Alkoholická žltačka - skúsenosti
Máte niekto skúsenosť? Za ako dlho zmizla tá žltá farba, ako dlho trvá regenerácia pečene? Dotyčný prestal piť, myslíte že bude v poriadku? Prosím aj nejaké vitamíny, alebo čo by mohlo pomôcť 🙏
@sissy27 ja som sa pýtala na skúsenosti s alkoholickou žltačkou, ďakujem
Inak zaujima ma- ta lekárka mu dala iba esenciále a dovidenia? Žiadne odbery krvi ani usg?
Aj ja mám brata ale neviem mu pomôcť lebo pomoc nechce, oči ma žlté, chudy je, a má aj krv v moči, všetko ignoruje má iba 26 ale úplne je až sprostý s prepacenim potom sa môžem trápiť ale o lekárovi ani počuť nechce a pije od mlada dlho
Ahoj, môj ujo bol roky rokúce alkoholik. Tej žltej farby sa do smrti nezbavil. Žiaľ jeho ožltnutie bolo posledné štádium, zomrel tento rok. Diagnóza bola rakovina pečene, pankreasu. Určite by som od lekára vyžadovala čo najviac vyšetrení. Keď ožltol odmietal lekára, vlastne za celý život nebol u lekárov. Chcel len tie doplnky stravy ale to už naozaj nezabralo. Držím palce. Tri dni su málo. Ja mám žiaľ veľké skúsenosti s alkoholikmi v rodine, brat bol na liečení a teda po 3 dňoch naozaj nebol fit ani spokojný :( skôr nervózny, unavený a naozaj skeptický. Držím palce, nech to zvládnete.
@nattinatta poznam moj ma o 10viac. A asi v rovnakom stadiu. Bol v nemocnici a ide si dalej. Mal vela ludi za sebou a ide si svoju cestu aj tak…
autorka je to ťažké,ale skôr by som sa bala že znovu začne piť,ako toho kedy sa zregeneruje pečeň,čo mam ja informácie tak pečeňje orgán ktorý sa regeneruje rýchlo,ale záleži od poškodenia,myslim si že u neho je už veľka závislosť na alkohole a ustojí to len protialkoholickou liečbou,nebrali mu krv,tam sa vie v akom stave je pečienka,poznám jednu ženu ,stretla som ju žltú,tak do dvoch mesiacou zomrela ,ale poznám aj takých čo sa z toho dostali,a tri dni abstinovania,to je nič a neverím že namal absťaky po takom pití,alebo to tlmi liekmi,alebo to ešte príde,ale prestať piť ambulantne je u neho takmer nemožné
@0martina0 toho sa nebojím, iba dúfam, že nezačne... Ak áno tak je to jeho problém a koniec. Absťáky nemá, on už bol u psychiatra a on mu povedal sám, že je to iba o nastavení v hlave. Máme doma v chladničke fľašu k dispozícii, ja mu nebudem vylievať alkohol ani schovávať. Iná fľaša ani lieky doma nie sú. Aj keď si schovával fľaše tak som ich našla do 10minut... Sama som mu dávala aspoň Sedatif Pc, ale nechce... Možno absťáky prídu, neviem. Sama som prekvapená, myslela som si, že keď prestane piť tak skončí minimálne v delíriu. Samozrejme, že je nervózny a iba viac menej celý deň leží v posteli a pozerá seriály. Tak mu to asi pomáha, neviem. Hlavne aby sa dostal z tej žltačky , ja mu chcem pomôcť. Zajtra pôjde k inej doktorke keďže táto mu podľa mňa neurobila poriadne vyšetrenie a nenastavila liečbu
Veľmi pekný podcast o tom, co robi alkohol s telom: https://podcasts.google.com/feed/aHR0cHM6Ly9mZW...
@miskaska radšej to nejdem počúvať teraz... on si žiaľ myslel, že je asi nesmrteľný a nič to s ním neurobí. Jeho mama je dlhoročná alkoholička (už nepije) a otec tiež. Myslel si, že jemu sa tiež nemôže nič stať. Ale každý organizmus je iný, takže teraz je vydesený "na smrť"
přemíra alkoholu je hovorový výraz, a znamená, že člověk pije tak moc , až má jakože více alkoholu v těle než vlastní krve. schudnout mohl i kvůli špatnému metabolismu, který si mohl nabourat tím chlastem. ono dva 2roky tvrdého pití se na tom těle a orgánech někde projevit bohužel musí.
jo, to jsem zažila taky, otec se uchlastal do zhruba necelých 70let, ale synáčci pouze do těch 49 a 36let. takže na to, že někdo vydrží až do stáří a mě se proto přece nic nemůže stát, bych moc nespoléhala
Neviem ci je to tvoj muz alebo partner ci kto ale fakt treba skusit pomoct ak ma aspon trosku zaujem sa z toho dostat. Ver ze nutkanie dat si nieco isto ma. Ta flasa v chladnicke neviem ci je dobry napad. Moze ho to strhnut velmi rychlo. Ale hovorim ti ze vzdy si najdu cestu ako k tomu alkoholu prist. Ak mu chces pomoct porad sa aj ty so psychologom napr alebo dr. Lebo si teraz taka naladena ze ved nepije tri dni vsetko ok. Ale to je naozaj zle.
