Ako zvládate únavu?

2. nov 2023

Mamičky prosím, ako zvládate únavu?
Ja už som absolútne zúfalá. Dcéra má 17 mesiacov, ani jednu jedinú noc nespala zatiaľ viac ako 1.5h bez prerušenia.
Túto noc sme boli hore 24! Krát, z toho 1x to bolo od 23:38 do 02:47. Ja už takto nedokážem fungovať, som ako matoha, vlasy šedivé, odrastene, mastné, pleť akoby mi ťahalo na 50, vačky pod očami také že by zastavili prívalovú vlnu. Dieťa nechce s nikým okrem mňa byť, neexistuje že by mi ju niekto postrazil a ja by som si oddýchla.
Do toho domácnosť, dokončujem si vzdelanie, doma starší školák s ktorým sa treba učiť a mnoho mnoho ďalšieho . Každý odomna očakáva všetko aby bolo perfektné, hotové, aby bol v dome dokonalý poriadok, navarené, upratané, upečené o záhradu postarané. Bože ale ja už nevládzem, naozaj 😮‍💨 Som na nohách od včera od 05:00 rána. Sú noci keď sa mi dostane aspoň 2h spánku na etapy, no sú noci ako bola dnešná, že oči jednoducho nezažmúrim. Dokedy to musím vydržať? A hlavne ako? Cítim sa ako troska.
Prosím neradte mi lepší spánok bábätiek, už sme boli v kontakte. U doktorky sme boli cez týždeň, vraj všetko v poriadku a mám sa zmieriť s tým že malá nechce spať.

mclissa
2. nov 2023

A kto od teba ocakava, ze vo vsetkom budes 100%? Podla mna si sama na seba kladies vysoke naroky. A co robis s malou 24x za noc hore? Place ti?

ivett311
2. nov 2023

Ahoj, ja som bola tak isto. Potom sme boli na vyšetrení a odporúčali nám vynechať kravské mlieko a veru to pomohlo. Ak pije kravské mlieko alebo papa jogurty skúste vynechať na 1-2 dni a uvidíte

mclissa
2. nov 2023

A cez den s nou co robis ked si nemozez ani hlavu umyt?

autor
2. nov 2023

@mclissa umývam spolu s nou pretože to dieťa je také ze sa pohnem o centimeter a vrieska akoby ju z kože drali. Ani nejdem hovoriť o tom aké je to vyčerpávajúce aj po tejto stránke 😫 len keď ti dieťa okolo riti skáče a rúca pol kúpeľne kým si ty hlavu umyješ, tak to ako keby si si ju ani neumyval 🤦‍♀️
@ivett311 nepije kravske mlieko a ani nejedava jogurty.

@mclissa plače, kričí, smeje sa, hra sa, rozpráva. Všetko čo ťa napadne. A áno, je vo svojej postieľke a v izbe je v tej dobe tma, ale keď rozprava/kričí/plače alebo čokoľvek tak proste nezaspím. Horšie je to že keď aj znova zadrieme, nestihnem zadriemat ja kým sa znova preberie a takto ako v začarovanom kruhu každú noc

mclissa
2. nov 2023

Ja som sa umyvala tak, ze som si syna posadila do stolicky, zapasala ho a bud sa hral, alebo kukal na mna. No ked reval no co, 15 minut ho nezabilo aby som sa umyla, oholila a ako tak dala dokopy. V noci, ked bol hore no nechala som ho, prihovorila sa mu, nebrala som ho az pokial naozaj uz neplakal, ked si len mrncal no co, neubudlo z neho nocne kojenie (jedenie) som mu stopla v 9 mes., lebo ma mal uz len ako dudel. Pokial si v noci nevyzaduje tvoju pozornost tak ju nechaj. Ani k nej nechod a driem si. Ako ti spava cez den?

bluka2
2. nov 2023

Mňa zarazilo, že to vôbec počítas a sleduješ presne časy… podľa mňa radšej nevedieť, či čom spala 3 alebo 3,5 hodiny… spí s tebou? To by mohlo pomôcť

autor
2. nov 2023

@mclissa cez deň spi v rozmedzí 20minut (klasika) po hodinku (výnimočný, sviatočný deň pre mňa 🥴)
V noci ju nechávam tak, maximum idem urobiť mlieko keď on požiada, pozbieram dudle, podám , uložím a ďalej nekomunikujem, no driemat pri tom nedokážem😫

autor
2. nov 2023

@bluka2 mam na ruke hodinky, nejak automaticky sa vždy pozriem 🤦‍♀️
Spi v postieľke, hneď vedľa mňa. Počas choroby som sa snažila spat s nou, ale akonáhle som ju zobrala do mojej postele tak sa začala hrať a bolo po spánku až do rána. Skúsila som 3x, už nikdy viac

dskjhfdlkdjhl
2. nov 2023

Pises, ze dieta bez Teba nevydrzi, takze Ti ju nikto nepostrazi. OK. Ale navarit a upratat by mohol aj manzel, nie? Nemusis vsetko zvladat sama. Ste obaja rodicia, tak ak Ty sa musis venovat mladsiemu dietatu, manzel nech sa uci so starsim. Ak Ty mas navarit, nech on uprace.

