Ako zvládať horúčavy a predchádzať kolapsu?
Ahojte, ako mám zvládať horúčavy? Je mi na odpadnutie z toho tepla.
Dopoludnia doma všetko v pohode.
Bola som vybavovať veci v čase od 11.00 do 14.00. Odviezla som sa autom s klímou, vošla som do budovy klimatizovanej, po vonku som prešla asi 20m. Odtiaľ zase autom do druhej budovy na druhej strane mesta, tam po schodoch, skoro som odpadla. Bola som u lekárky, pozrela na mňa a videla, že nie som ok. Odmerala mi tlak 90/60, okamžite som musela vypiť pred ňou veľký pohár vody. Odišla som od nej, išla som vybavovať ešte tri ďalšie veci, ale ledva som došla domov. Horúco, celá prepotená, pocit na odpadnutie, rozmazané videnie. Pijem teraz vodu po troche. Ale celé zle. A to nerobím vonku, nechodím po vonku a presúvam sa autom. Pijem vodu, jem ľahké jedlá a mám vzdušné oblečenie.
prečo si sa vybrala vybaviť úrad. záležitosti až od 11 hod? však to je najhorší čas .
lepšie je ísť ráno - o 8 hod. sú už úrady bežne otvorené.
Ak sa dá, tak si rozdeliť povinnosti, stráviť co najmenej času vonku na slnku a pohybovať sa skôr v rannejsich hodinách ako poobednych, vtedy je na skapanie
Jedine sa asi snažiť stále ochladzovať. Tieto teplá sú záťaž pre každého. Ten pitný režim je samozrejme základ. Pokiaľ možno sa skús vyhnúť pobytu vonku.
Vedela si aké bude hnusné počasie a aj tak si chcela všetko vybaviť v najhoršom čase. Mala si ísť hneď ráno a keď ti bolo na odpadnutie rovno ísť domov do sprchy.
prečo si sa vybrala vybaviť úrad. záležitosti až od 11 hod? však to je najhorší čas .
lepšie je ísť ráno - o 8 hod. sú už úrady bežne otvorené.
@deti95060810 bola som objednaná ku jednej lekárke o 11.20, ku druhej o 12.30 medzitým pauza som skočila na úrad. A potom dať do opravy niečo, pani povedala, že mam prísť po 13,00 hod.
Vedela si aké bude hnusné počasie a aj tak si chcela všetko vybaviť v najhoršom čase. Mala si ísť hneď ráno a keď ti bolo na odpadnutie rovno ísť domov do sprchy.
@januska12323 mala som objednané dve lekárky a dohodnuté jedno stretnutie na SP. Čo som to mala preložiť, lebo je vonku horúco? Veď som išla autom. Pešo, MHD by som nešla, ani náhodou.
Od lekárky si mala ísť domov a nie vybavovať ďalšie 3 veci. Ja viem, že si to asi potrebovala vybaviť, ale zdravie je prednejšie.
@ha_ha Od lekárky k druhej lekárke a potom na SP.
Nemusíš každej zvlášť písať, kde si bola, prečítame si aj v príspevkoch, ktoré nie sú adresované nám. 😉
S flasou v ruke, klobuk na hlave, vyhybat sa chodit po priamom slnku - hladaj tiene budov, stromov, vzdusne oblecenie. Nesnazit sa pohybovat po vonku po tej 14.00h az do takej 17-18.00h - adoptovat fungovanie ako v primorskych statoch
Obmedziť kávu, pridať tekutiny, prípadne aj elektrolyty,nechodiť von cez najväčší upek podľa možnosti, na hlave mať pokrývku a klímu používať s rozumom nie mať v aute nastavených 20 stupňov keď je vonku 35
Obmedziť kávu, pridať tekutiny, prípadne aj elektrolyty,nechodiť von cez najväčší upek podľa možnosti, na hlave mať pokrývku a klímu používať s rozumom nie mať v aute nastavených 20 stupňov keď je vonku 35
@sense to aj pisem, pijem tekutiny, kavu nepijem, pokryvku hlavy nemam, lebo som v aute a z nej do budovy. Lahke oblecenie, lahke jedlo, klima je na 25 stupnov.
Ja okrem toho, ze sa vyhybam slnku ako sa da, tak si do vody davam fluidex.
Neviem, čo chceš počuť. Vonku si bola pár minút a hystéria akoby si na poli musela robiť celý deň bez jedla a pitia.
V prvom rade si rieš krvný tlak, keď po 20 minútach vonku odpadávaš a keďže si sa pravdepodobne tento rok nepresťahovala na Slovensko, tak by si už ako dospelá mohla vedieť, ako reaguješ na teplo a zajednavať si termíny na ráno, pripadne so sebou nosiť fľašu vody a samozrejme sa primerane obliekať.
