icon

Ako zvládnuť psychickú záťaž počas choroby detí?

27. máj 2025

Ahojte ženy. Píšem anonymne, lebo sa hanbím ako pes, že sa mi to deje. 🙈 Chcem vás poprosiť o rady, čo vám pomáha psychicky zvládnuť choroby detí. Normálny týždeň zvládam ako tak v pohode, staršia dcéra je v škole, raz do týždňa mám krúžok s mladším, raz do týždňa chodím detského centra. Okrem toho občas nakúpiť, každý deň aspoň ihrisko. Ale keď sú chorí, ja to nedávam. Doma je peklo, oni nevedia, čo so sebou. To sú také choroby, že majú sopel, občas zákašlú, ale nie je to ani na lekárku, ale ani na von a do školy/škôlky. Dcéra je školáčka, necíti sa úplne fit, takže ju soplavu neposielam do školy. Ale toto je fakt prisahám kazdy mesiac, celu škôlku a už aj škola. Stále sople. Mňa to už nebaví. Syn má necelé 2 roky. Oslovili má s možnosťou, či sa nechcem vrátiť do práce s tým, že by som sa mohla vrátiť na pol úväzku, máme možnosť občas aj robiť z domu. Zajtra mám ísť na rozhovor so šéfkou. Aj som sa tešila do práce, muž mal.ist na materskú, ale keď nad tým uvažujem, ja to asi nevezmem. Kks však ako to budem stíhať, keď budem musieť aj pracovať. Dcéra bývala fakt veľa chorá, niekedy aj 3 týždne z mesiaca, prácu som platala po večeroch. Muž mi hovorí, že nech nehysačim, že to zvládneme, že keď príde z práce o 4, dokončím si čo treba, aj do tej 8 a on bude s deťmi. Ale ja sa fakt bojím tých chorôb, ja to nedávam ani na rodičovskom. OČR si muž brával veľmi málo, lebo ja mám od zamestnávateľa preplácanych 100% počas prvých 2 mesiacov PN/OČR ak si spravím prácu a v takýchto prípadoch môžem robiť z domu. Že jemu sa to neoplatí, aby mu krátili plat. Ako ste sa udržiavali psychicky v pohode? Už sa tu cítim ako posledná chudera. Ďakujem za všetky rady.

danielahamar
27. máj 2025

Poviem to inak, nemôžu byť, že deti zo choré z teba? Lebo to sa nám matkám stáva, že svoju nervozitu prenasame na nich 😉 takže v tomto prípade práca by ťa moja vyliečiť ☺️

patta89
27. máj 2025

Normálne, psychicky to tak neprežívam...a keď sú deti choré, pomáha aj manžel...buď OČR si vezme, alebo má HO...nie je všetko iba na mojej hlave 🤷

autor
27. máj 2025
@danielahamar

Poviem to inak, nemôžu byť, že deti zo choré z teba? Lebo to sa nám matkám stáva, že svoju nervozitu prenasame na nich 😉 takže v tomto prípade práca by ťa moja vyliečiť ☺️

@danielahamar ďakujem za reakciu. No teoreticky, môžu, ale zas nebývam až taká nervózna. Keď sme všetci zdraví, som v pohode. Ale keď už vidím, že dcéra má nosovy hlas, ja už nie som v pohode. Nekricim na nich ani nič, ale ja som vnútorne nervózna. A teda magnézium, B12, De-Press ani čaj na ukludnenie nepomáhajú 😂.

autor
27. máj 2025
@patta89

Normálne, psychicky to tak neprežívam...a keď sú deti choré, pomáha aj manžel...buď OČR si vezme, alebo má HO...nie je všetko iba na mojej hlave 🤷

@patta89 ďakujem. Muž nemá možnosť HO, musí byť fyzicky v práci. Občas si vzal OČR, nemôžem povedať že nikdy, ale stále mi vraví, že keď ja nemám kvôli OČR problémy v práci, u nás je to v pohode tolerované, tak zbytočne bude aj on doma. 🙈 A ja tak neznášam, keď sú chorí. Niečo so mnou nie je v poriadku.

