icon

Ako zaistiť starostlivosť pre agresívneho pacienta s Alzheimerom?

ls182
11. júl 2024

Dobrý deň prajem, obraciam sa na Vás s prosbou o radu, možno sa s takouto situáciou niekto stretol. Môj 80 ročný otec, dialyzovaný 3x týždenne má diagnostikovaného alzhaimera s parkinsonovou chorobou. Pred asi 2 týždňami nadránom dostal agresívnu epizódu, snažil sa zvaliť stoličky, dokonca aj moju mamu udrel a to všetko dokázal aj napriek tomu, že nieje chodiaci a sám sa z postele doplazil do obývačky. Zavolali sme na neho záchranku, hospitalizovali ho na psychiatrickej klinike v novej nemocnici v ke, ale doktorka nakoľko nemajú dostatok miesta odporučila preloženie na doliečovacie zariadenie v Trebišove. Dnes nám volali, že máme odniesť čisté oblečenie atď atď. A o 2 hodiny neskôr volal primár, že ho zajtra prepúšťajú domov, nakoľko je agresívny a nadáva. Pýtala som sa, či ho nemôžu preložiť späť na psychiatrickú kliniku ale odpoveď znela: My nič nemusíme. Za deň sa už asi nič vybaviť nedá, píšem iba pre prípad ak by niekto vedel poradiť nejaké zariadenie alebo poskytol akúkoľvek radu. Za akúkoľvek pomoc Vám ďakujem.

Strana
z2
anjelikdianka
11. júl 2024

@ls182 ak dobre viem tak psyhiatrické liečenie je aj v Rožňave a ešte aj Plešivec môžete skúsiť.

0silvia0
11. júl 2024

@ls182 a dcera by si nechcela vybavit to opatrovatelske na oboch? Ak nie su financie na doplatok v sukromnych zariadeniach? Urcite by bolo lepsie ich umiestnit, ale ak sa vam financne neda.

ls182
autor
11. júl 2024

@anjelikdianka najprv ho chceli preložiť z psychiatrie z Košíc do Rožňavy ale tam nemajú dialyzu. Preto skončil v Trebišove.... A plešivec je príliš drahý, ten si nemôžeme dovoliť

ls182
autor
11. júl 2024

@0silvia0 opatrovateľské sme zatiaľ neriešili, nakoľko stav môjho otca si vyžaduje odbornú pomoc. Nemôže ostať s mamou doma.

tomas123456789b
11. júl 2024
Používateľ tomas123456789b je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od tomas123456789b.

@ls182 asi majú nedostatok miesta, tak si nechajú pacientov ktorí sú im "sympatickejší"...

muchotrafka298
11. júl 2024

@ls182 opatrovstelske je lakave??? Vies aka je to suma za tu otrocinu 24 hodin denne? Ja mam skusenost z vlastnej rodiny, aj co sa tyka vybavovania. Ja som ti len uprimne napisala to, ze v tomto state na uradoch pomozu len vtedy, ked si to sama vybehas osobne. A stav tvojho ozca je vazny, neporadite si s nim a potrebuje zariadenie kam ho umiestnite co najskor. Lebo sa z toho zblaznis.

roxanna
11. júl 2024

@ls182 musis si vybaviť posudok o odkázanosti na sociálnu službu, bez toho vieš rodicov umiestniť len ako samoplatca. Len s týmto rozhodnutím a myslím, že od stupňa IV., bude štat prispievat na zariadenie z verejných zdrojov. Ja som vybavovala pre mamu opatrovateľku cez obec, teda príslušný miestny/obecný úrad, treba doložiť lekársku správu o zdravotnom stave, dôchodkový výmer, z obce prišli domov zisťovať stav a potom to išlo posudkovemu lekárovi, trvalo to všetko cca 2 mesiace. Ty budeš ale potrebovať špecializované zariadenie, tak tam myslím vydáva rozhodnutie VÚC, ale postup je podobný. S tým rozhodnutím potom môžeš obvolávať zariadenia, kde by ti rodičov vzali. Odporúčam vybaviť to na obidvoch naraz. Ešte skús zavolať do nemocnice, mali by tam mať sociálnu sestru, čo rieši takéto prípady, mohla by vám niečo poradiť.
Stojí to všetko čas a energiu, ale bez toho sa nepohnes.
Viem si predstaviť, čo prežívas, ja som to mala najprv s otcom, tiež na dialyze, po infarktoch, nechodiacim, na plienkach, teraz s mamou, tam to zatiaľ ide s opatrovateľkou od obce.
Skoro všetky kolegyne a kamarátky vo veku okolo 50 rokov to teraz s rodičmi riešia, stavy po mŕtvici, psychické ochorenia, ťažké úrazy, sú to prípady na zaplakanie.
Neexistuje nič, žiadna podpora, čo si nevybehas a nezistis, nemáš, tebe dajú z nemocnice domov človeka v ťažkom zdravotnom stave, neprelieceneho, nechodiaceho, na plienkach a netusis, čo mas s ním robiť, lebo nemáš zdravotnícke vzdelanie ani kurz opatrovateľky.
Ale dobrá správa je, že všetkým sa to nakoniec podarilo vyriešiť a rodičov umiestniť. Držte sa, musíte sa zapojiť celá rodina, ja som jedináčik, tak som musela všetko sama.

