Ako sa rozhodnúť stať darcom obličky?
Idem si k Vám poradu. Či skôr možno nezávislý názor. Prišla mi v stredu táto správa. Trochu ma to prekvapilo pretože pôvodne som chcela pomôcť niekomu inému/dieťaťu. Otázka znie. Šli by ste do toho?? Pomohli by ste??
Ale prosím ťa....čistý odzub toto.Blokuj a neodpovedaj
A nie,nepomohla by som.Takto určite nie
Krvná skupina 0 nie je až tak výnimočná.Maju zhruba 38 % populácie.Takze autorka,prosím ťa zapni rozum.
Takto sa darcovia naozaj nehľadajú
Môj kamarát daroval dcére lebo bola na tom už veľmi zlé. Už jej nepomáhala ani dialýza .Dal jej svoju lebo bol zdraví. Boli prepustený z nemocnice jej sa darí dobre nastúpila do práce. A ON má problémy už medzi tým bol 4 krát v nemocnici s tou jednou. A je dlho PN. Nikomu by som nedarovala orgán nie je to len tak. Musí človek myslieť aj na následky čo ho čakajú po to čo niekomu obličku dá.
Takto darcovstvo nefunguje. Krvna skupina nestaci, riesia sa tam aj ine kompatibility. A nefunguje to tak, ze prides ze dobry den ja som tu aby som odovzdala oblicku Jozkovi Mrkvickovi.
@alickapusinka ale toto sa vobec nemusi stat...toto su vsetko otazky na lekarov, ktori su povinni oznamit darcovi vsetky rizika spojene s vykonom...vsetko moze byt ok a niekomu to zachrani zivot
A okrem toho nikto nikomu o orgán nepíše oni v nemocnici majú databázy a podľa toho. Nie len krv musí sedieť ale mnoho iných faktorov ako píše maranta-leuconeura.
@msnesquik ale môže sa stať áno upozornili ho však aj podpisoval papiere ale stalo sa to. Aj môj brat dostal štep pečene od darcu a bratovi sa polepšilo a ten darca mal komplikácie menšie ale mal.
Jedine svojmu dieťaťu si to viem predstaviť.
Neviem kam a čo si písala ale možno naozaj hľadaju takto, lebo ako sa hovorí topiaci sa aj slamky chytá.
A pre zaujímavosť, to vie človek len tak darovať obličku ? Ako krv ? Ako je mi jasné že to nieje len tak, ale myslím že verejne len tak niekomu a zapísať sa do nejakej databázy alebo čo ?
@alickapusinka aj ja mam transplantovanu kostnu dren a tiez mam z toho problemy, ale zijem no..nie su jednoduche zakroky, ale stale to obdivujem, co sa uz da v tej medicine urobit
@klip0 nie, nie je to take jednoduche, tam musia byt splnene urcite parametre, viem, ze pri srdci je to pohlavie, priblizne vek, vyska, vaha atd, neviem ako pri oblicke...v pripade oblicky asi najskor hladaju nedzi pribuznymi, az ptm zaradia pacienta na cakacku a ked je oblicka k dispozicii a sedi pacientovi, tak ho zavolaju a transplantuju..to vacsinou znamena, ze niekto zomrie a pouziju sa jeho organy na zachranh inych
Ty by si vazne normalne vazne uvazovala nad darovanim svojho organu uplne cudzej entite na zaklade sms? Nemas sa rada? Alebo co ti toto napadlo pls?
Navyse je to mozny fake. A co ak ta zlakaju kamsi a unesu na organy celu?
Kolko mas rokov???
Akoze by som vymazala a ignorovala. To moze tak ist zhanat na Mileticku tymto stylom. A jedna, ked ostane, tak moze stacit cely zivot a mozno iba par rokov a potom budes zhanat pre seba....
@aliaray1 pomôcť, a mam sa rada! Ale ked by každý takto uvažoval tak si predstav, ze raz by si ty takto čakala na orgán. Mam 41 rokov
@klip0 presne si ma pochopila. Bolo to darcovstvo ,ale krvi. No a po 50tyzdnoch mi napísala úplne cudzia osoba, že či by som nedarovala obličku
Ano, a v poradovniku. Mne sa nesnaz navodit pocit empatie cez reverznu psychologiu a pod., ako moze clovek so zdravym usudkom uvazovat nad tym, ze daruje kvoli sprave 1 zo svojich organov len tak...mi hlava neberie.
A ty si uvazovala nad tym, ze mozno ju raz bude potrebovat niekto blizky v tvojom zivote (ak mas pocit, ze 2 su pre teba vela), a budes s 1 oblickou revat do vankusa, lebo budes bezradna a nebudes vediet pomoct milovanemu?
Takto to urcite nefunguje!!
Je to tak prisny proces, ze si to ani nedokazes predstavit! A ze mas taku istu krvnu skupinu? Nic neznamena..
@msnesquik jej ako dobre že sa držíš prajem TI zo ❤všetko dobre aby si už nikdy nemusela zažívať bolesť a aby sa TI darilo.
@taktotedanie podľa mňa či to nebola nejaký odrb ten oznám lebo ako píšete takto sa to nerobí. Musia prejsť určite procesy a pravidla. Môj brat dostal štep pečene a chodil na toľko vyšetrenia že už mal dosť už bol rád že to má za sebou. A ako píšete prísne.
@alickapusinka urcite by som ani nereagovala
Je to neskutocne prisne nielen zo strany darcu ale aj zo strany prijemncu, poznam pani , ktora bola urgentne zavolana ze ma moznost transplantacie a 4x ju zrusili lebo nemala jeden krvny parameter presny ale bola tam odchylka 0,2stotiny (1x) , potom tam boli dalsie potiaze (2x sopel, 3x zle dva parametre, 4x vyssie crp) az na 5 pokus jej to vyslo
Takze zhoda v krvnych skupinach je najzakladnejsi zaklad ale takto to absolutne nefunguje a na samotnu zhodu sa testuju dalsie parametre z krvi a tie pracoviska medzi sebou komunikuju nielen v ramci svk aj aj europy a vzdy sa hlada darca najskor v rodine, blizkom pribuzenstve a v zozname darcov alebo sa bohuzial caka ak to tam poviem na niekoho, komu dalsi zivot nebol dopriaty pretoze kazdy clovek sa berie za potencionalneho darcu organov proste aj keby bola autorka najlaskavejsi a najempatickejsi clovek na svete toto mi pride absolutne pofiderne , neadekvatne a nereagovala by som
@taktotedanie presne tak takto sa to nerobí a okrem toho ak niekto ide na transplantáciu tak je asi v databáze v nemocnici a nie ej to len tak ako tovar z tržnice. Mate pravdu somarina je to.
@alickapusinka samozrejme, ze je v zozname..to nieje ze najdem niekoho, kto kdesi napisal ze ma taku a hentaku krvnu skupinu a napisem mu , ze potrebujem oblicku tiez ma taku skupinu a bum daruje sa oblicka- somarina
Dufam, ze autorka pozrie na to triezvo
Pokiaľ viem tak oblička sa najlepšie ujme v tele postihnuteho od darcu ktorí je rodinný príslušník.
Moja sestra má tiež choré obličky a keby bolo najhoršie tak som pripravena jej dať svoju pretože viem že s mojou by mala najväčšiu šancu na život. Dobrovoľne by som nešla darovať obličku niekomu cudziemu. Ak niekto potrebuje darcu mal by to v prvom rade riešiť s rodinou a až potom keď sa vyčerpajú možnosti riešiť alternatívy.