icon

Ako zvládnuť magnetickú rezonanciu hlavy?

20. jún 2025

Ahojte, mam ísť prvýkrát na magnetickú rezonanciu hlavy, mozgu, poskali ma tam z neurologie. Ako to prebieha, čo od toho očakávať? Platí sa niečo?
Mam z toho stres, neviem, či to zvládnem, lebo mi stiesnene priestory nerobia dobre.
Ďakujem za pomoc

Strana
z2
lukbe
20. jún 2025

Je to v pohode, nie je to úplne uzavretý priestor. Trochu hluku, ale dá sa to vydržať. Vidieť aj tých ľudí, ktorí to robia. V čase núdze sa dajú privolať. Treba ich vopred upozorniť, ze máš z toho stres. Myslím, že sa platí niečo málo len za CD.

veronika2316
20. jún 2025
@lukbe

Je to v pohode, nie je to úplne uzavretý priestor. Trochu hluku, ale dá sa to vydržať. Vidieť aj tých ľudí, ktorí to robia. V čase núdze sa dajú privolať. Treba ich vopred upozorniť, ze máš z toho stres. Myslím, že sa platí niečo málo len za CD.

@lukbe bola som síce na mr.brucha a čaká ma ešte chrbtica neznášam tiež uzavreté priestory ale bolo.to.ok.ani.twn.hluk.nie je nič strašné mne jediné vadilo že som nevladala ležať mám.problem.s.platnickami a nevydržím dlho ležať na rovnom a tvrdom.hrozne som mala chuť pokrcit si nohy 😁

martinmmartin
20. jún 2025

Skus den pred co najmenej spat nech tam vytvrdnes a mas to jednoduchsie

autor
20. jún 2025
@martinmmartin

@martinmmartin ako dlho tam musím ležať?
Môžem si zobrať masku na oči, na spanie. Bojím sa, že keď vo vnutri otvorím oči, začnem sa triasť a panikáriť?

pribinak
20. jún 2025

Daj si nejaké magnezium dvojitú dávku nech si v pohode

aandrea9
20. jún 2025

Som na tom rovnako. Ak bude možnosť, nech ti zapnu ventilátor na prudenie vzduchu. Ja si vždy v duchu opakujem nejakú mantru dokola a hlavne neotvaraj oči. Prvý raz som bola zvedavá otvorila som oči a chytila ma strašná panika. Dá sa to zvládnuť, neboj.

aandrea9
20. jún 2025
@martinmmartin

@martinmmartin v tom hluku dokáže niekto zaspať???😁

lulu1321
20. jún 2025

Je to úplne v pohode, absolvovala som to 3x, cely čas zavreté oči, je to rôzna intenzita hluku a vibrovania. Normálne si vsugerujte, ze susedia prerabaju byt, vrtaju, zbijaju 🤷‍♀️🙃aj 20-30 minút to trvá

lukbe
20. jún 2025
@veronika2316

@lukbe bola som síce na mr.brucha a čaká ma ešte chrbtica neznášam tiež uzavreté priestory ale bolo.to.ok.ani.twn.hluk.nie je nič strašné mne jediné vadilo že som nevladala ležať mám.problem.s.platnickami a nevydržím dlho ležať na rovnom a tvrdom.hrozne som mala chuť pokrcit si nohy 😁

@veronika2316 nie ja sa pýtam 😉

thereisabear
20. jún 2025

Nie je to nič hrozné, mne bol ten zvuk vyslovene príjemný. Nie si tam celá zavretá, je to len z časti nad tebou.

luccija
20. jún 2025

V papieroch bolo písané, že kto nemá rád stiesnene priestory je lepšie si dať liek na ukludnenie.Ja mám opačnú skúsenosť ako ostatní a to si myslím, že nemám klaustrofobiu, ale nebudem ťa plasit.

roxy2
20. jún 2025

ja som nevydržala, myslela som, že dostanem infarkt, tak mi silno bilo srdce 😟

misienka123
20. jún 2025

6x som absolvovala.nie je to hrozné,dali mi slúchadlá na uší s hudbou..občas hlasnejšie búchanie alebo pipanie ale ak si na to pripravená, vieš že to máš očakávať,nezlakneš sa.. vyšetrenie trvá 20 minút

autor
20. jún 2025
@roxy2

ja som nevydržala, myslela som, že dostanem infarkt, tak mi silno bilo srdce 😟

@roxy2 odišla si bez vyšetrenia?

rozculena
20. jún 2025
@aandrea9

@martinmmartin v tom hluku dokáže niekto zaspať???😁

rozculena
20. jún 2025

bola som na hlavu aj na celú chrbticu.Najhoršie bolo pre mňa,že som sa nemohla pohnúť a z toho som mala bolesti.Mala som pichnutú aj kontrastnú látku.
Bolo to úplne v pohode,skoro som zaspala napriek tomu búchaniu.Bolo to oveľa príjemnejšie ako to hučanie v uchu,kvôli čomu mi to vlastne robili.