ivka21
11. júl 2024

@ls182 skúste ho objednať k urologovi, vybavíte sanitku cez všeobecného lekára. Agresívny môže byť z liekov na demenciu. Na opatrovateľský si dajte na základe diagnóz stačía záznami z posledného polroka a teda papier od všeobecného, podpis že nevlastní majetok na 50 tis. e dom v ktorom býva sa nerata.mate nárok este na príspevok na osobnú hygienu a úpravu kúpeľne. Keď si dáte žiadosť teraz tak keď vám priznaju dajú vám odkedy, ste žiadosť podali.

ls182
autor
11. júl 2024

@roxanna ďakujem veľmi pekne za radu. Prajem aj Vám veľa síl s mamkou.

janinah
11. júl 2024

Pre iných citajucich napíšem,že bolo chybou čakať až tak dlho do takého zhoršenia zdrav.stavu a nevybavovat veci skôr.Teda obehat s otcom lekárov,kým ešte bol toho schopný a riešiť opatrovateľský, spolu s dochodkami rodičov to celkom mala suma nebude...áno, čo sa " zvysi" z dôchodkov po zabezpečení základných veci pre nich má ísť pre opatrovatela,nie do ponožky.
Porad sa so sociálnou sestrou z doliecovaku,mali by tam nejakú mat.
S dialyzou si nerob starosti,sanitka ho bude voziť kam bude treba,z hociktorej zariadenia. Ak ho vie sanitka naložiť a voziť na dialyzu,prečo nie aj k iným dr?je to ťažké, ale nie nemožné.

ls182
autor
11. júl 2024

@janinah síce som to do príspevku nenapísala, ale zdravotný stav sa zhoršil náhle. Môj otec doteraz nejavil známky demencie ani ničoho podobného. Vždy bol orientovaný v osobe, čase, priestore. Pomerne mobilný, sám sa vedel vychystať na dialyzu. Pár mesiacov dozadu už začal zabúdať na to kedy má na dialyzu ísť, a rovnako si začal mýliť miesto kam ide atď atď. Už vtedy som vybavila otcovi psychiatričku a ona mu predpísala lieky na ukudnenie. A takto postupne, po každej dialyze sa to začalo zhoršovať až sme sa dostali do tohoto bodu. Bohužiaľ, život sa dokáže zmeniť o 360° z hodiny na hodinu a neviete nikdy čo sa kedy stane.

rozculena
Autor odpoveď zmazal
lenkaviktorka3
13. júl 2024

@ls182 vaša psychiatrička musí vypísať parere. Treba situáciu trošku zveličovať. Na základe parere by hoalu hospitalizovať na psychiatrii. Neviem ako u vás ale u nás sa dá s úrokovou dohodnúť. Že vypíše správu tak akoby bol na vyšetrení. Je imobilných a na základe psychického stavu je snim ťažká spolupráca
Inak inkontinenčné pomôcky vie predpísať aj neurológ a psychiater. Veľa šťastia a pevných nervov.

fajnova
13. júl 2024

@ls182 ahoj, no ako, čo je nové?

zuzik1407
14. júl 2024

Pracujem v špecializovanom zariadení a poviem Vám ,je to ťažká práca.Ak máte byť doma 24hodin s takým človekom ,tak psychicky je to deprimujúce.....Držím palce,uplne viem čo prežívate!