kavasmliekom
27. máj 2025

Mas oporu v manželovi, to je veľké plus, aj zamestnávateľa ustretoveho. Keď môžeš robiť aj z domu, ani by som neváhala. Deťom dať aj úlohy, nie zdivočene pustiť do výbehu 😄 môžu upratať, môžu čítať knižky, môžu si maľovať, aj vonku predsa môžete ísť, keď nemajú teplotu. Ze sem tam kašel a sopel...ved to je nič. Keby boli choré, nevylezú z postele. Kľudne ich zamestnaj a poobede nechaj na manžela.

letfenixa
27. máj 2025

A teda manžel pôjde na materskú?

autor
27. máj 2025
@letfenixa

A teda manžel pôjde na materskú?

@letfenixa ak sa vrátim do práce, na pol roka áno. Po pol roku sa ale vráti aj on a zas to bude na mne. 🙈 Ja viem, že je to super, že mám takého zamestnávateľa, ale ja sa fakt bojím, ako to bude. Ja som to dobre psychicky nezvládala, aj keď som mala iba 1 choré dieťa.

autor
27. máj 2025
@kavasmliekom

Mas oporu v manželovi, to je veľké plus, aj zamestnávateľa ustretoveho. Keď môžeš robiť aj z domu, ani by som neváhala. Deťom dať aj úlohy, nie zdivočene pustiť do výbehu 😄 môžu upratať, môžu čítať knižky, môžu si maľovať, aj vonku predsa môžete ísť, keď nemajú teplotu. Ze sem tam kašel a sopel...ved to je nič. Keby boli choré, nevylezú z postele. Kľudne ich zamestnaj a poobede nechaj na manžela.

@kavasmliekom ďakujem. Akože dnes mám fakt zlý deň, dostala som svoje dni, decká obe soplave, mne zle, pustila som im zas rozprávky a čakáme, kým príde muz. Celé zle 🙈 ja fakt neviem, ako toto dám, ak budem musieť chodiť aj do práce.

majlo1234
27. máj 2025

Neviem, ci by som sla skor do prace. Mozno ten posledny pol rok, nech ide muz na matersku, pokial na nej bude, bude to ok, potom budes zas riesit choroby a este aj pracu do toho..
Inak tiez psychicky zle znasam, ked su chori. Ale my sme doma, len ked maju teploty, inak s nimi normalne chodim von, samozrejme nie medzi deti. Neznasam dni, ked sme cely den doma

danieli
27. máj 2025

Za mna chod do prace, vnutorna nervozita je tichy zabijak, vsetkeho, deti ju vnimaju hadam tazsie ako keby si na nich zvdihla hlas, aspon u nas tak, v praci prides na ine myslienky, riesis ine veci, ziskas trosku nadhlad a odstup a potom aj doma dokazes lahsie fungovat a zvladat veci, mne navrat do prace psychicky pomohol, sice mam realne velky zaberak v praci aj doma, ale mne je lepsie a to som sa nenormalne bala ako to budeme stihat a zvladat, prekvapivo lepsie, zvlast ak mas podporu u muza

autor
27. máj 2025
@majlo1234

Neviem, ci by som sla skor do prace. Mozno ten posledny pol rok, nech ide muz na matersku, pokial na nej bude, bude to ok, potom budes zas riesit choroby a este aj pracu do toho..
Inak tiez psychicky zle znasam, ked su chori. Ale my sme doma, len ked maju teploty, inak s nimi normalne chodim von, samozrejme nie medzi deti. Neznasam dni, ked sme cely den doma

@majlo1234 ďakujem veľmi pekne. Veľmi zvažujem, syn je júlový, pôvodne som chcela ísť od januára, ale ponúka prišla od septembra. Syn bude mať vtedy 2r a 2m, muž s ním bude do 2r 8m. Rozdiel je to 4 mesiace, uvažujem, či to za to stojí alebo nie. Môžem byť doma aj do 3 rokov, ale zas muž mi hovorí, že pre mňa je lepšie, keď prvých 6 mesiacov nemusím riešiť vôbec nič, ani kedy prídem z roboty, ak sa zdrzim.dlhsie. že keď teraz odmietneme, asi je málo pravdepodobné, že za tie 4 mesiace príde rovnaká ponuka. Úplne som bola rozhodnutá ísť, ale táto choroba má normálne rozhádzala. Však je máj 🙈.

