Komu diagnostikovali ADHD ako dospelému?

15. máj 2023

Dobrý den, najde sa niekto, komu diagnostikovali adhd ako dospelemu? Rieši to teraz moja 21 ročná dcéra. Priznám sa, je moja chyba že som to neriešila skôr, myslela som si, že je to proste jej povaha a nie diagnóza a zanedbala som to v tomto smere na plnej čiare. Teraz má veľký problém zvládať normálne každodenné situácie. Bola odoslaná k psychiatrovi, ale že vraj u tých dospelých to nie je len tak s diagnózou, vraj ani lieky nebude môcť dostať. Prešli ste si niekto alebo niekto váš známy? Ako dlho to celé trvá kým sa dostane k adekvátnej terapii?

kacena4
15. máj 2023

ahojky ja, pedopsychiater ak mavaznejsie problemy, nasadi lieky na vedlajsie problemy suvisiace s adhd ako depresia, uzkost... inak staci psycholog, ktory s nou bude pracovat, ak cez poistovnu tak az rok zadara a "ucit ju" zvladat svoje emocie, organizovat cas....

luccija
15. máj 2023

A ako sa to prejavuje?doteraz zvládala základnú, strednu školu zvláštne..ak bude treba lieky jej dajú.

autor
15. máj 2023

@kacena4 takže vyslovene lieky na adhd nemôže?

kacena4
15. máj 2023

preco by nemohla? moze

autor
15. máj 2023

@luccija ona nemá poruchu inteligencie, je nadpriemerne inteligentná a učivo základnej a strednej školy vedela z toho, že to počula raz. Základná úplne v pohode, síce nosila stále poznámky a zhoršené známky zo správania za to, že si kreslila do zošitu, nevnímala, nereagovala na oslovenie, ale známky až ja nejaké chyby z nepozornosti ako napríklad v matike znamienka, desatinne čiarky to bol veľký problém. Ona presne vedela ako sa čo počíta ale nosila štvorky, lebo sa niekde sekla a zle prepísala. Takže základnou prešla ako jedna z najlepsich. Na strednej sa držala už horšie, ale tým, že ju to bavilo a nebol pre ňu ten odbor "nudný" tak sa to vedela naučiť a keď sa aj nevedela naučiť, učitelia si všímali že nie je úplne sprostá a proste vždy to na tú dvojku vytiahla aj keď väčšinou ledva a skôr by som ju označila ako trojkarku. Teraz na vysokej už má problém. Je logické, že tak už to nejde len tak preplávať s nejakým intelektom bez toho že by sa učila. Ona sa snaží, ale má problém koncentrovať sa, začne sa učiť a príde dvadsať krát dole, že niečo potrebuje, chce sa niečo opýtať. A tých situácii je milión. Navštívila kvôli tomu psychologicku, pretože si myslela že je len málo cielavedoma a že potrebuje len pomôcť nastaviť myseľ a ona jej povedala, že sa môže jednať o toto, že to vôbec nemusí byť jej chyba. Od vtedy som si o tom co to nastudovala a celé to do seba zapadlo.

autor
15. máj 2023

@kacena4 pretože napríklad v SPC u toho lieku sa píše, že pre dospelých je určený len v prípade že ním boli liečení v detstve. Nie je možné začať liečbu v dospelosti v tejto krajine. Ale ak sa mýlim oprav ma

beatrixx1525
15. máj 2023

Dcéra narazila na super psychologičku, v dospelosti prísť k takej diagnóze je ozaj ťažké a človek má problém obhájiť svoje pocity a problémy. Je to super že psychologička je otvorená možnosti že pracuje s ADHD, moja prvá dospelácka psychologička mi vyslovene povedala "vy nemáte ADHD ale iba obyčajný problém s pozornosťou" a na každom jednom sedení ma nútila robiť cvičenia na sústredenie ktoré ma neskutočne vytáčali keďže to sústredenie bolo ozaj problémové. A s liekmi je to u nás tak že je o dosť ťažšie sa k nim dostať ako k rekreačným drogám no... bohužiaľ. Držím palce aby dcéra dostala pomoc ktorú potrebuje

autor
15. máj 2023

@beatrixx1525 a máš nakoniec len problém s pozornosťou alebo adhd? Pomohli tie cvičenia, či to bola len čistá frustrácia?

niekto2hy
15. máj 2023

Na stene hladaj adhd - mam tam nejake preklady z UK

kacena4
15. máj 2023

sak dr uzna za vhodne co jej predpise aky liek...

