Ako sa vyrovnať so stratou zuba a implantátom?
Ahojte,
Asi prídem o hornú 5-ku, bolo tam robené endo potom reendo čo vydržalo 5 rokov a znova sa tam niečo deje. Už to boli týžden a neustupuje to. Zubár navrhol dať von a neskôr implantát nakoľko už by ďalšie reendo ten zub nezvládol.
Mám 26 rokov. A zmierujem sa že tak skoro prídem o zub. Nechápem vždy som chodila na preventívky a jeden zubár má strašne zanedbal 4 preventívne mi hovoril že nemám žiadne kazy a prešla som k novému zubárovi a samozrejme už 4 mŕtve zuby vďaka tomu. Zuby som si dala 5 rokov do zadu dokopy a stalo má to fakt že aj 4000 tisíc. A teraz sa začali asi ozývať. Som z toho smutná lebo sa bojím že ak takto budem musieť postupne tie mŕtve nahradiť implantátom tak neviem ako dlho mi to vydrží niekde je životnosť 5 rokov a niekde 20.. stále tu extrakciu odkladam snažím sa tomu zubu dať šancu aby som on neprišla ale asi už bez šance a bude musieť ísť von :/ strach je aj z estetického hľadiska, aj keď mne vidno zuby max po 4-ku ale ten strach že sa nejako usmejem a bude tu dieru vidno.. ako ste sa s tým zmierili že ste prišli o zub?
Bud rada ze je to zub a da sa nahradit. S chorobou by si sa urcite zmierovala tazsie. Ja mam jednu korunku od 17tich . Navyse pod nou zanechany zapal ktory riesim prave teraz tieto dni po dlhych rokoch a cakam na novu. Cize tiez investovane do 1zuba dva krat, plus zapal.
Nijak som sa s tym nezmierovala, proste to tak je. Chodim s dierou 2tyzdne a este asi 2 tyzdne budem
Mne pred pól rokom vytrhli predný zub ,implantát sa neprijal a teraz musím zas pár mesiacov čakať ,čo môžeš spraviť len sa s tym zmieriť
V 21 rokoch 4 mrtve zuby. Hnevaj sa, nehnevaj, aku mas zubnu hygienu? Chodis na dentalnu hygienu? Ak by Ti zubar neodhalil kaz, tak na dentalke urcite.
Trpis refluxom? Aj ten je na pricine vo zvysenej kazivosti zubov a naslednom odumierani.
@spongebob1 zubár má nikdy neposlal na dentálnu hygienu vraj netreba. Až keď som prešla k novému zubárovi ktorý mi dal všetko dokopy tak som začala chodi každých 6 mesiacov.
A áno mám 4 mŕtve zuby pretoze vždy mi zubár povedal že nemám kaz a potom neskôr začali zuby bolieť išla som na pohotovosť a tam že odumreli. A aj tie čo mi plomboval tak mi pod plombou nechal kaz čo mi našťastie tento zubár stihol opraviť aby to neprišlo do toho štádia.
Robili ti zákroky pod mikroskopom?
@raffaella áno, ale až reendo. Endo robil ešte ten “úžasný zubár” a do kanálika dal plombu a podobne srandy mo nevyjadrujem sa radšej
mne sa zlomila 2ka takze som nestihla riesit zmievanie... proste musela ist prec dr mi tam dala nahradu docasnu a nasledne mostik nemusi sa to hned riesit implantatom - je to na tebe
Ak bola reendo urobená odborníkom a ešte pod mikroskopom, tak možno naozaj sa už viac urobiť nedá.