Neviem, čo chceš počuť. Vonku si bola pár minút a hystéria akoby si na poli musela robiť celý deň bez jedla a pitia.
V prvom rade si rieš krvný tlak, keď po 20 minútach vonku odpadávaš a keďže si sa pravdepodobne tento rok nepresťahovala na Slovensko, tak by si už ako dospelá mohla vedieť, ako reaguješ na teplo a zajednavať si termíny na ráno, pripadne so sebou nosiť fľašu vody a samozrejme sa primerane obliekať.
@sisaka doteraz som tak nikdy nereagovala, obliekam sa primerane a vodu pijem praveze kazdy den. Praveze cez den von nechodim, iba ku veceru alebo rano pred deviatou. Ale tak clovek musi nieco vybavit. Som rada za tipy, co cloveku pomaha. Napriklad tu bol tip na fluidex - ten mam doma a budem si ho davat urcite. Ak mas nejaky tip ty, na slany roztok alebo cokolvek, co pomoze, sem s nim.
je tvoje oblecenie z bavlny alebo z lanu? ja by som ti poradila nasledovne: mat vodu v spreji v kabelke a striekat si hlavu vlasy tvar zatylok. pripadne ist s vlhkymi vlasmim mat siroky klobuk aj na tych 20 metrov. mozno si dostala uzeh. takzvanym mat ventilator v kabelke. mat vejar v kabelke. hydratovat sa jemne perlivou jemne schladenou mineralkou aj kvoli mineralom. verim ze ti moje tipy pomozu.
Môj typ bol riešiť tlak. Ja mám tlak normálny a stačí mi dostatočne piť. Nemám problém byť vonku v teple ak mám so sebou dosť vody, mám primerané oblečenie a na hlave šiltovku/klobúk. To píšem o hodinách na slnku, 20 minút medzi autom a klimatizovanou budovou nepotrebujem fakt nič, na to nepotrebujem žiadnu prípravu, ani litre vody po ruke.
Skús začať používať saunu, možno ti pomôže zvýšiť toleranciu na teplo.
je tvoje oblecenie z bavlny alebo z lanu? ja by som ti poradila nasledovne: mat vodu v spreji v kabelke a striekat si hlavu vlasy tvar zatylok. pripadne ist s vlhkymi vlasmim mat siroky klobuk aj na tych 20 metrov. mozno si dostala uzeh. takzvanym mat ventilator v kabelke. mat vejar v kabelke. hydratovat sa jemne perlivou jemne schladenou mineralkou aj kvoli mineralom. verim ze ti moje tipy pomozu.
@juliet86 dakujem 🙂
Tiez to mozes mat len tym, ze si mala prilis nizky tlak ¿kramy? Lebo ja mam tiez nizky tlak a mame bezne od toho maja/juna aj vyse 40+ a vela krat tapkam domov peso o 15h a je mi teplo ale na odpadnutie malokedy. Treba sa trochu aj vyrovnat s tym, ze je proste leto a je teplo a nemysliet tolko nad tym, ze je teplo - niekedy ajpsychika pracuje a zhorsuje ako vnimas teplo.
Tiez to mozes mat len tym, ze si mala prilis nizky tlak ¿kramy? Lebo ja mam tiez nizky tlak a mame bezne od toho maja/juna aj vyse 40+ a vela krat tapkam domov peso o 15h a je mi teplo ale na odpadnutie malokedy. Treba sa trochu aj vyrovnat s tym, ze je proste leto a je teplo a nemysliet tolko nad tym, ze je teplo - niekedy ajpsychika pracuje a zhorsuje ako vnimas teplo.
@prasiatko30 praveze ja som vzdy mala teplo, nerobilo mi to problem. Hypotonicka som, ale nie az tak. A to som bola prave u lekarky, co mi chce dat infuzky a ked videla moj tlak, tak zbohom magnezium. MS nemam, cakam buduci tyzden.
musis pit vela vody a mat ju stale pri sebe, aj ked bude tepla nie je problem, rovnako klimatizacia, nesmie byt rozdiel viac ako 5 stupnov celzia, ja mam v aute 27 a je normalne vychladene lenze ludia nevedia pockat a tak daju na 18-20 a to potom ked vydes von ako dnes ked bolo 36, mas zrazu rozdiel viac ako 20 stupnov a to ty uz poriadne udrie do čela, kazdemu by udrelo...
musis pit vela vody a mat ju stale pri sebe, aj ked bude tepla nie je problem, rovnako klimatizacia, nesmie byt rozdiel viac ako 5 stupnov celzia, ja mam v aute 27 a je normalne vychladene lenze ludia nevedia pockat a tak daju na 18-20 a to potom ked vydes von ako dnes ked bolo 36, mas zrazu rozdiel viac ako 20 stupnov a to ty uz poriadne udrie do čela, kazdemu by udrelo...