retatka
15. máj 2023

Je tu aj skupina Adhd .

dupinka
15. máj 2023

Môj muž - zistili sme to, keď sme riešili naše deti, že vlastne aj on. S organizáciou práce je to tak, že si musí všetko zapisovať. Všade má notes, poznámky v mobile,... Napríklad mená si absolútne nepamätá, takže pri stretnutí používa neutrálne výrazy, alebo kontrolnou otázkou sa dostane k nápovede.
Počas VŠ sa učil cez rôzne kartičky, pomôcky, heslá - toto dnes poznáme u synov ako "pojmové mapy". Mal technický odbor, takže keď pochopil učivo, išiel vlastnými slovami. On potrebuje veľa chodiť, aj pri telefonovaní neobsedí. Veľa sa učí aj tak, že si ide zabehať a popritom počúva podcasty, čítanie písaného textu...
Dcére by som najskôr skúsila pomôcť takto, až následne medikamentóznu liečbu. Lebo toto je o práci na sebe,na celý život. Možno niečo z vyššie uvedených rád sa jej zíde, držím palce!

autor
15. máj 2023

@dupinka ako by som o nej čítala. Určite bude chodiť aj na terapie a bude sa učiť pracovať so sebou, ale ona je taka, že jej by tie lieky pomohli ako taká barlička že "niečo jej na to dali"

oonnaganamakusai
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
1gramofon
19. máj 2023

Tak najprv sa naučí z toho, že raz počuje a potom vlastne ani nie lebo toto zabudla, tamto...
Učivo na ZŠ a SŠ nie je zas tak náročné a keď je k tomu dieťa šikovnejšie tak sa nepotrebuje drilovat a aj tak ma jednotky.
Keď tvoja dcéra nemusela vynakladať námahu dlhé roky, tak jasne, ze na vš to bol sok, ze prečo to zrazu nejde a ani sa nenaučila ako sa učiť keď je toho viac.
A to ti nechcem brat, že si za to nemôže sama, ale choroba je na vine, no čo ak jej chyba disciplína?

autor
19. máj 2023

@1gramofon myslím, že toto ide ruka v ruke, slabá disciplína a porucha pozornosti. Keď neudržiš pozornosť, môžeš sa nútiť koľko chceš. Ono to nie je len o tom učení, má priznaky, ktoré sa premietajú do každodenného života, nie len čo sa disciplinovanosti týka. Napríklad vari, odbehne, vypadne jej že vlastne varí a potom jej tam všetko kypi, prihara, alebo nedokáže udržať pozornosť, keď jej niekto povie pár viet. Ona mi to vysvetlila tak, že sa akoby zachytí na jednom slove a zrazu uz je hlavou niekde úplne inde. Vždy všetko strácala, zabudala. Od škôlky nám učiteľky hovorili, že je taká motáčka. Ale vždy som si myslela že je to proste ona. Nevedela som že by to mohlo mať hlbší zmysel prečo sa to deje. Každý si predstaví adhd dieťa ako torpédo, ale malo kto už vie, že u dievčat to tak vôbec nemusí byť a často sú dobré a hyperaktívnu majú len myseľ.

autor
19. máj 2023

@1gramofon a teda nevymyslela si to, potvrdili jej to dvaja psychológovia, že to môže byť adhd.

1gramofon
19. máj 2023

A odbehne takto aj od veci, ktoré ju zaujímajú, napr nejaké koníčky? Alebo sa to stáva len keď ide o povinnosti?

autor
19. máj 2023

@1gramofon úplne od všetkého. Alebo potom opačný extrém, že má ten hyperfocus a je schopná 10 hodín čítať knihu keď ju baví, bez toho aby sa najedla, napila.

haley7897
19. máj 2023

@1gramofon ak by aj zostávala sústredená na veci ktoré ju bavia a odbiehala pozornosťou od ostatných, tak to nepotvrdzuje slabú disciplínu. Súčasťou add je hyperfocus na veci ktoré nás add/ADHD jedincov zaujímajú.

romanadam1626
1. dec 2023

Ahoj
Keď Toto čitam, tak si uvedomujem, že aj ja mám asi ADHD . Ďakujem Ti zistim si o tom viac 🙂

romanadam1626
1. dec 2023

Inak myslím, ze Tvojej dcerke by pomohli velmi AD
Mam skúsenost v našej rodine