icon

Ako sa lieči ADHD u dospelých?

19. máj 2023

Vedeli by ste poradit? dakujem.

lavender94
19. máj 2023

Na Slovensku len psychoterapiou. Je ešte jedno liečivo ktoré sa môže dať dospelým, ale to je strašne slabunke, hlavná je tá psychoterapia, kognitívne behaviorálna terapia. Psychiater ešte môže predpísať antidepresíva, na sprievodné ochorenia, ktoré tam väčšinou sú pokiaľ sa adhd nelieči od detstva. Bohužiaľ do tejto krajiny sa ešte nedostalo to, že adhd majú aj dospelí a liečba, ktorá je napr v Amerike úplne bežná sa tu proste u dospelých podávať nesmie :(

autor
19. máj 2023

@lavender94 dakujem a ake je to liecivo?

oonnaganamakusai
Odpoveď bola odstránená
oonnaganamakusai
Odpoveď bola odstránená
autor
19. máj 2023

@oonnaganamakusai antipsychotiká by nepomohli?

autor
19. máj 2023

@oonnaganamakusai dakujem inak.
@lavender94 ta kognitivno behavioralna da sa to aj online? dakujem aj Tebe.

retatka
19. máj 2023

@autor A aké máte príznaky ?V detstve ste nemali ťažkosti,v škole ?

autor
19. máj 2023

@retatka mala , mám presne vsetko co pisu aj hovoria o poruche pozornosti aj s problemami s tym suvisiace.

autor
19. máj 2023

priznaky presne, vsetky testy presne mi vysli, to riesim uz dlho, uz som pisala Pečenakovi, odpisal mi neskor, som to nechala tak, mu odpisat, to je skoda,

autor
19. máj 2023

@oonnaganamakusai ked som uzila amfetamin par krat, povedala som si..takto by som chcela byt stale. To bolo strasne davno. Isla som k psychiatrovi, navrhol mi antipsychotika, tak ich beriem, strasne to je, na zaciatku som mala utriedene myslienky, ale iba tri dni ma to drzalo, zas som len zerem, davam si neurol, ze cakam dva tyzdne ci zaberu, lebo to je blbost. Ked som na zaciatku mala ten klud pochopila som ako mozu druhi fungovat v zivotoch, lebo ja nie. Robila som si x testov na vsetky poruchy, pocuvam na youtube sedi to na mna. Ale teda ..uz je neskoro to riesit a ani sa to neda. terapia v mojom okoli neni dostupna. takze nic.

lavender94
19. máj 2023

Antipsychotika vôbec nie sú na adhd vhodné. Možno by ten metylfenidat (ten čo sa dáva len pre deti a dospelých, ktorí boli liečení od detstva) šiel predpísať na vlastnú úhradu. Ak chceš, napíš mi ss, riešim u seba momentálne toto isté.

lavender94
19. máj 2023

K tej terapii ešte. Áno, dá sa aj online, už to poskytuje veľa psychológov, stačí pogooglit.

peja65
19. máj 2023

Ja by som skúsila výživové doplnky,magnézium a omega3 a omega6 mastné kyseliny. Pre deti sa odporúča Esprico,možno je to vhodné aj pre dospelych ✊

autor
19. máj 2023

@peja65 vdaka, skusim.

luccija
19. máj 2023

Takže teraz si prvý x liečená teraz začínaš s antipsychotikami?

oonnaganamakusai
Odpoveď bola odstránená
oonnaganamakusai
Odpoveď bola odstránená
almia
19. máj 2023

Ake si mala problémy v škole prosím? Mám pevacku a mám podozrenie že má tiež adhd má veľa príznakov takmer všetky .ale v škole problémy zatiaľ nie sú ..môžu byť neskôr aj nemusia? Napíšeš mi súkromnú správu prosím? Alebo aj sem...

lavender94
19. máj 2023

@oonnaganamakusai a neexistuje také niečo, že lekár môže predpísať lieky aj off label? Teda mimo indikácie.

oonnaganamakusai
Odpoveď bola odstránená
lavender94
19. máj 2023

@oonnaganamakusai sama som lekarnička, takže viem, že pokiaľ sa lekárnikovi niečo nezdá tak sa na to buď vykasle alebo konzultuje s daným lekárom. Toto nie je úplne situácia, kedy by sa lekárnik rozhodol nevydat. Ale určite to nie je len tak to predpísať. Určite tomu bude predchádzať zdĺhavá diagnostika a hľadanie toho správneho odborníka, keďže väčšina psychiatrov sa s dospelými o adhd odmieta baviť

lenusiatko
20. máj 2023

Vyskusaj oslovit radovankyrinovic.sk
Je psycholog, osobne ma ADHD, ja si citam jeho blogy, u nas sme tiez na stare kolena zistili, ze manzel ma tento problem od detstva, ale nikto to neriesil.

autor
22. máj 2023

@lenusiatko robila som si tie testy co ma, vysli presne, ved to som si uz robila davnejsie,, podobne. Musim jedine riesit terapiu.
@lavender94 mne co dal liek psychiater, tak mi v lekarni vravela lekarnicka starsia pani co ma lekaren, ze ho neodporuca, pozna ma aj, vsetko tam kupujem roky u nej, a ze mi dal polku tabletky ktora sa nema davat na polku, co nechapala. Ze ako si to budem delit, ked len ako sa mi podari. a napokon ani mi nerobi dobre, ide ma rozhodit z neho. ale druhy tyzden ho beriem.

autor
22. máj 2023

@almia mala som problem, ze som vyrusovala casto som nevydrzala byt ticho, skacem do reci, aj ked nechcem, pozornost viem tazko udrazat nad vela vecami, som impulzivna, nejak si neviem povedat aby som bola tichsie, ticho, kricim ked sa rozpravam s ludmi, trepem hocico, potom uz je neskoro plakat, ze co zas som povedala, aj v skole som robila ićo ma napadlo v momente, aj som za to dostala, ale ja som to nerobila naschval, ked sa toto neriesi v dospievani, detstve, tak na to sa nabaluje plno poruch chovania, depresie, uzkosti, drogy, ako si to kompenzuju dospievajuci deti, to co nevedia zvladat a musia to nejak zvladat, takze vsetky testy mi vzdy vysli na add a toto som chcela riesit pred desiatimi rokmi a teraz som sa nastvala a tiez som to zacala riesit, este idem k dvom inym klinickym, nech mi daju testy, ale bipolarnu poruchu vylucila aj psychologicka aj psychiater, ze mam poruchu osobnosti impulzívny typ., neviem co to znamena. To ako sa chovam je strasne, ja si to neviem ustrazit a nabaluju sa na to dalsie problemy vztahove, pracovne. Skusim KBT terapiu ako odporucaju na toto, uz si hladam terapeuta, drahe to je, a teda jedine co ako vidim ma chcel psychiater utlmit, spomalit.

autor
22. máj 2023
autor
22. máj 2023