Zúfalstvo zo spánku 16-mesačného dieťaťa

4. okt 2023

Sú 3 hodiny ráno. Do 01:00 sa moje dieťa zobudilo presne 7x, od 01:00 je hore doteraz. Má 16 mesiacov a takto to ide celú dobu. Niekedy je za noc hore 20x, niekedy jednoducho nespí vôbec aj 4-5-6 hodín v kuse v noci. Ešte som nezažila noc kedy by som spala viac ako hodinu bez prerušenia, viac ako 4h na etapy za celú noc. Som zúfalá, unavená, zničená. Očakáva sa odomna že budem dobrá matka, žena, kuchárka, upratané, navarené, napečené, postarané o dom, záhradu, zvieratká.. a prečo nemám nasadené kvetinky v predzáhradke? Veď iné majú... Mám ešte staršie dieťa s ktorým sa musím učiť do školy, ja sama som si chcela ešte doplniť vzdelanie a prihlásila sa do školy tiež. Ale cítim ako vyháram. Som unavená, nervózna, nešťastná. Ženy ako to zvládate? Cítim sa ako ten posledný otrok ktorý nemá nárok sa ani len posťažovať, lebo odpoveďou mi je že iné to zvládajú aj s viac deťmi, s úsmevom na perách a piesňou v srdci. Som naozaj taká zlá matka a žena , keď túžim si oddýchnuť? Vyspať sa? Túžim po tom aby aspoň občas niekto pripravil jedlo mne? Hrozne mi je do plaču. Dieťa je na mňa silno naviazané, neexistuje ho dať niekomu postrážiť a oddýchnuť si. Nemôžem ísť bez neho ani na WC. Nevidím svetlo na konci tunela 😔

sumalee
4. okt 2023

Je mi to hrozne ľúto,viem ako sa musis cítiť...môj ma iba 5 mesiacov ale spánok od narodenia katastrofalny...každú pol hod až hod hore a tak len kojim,nosím hojdam a snazim sa nezblaznit..a tak je to každú noc...už ráno neviem KO ako prežijem ďalší deň...plus školáčka...nestíham variť,domácnosť ani nehovorim, vkuse na rukách. ..ale som na materskej tak ako to ze nestíham vsak? Kto nemá také deti nepochopí..poradiť neviem len silno sucitim, zaslúžiš si všetko to krásne po čom túžis,si skvela maminka..

pimpa12
4. okt 2023

A dieťa je po neurologickej stránke v poriadku? Lebo takýto spánok nie je v tomto veku už normálny. Treba zistiť príčinu, prečo nespí. Ak naši lekári nezistia nič, treba sa obrátiť na čínsku medicínu, homeopatiká a pod. Určite sa nenechať odbiť. Spánok je základ, pri takomto fungovaní vás čaká kolaps. Druhá vec je ak vás okolie kŕmi poznámkami, že iné to zvládajú. Omyl - iné majú aj pomoc okolia. Ak nepomôže nikto z rodiny, zabezpečte si aspoň na pár hodín denne opatrovateľku. Ale v prvom rade riešte s lekármi príčinu prečo dieťa nespí.

podmostom
4. okt 2023

A čo na to pediater? Toto už je fakt extrém. Dieťatko môže mať nejakú diagnózu prečo nespí. A ak máš muža, nemôže aj on s ním spať aspoň 1,2 dni v týždni? A cez deň je dieťa ok, nie je unavené, placlive, koľko spí?

sheila121
4. okt 2023

Vymeniť chlapa poprosím. Vetu iné to zvládajú by som mu oj......a o hlavu. By som mu hneď povedala že iné to zvládajú preto lebo im muži pomáhajú.

xxemma
4. okt 2023

Urcite v tomto veku uz vyhladat odbornika, neuro. My sme teda az takyto extrem nsmali, nam spala hlavne strrrasne nekludne. Od neuro sme malu nadadeny bkomplex - pokaha k dozrievaniy CNS a doporucil nam caj detsky caj z medovky na ukludnenie - 2dni pit den pauza a nie silne odvar.
Obrat sa na pedi..

