace a pomohli až antidepresíva . Chvílu som brala Mirzaten a Ciptalex beriem stále.

julka828
30. jún 2022

@andrea754690432 ja beriem 6 druhov liekov a nie je mi dobre beriem uz 2 roky raz bolo lepsie raz horsie skusala kadejake kombinacie. Vraj to teraz zvladam dobre ale mne sa nezda. Kazdy den je peklo nemam z nicoho radost neznasam rano neznasam den ani vecer uz neviem co mam robit potom placem. Mam sa fkat zle

maruska78
2. júl 2022

@marcela91 ahoj. Tiež mi bola predpísaná Elicea ale ráno. Prvých 6 dni 5mg a potom už 10mg. Na prechodne obdobie keby bolo zle tak lexaurin 1,5mg ( 1/2 - 1/2 - 1) na 14 dni. Stilnox na spanie 1/2 alebo celu. Na noc prothiaden. Spim otrasne. Stavy sú hrozne. Prežívam to čo ty. Píše sa že začnú ad zaberať najskôr po 14 dňoch až mesiaci. Od rana do 15h sa idem zblázniť tak ako ty. Som unavená a úzkosti mám strašne, neviem čo so sebou. Snažím sa robiť dychové cvičenia. Treba hlavne vydržať. Nie si v tom sama.

lucia851
2. júl 2022

@maruska78 aj keď si dáš lexaurin je ti zle?

maruska78
2. júl 2022

@lucia851 áno. Dávam si 1/2 ráno, 1/2 poobede, večer na noc by som mala celu, ale rozelim na 1/2 pred spaním a potom dám o 3h ráno keď sa prebudíme. Ale je to aj tak peklo. Bojím sa toho lexaurinu vraj je návykový. Už sa chcem mat dobre🙏🙏🙏. Ta úzkosť je hrozná

daniela123321
2. júl 2022

Ahojte baby,o chvíľu nás čaká dovolenka a o 12 dní letime.Ja samozrejme prvý krát a už ma chytá panika čo ak v lietadle dostanem paniku,úzkosť a bla bla.Užívam arketis a podla potreby neurol ale ten si dávam len keď niekde cestujem dlhšie autom.Toto je ako začarovaný kolotoč s touto panikou😒začalo mi to 6 rokov dozadu keď som bola tehotná.

maruska78
2. júl 2022

@daniela123321 ja som si prežila 2 strašne havárie. Jedna z nich na diaľnici, vrazil do nás kamión … auto na franforce. Pri druhej auto dostalo šmyk a zletelo do rieky. Od vtedy som mala strašnú paniku cestovať autom ( no asi 5-6rokov ) a do dnešného dna nesadnem ku hocikomu. Ja sama nesoferujem lebo sa strašne bojím čo by sa mohlo stať. Ak sa veľmi bojíš , tak si daj nejaký ukludnovak nech ti to nepokazí dovolenku.

marcela91
2. júl 2022

@maruska78 my sme pre mesiacom zaplatili dovolenku, lebo som sa citila este dobre, potom jedneho dna prisla ta nespavost 17 dno dozadu zo dna na den a ta ma rozbila ako pisem vyssie, takze z dovolenky nic nebude, pripadne pojde muz a dcera a ja mam strach zostat doma sama, muz ma prehovara, nech idem, ved vcera som sa po Zolpideme vyspala konecne dobre a tvrdo 9 hodin a mala som optimisticke myslenie , netrebalomi ani lexarin uz /stilnox ucinkoval tak 6 hodin a je silno navykovy/ no a dnes som spala po Zolpidene plytko, akosi nanic, rano uzkost priserna opat, dala som si lexarin a zas nevidim svetlo na konci tunela. okrem toho aj fajcim, cim mi je horsie tym viac a mam strach, ze toto uz asi nikdy neskonci. tak som sa tesila na leto, planovala, posedenia s priatelmi, dovolenka, vylety a prezivam z hodiny na hodinu..nie som schopna ani sadnut si k telke a zapozerat sa do nejakeho filmu, ci citat knihu, s tazobou cosi doma porobim. Naozaj kto toto nezazil, nevie si ani predstavit tie stavy. Eliceu uzivam 10 dni /5 dni pol, 5 dni uz celu/. Ten prothiaden ti na spanok nepomaha?

maruska78
2. júl 2022

@marcela91 presne viem o com píšeš. To iste… ale treba vydržať. Čítala som na zahraničných fórach ,že tieto ad veľmi pomáhajú , ale treba prekonať prvé 2-3 tyzdne.

lucia851
2. júl 2022

@maruska78 ako dlho už berieš tu alventu a lexaurin?

maruska78
2. júl 2022

@lucia851 od novembra som bola na mirzaten 15mg a moj stav bol žalostný…. Zmenila som psychiatra. Ta mi hneď nasadila ad - SSRI - beriem ráno Elicea 10mg a prothiaden na noc. Beriem to od minulého štvrtka - 10 dní. Predpísala mi na uzkost lexaurin 1,5mg ktorý si mám rozdeliť ( 1/2 - 1/2 - 1) Na spanie stilnox - 1/2 alebo celý. Snažím zo všetkého čo najmenej , ale je to ešte ťažké. Ale verim že bude lepšie. Ja chcem na sebe pracovať, objednaná už na budúci týždeň ku psychologičke na terapie. Ale strašne som schudla. Zo 73kg na 62kg som vysoka mám 180cm…absolútna nechuť jesť, až odpor.

lucia851
2. júl 2022

@maruska78 to ma mrzí ale neboj antidepresiva tak po 3 až 4 týždňoch začnú účinkovať a dúfam ze ti bude lepšie. Ja tiež užívam dvoje antidepresiva a ešte chlorprothixen a tiapridal na úzkosťi a zopiclon na spanie

andrea754690432
2. júl 2022

@maruska78 Ani ja nejazdím autom tiež mám panickú poruchu .

andrea754690432
2. júl 2022

@maruska78 A kým zabrali antidepresíva som tiež strašne schudla.

maruska78
11. júl 2022

@lucia851 19 deň Elicea - som stále nepoužiteľná … kedy nastúpia účinky … každý deň čakám ako na spasenie. Strašne zle spím max 4h. A potom cez deň mám hrozne úzkosti. Na zbláznenia

lucia851
11. júl 2022

@maruska78 účinok by si mala pocitit tak po 3 až 4 týždňoch. Keď máš úzkosťi daj si neaky neurol alebo xanax. Kým ad začne účinkovať