Ja ti rozumiem inak, ja si veľmi potrpím odjakživa na pekné a zdravé zuby. Ak by si aj o zub napokon prišla, tak implantát je naozaj najlepšia voľba zubnej náhrady. Ja sama mám jeden, spodnú šestku už vyše 13 rokov. Tiež som kvôli zlej endodoncii prišla vtedy o tú šestku, pred vyše 20 rokmi sa endodoncie nerobili pod mikroskopom a nakoľko bol zub zrejme s viacerými koreňmi tak to zubárka nevedela správne urobiť, robila sa mi hrča pod ním a išiel von. Čo už - mám tam Straumann implantát a zirkonovu korunku a vyzerá ako môj, akurát kosť v tom mieste atrofovala za tých 6 rokov bez stoličky, čo je vidí len zubár.
Čiže tebe ak implantujú čo najskôr po extrakcii by ti toto nemalo hroziť a teda estericky ani funkčne sa toho neboj.
Otázkou ešte zostáva, či nechceš skúsiť aj konzultáciu u iného odborníka, možno by sa zub ešte zachrániť dal.
A ja som prisla o vsetky horne zuby,lebo porody.A to este nemam 40tku az v novembri,ale do prace som uz chcela nastupit s krasnymi zubami.A mam blaznivu protezu,co si lepim.A na podiv zijem,bola stastna pre stastna,ze sme to stihli do nastupu do prace,doslova tesne.Este podpis zmluvy,ci fotka bola bez zubov.A nastup uz s peknym usmevom.
Ja mam jeden implantát uz viac ako 20 rokov. Mala som tolko rokov co ty. Zlomil sa mi nestatne na Olive. Zubárka mi vtedy povedala, ze daj si tam implantát a mas pokoj, inak mostík. Dala som si poradit a uplne bez problemov. Bola to dolná 3. Nerozumiem coho sa bojis pri 5. Kym ti ho budu robit ani ti na tu medzeru nikto neuvidí.
Ja som v 30 prišla o dva zuby vinou zubarky. Mala som implantát a ten zubár dodrbal,spravil ho zle,dal ho veľmi vysoko. Medzi srubou a korunkami bola veľká medzera. Vadilo to pri rozprávaní pri jedení a vyzeralo to fakt zle. A nakoniec sa tam aj urobila dierka a dostala sa tam špina a 4 mesiace som vravela že to boli,že to nie je v poriadku. Neveril mi. Až som povedala nech výberu srubu čo teda nie je nič príjemné,môže sa stať že ti poškodí aj vedľajšie zuby. A hádaj čo. Bola tam gangrena. Vyčistil a rok som chodila s takou smiesnou náhradou vyberacou kým sa to ako tak zahojilo. Implant som si už nedala,mám korunky ktoré sú na sklenených vlaknach a som absolútne spokojná. Ani neviem že ich mám. Pri implante som mala stále problém. Zle sa mi rozprávalo,dráždil to jazyk,korunky nesedeli,bolo vidno že je to robené. A to som za to dala kopu peňazí. A ďakujem,nikdy viac inplant. No ale to na margo toho že prídeš o zadný zub. A áno bolo to náročné psychicky. Ale horšia bola tá bolesť kt som zažívala mesiace. Najprv keď sa mi dostal zápal cez poškodené zuby do mojich zubov a potom keď už som mala implant aj pod implant. A ako ty dbám na hygienu na dentálnej som 3x ročne,mám doma kopu sersamu na čistenie zubov a vždy mi povedala každá dentálna že zuby skvelo vyčistené. Ale mne zuby zničila detská zubárka ako decku a takto to potom skončilo.