andreatytler
4. okt 2023

Chodi uz sam? U nas nikdy nebol spanok tak katastrofalny a vstaval k nemu muz, takze nezdielam tvoje zufalstvo, ale prvykrat prespal noc az v 2 rokoch a podobne som pocula od vela mamiciek tu na fore, takze je mozne ze uz aj u vas sa to coskoro zmeni k lepsiemu. Ked sa ucil chodit, bol spanok najhorsi. Kto ti vravi ze to mas znasat s usmevom? Muz?

mikitilik29
4. okt 2023

Obratte sa na stránku lepší spánok bábätiek. Určite vám poradia ohľadom spánku bábätká. Veľmi odporucam

oliolijanka
4. okt 2023

Ja som tak mala prve dva roky. Vsetci isli spat a ja som sa isla hrat s dietatom. Pamätam, aka zufala som bola.
Po dvoch rokoch akoby utalo a dieta spi v kuse od vecera do rana.
Ak kojis, tak nejedavaj sladkosti, ak davas umele mlieko, tak zmen a celkovo skintrolluj, kolko cukru jedava dieta v skrytej forme.
Je to docasny stav. Uz zajtra to moze byt inak, ale o rok bude urcite.

Na kvetinky v predzahradke zabudni. Nepripustaj si ocakavania druhych. Ked sa mlademu panu nepaci, tak nech ta vymeni.

Na skolu bude tiez cas. Zijeme iba raz, urob si zivot pekny. 💕

petronellla87
4. okt 2023

Na tvojom mieste by som si zaplatila spankove poradenstvo tiez napr na spominanej stranke lepsi spanok babatiek. Alebo sa teda poradit s pediatrom, rozhodne by som necakala az to same prejde...toto normalne nie je

autor
4. okt 2023

Chodí samostatne, niečo málo rozpráva. Cez deň žive energické, usmiate dieťa s jedným krátkym cca hodinku spánku na obed (ako kedy, už sa stalo ze spánok bol aj 2h, ale budilo sa dieťa aj počas toho). Pediatrička vie o tomto probléme od začiatku, jej odpoveďou bolo že "vaše dieťa jednoducho nepotrebuje toľko spánku" a tam sme skončili.
Čítala som všetky možné knižky o detskom spánku, aj spánkové poradenstvo som v minulosti kontaktovala.
Predspankove návyky ma od začiatku rovnaké, snažím sa nech ma tu svoju rutinu vždy. Ale nič nám nepomáha. A áno, je 6 hodín a ja už fungujem na nohách a dieťa tiež 🤦‍♀️

diewcatqoo
4. okt 2023

Aj u nas to takto bolo cca 2,5 roka. Boli noci, ked bolo dieta hore aj 12-15x. Spanok pocas dna max. 20 min, viac nie. Boli dni, ked som sa zo zufalstva chcela zabit. Nikto nedokazal pochopit, preco si neuzivam matersku.. ako sa da uzivat si cokolvek, ked je clovek permanentne nevyspaty.
Neviem ti poradit, lebo naozaj neviem co - u nas nezabralo nic, len cas. Chcem ti len vyjadrit podporu, ze v tom nie si sama. Drz sa.