autor
27. máj 2025
@danieli

Za mna chod do prace, vnutorna nervozita je tichy zabijak, vsetkeho, deti ju vnimaju hadam tazsie ako keby si na nich zvdihla hlas, aspon u nas tak, v praci prides na ine myslienky, riesis ine veci, ziskas trosku nadhlad a odstup a potom aj doma dokazes lahsie fungovat a zvladat veci, mne navrat do prace psychicky pomohol, sice mam realne velky zaberak v praci aj doma, ale mne je lepsie a to som sa nenormalne bala ako to budeme stihat a zvladat, prekvapivo lepsie, zvlast ak mas podporu u muza

@danieli ďakujem veľmi pekne. Asi to tak aj bude, pamätám si, že keď som sa vrátila po 1. Dieťati, ťa sloboda vypiť si vklude kávu bola na nezaplatenie. Akurát tie neustále choroby to kazili.

andrejka1974
27. máj 2025

Keď sú tak často choré boli ste na orl či nemajú infekčné nosné mandle môj prostredný syn tak bol mandle vybrali a bol pokoj a vermi bude to časom lepšie

autor
27. máj 2025
@andrejka1974

Keď sú tak často choré boli ste na orl či nemajú infekčné nosné mandle môj prostredný syn tak bol mandle vybrali a bol pokoj a vermi bude to časom lepšie

@andrejka1974 ďakujem, neboli, popravde ja s týmito "chorobami" ani nechodím k lekárovi. Proste dcéra má nádchu, vyfuka sopel, trochu zakašle. Jej na to stačí vitamín C,D, probiotiká a za nejakých 4-5 dní je fit. Mám od sledované, že ak ju necham doma, v kludovom režime jej to prejde do týždňa. Ak chodíme von a pošlem ju do školy, vždy sa to zhorší a natiahne na minimálne 2 týždne. Tento školský rok sme boli 2x u lekarky, keď jej to neprešlo do týždňa, vzali jej doktorka vytery, ale vždy išlo o virusovy povod. Mandle veľmi nechcem vyberať, lebo ja ich mám vybraté ako dieťa, ale ja mám vždy priebeh tej choroby vážnejší ako deti a muž, čo mandle nemajú vybraté. Vždy mi choroba sadne rovno na priedušky. A alergia to tiež nie je, lebo to od dcéry vždy chytím aj ja 🙈😅.

earlgrey
27. máj 2025

Veď pokiaľ je pekné počasie...von do prírody, na prechádzku (nie do kútika a na ihrisko) ich vziať môžeš aj keď majú sople...čerstvý vzduch prospieva...samozrejme nie medzi ľudí...

jaroe
27. máj 2025

Tak pokiaľ bude muž na materskej, tak v pohode. Potom ak pôjde malý hneď do škôlky a ty budeš mať možnosť HO počas jeho chorôb, tak myslím, že tiež by sa dalo tie 4 hodiny denne odrobiť - niečo cez deň, zvyšok po tej 16.tej. Ak by si teda mala v práci takú flexibilitu. Detské choroby sú des, ja som tiež mala okamžite náladu na bode mrazu, keď sa objavili prvé náznaky a vedela som čo ma čaká....

marianarem
27. máj 2025

No moj je uz 3 roky tiez takto chory, ze viac menej stale, s par dnovymi prestavkami. Ja tvoje pocity uplne zdielam a chapem, ja som z toho uz dost hotova. Za mna teda ale keby som nemohla chodit do roboty, tak je to este omnoho horsie, ta robota ma prave drzi nad vodou - mam moznost niekam vyjst kde nie su ziadne sople, kde sa mozem normalne sustredit na pracu, ktora ma navyse aj bavi.