Ako sa efektívne zbaviť depresie po pôrode?
Ahojte, prosim o radu tie, ktore mali skusenosti s depresiou.
Mam 7 mesacneho synceka, ktoreho strasne lubim, no kedze som bola na neho viac menej sama, v noci som k nemu vstavala 3 x, navodila sa u mna depresia ( zrejme z vycerpania). Bola som v nemocnici 2 tyzdne, uzivam antidepresiva. Chcela by som vediet ako sa tejto choroby co najrychlejsie zbavit. Po prichode domou z nemocnice sa citim lepsie. no dnes v noci som mala naval horucavy, potom zase zimnicu a nakoniec hnacku.
Kto to poznate, napiste prosim.
Dara
@adara777 nemas za co, rada... Ano, urcite pomoze aj na spanok. On vlastne vytvara serotonin v mozgu, takze pracuje aj cez den a zabezpecuje dusevnu pohodu a zase zo serotoninu sa vytvara melatonin a ten je potrebny na kvalitny spanok. Syn urcite uziva aj antiepileptika, vsak? Tie byvaju skor utlmujuce....ale mozno si uz na lieky zvykol a netlmia ho tak. Niektori ludia su citlivi aj na spln, vobec vtedy nemozu spavat. Ale vseobecne velmi vela ludi dnes trpi nespavostou. Riesia to rozne. Niekto uziva AD, to je este celkom dobre, ale vela ludi uziva dlhodobo hypnotika, to su Stillnox, Zolpidem a pod., tak to je uplne najhorsie. Su len na par dni, ked je najhorsie, potom treba vysadit, su tazko navykove a mozu sposobovat rozne zavažne problemy. Niekto si dava na noc anxiolitika, lieky na uzkost ako Xanax, Frontin, Lexaurin a pomaha im to.
Niekto pouziva bylinne pripravky, ako Persen forte.....to by synovi tiez neuskodilo a je tam len medovka, mata a valeriana. Alebo aj niektore antihistaminika, lieky na alergiu si zvyknu davat na noc.
@sonicka46 ďakujem za rady. Áno syn užíva antiepileptika a aj tak máva niekedy problémy so spánkom. Vlastne je celý rozhadzany. Stilnox, Frontin, Diazepam, Oxazepam sme skúšali. Ale jemu to zaberie raz a potom to je ešte horšie, akoby mali na jeho poškodenú nervovu sústavu opačný efekt a ešte je nervózny. Keď už je veľmi zle naozaj mu pomáha Dithiaden a Melatonín sprej. Ale potom byva nervózny aj tak, ale spí aspoň 3-4 hodiny. Lebo my sme už zažili aj týždeň bez spánku a to už bolo hrozné, už som sa bála aj o jeho život. Tak vďaka, Tryptofán skúsime. 🤗
Ahojte.Idem si k vam po radu.Nestretli ste sa s priznakom zztazeneho dychania.Akoby vas dusilo a zvieralo hrudnik?lapanie po dychu?😐
Ahojte bojovníci, po veľmi dlhej dobe som opäť tu a idem si pre radu.Prosim Vás prechádzal niekto z paretinu alebo seroxatu na escitil?Po deviatich rokoch skúšam prejsť, kvôli prípadnému tehu,mám len jednu dcérku,ale bojím sa aby sa mi nevrátili stavy vo veľkom,uz teraz mám pocit tocenia a to užívam v zníženej dávke paretin 10 mg plus escitil 5mg.. Ďakujem za každu odpoveď
ahojte dievcata, otazka, tie, ktore beriete dlhodobo AD, date si obcas pohar vina, pivo, ci vobec ziadny alkohol nikdy? a dalsia vec, ked mate zle obdobia, ako k tomu pristupuju vasi manzelia/partneri? Su trpezlivy, podporuju? Ten moj je z toho na nervy, nedokaze sa so mnou o tom velmi bavit. Ja chapem, ze to musi byt narocne so mnou vtedy zit plus musi byt este viac s detmi nez zvycajne, ale mne to este viac zhorsuje ten moj stav, ked vidim, ze je z toho otraveny a vycitavy. Ako to mate vy?
@zuzanaj54 Zuzka som na tom rovnako, dúfam,že ma tu baby neuklincuju ale ja si dám skoro každý deň dva deci vína,dobre sa mi potom spí.Ked mám že zle obdobie že mi je od žalúdka zle vtedy nie samozrejme ale inak mi to víno robí veľmi dobre.Kupim si kvalitné nejaké a tak.Moj muž má nechápe v tomto,nepodporuje..