janage
4. okt 2023

Mala som to podobne akurát dieťa nespalo cez deň už ID cca roka vôbec. U nás bohužiaľ nepomohlo nič. Ako ja hovorím, dospava v puberte.
Bolo to ale prvé dieťa. Okolo 2 rokov som sa prvýkrát vyspala 5 hodín v kuse aj to jednorazovo. Od narodenia do roka sa doslova prerevala dňom, nocou.
Takže veľmi dobre chápem, čo prežívaš.
Potrebuješ pomoc.
Keď som čakala druhé, povedala som, že ja už padať na hubu nebudem. Buď nastúpi každý deň po 16.00 muž alebo na 3 h opatrovateľka denne aby som sa mohla čo to vyspať.
Ja mam pocit, že každý rieši len vplyv nedostatku spánku na dieťa. Matka je asi mimozemšťan. Ale bohužiaľ ak to riešiť nebudeš, na tvojom zdraví sa to odrazí. Psychickom aj fyzickom.
Ja som bola hlúpa, že som hrdinsky ne(zvládala).
A za mňa: nikdy viac
Tomu kto od teba očakáva kvety v predohrávke, daj svoje dieťa na také 3 noci.😉
Cez víkend by som bez milosti zapojila muža. Ak by nechcel, tiež opatrovateľka a nech ju cvaká.
A dupni si aj u lekárky. Ja som mala prvé dieťa, všetci mi tvrdili, že deti proste plačú, že to isto z toho, že ja som nervózna (no bud v pohode po týždňoch bez spánku).
Dnes by som proste trvala na vyšetrení aspoň na neuro.
Lebo potom už človek je presvedčený, že tomu dieťaťu niečo musí byť a bojí sa oň.
Strašná záťaž aj psychická aj fyzická.
A ešte jedna vec, ak je dieťatko cule a v pohode cez deň, normálne kým je staršia v škole doobeda, tak niekoho kto s ním bude a ty spať.
Pamätám sa ako keď v 2 rokoch začala chodiť do škôlky na pol dňa moja a o 6.30 sme cupali na autobus, ako nás zastavil sused, že joj ako nás ľutuje, tak skoro vstávať také malé a .....A ja prestastna, že konečne nemusím od 5.00 ráno riešiť čo s ňou, nikto mi nereve za uchom celý deň. V živote som nechodila šťastnejšia do práce.
A možno aj to by bolo riešenie. Ty do práce a muž na pol roka na "dovolenku" oddýchneš si.
A začala by som fakt tými nocami z piatka na sobotu a zo soboty na nedeľu. 2 noci pre teba.

autor
4. okt 2023

@janage ja by som dieťa aj dala otcovi, alebo niekomu z rodiny. Problém je to že dieťa nechce, neskutočne kričí a plače keď pri nom niesom.
V noci ani nehovorím. Chlap nikdy dieťa neokúpal, neuspal. Dieťa by v postieľke vrieskalo kým by som neprišla za ním a aj tak by som si neoddychla, lebo by som ho vrieskat počula 🤦‍♀️ proste začarovaný kruh.

anjelicek26
4. okt 2023

Tvoj muz je teda perla :( Prosim zajdi s malym na gastro, my sme mali taketo preskriekane dni-noci len do doby, kym pil mlieko, priberal pekne, kakal pekne a aj tak silna laktozova intolerancia, odsrali sme si to s prepacenim riadne, cez den aktivny nevnimal to tak, v noci to bolo uz o inom... po vysadeni mlieka (odstavil sa sam, 8 mesacny) prespal do tyzdna celu noc, ako keby nam dieta vymenili... aspon to zvaz-skus.

Je to docasny stav, suhlasim, ale taketo nedostatky spanku su zatah na psychiku a aj celkovu pohodu cloveka neskutocne... hlavne ked ako pises, ze nevidis svetlo na konci tunela.

nienna3
4. okt 2023

Tak toto je masaker :( asi neviem poradiť, zrejme si už citala toho veľa - ale spava malý s tebou v posteli? Ako sa uspáva? Ja mám 14 mesačnú, tiež je to náročné s jej spánkom, ale nie až takto - no ona spi častokrát len vďaka tomu, ze sa dojčí, teda dudluje si. Neviem či je tvoj dojčený alebo nie. A stále je tak silno naviazaný na teba? Alebo len v obdobiach separačnej úzkosti?

ankare
4. okt 2023

Vyspat sa je zaklad pre Teba, no Ty si už tak dlho riadne nespala. 😔 môj prvý syn bol tiež extrem a jemu pomohol len čas. Držím palce!

autor
4. okt 2023

@anjelicek26 gastro mame za sebou, má potvrdený reflux, AR mlieko. Dieťa je nekojené v podstate od narodenia, kojiť som žiaľ nikdy nedokázala.
@nienna3 dieťa spi vedľa mňa, vo svojej postieľke. Postieľka "prirazená" o posteľ, ak si to vieš nejako predstaviť podľa tohto opisu.
Dieťa je na mňa viazané v podstate od začiatku, nevydrží s nikým. Aj pri otcovi po chvíľke začne plakať mama mama a beží za mnou

