icon

Ako žiť so srdcovou arytmiou?

adushap
25. jan 2015

Mamicky,po porode mi bola diagnostikovana srdcová arytmia.Predtym som ju ani nevnimala,teraz sa objaví raz za čas(ked mala dcerka 8m trvala 3tyzdne a odznela,po polroku zase zavitala), ale je intenzivna,trvá niekoľko tyzdnov,vnimam ju hlavne vecer,v noci.Liekom sa zatial vyhybam.Srdciarka aj internista odporucili prestat dojcit dcerku,vtedy mala 8m,neposluchla som, teraz dojcim na costi uz 14-ty mesiac.Costi vysadzujem.Arytmia je neznameho povodu.To,co sa chcem spytat-mate s tym skusenosti?Ako s tym zit?NIkto mi nic nepovedal,neodporucil.Ako sa s tym zmierit,coho sa vyvarovat...Nepoznam totiz nikoho so srdcovou arytmiou. Bodlo by mi tu niekoho s podobnymi problemami spoznat.Dakujem! (Prepacte za preklep v nazve,hlupa klávesnica si sama opravuje...)

Strana
z2
marianax
28. jan 2015

@iwesska vlastne sa ani nedivím že máme to čo máme ty s deťmi choré stále doma a ja sa vkuse rozčuľujem nad deťmi a mm toho by som niekedy aaaaaaaaaa

iwesska
28. jan 2015

@marianax No ale ked pozeram ty mas 5 deti, ja len 2, ja nemam proti tebe ani pravo sa stazovat 🙂 Klobuk dole teda, mna by uz kleplo ako sa poznam 😝

iwesska
28. jan 2015

@kik2289 Fuu, mna "zaujal" ten zachvat s ktorym si bola v nemocnici. Ja som tiez bola uz kvoli takymto zachvatom niekolkokrat, ale po par minutach mi betablokator do zily ulavil. Tebe sa ako potom podarilo ho dostat do normalu? Ja uz sa po 20min. citim pri pulze 140 vycerpana, po 3 hodinach si to ani neviem predstavit 😝

marianax
28. jan 2015

@iwesska ďakujem moja ale viem že aj pri dvoch deťoch je čo robiť a je jedno koľko detí máš lebo sak moje má naraz všetky nerozculia oni sa tak striedajú vieš 😀

iwesska
28. jan 2015

@marianax No veru, kazdy vek ma svoje caro 😀 Rozmyslam ze si nahram na diktafon to sustavne: "Neskac po gauci, nebehaj, nestoj na hlave, nelez tam!" a uz to len budem pustat. Usetrim si hlas a udrzim si hladinu adrenalinu v norme 😀

kik2289
28. jan 2015

@iwesska mne dali 3druhy injekcii neviem ake a ked zistili ze nezaberaju tak ze potrebujem tabletku nejaku a tu mali len v nemocnici tak ma brali. No nebolo mi 3x fajn som si myslela ze umrem nikdy viac nechcem prezit ani nadychnut som sa uz nevedela aj lekarka sa ma furt pytala ci sa mi nechce spat 🙂 od vtedy nastastie mam lieky takze je dobre 🙂

marianax
28. jan 2015

@iwesska Hahaha zlatá som sa zasmiala 😀 ale na tom som kedysi i ja rozmýšľala nad tým istým teraz prechádzam obdobiami že sa rozčuľujem poriadky robím Q potom zas rezignujem 🙂 bola som dnes na bazéne unavena som jak pes aj na toboganoch som bola 🙂

adushap
autor
29. jan 2015

@kik2289 aha to poznam take stavy ze slabost triaska...vzdy som si myslela ze sa treba bud najest alebo si dat nieco sladke:(((po hodke to potom zvycajne odislo...zeby srdce???
@iwesska joooj skore uzdravenie prajem!!!chorob sa bojim ako certa...
@magimary zeby costi???vies ja som komunikovala s kanadskym lekarom ktory ich predpisuje v kanade a ma na to studie a ten odmietol zeby costi arytmiu sposoboval ci zhorsoval.na zaciatku brania ked som brala sedem tabliet denne tak arytmia jak zbesila ale po mesiaci prechadzala a znizila sa na minimum na dlhe mesiace. Teraz beriem len jednu tabletku denne,ved to je uplne minimum a arytmia je tu kdesi uprostred mesiaca sa mi vratila zbesilo zase.nechapem tomu.ten betain ale mam doma tak vyskusam uvidim a aj costi planujem vysadit len mam strasny strach ze v tomto stresovom obdobi stratim bez costi mliecko a budem sa musiet vratit na zaciatok