vanilla17
15. júl 2024

Mali sme presne to isté. Len ta agresivita nastala zo zle skombinovanych liekov. Inak dedka vzala záchranka bol chvíľu v nemocnici neviem či aj nie na psychiatrii, to si nepamätám. ak mu nastavili liečbu a bol už kľudný, presunuli ho na doliečovak, chodili sme k nemu na návštevu, niekedy nás trochu poznal niekedy nie, ale bol stále kľudný a v pohode a tam aj dožil. Ja nechápem, čo tam majú lekári za prístup v Trebišove. Je to na plač.

ls182
autor
15. júl 2024

@vanilla17 jeho z doliecovaku prepustili zo dňa na deň kvôli "agresii". Doniesol ho jeden pán so sanitkou, ani ho nevládal doniesť do domu nakoľko bol sám. Prišiel polomrtvy, v stave, v akom by ani muche neublížil, s premočenou plienkou, deravými ponozkami a oblečením, ktoré ani neboli jeho. Vo vreci nahadzane jeho veci, všetky mokré. Takže takýto prístup majú v Trebišove. Bohužiaľ, otec už len dožíva, dali sme ho doma dokopy a už ho nedávame nikam, nakoľko sa nám vráti ešte v horšom stave ako odíde. Už dožije doma. Ďakujem ešte raz veľmi pekne každému za radu a podporu, veľmi si to cením. A každému, kto prechádza niečím podobným prajem veľa pevných nervov.

top_manazerka
15. júl 2024

Toto sa veľmi ťažko už len číta. Neviem nijako pomôcť, len poslať pozitívnu energiu.. Držte sa! ❤️❤️❤️

fajnova
15. júl 2024

@ls182 ach jaj, držte sa ❤️ nám v takomto stave priviezli z nemocnice mamu. Zosuchnuta nabok na vozíku, nočná košeľa vyhrnuta až nad brucho, strapatá, plienka nakrivo, hrozne som plakala, keď som ju takto videla. Im je jedno, najradšej sa takých pacientov zbavia. Najhoršie, že mala vtedy porážku. Stalo sa to vo štvrtok a v sobotu nám ju takto poslali domov. Ani jej nerobili žiadne vyšetrenia, len na posrany kovid sa vyhovárali. A to ho mama nemala len vraj niekto na oddelení, čomu ani neverím. Takže úplne viem, ako sa cítiš. Veľa síl prajem

vanilla17
27. júl 2024

@ls182 Je mi to veľmi ľúto, že niektori taktopristupujú k chorým ľuďom. Viem, že takíto lekári aj sestričky existujú bohužial. Je mi zle keď to čítam. Prajem vám veľa síl a trpezlivosti nech to nejak zvládnete.

palicka
27. júl 2024

@ls182 obrat sa na obec, mesto. Sú aj sociálnym úradom, majú povinnosť vám poskytnúť pomoc. Opatrovateľka aspoň na 4/8 hodín pomôže. Odľahčí… prejem veľa sil

fajnova
5. aug 2024

@ls182 ahoj, ako to zvládate?

ls182
autor
10. aug 2024

@fajnova dnes zomrel ocko. Ďakujem krásne za pomoc každému.

mamina7070
10. aug 2024

@ls182 uprimnu sustrast

krtko1313
10. aug 2024

@ls182 úprimnú sústrasť. Aj mi slzy vyhŕkli,aj keď Vás nepoznám. Je mi zle, ako naše zdravotnictvo dopadlo. Ako sme sa učili, že pacient nesmie mať odhalené telo. Ako sa k nemu správať. Ale dievčatá, takto vidíte, môžme mať mi aj 10 primárov,ak sanitára nezaplatia tak oddelenie je stratené. Fakt nás toto čaká v nemocniciach. Strašné.

vierkainka
10. aug 2024

Ach...😢 Úprimnú sústrasť 💔
Odpocinutie večné daj mu Pane a svetlo večné nech mu svieti.💔

pinkgirl
10. aug 2024

Ahoj, je mi veľmi ľúto tvojej straty.

akinomel
10. aug 2024

@ls182 úprimnú sústrasť, držte sa🙏

fajnova
11. aug 2024

@ls182 čože? Och, je mi to ľúto. Prijmi prosím úprimnú sústrasť. A tebe aj celej rodine prajem veľa síl.

Strana
z2