icon

Ako správne poďakovať lekárovi po operácii?

irinkam
11. apr 2025

Dobrý deň! Prepáčte za nezvyčajnú otázku. Už 3 roky žijem na Slovensku, ale neviem, ako postupovať v takejto situácii: podstúpila som operáciu a mala som veľmi dobrého lekára, ktorý urobil všetko perfektne. Je na Slovensku zvykom ďakovať lekárovi peniazmi alebo darmi? Alebo stačí ústne poďakovanie?

lukbe
11. apr 2025

Hmm, na Slovensku sa to môže brať aj ako trestná činnosť, úplatok...aj keď, ak je to po úkone, podľa mňa, nejaký dar z vďačnosti môže byť. Iste poradia právnici.

barborachors
11. apr 2025

@irinkam vhces dat uplatok? To je trestne.

zooeynka
11. apr 2025

@barborachors uplatok ked uz je po? 🙂 To nie je uplatok, to je podakovanie.

zooeynka
11. apr 2025

@irinkam lekar ma svoj plat a nie maly. Ak chces dat, daj. Aj ked lekar ma asi viac penazi ako ty....

zuzubb007
11. apr 2025

Urob ako uznas za vhodné, keď dáš darčekový kôš bude to od teba pekné gesto ja by som dala, tieto reči o úplatkoch, ten sa dáva dopredu toto, že dáš dáku drobnosť po je tvoja osobná vec, a čo sa týka peňazí zaslúžia si lekári

glade22
11. apr 2025

Peniaze určite nie, je to trestné...súd nebude zaujímať, kedy tie peniaze boli dané, či pred či po operácii. Môžeš dať nejakú lepšiu fľašu, kávu, pralinky alebo darčekový kôš.

olimuc
11. apr 2025

Pozvi ho na kavu alebo daj nejaku drobnost ma vypitie a zjedenie ..

kikusenka1
11. apr 2025

Po prepustení z nemocnice sa to už ako úplatok neberie a z právneho hľadiska je to dar. Ja som podarovala lekárke kyticu kvetov a sestričkam bomboniery

taktotedanie
11. apr 2025

@irinkam napis list napr na vedenie nemocnice alebo na oddelenie, niektore nemocnice podakovania aj zverejnuju, niektore su naozaj ako pohladenie po dusi tak krasne napisane 🙂

marca12
11. apr 2025

Davaju sa dary aj penazne,aj akekolvek ine.

danieli
11. apr 2025

Mne sa paci napad od @taktotedanie a poslala by som na oddelenie darcekovy kos pre cely kolektiv s podakovanim

tana85
11. apr 2025

tiez som to po porode vnimala ako vdaku, ked ma prepustali, tak sestram som dala velku krabicu zakuskov a porodnikovi (bol pri porode a mala som ho oficialne zazmluvneneho) flasu konaku lebo sme vedeli, ze si obcas da. a ano, pozitivna skusenost adresovana na riaditelstvo ak si bola vrlmi spokojna mozu celemu oddeleniu vylepsit den

lilope
11. apr 2025

Vidím, že viaceré neviete definovať úplatok. A tie, ktoré píšete, že peniaze nie, lebo je to úplatok, tiež nie je pravda. Úplatok môže byť aj v nepeňažnej forme, existuje právoplatne odsúdený lekár za úplatok v podobe hydiny, už neviem či to boli kačice či husi.

rozculena
11. apr 2025

napíš poďakovanie na riaditeľstvo nemocnice

yanni
12. apr 2025

Toto sa na Sk Fakt nikdy nezmeni? Pred, po, Financier ale aj materialen dary, vsetko je trestne. A to rovnako pre obe strany. Lekar si vykonava len svoju rovnako ako predavac, smetiar ci postet. Kazdemu a stale davate uplatok? Pre toho ktoreho Lekara a jeho dalsiu karieru je lepsie ho Verejne, ci uz Priamo pred nadriadenym alebo na nejakej web platforme, vychvalit ak svoju pracu vykonal nadstardandne dobre ako mu strkat nejaku kavu ci bonbonieru. Nepijem kavu a nejem cokoladu.

zooeynka
12. apr 2025

@yanni kava a bonboniera su neskodne pozornosti, ludia davaju peniaze a nie male pred zakrokmi, aby si "vyprosili"o trosku lepsiu starostlivost a pozornost od lekara. Preco si zeny zazmluvnuju porodnika pred porodom? Presne kvoli tej troske pozornosti od lekara navyse. Otrasne, ale je to tak.

ysseba
12. apr 2025

Poďakovaním za jeho prácu mu je to, že mu príde výplata 🙂

luliu
12. apr 2025

Bežne sa dávajú peniaze, či drahé dary, takto fungujú staršie ročníky úplne bezne a môj pocit,že lekári to ocakavaju

yanni
12. apr 2025

@zooeynka len toto robia pacienti. Takto Ten Doktor nema mitivacia sa dalej vyvijat a snazit byt lepsi, ked vie, ze k svojej vyplate dostane Este extra Obalky. Kariera sa buduje na zaklade vedomosti a snahe a postupom si dviha aj plat. Vela slovenskych lekarov by v zahranici nemalo sancu. Sa Ani necudujem, ze sk zdravotnictvo je tam, kde je.