kik2289
29. jan 2015

@adushap ked aj citis ze sa ti pri najmensej namahe rozbusi(vstanes zo stolicky prejdes rychlejsie par krokov...schody viac krat sa musis z hlboka nadychnut...)tak ano mne to odchadza prichadza pocas dna a asi ked je tlak vzduch hore. Pozoruj sa

magimary
29. jan 2015

@adushap ja som to tiež konzultovala s kdekým a môj gynekológ ma dosť výrazne vystríhal, aby som s Costi neriskovala, vtedy som to brala jedným uchom dnu, druhým von-veď však v Kanade atd, atd, atd...
dokonca som vytesnila aj informáciu, ktorú mi dala moja laktačná, že vo výnimočných prípadoch by Costi mohlo vyvolať alebo zhoršiť arytmie (hneď, ako mi to spomenula, som si povedala, že ja určite nebudem výnimka, keďže ja už som dávno s arytmiou problémy nemala), a tak som vlastne netušila, z čoho sa mi mohlo tak náramne pohoršiť v arytmiách-ale fakt až tak, že to bolo na volanie záchranky-normálne som mala strach (horror mortis 😖 )...už som sa videla v nemocnici (čo som si pri malo krpčekovi nevedela ani len predstaviť)...
nevedela som, čomu mám tie záchvaty arytmie pripísať...
až pootom jeden večer, keď to opäť prišlo a už som mala pomaly ruku na telefóne, tak mi "cvaklo" v mysli-COSTI... 🤐 😨 😕
vysadiť som sa ale bála, toľko som bojovala o každý mililitrík mlieka a teraz mám náhle prestať? radšej som si nahovárala, že to určite nebude z costi, veď sa to bežne užíva, nikto nemá problém, v Kanade je to bežná podpora laktácie...
lenže príznaky boli natoľko nástojčivé, že som si povedala, že musím to aspoň skúsiť a vysadiť a uvidím, či je problém v Costi, alebo nie... a tak som závratnou rýchlosťou klesla z užívania 3x3tbl na 3x2tbl a následne na 3x1tbl (eešte aj pri tejto dávke som mala palpitácie, ale už sa zmierňovali a neboli až tak časté), takže či som chcela, či nie-musela som to stopnúť úplne 😢 ) a ...
úľava od arytmií prišla takmer okamžite.... tažkže už som sa ku Costi nikdy nevrátila a o mliečko som neprišla 🙂
začala som sa nalievať Vineou a hoci som mala krízu, malý sa snažil a ťahal a kojím doteraz 🙂 (má 21mesiacov)...

každopádne za mňa ti rozhodne prehlasujem, že u mňa to URĆITE (10000%) spôsobilo Costi.
odvtedy som už bola dvakrát na kontrole u internistky a všetko je zase OK-aj EKG, aj arytmie 🙂

dulkagabulka
29. jan 2015

@adushap po prekonanom zápale perikardu som mávala záchvaty supravetrikulárnych tachykardií spojené so stratou vedomia. Bola som sledovaná na kardiologii. Uživala som lieky. Po čase /bola somm ešte veľmi mladučká, pred 20 rokmi , ked som už mala 3 deti/ som si povedala, že takto nemôžem žiť ďalej. Hľadala som informácie. Na neuverenie mi pomohlo obyčajné otužovanie- studené sprchy. Tachykardie prešli , žiadne arytmie nemám, lieky som v tej dobe tiež prestala užívať .

marianax
29. jan 2015

@dulkagabulka ahoj ak sa smiem spýtať ako si postupovala pri tom otužovani mohla by som I ja ak mám srdiečko pomalsie zachytené AV bloky qĺe iba v noci no pociťujek tie preskakovacky srdiečka 🙂 ďakujem 🙂