@zuzanaj54 ahoj, ked som bola stabilizovana, rada som si dala pohar-dva proseca alebo sucheho vinka. A nepozorovala som ziadne problemy. Samozrejme, ked mam teraz relaps, alkohol absolutne nepijem a ani nikomu by som to v relapse neodporucala.
Manzel ma prvy krat nechapal, mal z toho nervy, videla som na nom, ze sa za mna hanbi, ze chodim k psychiatrovi..... Teraz, ked sa mi depresia vratila 3. krat, vidim na nom, ze si robi starosti, uz sa aj viac snazi, ale stale citim, ze najradsej travi cas mimo domu. Urcite je dobre, ked ma clovek v takychto najhorsich zivotnych situaciach podporu, ale v konecnom dosledku aj tak tu chorobu za nas nemoze nikto prevziat, takze dostaneme sa z toho len my same.
@mm103 ahoj, ja som tiez uzivala paroxetin, 30 mg. Je to vyborne AD, aj dlho drzalo remisiu, u mna 9 rokov. Potom prisli zatazove zivotne situacie a depresia sa vratla. Skusala som navysit na 40 mg, ale bez odozvy. Takze mi Dr. zmenila lieky a veru stale sa nemozem z toho dostat. Paroxetin sa tazko nahradza, to mozem potvrdit. Dr. Ti ho neodporucila v tehu? Ani keby si sla do najnizsich davok?
@sonicka46 Prečo sa ti depresia vrátila tretí krát?Vysadila si lieky alebo si ich brala ?
@mm103 mne zase dobre robi na spanok pivo, jedno, niekedy aj dve som si zvykla dat, ked som predtym brala lieky, doktorka mi to odobrila, ze dobry antioxidant, mne sa velmi ziadalo prave po tych mojich kazdodennych odbehnutych kilometroch. Teraz, ked sa mi to vratilo a znova nabieham na lieky, som opatrna, bojim sa alkoholu velmi, ale snad sa ho nebudem musiet uplne vzdat, to by bola zla vyhliadka, som rada, ze nie som sama takto zmyslajuca 🙂 drzim ti velmi palce, nech lieky zaberu, a nech sa babatko zadari, vzdy sa najde riesenie!
@sonicka46 presne, aj moj manzel pred tymi 4 rokmi sa ako keby za mna hanbil, teraz to skor vytesnuje, tvari sa, ako keby sa nic nedialo, ze co on vsetko musi, kolko toho ma, lebo taha aj za mna a ze co mi zase je. Chorobou a tymi stavmi si musim prejst sama, viem, ale tie vycitky, netrpezlivost a zlost este zhorsuju moj stav a predlzuju dobu, kym sa dam ako tak do normalu, je to taky bludny kruh, ja ho prave vtedy potrebujem viac ako zvycajne ked on by najradsej usiel, aby sa na mna nemusel pozerat.
@mm103 jasne, ze tykame😉. Najprv mi dr. dala Brintelix, ale zial ani po 8 tyzdnoch sa to na nim nepohlo. Potom sme zamenili za Alventu, to je zo skupiny SNRI, to malo trosku efekt, ale stale nedostatocny a teraz mi este pridala na noc Valdoxan. Cize mam 2 AD a to som mavala len paroxetin😢. Viem, ze kocky v tehu vacsinou presli na Sertralin, ten je vraj klinicky odskusany aj v tehotenatve a moze sa na nom kojit. Takze urcite mas moznosti, ak by ti aj nesadol ten Escitil, tak mas moznost skusit Sertralin. Ale poznam kocky, co vynosili aj na paroxetine. Viem, ze to robili tak, ze prvy trimester, ked sa u babatka tvoria organy, tak uplne vysadili a potom v druhom dali co najnizsie davky a tak az do porodu. Babina boli vporiadku. Takze urcite sa najde pre teba viac moznosti a das to.
@andrea754690432 andrejka ano, po prvej atake som brala AD 3 roky. Velmi som si priala ich vysadit, citila som sa vyborne. A ked mas depresiu 1. krat, tak dufas, ze budes patrit medzi tych ludi, co ju dostali v zivote len raz, vyliečili sa a uz ich nikdy nic take v zivote popostretne. Takze som vysadila, pekne pomalicky, bez problemov a do pol roka bola depresia spat. Po druhej atake som uz vedela, ze lieky zrejme budem musiet užívať cely zivot, zmierila som sa s tym, nastastie som mala len 1 AD a tak som fungovala vpohode 9 rokov. Tento rok sa mi nakumulovalo viacero zatazovych zivotnych situacii a som v tom opat 😢. A u teba to bolo ako?
