icon

Ako sa nezblázniť zo stereotypu?

aranel16
10. jan 2017

Mamicky prosim poradte hocico okrem ist do prace (dieta nedam do jasli ani ho nema kto postrazit). Kazdy den to iste, doma, varit, pratat, krmit, prebalovat, spat. Ked citam knihu alebo pozriem film, mam potom este väcsiu depku ze nemam taky zivot jak sa tam pise/ukazuje :D Takze toto moc nepomaha. Neznesiem kludny stereotypny zivot, niezeby som nebola rada na materskej ale potrebujem nieco nove proste zazitky...vonku v tej zime velmi nechodime, aj tak neviem co vonku robit. Potrebujeme sa s manzelom nejako sa zabavit v ramci financnych moznosti. Alkohol sice pomaha ale nieje to nejake super riesenie :-/ Ako to riesite vy-co vam pomaha? Bez blbych komentarov prosim. 🙂

Strana
z2
belllinka
10. jan 2017

Asi blbý komentár, ale tieto 3-ročné materské sú na prd, každej matke musí za taký dlhý čas zašibať...

janickacrazy
10. jan 2017

@aranel16 Aké veľké je dieťatko? Ja mám 14mes. a vonku chodíme každý den aj ked je -15°C, samozrejme pokiaľ je malý zdravý. Ked ťa nebaví sedieť doma, tak vybehni ku nejakej kamarátke, ktorá má tiež malé dieťa alebo do materského centra alebo do muzea, proste kamkoľvek. Mne osobne pomáha, ked občas vybehnem sama s kamoškami na kávu, pokecáme o živote a dobijem si tak baterky na dalšie fungovanie. Ak bývaš v meste, tak sa možeš prihlásiť na nejaké cvičenie pre deti alebo niečo také. My sme momentálne na dedine, takže tu ozaj nič nie je, musím sa trepať do mesta, ked sa chcem trošku odreagovať.

jalito
10. jan 2017

Nechcem, aby to vyznelo hnusne, ale ja som sa na materskej nenudila, lebo som typ človeka, čo sa dokáže zabaviť aj sám. Je pravdou, že po dvoch rokoch už mi z toho trošku hrabalo, ale keď bola možnosť, dala som dieťa na stráženie buď dedovi, tchýni a vyrazila som niekam. Nie, necítim sa sebecky.
Myslím, že v dnešných matkách je veľký problém v tom, že keď porodia, dieťa sa stane modlou, nedajú ho nikomu z rúk a potom padajú únavou, depresiami a zakladajú tieto a podobné témy na maminkovských fórach 🙂

silvia31
10. jan 2017

Mne tak šibalo s prvým synom - presťahovali sme sa do ineho mesta a bola som tam zúfalá.. Začala som doma cvičiť, to mi dodalo dobrú náladu 🙂 spoznala som susedu a tak sme sa potom stretávali aj s deťmi, v zime je to naprd.. Ale aký život by si chcela? Skús popremýšľať, čo by si chcela a pusti sa do toho na materskej je dosť veľa chvíľ na zlepšenie sa v niečom, ak máš takú potrebu vnútornú 🙂 niektoré sa dajú na háčkovanie, maľovanie, pečú na objednavky.. A my sme sa začali hrať spoločenské hry 😅 Aj synátor už vie čo to hrať, tak je sranda.. A tie domáce "povinnosti" ja neznášam, urobím to, ale odkladám ich čo najďalej 😅

pribinak
10. jan 2017

pozeram, ze si z Dubravky, mame tu materske centrum, ak nechces chodit tam, su tu dalsie organizacie v ramci mestskej casti, ktore robia kruzky pre malicke deti a maminky, staci si vybrat
su tu ihriska, treba ist von a zoznamit sa, stretavat sa. v meste mas ovela viac moznosti ako napr. na vidieku

teraz cez zimu sa velmi na vylety chodit neda, ale da sa ist sankovat na zosku, cely rok je dobra lokalita zelezna studienka, koliba, baby tu maju albumy, kde sa da ist na rodinny vylet kazdy vikend, za par supov

natalym
10. jan 2017

@aranel16 Jedného dňa budeš na tento čas spomínať v dobrom a bude Ti to chýbať. Proste si to uži a hotovo.

aranel16
autor
10. jan 2017

@janickacrazy skoro 10 mesacne, prestahovali sme sa do Kosic, tak tu zatial nikoho nepoznam :-/

aranel16
autor
10. jan 2017

@silvia31 to je ten problem ze neviem presne co by som chcela, ale viem ze hackovanie, pecenie, malovanie a taketo ma nebavi vobec :-/ Tie hry aj hej len nato este musi mala dorast 😀 jedine s mm po veceroch mozno zacneme, a ake cvicenie?