elenita
2. nov 2023

Keby si dala iny vek a pocet deti, myslela by som si, ze som to pisala ja 🤪 Kludne mi napis spravu😇

mclissa
2. nov 2023

Ja by som jej jest uz nedavala, 17 mes. nepotrebuje jest v noci. Tak isto by som jej prestala podavat padnute hracky a dudle. Ona vie, ze niekto ju stale bavi a aj bude. Mozno si poreve par noci ale zvykne si. Prihovor sa jej, ze maminka je tu nech buva a nechala by som ju. Ani by som ju nebrala na ruky keby plakala len by som ju utisila v postielke a tak kolom dokola dokedy si nezvykne, ze v noci jej zabavku nik robit nebude.

mclissa
2. nov 2023

@dskjhfdlkdjhl ale zas hned do toho netrep chlapa a hned manzela. Nie vsetky su tu vydate, aj slobodne su tu mamicky. Keby chcela radu ako si rozdelit rodicovske povinnosti tak by polozila inu otazku nie?
Ani nevies ako toto moze zenu ranit ak toho chlapa nema po ruke.

bluka2
2. nov 2023

Hm, skoda, u mna ten spolocny spanok vzdy fungoval. Este mi napadlo, je pocas dna dost, nie je hladna? Lebo este vtedy moji horsie spali, ked menej zjedli. V kazdom pripade drzim palce a ps: cas hra s tebou, drz sa

h2
2. nov 2023

A muža máš kde? Upratať, navariť, o záhradu sa postarať, so starším sa naučiť... by predsa mohol aj on.

dskjhfdlkdjhl
2. nov 2023

@mclissa Chcela radu, poradila som jej a myslim, ze je uplne prirodzene prave takto poradit. Ak nema muza, tak to snad vie napisat aj sama.

mclissa
2. nov 2023

@dskjhfdlkdjhl a tak mohla si sa najskor spytat kde je otec dietata a od toh radit. Lebo poradit nech jej manzel pomoze ak ho nema jej moc nepomoze. Vsak pockame ako odpovie.

h2
2. nov 2023

@mclissa Podľa mňa má muža. A podľa všetkého to bude ten, kto to všetko od nej očakáva. Ak by nemala muža, boli by v domácnosti okrem nej už len jej dve deti a u nich nepredpokladám, že by vyžadovali upratané, navarené, o záhradu postarané.

dskjhfdlkdjhl
2. nov 2023

@mclissa A tak mohla by si jej poradit a nechat druhych tiez radit a nemoderovat to tu😉

hederamonstera
2. nov 2023

Ta obdivujem, ze vobec zijes. Ja mam 5,5m a teda stale je hore kazde 2-3hodiny a teda som polomrtva len z toho, neviem si predstavit kazdu hodinu. Mne obcas pomoze, ked sa vymenim s manzelom a par noci potiahne on.
Zniz narok na seba a vyries si tie noci, lebo ked ti to dodrbe zdravie a ty skoncis v nemocnici, mlada dama to bude musiet tak ci tak bez teba zvladnut.

autor
2. nov 2023

Áno mám muža, no skôr mám pocit že mám tretie dieťa než muža.
Spáva mimo spálňu, lebo on sa potrebuje vyspať do roboty 🤦‍♀️ občas umyje riady a aj to hneď počúvam ako mi on veľmi pomohol a ze je to moja robota. Švagriná všetko zvláda tak prečo nezvládam aj ja, iné ženy zvládajú aj so štyrmi deťmi (napríklad jeho matka) a svokra si tiež vždy veľmi rada pride kopnúť. Najlepšie na neohlasenu "kontrolu" , práve v čase malej obecného spánku aby som si nemohla oddýchnuť ozaj ani na minútku.
Len to že švagriná ma malého takého že kam polozis tam je, spi jej do deviatej rána a nezaplače ani keby ho u čerta necháš, to už nevidí 🤦‍♀️ (bože čo by som ja za to dala 🙄) jeho matke sa vyjadrovať nebudem.
Ale celkovo aj moja rodina sa k tomu tak stavia, chcela si dieťa, musíš to zvládnuť, zvládajú aj iné, aj horšie a podobne perličky.
Proste sa cítim ako úplný neschopák, lebo túžim po troške spánku a pár minútach vyložených nôh bez toho aby som musela zas niečo ísť robiť. Túžim si len oddýchnuť, nabrať silu. No príde mi to že keď má žena dieťa tak ma len držať hubu, obriadiť všetko a všetkých s úsmevom na perach a piesňou v srdci, však je "doma na dovolenke" a nemá právo ani na pár minút, pár vecí požiadať o pomoc.
Ja neviem či len ja jediná mám v okolí kamošky ktorím rodina pomáhala pri deťoch, všetko mali vždy tip top zvládnuté, navarene, upratané q ešte stíhali nechty, mihalnice, kaderníkov a kávičky?
No mam pocit že zlyhavam na každom fronte 🤦‍♀️ ešte som aj obed včera pokazila.