@zuzanaj54 ano Zuzi uplne ti rozumiem, presne to iste mas co ja. Tiez si myslim, ze ak mas partnera, ktory ta dokaze podporovat a pomahat aj vyliecenie je rychlejsie. Na druhej strane chapem, ze nie kazdy je schopny pochopit nase choroby a byt nam absolutnou oporou. Mozno ti nasi muzi chrania predovsetkym sami seba, aby sa nakoniec z nas aj oni nezblaznili, taky pud sebazachovy. Sama neviem, ved slubovali, ze v "bohatstve aj biede, v dobrom aj zlom, v stasti aj nestasti, v zdravi aj chorobe"... ale zivot je taky, ze hocikedy sa to moze obratit a role sa vymenia. Ale my to zvladneme, aj ked mozno pomalsie, ale predsa.
@sonicka46 Ahojky u mňa to bolo tak isto a tretí relaps ukázal že bez liekov to nejde.Mám aj prechodenú boleriózu -neuroboleriózu to tiež vplýva na CNS.Manžel to už rešpektuje,ale keď som mala prvú depresiu chcel sa rozviesť ani sa mu nečudujem .Potom som si niečo načítala o našej chorobe aby som pochopila čo mi je.
@sonicka46 presne Soni toho sa obávam že ak aj nezaberie tak mne už ten paretin nepomôže respektíve sa už nebude dať nabehnút.Ja keď si predstavím tie stavy čo som zažívala je mi už teraz na vracanie,to nie je život vtedy,to je boj so sebou kedy sa bojíš či si niečo neurobíš a či si to ešte ozaj ty.Ja mám navalenych veľa aktivít a práce až nemyslím, tiež niekedy nie dobre,ale paradoxne keď mám kľud pociťujem že sa mi ozýva opäť panika, úplne bez atakov nie som už dlho a raz za tri mesiace sa nejaký ozve,alebo sa ozve symptóm ze nemôžem šoférovať alebo nemôžem ísť sama do obchodu.Myslim si,že paretin nezaberal uz tak ako mal ale držal ma aby som nespadla úplne a pekných 8 a pol roka.Bolo to ad ktoré mi sadlo hneď, nakoľko mi dala dr.Alventu a to vôbec.Samozrejme pribrala som, zhodiť niečo je doteraz problém a sexuálny život je pre mňa už len povinnosť,ale všetko človek obetuje len aby mu dobre bolo.Nasadila som si teraz aj benzak keď mením až tak nemyslím na tú zmenu a na to že mi ozaj nie je ok veľmi.
@mm103 ja na paroxetin tiez nedam dopustit, aj ked prinasal niektore neziaduce ucinky. Ja som mavala z neho zapchu a presne ako pises, sex sa stal len povinnostou. Ale na druhej strane ma vytiahol z uplneho dna, takze radsej nejake tie neziaduce ucinky ako prezit to dno znova. Moja davka bola 30 mg. Ty si aku davku uzivala? AD sa aj tak po case maju obmienat, lebo vraj casom stracaju ucinnost. Tak mozno nájdeme este nieco lepsie a bez neziaducich ucinkov. A benzace si si ake nasadila a v akych davkach?
@sonicka46 ja som brala 20 mg.Inak s trávením mám problém aj ja dlhodobo a možno z toho som aj pribrala,hoci cvičím tak váha dole nejde, stojí,ale tak zase strava je problém u mňa tak jedno s druhým.Momentalne beriem rivotril 0,25 a ešte aj ten polim, je to skôr psychologický efekt.Ale teda žalúdok mám taký všelijaký, trhá mi okom stále a som taká Nesvoja.uplne..
Ludkovia mali ste niekto pri zmene liekov tras končatín?
@mm103 ahoj, ano ja to mavam, strasne sa mi nohy klepu, ani opatky nemozem nosit vtedy, lebo to by som neustala. Aj Dr. som to spominala, predpisala mi Magnosolv. Je to strasne neprijemne, lebo tie nohy sa mi vtedy klepu jak ratlikovi a vobec to nejde ovladat. Zda sa mi, ze sa mi to zlepsilo ako som zacala pravidelne behavat. Tie nohy ostali take silnejsie, svaly sa spevnili a pomohlo to. Tak skus mozno nejake cviky na posilnenie svalov noh, ale hlavne pravidelne.
Baby mavate busenie srdca ?

@sonicka46 ďakujem za info, si zlatá 😊. Určite chcem skúsiť najprv niečo také. Syn má 21 ale má detskú mozgovú obrnu a epilepsiu. Tie problémy so spánkom prišli až po 18ke. Trochu sa mu vtedy menili lieky a nevieme čo to vyvoláva. Momentálne má obdobia. Cca 14 dní v pohode, a potom 14 dní nespí, nervózny a tak. A ten Tryptofán pomôže na spánok?