icon

Ako začína skleróza multiplex?

29. feb 2024

Prosim hlavne tie co mate diagnostikovu SM.
Ak ste mali zo zaciatku nejaky priznak tak musel trvat viac ako 24h .? Napr.trpla Vam noha, a kazdy dnom sa to zhorsovalo?
Tak az potom treba ist k lekarovi? Ak citim v chodidle take pnutie, jemne brnenie v prstoch, par hodin ano potom nie. Potom na druhy den k veceru. Potom 3dni nic potom zase ...
Da sa s tym existovat ...ale moze to byt ten atak??

autor
1. mar 2024

@rebellefleur to mi je luto. mozem sa spytat este to videnie akoby cez hmlu prislo z nicoho nic? Nechcem si nic nahovarat len ma to zaujima. Z plneho zdravia mozr takto SM skomplikovat narychlo zdr.stav ? ;(

tomatooo
1. mar 2024

Ja som postupne začala vidieť ako cez sáčok.. Ďalší deň som čítala knihu, pismenka sa mi zliali do čiernej machule.. odvtedy som tu machuľu videla stále.. z očného hneď na neurologiu.. zápal očného nervu.. následne MR, 2 lézie ma mozgu, následne lumbálka.. na 99% potvrdená SM.. po vyliečení zápalu som otehotnela.. vyšetrenia sa stopli.. už je to 11 rokov bez liečby.. bez atakov

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
kittykat22
Autor odpoveď zmazal
autor
1. mar 2024

@kittykat22 wau dakujem za taketo prinosne informacie. Asi tam vela zohrava preddispozicia dedicna. Klieste pozriem to je tiez zaujimave. Dakujem!!

autor
1. mar 2024

@tomatooo super je ze si bez atakov! inak aj mne sa po otehotneni nejake choroby dostali same pod kontrolu. Ktovie ci to ma suvis..
Mozem sa spytat este k tomu videniu.. bolelo to aj? Myslim ci boli zapal ocneho nervu. A ta cierna skvrna sa potom vyliecila po nasadeni liecby?

tomatooo
1. mar 2024

Bolelo ma keď som pohybovala okom, hlavne keď som pozrela hore a do strán.. a ta škvrna zmizla hneď ako mi nasadili liečbu

rebellefleur
1. mar 2024

Mne nic ine nebolo, len ma den predtym hlava bolela a druhy den uz bolo to oko. Zapal sa preliecil, oko sa dalo do poriadku 😊

dannniellla
21. mar 2024

Ja som cca pol roka predtým cítila nervozitu a únavu.1.12.23 som mala covid.V januári chrípku a 5.2 ráno mi ochrnula noha.Nasledovala nemocnica (mesiac) a kolobeh rôznych vyšetrení.Potvrdená SM

vafinka
17. nov 2024

@tomatooo aj keď stará téma prosím tapo akom čase sa ti vrátil zrak?čím t preliecili,ja už mám kortikoidovu liečbu za sebou ale na ľavé oko stále nevidím,a mala si aj akvaporin pozitívny?

mimka22887
Autor odpoveď zmazal
mimka22887
13. jan 2025

@tomatooo aky bol postup prosim? Ja migreny vertigo teraz chrbtica a pridalo sa oko presne co pisete rok a pol kazdy unavena migreny lieky na nan, v stvrtok pohotovost ocna a tam mi povedali, zeby o to mohlo ist, este ma cakaju v stvrtok vysetrenia oka a potom mam ist opat neurologia s papierom od ocnej

mimka22887
13. jan 2025

@dannniellla co vsetko Vam robili prosim za vysetrenia?

mimka22887
13. jan 2025

@tomatooo prosim ta lumbalka je hrozna?

tomatooo
14. jan 2025

@mimka22887 z neurologie ťa pošlu na MRI, potom lumbalka.. no poviem ti, nič príjemné

mimka22887
14. jan 2025

@tomatooo na MRI som ochotna ist, ale na lumbalku nie, postaci to? MRI ti robili s kontrasnou latkou?