janickacrazy
10. jan 2017

@aranel16 Bud rada, že si v meste, tam je určite materské centrum a aj iné vymoženosti, ja som tu na dedine, tiež sme sa sťahovali a nikoho tu nepoznám a horšie je, že tu miestne matky ani nemajú záujem sa so mnou baviť, na ihrisko tu nikto nechodí ani v lete, lebo všetci sú na záhrade pri svojich domoch alebo bývajú u rodičov, takže deti šupnú matke a idú si kde chcú. Ja to riešim výbehmi do mesta, lebo inak by som sa asi zbláznila tiež. 😀

momoqui
10. jan 2017

@aranel16 moznosti je strasne vela, chodte von, sport, cestovanie, priroda, shopping...podla toho co ta bavi. Ja som sa na materskej este ani den nenudila, stale nieco sa deje ... pre mna bola skor praca neskutocny stereotyp...teraz si mozes cas zmanazovat sama ako chces a potrebujes

yanni
10. jan 2017

@aranel16 nooooooo ked dieta nikomu nechces dat na 1-2 hodiny postrazit, tak sa zblazni.
Ja som doma s 17 mesacnou dcerou a este budem do jej dvoch rokov, potom sa vraciam spät do officu.
Zijem momentalne v krajine, kde take vymozenosti ako su na SK (Europa, Amarika, proste normalna civilizacia) nie su a nenudim sa a ani sa nejdem zblaznit a ani stereotyp nemam.
Rano vsetci odidu, mala chodi od septembra do Montessori Preschool, par hodin mam pre seba. Najdi si konicek, co sa da robit aj s dietatom. my sme vsetci sportovci, deti thame od mala po vsetkych akciach, maratonoch, triatlonoch, maju eksn.
Vela veci sa da robit aj s malym babom, ja som dva mesiace po porode zase zacala behavat, dieta sup do kocika a ide sa. Ked sa nedalo von, dieta sup do kocika a spalo vo fitku, ked bola väcsia "povzbudzovala" v sportaku, da sa ist plavat, spoznas takto aj ine mamicky. Doma ak si zrucna vymyslaj hry pre dieta, nieco tvor ked ti spi atd. Boooooze je toho fakt straaasne vela. Treba si len najst nieco, co ta bude dlhodobo bavit.
Inak aj v "krutej" zime by si mala s dietatom chodit von. Ked je sucha zime, dieta zababusit do kocika a ide sa, ak uz chodi, nechat trosku pocupitat, nech sa unavi. Aj tebe prospeje cerstvy vzduch.
Ak je sneh, sanky, boby, stavat snehuliaka, nasa sa na lyzovacke cez Vianoce taaaaak vysantila, chalani ju povozili na sankach, "postavila" si snehuliaka atd.

shia
10. jan 2017

ja som napr pracovala z domu pri dcerke, vzdy ked spala (mam typ prace, ze sa mi dalo), aj po veceroch, a poviem ti, ze o "zabavu" som mala postarane , stihat pritom este dcerku aj domacnost, aj sme sa stretali s inymi mamickami a detickami..na akoze "nudu" nebol cas, ledva som sa vyspala.. ;) Skus si najst pracu na doma, ked uz sa tak nuzdis, zabijes dve muchy jednou ranou ;)

vulka
10. jan 2017

A prečo nejdeš s malou von? Nemyslím tento týždeň, keď skutočne dosť mrzne.Veď choď s ňou na chatu, do akvaparku, do materského centra, na vernisáž, .... či Ti ide vlastné dieťa na nervy? Tak sa spojte 3-4 maminy. Tri si vyrazia do krčmy alebo kdesi za zábavou, kultúrou, športom a posledná robí opatrovateľku. Postupne sa vystriedajte a máte skvelý program.

kp7333
10. jan 2017

S desatmesacnym sa uz da ist do herne, trochu si tam polozi, pohra sa a ty si zatial pokecas s mamickami, mozno najdes kamosku. Pripadne pozri program materskych centier, mozno tam bude program vhodny pre vas.

classymom
10. jan 2017

Desaťmesačné bábätko už nie je až také malé, takže na nejaké cvičenie by si s ním už mohla vybehnúť. Ja som tak chodila s malou už od jej ôsmich mesiacov. Ak ti bábo vydrží v kočíku, tak si gratuluj, môžeš veselo chodiť von a v takomto počasí by som presne volila miesta, ako tu už niekto spomínal: detské múzeá a pod. Pokiaľ ide o tvoj vlastný rozvoj, začni sa učiť nejaký jazyk, alebo začni písať blog tu na MK.