betulinka1
20. jún 2025

Chodievam pravidelne. Mna upokojuje to, ze to nie je uplne uzatvorené. Kukni si fotku z toho kam ides. Vacsinou je to ako valec ale otvoreny z oboch stran. Budes mat v ruke taku pumpičku a keby nieco stlačis. Neboj sa personal je zvyknuty na vsetko. Kludne im povedz, ze mas problem z uzatvorenych priestorov alebo si supni nieco na ukludnenie. Kedze ides na mozog, budu ti davat kontrastnu latku asi v strede vysetrenia ta vytiahnu a daju ti latku a supnu naspat. Mysli na nieco co budes robit ked pojdes prec. Idem nakupit, idem sebe nieco kupit, co si kupim, co by som chcela…. Proste zabav mozog. Alebo si v duchu spievaj. Inak to vazne prejde velmi rychlo nemusis sa bat. Potom sa budes smiat sama sebe, ze tejto blbosti si sa bala.

ivett311
20. jún 2025

Ja som nedávno prvý krát. Bola som tam cca 20 minút. Je to nepríjemne ale dá sa to vydržať, ja som mala zavreté oci od začiatku.

zobaka
20. jún 2025

ja mam klaustrofobiu, bola som v otvorenej aj to som sa mrvila a kricali 🤐

aandrea9
20. jún 2025
@rozculena

@rozculena klobúk dole👍

maddie1711
20. jún 2025

Manžel chodí každý rok. Je dosť veľký klaustrofobik, u nás v meste vymenili staré MR za ,,tunel” tak si našiel alternatívu v košickej šaci, tam je ,,otvorená” MR vhodná pre klaustrofobikov. Muž to volá UFO. On v klasickej nevydržal ani 2 minúty.

rozculena
20. jún 2025
@aandrea9

@rozculena klobúk dole👍

@aandrea9 nepovažujem to za nič výnimočné,nemám klaustrofóbiu a to búchanie prístroja nie je nijako nebezpečné

nenne27
20. jún 2025

Moja neplnoleta dcera ho zvladla.Dokonca 2x.medzityn jej pichali kontrastnu latku.hned po MR sme sadli do auta a isli na oslavu.Asi ti to robia lebo je to dolezite aby ta vyliecili( prip.nieco zistili) skus sa na to pozriet takto. A nepanikar

autor
21. jún 2025
@betulinka1

Chodievam pravidelne. Mna upokojuje to, ze to nie je uplne uzatvorené. Kukni si fotku z toho kam ides. Vacsinou je to ako valec ale otvoreny z oboch stran. Budes mat v ruke taku pumpičku a keby nieco stlačis. Neboj sa personal je zvyknuty na vsetko. Kludne im povedz, ze mas problem z uzatvorenych priestorov alebo si supni nieco na ukludnenie. Kedze ides na mozog, budu ti davat kontrastnu latku asi v strede vysetrenia ta vytiahnu a daju ti latku a supnu naspat. Mysli na nieco co budes robit ked pojdes prec. Idem nakupit, idem sebe nieco kupit, co si kupim, co by som chcela…. Proste zabav mozog. Alebo si v duchu spievaj. Inak to vazne prejde velmi rychlo nemusis sa bat. Potom sa budes smiat sama sebe, ze tejto blbosti si sa bala.

@betulinka1 ďakujem. A ako sa obliecť na vyšetrenie? Chodím teraz bežne v tričku a kraťaskach, alebo lepšie dlhé oblečenie?

marca12
21. jún 2025

Neznasam stiesnene priestory a poviem ti narovinu pre mna to bol strasny zazitok,ale silou vile som to zvladla. Maj stale zavrete oci a v najhorsom dookola pocitaj,nech odvedies myslienky alebi sa modli,cokolvek rob,aby si nemyslela na to,kde si a nemala cas analyzovat svoje pocity. Mna chytila panika,ked mi dali klietku na hlavu,ale ani som nepipla. Da sa to zvladnut,len musis byt odhodlana,ze to chces mat rychlo za sebou.

thereisabear
21. jún 2025

Obleč si hocičo bez kovov.

roxy2
21. jún 2025

stlačila som balónik 4 minúty pred koncom vyšetrenia 🙈 proste som musela von, strašná panika má chytila

aandrea9
21. jún 2025
@anonym_autor

@betulinka1 ďakujem. A ako sa obliecť na vyšetrenie? Chodím teraz bežne v tričku a kraťaskach, alebo lepšie dlhé oblečenie?

@autorka ja si na mri beriem vždy XXL tričko, čo mi je do polovice stehien a v pohode. Všetko kovové musíš odložiť....nausnice, retiazky a pod.

natalifatali
21. jún 2025

Je to v pohode ale pri jednom zvuku sa mi normálne začala točiť hlava a mi prišlo mi zle..celá roztrasená som potom bola a personál bol hrozný ani mi nepomohli vstať z toho lôžka. Ja som nemala kontrastnú látku, dá sa ísť aj bez nej, bála som sa že mi bude zle a potrebovala som byť fit na ďalší deň. Prepláca to poisťovňa, inak to stojí 200€

alickapusinka
21. jún 2025

Nič to nie je asi 15 minút s tunela von dnu povedal mi predtým že ak mi bude zle tak že mám povedať.Nič to nebolo dali mi predtým aj kontrastnu látku po ktorej som mala problémy z malou potrebou ma nutkalo.Bola som na CT mozgu a viac krát.

Strana
z2