akvi
4. okt 2023

Tiež ti chcem vyjadriť podporu, mala som to presne takto isto, moje dieťa do cca dvoch rokov ne/spavalo presne tak, ako opisujes. Bola som doslova troska a to mne môj muž pomáhal, ako vedel, lenže v 1i byte nebola možnosť ani uniknúť do inej izby a vyspať sa aspoň nad ránom, či cez deň. Mojmu dieťaťu tiež nič nebolo, bolo a je to zdravé dieťa a ako "bonus" je nadpriemerne inteligentné a má AS. Takže tým sa vysvetlila aj tá nízka potreba spánku v útlom detstve. Radu nemám, tiež som skúsila všetko, nepomohlo skoro nič, možno najviac pomohlo zmieriť sa s tým a nenutit dieťa ísť spať v "normálnom " čase, lebo "sa má". Častokrát keď som ho uložila o polnoci, jednej, vydrzal prespať vkuse aspoň 4 hodiny, čo bol mega úspech. Btw, po dvoch rokoch sa to výrazne zlepšilo akoby zo dňa na deň, mozog dozrel, už nebol tak prestimulovany podnetmi, ale aj po tých dvoch rokoch to ešte nebolo úplne ok, vlastne, nikdy to nebolo úplne tak, ako to majú "normálne" deti. Syn je už dospelý a chodí spať o 1-2 ráno a prespí svojich 8 hodín, len to má takto posunuté.

simona1306
4. okt 2023

ahoj autorka, mali sme rovnaky problem .... dieta v noci hore aj 4-5 hodin, cez den hodinovy spanok , dlhsie ani pocut ... takisto nezaspi s otcom, nechce sa snim ani kupat, toleruje to iba vtedy, ked som tam aj ja ... teraz bude mat 21 mesiacov, a je to lepsie, sem tam prespi uz aj celu noc ... asi ozaj jedina rada je len nechat tomu cas ... chapem, ze si nevyspata, frustrovana, unavena , aj ja som bola ale nepomohlo nic ....

glorikarebeka
4. okt 2023

Na kvetinky a záhradku sa vykašli
V dome len nutné veci a keď dieťa spi,tak spi aj ty
O chlapovi radšej písať nebudem

ropucha6
4. okt 2023

Fuha, ja by som asi trvala na vsetkych vysetreniach, lebo to je riadny extrem. Ak sa nic nenajde, tak jedine opatrovatelka na par hodin ak muz teda nezvlada :( u nas nekojene dieta v podstate prespi skoro celu noc od 4 mesiacov plus teda otec ju uspava odmala. Mna by uz asi viezli na psychiatriu, takyto deficit spanku nie je sranda. Na reci kasli, fakt ries seba, kto ta vie aspon na par hodin zaskocit, aj keby to dieta proste ten cas prerevalo.

aliaray1
4. okt 2023

Ahoj, si dobra! Je to svinstvo, pridavam sa do klubu znicenych matiek...u nas to bolo 6 tyzdnov ked zaspavala o pol noci, uz 3 dni zaspava o 2-2:30 nadranom. Dovtedy spavala normalne a aj zaspavala.
Ma vsetko, aj pocas dna, no zistili sme, ze madam sa ma v noci chut vzdelavat a citat knihy. A vyzaduje fyzicku pritomnost.
Takze od 20:00 uspavame do 2 rana. Manzel nema blbe demotivacne reci, vie ze by skoncil na materskej on a tak pomaha.

Vek: 17 mes.

akvi
4. okt 2023

@aliaray1 znak nadpriemerne inteligentného dieťaťa. Môj tiež po nociach vždy študoval 😂

aliaray1
4. okt 2023

@akvi och Boze, apon niekto dalsi v citatelskom klube. Prosim ta, aspon mu to zostalo? 😅

akvi
4. okt 2023

@aliaray1 čítanie kníh nie, ale on mal vždy hlboký záujem o nejakú tému a to mu vydržalo, keď sa zahryzne do niečoho, tak ide do hĺbky a má v tom neskutočné vedomosti a robí to stále po nociach 😅 Nám to potom neskôr potvrdila aj psych. keď bol na testoch, že tieto deti to tak proste majú. Že v noci má ich mozog klud a môže sa ponoriť do toho, čo ich zaujíma.