petulda333
10. jan 2017

Ja som bola takmer cele tehu doma zo zdrav.dovodov a bol to des,ked mal drobec 4m naskytla sa mi moznost ist brigadovat k sestre do obchodu. Maleho postrazila mama,svokra ci sestra. Chodila som na 3-5h,niekedy jazdy den,niekedy 1-2x do tyzdna. Velmi mi to pomaha. Na prechadzky chodime vzdy,aj sami aj s kamoskami. Obcas ho dam na noc mame ci sestre a s muzom si urobime program len my dvaja. Odporucam

jonnie
10. jan 2017

Mozno to bude zniet divne - ale mam rada stereotyp, pretoze mi dava istotu 😉 Doma som tiez dlho - cele tehotenstvo som prelezala...a nuda? Chodime denne von- aj vo vacsich mrazoch na chvilku...v Rusku by nesli celu zimu 😁 Je to asi povahou- ale nenudim sa sama. Tazko radit - musis sama najst-co ta naplna. Nemam speci konicky - vsetok cas sa hram s malym popri domacnosti...a ver-ze cas leti ako splaseny.

petulda333
10. jan 2017

@jonnie suhlasim ten cas leti nenormalne rychlo

vladinka
10. jan 2017

@aranel16 ja napíšem moju skúsenosť, keď mal môj synček rok a pol, musela som sa vrátiť do práce, nakoľko môj už ex bol nezamestnaný a zaplatenie hypotéky a všetky výdavky boli na mojich pleciach....čakám, že sa do mňa obujete, aká som hrozná matka, ale vždy som sa o syna vedela postarať aj sama, nikdy mi nikto nepomohol a tu som...tá 3ročná materská dovolenka mi príde ako totálny luxus, ktorý nikde na svete nie je, iba u nás...nikoho nesúdim, ale potom je neskoro vyplakávať, že "som na materskej a nemáme z čoho žiť"..

khkt
10. jan 2017

Kým máš iba jedno dieťa, naložíš ho do kočiara a spolu sním si nakúpiš, vybavíš veci, stretneš sa s kamoškou... možností je veľa. 10- mesačné dieťa už nie je novorodenec, s ktorým sa v mrazoch nedá ísť vonku. Za chvíľu bude jar a môžete začať chodiť na ihrisko.
Ja mám dve deti po sebe a keďže nemám súrodenecký kočiar, doteraz mám problém s nimi niekam spolu ísť. Staršia síce prejde už aj pešo, ale má svoje chvíľky, keď sa mi hádže na ulici na kolená a reve. A čo robí v obchode, ani nehovorím. Keď chceme niečo vybaviť, vezmeme s manželom obe deti, naložíme do auta a ideme. Inak sa nedá.
Skutočne, jedno dieťa je v pohode. Ide len o to, ako sa vnútorne nastavíš- môžeš si stále hovoriť, že sa nič nedá a sedieť doma.

petrad15
10. jan 2017

@aranel16 veď a nerozmýšľala si nad niečim takým ako cvičenie alebo podobne? Ísť napríklad na nejaký jumping kde by si sa odreagovala a spravila by si tým aj niečo pre svoje telo. Alebo skús nejaký koníček, vyšívanie, háčkovanie alebo podobné veci🙂

candii
10. jan 2017

Nuz to je zivot matky.. nie si sama 😉 uz len vydrzat kym bude drobec vacsi a da sa nim podniknut viac "dobrodruztiev". Ja tiez to si vacsinou.. a tiez mi prepina ale snad to uz nepotrva dlho..

silvia31
10. jan 2017

@aranel16 ja som cvičila Jillian Michaels, zumbu, Zuzka Light, fitnessblender na youtube som našla všeličo a potom stiahla.. tiež nie som typ na ručné práce 😅
Poradím Ti len, skúšaj - odhodlaj sa vyjsť medzi iné mamičky do materského centra, či herne a uvidíš 🙂 časom to príde, ale nie keď budeš sedieť doma zavretá ;)
Ja som na rodičovskej nemala prachy na žiadne cvičenia, plávanie a pod - ale keď už ste aj s tatikom, tak vybehnuť na plaváreň, či nejaké dielničky - skús pokukať, čo máte v okolí 🙂
A ešte ja keď som mala mizernú náladu - pustila som si pesničky a vytancovala sa s malým 😂 A teraz aj pri malej si púšťame rádio a trsáme si a spievam jej, ona sa rehoce na mne a hneď je doma veselo 😉