Tie korunku na vlaknach ale robili vo Warsave. Na SK takéto niečo nikto nechcel spraviť. Môj zubár urobil sken,poslal ho tam a už len prišli korunky ktoré upravoval
Autorka, ja ta chapem, ako som pisala, tiez som mala napr zubarov. Zial, clovek pride o nejake zuby, kym sa problem prejavi :(
Daj si implantat, bud vdacna, ze existuje tato moznost. Horsie veic sa deju, toto rozhodne nie je koniec sveta ani neriesitelny problem 🙂
@guudy akože ten implant bol des. Fakt úplne zle to bolo. Strašne to vyzeralo a zle sas tým fungovalo. Stále s tým bol problém. Ale snažil sa má presvedčiť že to tak má byť že tam má byť medzera medzi dasnom a implantom ( mala som dvojkorunku na jednej srube). Tak medzera tam mala byť,ale nie taká že cez ňu bolo vidno! No úplne zle. Potom mi tam aj kvôli tomu ďasno kleslo a spravila sa trhlinka a už to šlo. A nedal sa presvedčiť že ma to bolí strašne. A keď to videli iní zubári aj iní implantolog,lebo ja som šla konzultovať svoj stav aj inde,tak sa zhrozili že čo to je. Pritom ten zubár robil implantáty už dlho. Žiaden nováčik. No ale čo už,teraz som spokojná s tým mostíkom na vlaknach. U mňa to bola speci situácia preto ho robili až vo Warsave 😅 a áno neviem že ho mám. Úplná pohoda.
@ina2405 implantát sa mi hýbal keď už sme korunky začali naň riesit a to mi ešte chirurg vraví,že to necháme dlhšie hojit ,všetko boli ok ,až zubár keď mi robil otlačky mi vraví ,ale ten implantát sa hýbe a to mi robili dokopy štyri ,implantát šiel von ,bola som po šiestich týždňoch na kontrole spravili mi 3D röntgen aká je kosť tak ,že rastie a teraz mám už ďalších šesť týždňov ,idem zas na kontrolu ,ako kosť a podľa toho sa buď dá zas implantát alebo ešte počkám ,ale chcem ešte aspoň do leta počkať a až potom zas riesit zavedenie inplantatu .Ja a zuby to je peklo ale aspoň už ich mám skoro hotové po štyroch rokoch
Zaplatit 4000 eur u zubara, ani sa nejdem vyjadrovat,radsej iba k otazke, to ze to bude implantat vobec nebude vydno, tak ze to vobec neries.
Ak sa dobre staráš o zuby s implantatom sa nič nestane. Mame pacientov ktorý majú 20 rokov implantát, aj viac a v pohode.
@ronie338 nesúhlasím. Ak ho nespraví dobre tak je jedno ako sa o zuby staráš. A vždy je tam riziko že to nevyjde. To nie je strašenie ale fakt. Treba si veľmi dobre premyslieť či áno či nie a radšej sa informovať u viacerých implantologov čo si myslia o danej situácii. Tiež sa nemusí ujať ako už bolo spomenuté a celé to je dosť náročné na psychiku. To hojenie trvá dosť dlho a za tú dobu sa nemôže nosiť ani žiadna náhrada,až neskôr keď sa to trochu zhoji. Ale autorka píše že jej sa jedná o zadný zub tak až tak zle to nebude aj keď tam pár mesiacov bude mať fugu
@mizoko čo tu píšeš , ja nosím náhradu celý čas ,dva dni som nemalé ,keď som mala opuchnuté ďasno a ja som špeciálny prípad ,implantát kde sa mi neprijal som mala veľkú cystu ,ostatné bez problémov ,implantát budem mať iba treba čas ako na všetko ,každý defekt sa hojí inak a ja som mala ešte v čase zavádzania štyri iné operácie,moje telo to jednoducho nezvládlo
@mizoko robim v zubnej ambulancii 14 rokov s implantologmi 7, za ten čas sa neprijalo asi 20 implantátov a to bolo pri rizikových pacientoch, kde sa implantát vybral, nechalo sa zapojiť a dal opäť nový a ten potom držal. A bez zuba tak asi pol roka bude ak sa spraví ze sa vytiahne zub nechá sa zapojiť, dá sa implantát, nechá sa zapojiť a dá sa korunka. A robila som asi so 6timi rôznymi druhmi implantátov. Naozaj viem o com hovorím

mať tvoje problémy,veď tú dieru tam nebudeš mať nastálo...