yanni
12. apr 2025

@ysseba nie vyplata je len za to, ze tu pracu vykonal. Dakujem povedane uprimne a od srdca, je carovne slovicko, ktore rozziari celu tvar a zlepsi den.

zmrzlinka8
12. apr 2025

@yanni presne. tých čokolád a káv majú už toľko, že nevedia, čo s nimi. a čo ak neje čokoládu a kávu nepije? Verejná pochvala a poďakovanie je najlepší nápad.

luccija
12. apr 2025

@yanni ty nezijes na Sk však?Normálne si doktor vypýta a pacient s vďačnosťou zaplatí, aby sa mu život skvalitnil, alebo vôbec prežil.A nie jeden, ktorý je ospevovaný v smotánke a v novinách tak funguje.

refly
12. apr 2025

No a potom to lekari ocakavaju a maju pocit ze si furt za vsetko maju pravo pytat extra. Potom sa tu ludia pytaju ze preco si od nich pytaju lekari 70€ rocny poplatok (tema z par dni dozadu), alebo preco si uctuju za vstup do ambulancie. A potom tu pistia ze dali 700€ za jeden zub, ako je to mozne?! Alebo si nachadzaju v apke poistovni, ze im tam lekar pise a nechava si preplatit fiktivne zakroky. Alebo sa cuduju ak je lekar prchky... no, lebo sa ocakava ze zaplatite rocny poplatok aspon 70€, za vstup dalsich 10€ a este by ste mali mat obalocku v paprcke.
Kazdy pracovnik, co vykonava pracu spravne by mal byt adekvatne ohodnoteny. Ci lekar, alebo predavacka. Vyplatou. Tieto "podakovania" maju sice peknu ideu, ale rychlo sa to vykolajuje. Zdravotka ide kazdy rok ostro hore, za lekarov sa plati cim dalej, tym viac. Nedavno som videla video kde sa rozoberali statistiky, ze takmer 30% australanov si nemoze dovolit zubara. Kedze toto je mamickovske forum: priemerna cena normalneho porodu v Amerike 30,000. A preco by si aj nepytali? Ved v kazdej diskusii tu na konovy, ohladne drahej zdravotnej starostlivosti je kopa komentarov ako si mozu pytat, lebo si zasluzia a este treba davat "podakovanie". Jedna vec je zasluzit si a druha vec je, ked si to cast populacie prestava moc dovolit napriek tomu ze plati 100+ mesacne poistenie.
Nedavno som bola na gastre, prisla pani na recepciu, opytala sa na cenu (neviem coho), recepcna ze 100€. Pani ostala kukat ako obarena ze ako, preco a hned ju brali do zadu, aby, boh opatruj, nemali vzdor v cakarni. Lebo korektne spravanie je prist, zaplatit 100€ a idealne este priniest "nieco male pre sestricky".
Neviem sa dockat ked (ak) sa dozijem staroby a ked budem realne neco potrebovat, tak na to skratka nebudem mat peniaze. Na dochodky nebude, tak by sme mohli trocha zvykat lekarov ze ich klientela jednoducho nebude mat.

ysseba
12. apr 2025

@yanni tak v praci by hadam malo byt automaticke, ze svoju pracu vykonavam dobre a zodpovedne. A tym dupľom keď si vyberiem zamestnanie, kde pracujem so životmi a zdravím ľudí. Ale suhlasim, uprimne dakujem je k vyplate uplne postacujuce ☺️

bg92
12. apr 2025

Nedavat nic, dostava vyplatu

cukroska
13. apr 2025

@irinkam Nevidím dôvod.
Je to jeho práca, dostáva zaplatené a určite ústne stačí. Ale ak preferuje úplatkárstvo tak je to na Vás.

ladenka4
13. apr 2025

@irinkam mne to nepríde zle, dať malu pozornosť, veď aj deti dávajú kvety učiteľom, ktoré kúpia rodičia, je to poďakovanie, ktoré poteší.

mantilka
18. apr 2025

@zmrzlinka8 neboj, čokoládu zjedia deti alebo návšteva
Zas až toľko vďačných pacientov nie je v dnešnom čase.

mantilka
18. apr 2025

Peniaze určite nie. Tebe by nebolo nepríjemné peniaze prijať od niekoho za tvoju prácu ?

miss_foxy
18. apr 2025

Mám v rodine lekárov a úprimne, najlepšie poďakovanie je ústne alebo napísať na nemocnicu poďakovanie a ako ste boli spokojný menovite s personálom. U nás to nemocnica zvykne zdieľať a nie je nad dobrý pocit keď o niekom koho poznám, si prečítam že boli pacienti spokojní. 😊 Určite ich to po ťažkom dni poteší, viac ako keď im niekto strčí do vacku obálku alebo tašku niečoho čo doma nevedia využiť (napr. alkohol keď nepije).. 🙂