blabla195
10. jan 2017

@khkt odporucam kupit skejt ku kociku - investicia za necelych 40 € (pouzivane aj lacnejsie) a chodim s nimi vsade a uplne bez problemov ☺. Ked mam ist s nimi sama autom a brat aj kociar, idem radsej peso alebo mhd ☺☺☺

kllamarka
10. jan 2017

Heh, nechapem preco hned to avizo, ze do prace nejdem :D Ono Ok ma teraz 10 mesiacov, ani ja by som este nesla, ale s tvojim "problemom" by som o tom coskoro zacala uvazovat.
Nie kazdy ma luxus 3r dovolenky s moznostami kulturneho a financneho vyzitia.
Ak chces konicky, dovolenky, kurzy tak treba si na to zarobit (aspon vacsina z nas).
Tak bud sedime vsetci doma a sockujeme financne 3 roky. Alebo idem do prace a pohneme sa vsetci skor niekam...
Ja mam 2 deti. Pri prvej som sla do prace po 1 roku. Nechcelo sa mi este, ale musela som, lebo hypoteka atd vtedy boli dost drahe.
Teraz mam druhe, a financne je to lepsie o nieco. Tak si mozem dovolit ostat dlhsie.
Urcite to nebude 3 roky. Prva dcerka velmi dobre prijala kolektiv, dodnes si ho pamata a tesi sa ak raz za rok ideme navstivit majitelku.
Takze pokial mi z toho nesvihne...tak pri druhom dietati sa planujem vratit do prace v 2r.
A dovtedy...za malo penazi, malo muziky 🙂 Bazeny, plavania, cvicenia..vylety vsetko to chce peniaze 🙂 Zadarmo mozete chodit po lese vylety, sediet na ihrisku atd. Na to sa treba pripravit 🙂

1981mirka
10. jan 2017

@belllinka ja som doma uz takmer 5 rokov a nenudim sa. A to som na dedinke kde nie je ziadne mat. Centrum.
Ja by som dokonca niekedy nudu prijala 😉 Stereotyp samozrejme je. Teraz boli baby na striedacku chore 2 mesiace vkuse. To bolo o nicom, lebo som nemohla nechat 1dieta same doma a ist s druhym von. Tak v dni, ked sme boli same sme trcali doma. No aj tak by som obcas chcela aby mal den aspon 30 hodin, lebo nestiham vsetko co chcem.
Mne chyba cas na cvicenie, hackovanie, pletenie, citanie, nejaky dobry film, kulturu ...

Ak sa niektora maminka nudi, nech sa stavi u nas - ja ju uz niecim zamestnam 😀

khkt
10. jan 2017

@blabla195 Vďaka za radu, naša staršia je dosť neposedná, tak som myslela, že by sa nevydržala voziť na skejte. Ale na jar už bude staršia, tak to asi vyskúšame. 🙂 My bývame na dedine, takže tu máme iba sad.

siska53
10. jan 2017

@aranel16 Ak sa da,tak chodte cez vikend niekam na vylety, aspon raz do tyzdna si zabezpec niekoho k dietatu a ty chod cvicit,ci s kamoskami..alebo muzom..ak sa da,aspon,2-3x do roka aspon kratka dovolenka.. Najdi si nejakeho konicka,studium..pracu z domu na par hodin.. S malou na daky kruzok..

Ja som teda bola doma 5,5roka,kedze mam dve deti relativne kratko po sebe,ale teda nemam.pocit,ze by som sa nudila..ani ma.neubijal stereotyp. ( to skor teraz,ked uz chodim do prace,mi to pripada vsetko rovnake a prehnane rychle).

siska53
10. jan 2017

@aranel16 a ak nikoho nepoznas,tak oslov..hadam.tam.mate nejake maminky.. Ja som sa stahovala 5dni pred porodom prveho do casti,kde som.nikoho nepoznala.. Maly mal asi 3mesiace,ked aom zisitila,ze pani,vo ju obcas s babom stretavam,je suseda z domu..oslovila som ju a postupne sa to nabalovalo.. Maly mal rok a pol a ja asi 4-5 kamosiek.. A neskor pribudli dalsie..

blabla195
10. jan 2017

@khkt moja je tiez zivel, von ideme s kocikom, na odrazadle, cupita vedla kocika alebo ho tlaci, no po case zacne vystrajat a ide na skejt (v lete na nom aj sedela☺)
Chodievali sme aj 2krat denne von a bez skejtu by som to asi nedala....

Strana
z2