lienka9
4. okt 2023

Skus spankove poradenstvo.Lepsi spanok babatiek,mozno ti ukaze nejake rady..aky mate denny rezim,spankove rutiny..
Inak okrem toho si niekoho zavolaj na pomoc,dajndieta kocikovat muzovi,babke opatrovatelk a sa vyspi.alebo aspon spi s dietatom ked ono.navar len spagety s kecupom a oddychuj,neries co si kto mysli.muz nech si objedna jedlo v robote a vecer da rozok.nezoder sa,ale hej toto vstavanie je sttasne vycerpavajuce :(

tianna
4. okt 2023

Určite smer pediater a neurológ.. v jeho veku to už podľa mňa normálne nie je.. takto presne spával náš najstarší syn až cca do 5-6 rokov, teraz má 11 a je to kúsok lepšie, ale tiež zvykne vstať aj o 3 ráno, ostať hore, potom spí poobede. Inokedy zas ešte o 2 ráno nevie zaspať. No u nás to je ťažké ADHD, PAS a ešte jedna diagnóza.. držím palce nech to u vás tak nie je, no určite to treba riešiť.. mne sa paradoxne uľavilo keď som zistila v čom je problém lebo aspoň som sa konečne necítila ako absolútne neschopná matka ktorá nevie ani dieťa uspať 🙂 a verím že nič nestíhaš, keby si videla ako mne domácnosť občas vyzerá (máme ešte ďalšie 2 mladšie deti, stredný syn zas aktuálne s podozrenim na svalové ochorenie teda tiež aj napriek tomu že má takmer 9 rokov mu musím so všetkým pomáhať) tak by si podľa mňa mala pocit že u teba doma je všetko tip top 😄😘

aliaray1
4. okt 2023

@akvi ani nevies ako si ma potesila, aspon nieco z toho bude mat.
Ona studuje a rozprava mi v posteli jej cinstinou cele vety a monology. Ked som nechtiac zaspala, zrazu dostala chut vediet ako sa vola ten fialovy baklazan, tak so mnou zahenglala a ja nic, tak ma 3x teda pobuchala s tou knihou po hlave no skoro ma vystrelo (pozerala som spatne kameru preco to spravila). Nie je agresivna a viac sa to neopakovalo ale... tuto noc s nou zaspal muz. Presnejsie zaspal on a ona mu citala, potom si lahla a cau...asi o 2:30 rano. Pozerala som to na kamere co nam snima postel (spavame s nou od narodenia). Je to zaberak.
U vas toto do kedy trvalo prosim ta?

enoula
4. okt 2023

Este vydrz, dve deti mame taketo, prve kolo roka a pol sa to zlepsilo, druhe v podstate tiez, ale nie az tak este... ale uz je zmena aspon trochu.
Niektore deti su proste citlivejsie podla mna, ja to vidim vsetko na zuby, separacna uzkost, naviazanost na matku, ale teda hlavne zuby a neschopnosť prejat samostatne z jedneho na dalsi spankovy cyklus
A doma? No bordel 🙈😂 akoze nezijem sama v domácnosti, su tu aj ini, takze rozdeliť a hlavne velmi znizit nároky. Varit ak sa da, na viac dni, pripadne objednat. Ono to prejde, len vydrzat a chodit vela von sa vyvetrať a nevidiet ten bordel🙂

janage
4. okt 2023

Vieš ako je v lietadle? Najprv sa zachraňuje rodič sám, aby mohol zachrániť dieťa. Až s tebou svacne o zem od vyčerpania, keď budeš sama s dietatom, potom už by to šlo?
Normálne odijd na víkend k rodičom, sestre, babke, tete z 3 kolena. Staršiu vezmi so sebou alebo chod len na noc sa vyspať. Keď to dieťa uvidí a pocíti, že tak to bude a bude aj s tatinom bez maminy, prispôsobí sa rýchlejšie ako myslíš.
Ale musíš sa vnútorné ty rozhodnúť prvá, že áno, aby som to prežila tak to dieťa sa pridá.
Si predstav, že nedajbože úraz, choroba a nemocnica. No nevezme ho so sebou. Aj tu ti ide o zdravie. To máj na pamäti.