icon

Ako zvládnuť GIT vyšetrenia pri úzkosti a emetofóbii?

andy546
19. nov 2025

Ahojte,

dnes som bola na vyšetrení konečníka u chirurga. Dlhšie ma trápili problémy a konečne som sa odhodlala ísť, hoci tú skutočnú odvahu budem ešte len potrebovať.

Pôvodne som si myslela, že ide „len“ o hemoroidy, no pán chirurg okrem nich našiel aj análnu fissuru a malú análnu fistulu. Mám sedavé a stresujúce zamestnanie, čo k tomu všetkému určite prispelo.

Dostala som odporúčanie na Detralex a masť na zmiernenie opuchu, s tým, že chirurg zatiaľ nechce robiť žiadne zákroky bez ďalších vyšetrení. Povedal, že je potrebné absolvovať gastroskopiu aj kolonoskopiu – a tu je pre mňa hlavný problém.

Trpím generalizovanou úzkostnou poruchou (GAD) a emetofóbiou (strach z vracania). Beriem Escitil a pri panických atakoch mi psychiater odporučil občasný Neurol.

Keď som vyšla z ambulancie, prepadla ma panika a studený pot, pretože som si naplno uvedomila, že ma tieto GIT vyšetrenia naozaj čakajú.

Prosím, poraďte mi, ako to zvládnuť s mojou diagnózou. Uvažujem aj nad celkovou anestéziou a vykonaním oboch vyšetrení naraz, ale viem, že aj po nej býva niekomu nevoľno, prípadne môže nastať zvracanie. Ak by som šla na vyšetrenia samostatne, bojím sa, že po prvom by som už druhé nezvládla – mám pocit, že by ma to úplne psychicky položilo.

Poznáte prosím nejakého ohľaduplného gastroenterológa, ktorý má skúsenosti s úzkostnými pacientkami a vedel by mi v tomto pomôcť? Lokalita je viac-menej jedno, keďže je to pre mňa veľmi citlivá téma, ale som z Košíc.

Ďakujem!

anonym_b7916c
19. nov 2025

ja som bola na gastro na Tahanovciach, tiez mam uzkosti, vysetrenie som prezila, ale ked som isla na kontrolu som isla uz s tym, ze opatovne vysetrenie odmietnem. Ked mas problem s konecnikom nevidim dovod na gastroskopiu, skus ineho dr. ved sa jedna o konecnik. Ja hladam vyslovene proktologa, tiez mam analnu fissuru uz roky

anonym_87e15a
19. nov 2025

Strach z vracania mam aj ja. Asi preto, ze nikdy nevraciam. Ani som netusila, ze je to diagnoza. Asi preto, ze choroby negooglim. Spominanych vysetreni sa neboj dopredu. Mas cas 3-4 mesiace, kym dostanes termin. Po dalsie, na oboch vysetreniach si pytaj naladovku. Nebudes vobec nic citit. Dnes je to uz pri tychto vysetreniach standard. Pitrebujes vsak doprovod. A boji sa kazdy, nielen ti, co maju uzkosti.

kiki68
19. nov 2025

@andy546 pojdes do celkovej narkozy, nikto sa nema cas tam patlat s tym, ze si tam zacnes nieco vytrhavat. Tak ako u deti, tam tiez robia len v narkoze. Zobudis sa a mozu to cele spravit naraz. Vrch a aj spodok v jednom raze