tomatooo
15. jan 2025

@mimka22887 pri diagnostike SM musí byť aj lumbalka.. lézie na mozgu môžeš mať aj pri iných ochoreniach.. lumbalka len potvrdi alebo vyvráti SM.. mne na 99% lumbalka potvrdila SM a preto trebalo ešte nejake vyšetrenia na 100% dg.. ale už som nikde nešla.. MR mi robili bez kontrastu..

dannniellla
15. jan 2025

@mimka22887 no prvé bolo MR,lumbálka(žiadna katastrofa to nie je)VEP.Všetko som mala pozit.Bez lumbalky Vám nedajú liečbu.Musí to byť na stopro potvrdené

dannniellla
16. jan 2025

@tomatooo od vtedy ste nebola na MR a nechodíte ani k neurológovi?Pozerám že je to už 11r.od vtedy.Ste v pohode?

tomatooo
17. jan 2025

@dannniellla bola som na MR, mala som o jednu leziu viac ako prvýkrat.. na neuro chodim, ale s chrbticou 😀 ale zakaždým sa ma samozrejme pýta či nemam nejake priznaky a problemy.. ale zatiaľ nič (klop klop)

mimka22887
19. jan 2025

@tomatooo bola som s tym okom vsetko som absolvovala zapal ocneho nervu ani glaukom to nieje, pridala som k tomu ucho pred 2 dnami, nechapem co to moze byt, migreny mavam katastrofalne inak….ale toto je ine, pojdem na neurologiu

mimka22887
19. jan 2025

@dannniellla a ake ste mala prosim priznaky a vysetrenia predtym, ocne nic nepotvrdilo ziaden zapal ocneho nervu ani glaukom a pred 2 dnami ma zacalo boliet ucho, migreny mavam hrozne a povacsine mam reakciu vzdy na akekolvek lieky…. Ale take, ze dovidenia🫣

tomatooo
19. jan 2025

@mimka22887 a čo povedali na očnom ?

mimka22887
19. jan 2025

@tomatooo presla som komplet vsetkymi vysetreniami v nemocnici a ani glaukom a ani zapal ocneho nervu sa nepotvrdil len dioptrie a cilindre tak si musim dat aj okuliare urobit no bulva ma stale boli aj blbo nato oko vidim a pridalo sa ucho ako som pisala, mavam silne migreny okrem toho uz dlho zhruba odkedy som sla po materskej do prace nejake 2 roky, vertigo migreny krcna chrbtica a dookola, lenze nikdy to oko netrvalo tak slho, ze uz 2 tyzden preto som to pripisovala migrenam spojenym s okom samozrejme a uzivam lieky na migreny, ale toto citim, ze je nieco ine plus niesom stabilna co sa tyka chodze. Chystam sa k neurologicke tento tyzden

mimka22887
19. jan 2025

@tomatooo ze mam ist na neurologiu a treba to dovysetrovat

tomatooo
20. jan 2025

@mimka22887 fuuu, držim palce , daj vedieť čo bolo na neuro.. može to byť “len” z krčnej

mimka22887
21. jan 2025

@tomatooo akurat tam idem

tomatooo
21. jan 2025

@mimka22887 ako si dopadla?

mimka22887
23. jan 2025

@tomatooo poslala ma na MR, ale ze nech nerobim urychlene zavery a nech necitam lebo mam pocit, ze mam vsetko, ukaze sa to, termin mi dali o 2 mesiace a ja jej hovorim, ze sa necitim dobre, potom zacala po mne ziapat nedala mi termin, ze jej mam dat telefon a sa ozvu

tomatooo
23. jan 2025

@mimka22887 to je hrozne toto naše zdravotníctvo.. no ešte keby si šla na urgent a trvala na hospitalizácií... tam by ti MR spravili skôr