mclissa
2. nov 2023

@dskjhfdlkdjhl nemoderujem to tu. len som sa jej chcela zastat, sama som zacala pisat nech jej manzel pomoze len som to zmazala, lebo nahozaj ho nemusi mat.
Zial uz sa vyjadrila a manzel je v tomto vol.

dskjhfdlkdjhl
2. nov 2023

@mclissa A Ty si myslis, ze ja som jej to pisala v zlom, ze si mala potrebu sa jej zastat? Prosim, precitaj si moj prvy prispevok znovu a trochu popremyslaj. Tam nebol ziaden zly umysel, nebolo treba tu hend vyskakovat ako cert z krabicky.

dskjhfdlkdjhl
2. nov 2023

Autorka, nam napr. nikto nikdy z rodiny nepomohol ani minutu, napriek tomu som takto zufala nebola a vies preco? Moj muz nie je debil, ktory si mysli, ze sa vsetko urobi same a vzdy bol ako moja dalsia ruka-proste sa dalo spolahnut a nikdy som na deti nebola sama. A dalsia vec, ak sme mali neporiadok, tak bol nas-spolocny, takze nikdy ani pol slovom nepovedal, ze je tu bordel, alebo, ze ja nieco nezvladam-jednak preto, ze je to rozumny chlap a nie nejaky zakomplexovany chudak a hlavne preto, ze si uvedomoval, ze to nie je moj bordel, ale nas. Takze si budes musiet nejako poradit s vlastnym muzom, lebo to je asi najvacsi problem vo vasej rodine.

thoughtfulweirdo
2. nov 2023

Mala som to tak s prvou dcérou. Tie počty zobudení za noc sa dlhodobo točili okolo čísla 20 a ver, že som vyskúšala fakt VŠETKO, čo mi kto radil. Musela z toho vyrásť, hoci teda ani v 5 rokoch väčšinou neprespi noci, ale už ma k tomu dávnejšie nepotrebuje. Riešila som to tak, že som vypustila všetko, čo nebolo dôležité. Nejaké upratovanie, vyvaranie a podobné záležitosti skutočne neboli priorita. Takže moja rada je lepšie určiť priority, v krízových dočasných situáciách treba nakŕmiť, umyť a nachystať do školy deti, nakŕmiť a umyť seba, hotovo. Všetko ostatné je až vtedy, keď na to zostane čas a sila.

mclissa
2. nov 2023

@dskjhfdlkdjhl ale ved ja som na teba neutocila, ja som to normalne napisala. Tiez som to nemyslela v zlom.

majlo1234
2. nov 2023

Autorka, ale ty to zvladas 🙂 ved robis vsetko, co od teba tvoja rodina potrebuje a pravdepodobne este viac. Ten detsky spanok je hrozny, castokrat nepomoze nic, iba to preckat. Ale pokial nedojcis, ja by som to dietatko surovo dala spat k muzovi, aspon cez vikend. Ved podavat dudle a hracky moze aj on, popros ho, pripadne ho nejako zmanipuluj, ty vies, co na neho zaberie. Ja tiez snivam o spanku v noci, syn vstava od malicka kazde dve hodiny, niektore noci to byvalo aj castejsie, kym mu sli zuby, a to ma dva roky😣 ja planujem odstavit a prestahovat ho k muzovi do izby v blizkej buducnosti, oebo tiez cakam babo a neviem si predstavit takto bez prestavky taht este tri roky alebo kolko.

K svokre poviem len tolko, pokial mi doma dieta spi, zamykam a odpajam zvoncek, k nam sa nikto nedostane, tiez je to pre mna jediny oddych. A muz…mal by si oskusat, aky je to masaker nevyspat sa mesiace a do toho sa starat o dve male deti a celu domacnost. Moja jedina rada je vybojovat si priestor na oddych pre seba, zubami nechtami, lwbo takto sa neda fungovat v psychickej pohode

dskjhfdlkdjhl
2. nov 2023

@mclissa Ano, sama si napisala, ze si mala potrebu sa jej zastat a ja stale tvrdim, ze nebol dovod😉

janka2000
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zobaka
2. nov 2023

dat na noc nejake zahustene mlieko, nech spi a nebudi sa hladom, teda ak hladna je...v 17 mesiacoch je uz dost velka na to, aby lepsie spala, vacsinou su takí nespavci kojene deti

luccija
2. nov 2023

Idú jej zuby?to je už extrém a je dosť veľká, aby tak buntosila.Zje dosť?nespí cez deň neskoro?máš to veľmi ťažké neviem poradiť skús jej dať Nurofen na noc možno ju trápia zuby a bude kludnejsia.neda sa všetko aj byť mama, robiť školu...musí viac zabrať muž.Kamaratke poradila pediatricka dať dithiaden.Vzdy tak zle spala?