@kernel v aute mam 24 stupnov a bez flase s vodou nejdem nikde. To je ako moja kabelka. Ja neviem, ci nejdem uz do prechodu. Dokonca aj lica som mala cervene, pritom som na slnku bola minimalne. Zabudla som rano SPFko.
tak potom pravidelna kontrola krvneho tlaku a tiez sa pozriet na cinnost stitnej zlazy, kludne by som si dala spravit aj kompletne krvne testy, z nich sa lekar vela dozvie.
Ahoj, mne raz lekarka odporucila pit vodu s citronom alebo vodu s limetkou - vlaznu, nie studenu. Lebo aj priliz studene je vraj v tychto upekoch pre telo šok. Taktiez mierne sytene mineralky, neochutene, tiez nie vychladene. Taktiez väcsina ludi, zabuda pit, ked maju pustenu klimu, lebo maju pocit,ze telo si to vtedy neziada...je to omyl, aj vtedy sa treba napit. No ak si sa napila tak,ze 2glgy, lebo si utekala dalej do inej budovy, to je nepostacujuce. Dalej je vraj velmi dobre doma si chladit predlaktia a nohy zo zadnej strany pod kolenami. Na nizky tlak mi magnezko neodporucala praveze. Skus jest co najviac salaty-nie majonezove, ale normalne spravene zeleninove a polievky. Vypi aspon 2,5 az 3 litre denne, teraz je telo vystavene tym horucavam a aj oblickam tie upeky neprospievaju, preto treba aspon take mnozstvo denne vypit. Drz sa co najviac v tieni, ked sa ti da. Ak ti chyba napr prechadzka ak mas tu moznost, chod sa prejst rano medzi 7-8, alebo potom az vecer okolo 21h, uz je aj tak dlho svetlo. Drzim ti palce, nech sa ti to zlepsi🍀
tak potom pravidelna kontrola krvneho tlaku a tiez sa pozriet na cinnost stitnej zlazy, kludne by som si dala spravit aj kompletne krvne testy, z nich sa lekar vela dozvie.
@kernel to vsetko mam. Mam mierne nizsie zelezo, ale iba mierne KO v poriadku. Stitna zlaza hypo, na tu sa liecim 20r. Som hypotonicka cely zivot.
Ahoj, mne raz lekarka odporucila pit vodu s citronom alebo vodu s limetkou - vlaznu, nie studenu. Lebo aj priliz studene je vraj v tychto upekoch pre telo šok. Taktiez mierne sytene mineralky, neochutene, tiez nie vychladene. Taktiez väcsina ludi, zabuda pit, ked maju pustenu klimu, lebo maju pocit,ze telo si to vtedy neziada...je to omyl, aj vtedy sa treba napit. No ak si sa napila tak,ze 2glgy, lebo si utekala dalej do inej budovy, to je nepostacujuce. Dalej je vraj velmi dobre doma si chladit predlaktia a nohy zo zadnej strany pod kolenami. Na nizky tlak mi magnezko neodporucala praveze. Skus jest co najviac salaty-nie majonezove, ale normalne spravene zeleninove a polievky. Vypi aspon 2,5 az 3 litre denne, teraz je telo vystavene tym horucavam a aj oblickam tie upeky neprospievaju, preto treba aspon take mnozstvo denne vypit. Drz sa co najviac v tieni, ked sa ti da. Ak ti chyba napr prechadzka ak mas tu moznost, chod sa prejst rano medzi 7-8, alebo potom az vecer okolo 21h, uz je aj tak dlho svetlo. Drzim ti palce, nech sa ti to zlepsi🍀
@motylik2559 Ďakujem, vypila som dopoludnia asi 1,5l a teraz popoludni tiez tolko. Este nie je koniec dna. Cista voda, teraz som si dala fluidex.
Davaj si pozor na seba, vela ludi to podcenuje, vela ludi ved je leto ruka hora a myslia si,ze sa im nemoze nic stat...a pritom vela kolapsov je prave z toho podcenovania. Dodrzivaj potrebne co mas a uvidis,ze bude aspon kusok lepsie. Tiez tieto horucavy cim som starsia tak nejak tazsie zvladam🙈🤷♀️ clovek to nerad pripisuje prave tomu, ale moze aj to mat kludne suvis🙈🙂
@sense mozem sa spýtať aké elektrolity odporucate
@sense mozem sa spýtať aké elektrolity odporucate
@michaela404 mala som z lekárne normolytoral, teraz mam od vilgain . A keď som nemala nič tak do pohára vody 0,5-1g soli, lyžičku dexotrezy alebo hroznový cukor a magnezium

Od lekárky si mala ísť domov a nie vybavovať ďalšie 3 veci. Ja viem, že si to asi potrebovala vybaviť, ale zdravie je prednejšie.