dulkagabulka
30. jan 2015

@marianax nerozumiem tvojej diagnóze a svoju skúsenosť som pridala iba ako skúsenosť, nie ako návod..porad sa s lekárom..ale ako som postupovala ti napišem....každé ráno studená sprcha...začínala som rukami a nohami..asi po 3 týždnoch som si dokázala osprchovať brucho a po rovnakom čase hrudník a chrbát...vytvorila som si zvyk, ktorý je "železná košeľa" . Skrátka som sa nechcela vrátiť k tomu stavu a povedala som si, ze nemôžem prestať. predtým som studenú vodu priam nenávidela, obárala som sa vrelou vodou .Dnes už bez studenej sprchy z domu nevyjdem. 😉 Večer sa sprchujem teplou, ráno iba studenou. Hlavu si studenou neumývam.
V lete na dovolenkách sa okúpem v tatranskom, alebo alpskom horskom potoku, v zime na jazere. Nevydržím tam síce tak dlho, ako ľadoví medvedi, ale aj tak je to super. Úžasné. Predtým som bola neskutočne zimorivá a stále chorá. Teraz mi je teplučko a otužovanie mi náramne pomohlo s imunitou.

marianax
30. jan 2015

@dulkagabulka ďakujem za super vysvetlenie skúsim sa popytam mojej lekárky ja zas nemám veľký problém so studenou vodou to skôr mm na neho len ruky studené položím a ide z kože vyletiet ale jemu by také otužovanie pomohlo určite 🙂

helen4
30. jan 2015

@adushap ahoj aj ja ju mám,..nebudem tu vela toho vypisovať ale nakoniec som zistila sama z čoho ju mám,..zo stresu, z nevyspatia, vstávanie každe dve hodiny v noci nonstop k synovi, zle spával a pomohli mi len antidepresiva, ako som ich začala užívať všetko to prestalo,...

adushap
autor
27. máj 2015

@magimary ahojky,tak uz dva mesiace som bez costi a srdcova arytmia stale je.su tyzdne ked je horsia a tyzdne ked ju nevnimam ale prejst nepresla.takze v mojom pripade to s costi nema nic spolocne :(

petamazan
15. nov 2016

ahojte baby , vidim, ze je tu toho popisane dost. chcem sa spytat ci budete mi vediet poradit .mala som zvyseny tep a postupne sa to same upravilo. mala som pocity ako pri uzkosti, ale nedala som si ani jednu tabletku lexaurinu, lebo mi bolo kazdym dnom lepsie. vcera som bola na ekg pretoze sa mi nejako nezdalo srdce. mam sem tam pocit, ako keby tam bol uder navyse co mi teda na ekg aj potvrdili. mam sa objednat na kardiovysetrenie a tiez holter.mate aj s tymto niektora skusenost?

petamazan
13. dec 2016

ahojte baby a poznate niekto termin vandrujuci pacemaker?

keira
11. máj 2017

ahojte, ma niekto problem aj s nizkym tepom, a arytmiou srdca takou, ze srdce zacne pomaly bit, a akokeby preskakovalo .. dva take pomale stihanutia , potom jeden, a bolest pulzujuca v zaddnej casti hlavyh, ako keby vam zvieralo hlavu ..?

lenko
Autor odpoveď zmazal
klara333
11. máj 2017

@adushap mne sa toto objavilo pred rokom, ked mali deti asi dva roky. Bola som na vysetreni v kardiocentre, kde mi povedali, ze to ma vela ludi, ale vacsina to nepocituje, ja zial ano. Navrhli mi betablokatory, ak by ma to velmi obtazovalo, ale vraj to nie je nebezpecne. Robili mi ekg, mala som holter na niekolko dni. Mavam lepsie a horsie obdobia. V tych zlych, ked citim denne, hlavne vecer, ked si lahnem, ako mi vynechava a preskakuje srdce, ma chyta panika, ci neumriem a tym sa to este zhorsuje. Mne pomaha silno sa nadychnut, zadrzat dych a vytvorit akoby tlak v plucach a vtedy sa srdce spamata (aspon mam ten pocit). Ale tak neviem, niekedy pochybujem, ci je to ozaj v poriadku. A potom pride obdobie, ze srdce vobec nevnimam a zase sa upokojim. Mozno pojdem casom este k inemu lekarovi, aby to skontroloval. Ked mam horsie obdobie, mavam pocit, ze mi az zle pride y toho, ako mi srdce skace. Lenze to moze byt kludne aj stres z tej situacie.

keira
11. máj 2017

@klara333 a tep mas aky?

klara333
11. máj 2017

@keira tep mam uplne v poriadku. Jediny problem je ten, ze mi preskakuje/vynechava srdce. Ze mi napriklad pol hodinu vkuse preskakuje srdce, udrie raz dobre, trikrat zle s pauzami.

keira
11. máj 2017

@klara333 a ako sa pri tom konretne citis ..? ja mam pocit, ze mi akoby strasne pomaly bije, teda ze sa zastavuje, a to busenie .. asi systola, dystola .. ta je taka intezivna, ale spomalena .. plus mi vystreli bolest do zadneh casti hlavy

klara333
11. máj 2017

@keira citim akoby mi srdce strasne silno udieralo, citim kazdy uder, preto si uvedomujem to vynechavanie. Ja si pamatam este na zakladnej skole, ako ma spoluziaci vysmiali, ze klamem, ked som hovorila, ze sa mi obcas zastavuje srdce. Lenze sa to nestavalo casto. Az pri detoch som to zacala viac pocitovat. Mna pri tom ale nic neboli, len citim, ze si bije ako sa mu chce, nie ako by malo. A ked to trva dlho, niekedy ma to prinuti akoby sa dvakrat nadychnut (take trhane nadychnutie) a zoparkrat sa stalo, ze sa mi zatocila hlava a musela som si sadnut, alebo klaknut.

adushap
autor
3. jún 2017

@klara333 Presne to iste! Tiez ma kontrolovali. Tiez mavam horsie a lepsie obdobia a tiez sa snazim poriadne sa nadyhcnut. A rovnako mi navrhovali to iste, s tym ze to ma tiez vraj vacsina ludi, no niektori to pocituju niektori vobec. A ze ja som z tych ehm stASTNEJSICH kto to prosto citi kazde vynechanie. Srdce kaoby preskoci jedno buchnutie. Mavam to aj cez den nielen v noci. A tiez som si to vsimla na skole, ja na strednej, v noci hlavne, ako vynechava, ale nie moc casto, tak som sa tym vobec nezaoberala. Ale po dcere to bolo normalne ze hroza. Vynechavalo strasne casto, mala som strach. po asi roku sa to upokojilo. tiez som premyslala nad tym ze to stres zhorsuje a teraz ked mam kludnejsie obdobie, nie je to take hrozne... som rada, ze nie som jedina.

anaviky
19. aug 2018

Ahojte, prosim vas ako ste na tom vsetci co ste tu pisali. Ja som bola vcera s preskakovanim srdca na pohotovosti, jasne ze mi zmerali tlak, popocuvali a zrovna mi to nerobilo tak mi sala magne b6 a ze v pondelok ku svojej dr. Po precitani tychto vasich skusenosti som uznala, ze asi to u mna bude bud chrbtica alebo psychika nakolko som taka citlivejsia. Kedze dnes mi je lepsie. Dalsia vec, ze sa priznam, ze som fajciar a v poslednom case som toho fakt dost vyfajcila a uz som si toho bola vedoma. Padla aj krabicka denne, no a asi aj to ma nejak vnutri strasilo, ze uz je toho moc. Je tu niekto z vas kto si aspon prilezistostne zapali ci vobec? Dakujem

adushap
autor
20. okt 2021

@anaviky Ahoj a ahojte! Neviem ci to pomoze, ale odvtedy mam rozne skusenosti za sebou. Napriklad prekonanu borelku, ktora sposobila ze mi srdce skakalo a znovu som presla vsetky vysetrenia a musela som kompletne precistit telo, cize vela pit a bylinky na detox tela. Prisli obdobia kedy som srdce necitila a obdobia kedy hej. Teraz je obdobie, kedy sa vsetko upokojilo a to po dietach a schudnuti. Som na low carb diete a jem ovela viac masa nez som kedy v zivote jedla-predtym tak raz, dva razy za tyzden alebo vobec. Ale kvalitne maso z kvalitnych zdrojov. Dufam ze vsetkt y co ste tu kedy pisali sa mate lepsie a prajem vam vela zdravicka!

sendy111
2. mar 2023

@iwesska ahoj viem ze prispevok je starsi ale hladala som nieco ohladom arytmie tiez mam sinusovu tachykardiu plus prolaps mitralnej chlopne a tetaniu takze skvela kombinacia ja neberiem ziadne lieky ty mavas aj vyssi pulz v klude?

sendy111
22. aug 2023

@iwesska ahoj viem ze prispevok je stary mam aj ja sinusovu tachykardiu aj ked neviem aka to je a tiez mam prolaps mitralnej chlopne plus extrasystoly stale sa bojim ze som vazne chora na srdce

Strana
z2