No neviem, po toľkom čase slopania, žeby prestal úplne? Ale k otázke. Mali sme malého suseda. Chľastal roky. Mal žltačku. Trvalo to dajakého pol roka, kým dostal lepšiu farbu.
A chľasce znova.
A nerobili mu vyšetrenia v akom stave pečeň má?
@gypsomilka on to chce riešiť a ako sa hovorí "kto chce kam, pomôžme mu tam". Alkohol bude mať na dosah ruky celý život. Keby chcel tak si ide kúpiť, vyliatie podľa mňa nepomôže. Už som bola u psychológa aj ja a preto mám k tomu taký postoj, že je to celé na ňom. Ja som mu dala ultimátum dokedy má prestať piť inak koniec, ale žltačka ma predbehla
@vulka nemám dôvod klamať. Keby naďalej pil tak nezakladám fórum o alkoholickej žltačke, ale napríklad ako si vybaviť sirotský a vdovský príspevok 🤷
@jana_eyre_2 nie
Nepíšem, že Ti neverím. Ale skôr neverím jemu. Piť tak dlho a potom tým seknúť zo dňa na deň, je dosť nereálne. Ale sama píšeš, že nepije len 3 dni. Ten náš sused sa tiež nejaký čas držal. Rodičia pri ňom stáli. A nakoniec si začal zas sám kupovať a je tam kde bol.
@vulka nepije, je len doma v posteli a nemá alkohol, nikde nebol, ostal doma z práce.To by musel premeniť vodu na víno aby mal čo piť. Tak začať piť môže, ale ja ho teraz nezbalím a nevyhodím z domu lebo si myslím, že začne. Ani sa nejdem psychicky zrútiť lebo môže začať. Mám deti a snažím sa byť v pohode, tak každému ďakujem za nejaké povzbudenie
@vulka inak, ja mam blizkeho cloveka, co pil liter tvrdeho denne, potom to prehnal, takmer zomrel a sekol s tym presne takto zo dna na den. 6 tyzdnov nepil (alkohol mal na dosah, ale sa zatal), potom siel na liecenie, lebo slubil, ze pojde, tak sa v nom to rozhodnutie este utvrdilo a presli dva roky odvtedy a zatial sa klop klop drzi.
byva sam, takze keby chcel, moze zacat hocikedy, nikto ho nekontroluje. ale on si to proste v hlave nastavil tak, ze uz nikdy v zivote sa alkoholu ani nedotkne. ze nesmie ani kvapku.
autorka, aj Tvojmu muzovi by som odporucila to liecenie. je velmi nizka pravdepodobnost, ze to dlhodobo zvladne bez neho.
@vulka kto vie co sa stalo ze sa zas spustil. Ako dlho vydrzal? Podla mojho znameho je najtazsie sa drzat takto cez zimu ked su kratke dni. Ale on ozaj vyzera ze to ma v hlave uplne upratane. A stale zdoraznuje ze on sa drzi kvoli sebe. Nema rodinu ani nikoho, mozno o to je jeho presvedcenie silnejsie
On neprestal pit. On je len zlaknuty. Ked sa do par dni zorientuje, bude pokracovat. Odpoved na tvoju otazku ti neda nikto na svete. Moze odzltnut do par tyzdnov a aj nikdy. Niekto to rozbeha a funguje roky, niekto zomrie do par tyzdnov, mesiacov.
A davat tazkemu alkoholikovi Sedatif pc....to je mile🙂. Ako vies, homeo neobsahuju okrem cukru nic.
@soldi Pár týždňov ho prizerali jeho rodičia. Robili mu nákupy, nosili jedlo. Keď dokázal vstať, tak chcel ísť do obchodu(popitie), ale boli stále s ním, tak nemohol. Nakoniec našiel spôsob ako okašľať vlastných rodičov. Išiel na pumpu akože natankovať a popritom doniesol igelitku pálenky.
alkoholická žltačka nevznikla len tak z ničoho nič, a ver mi, jeho žlté sfarbenie je ten najmenší problém... riešiť by si mala tie naozajstné. A to bez pomoci odborníkov nepôjde.
Držím vám palce, obom.
K zltacke sa vyjadrovat nejdem, nemam skusenosti, drzim palce. Len sa divim nad vysetrenim dr to sa mi zda teda dost slabe. Ja som mala len po tehotenstve zvysene nejake hodnoty aj to vraj minimalne a uz ma posielali na sono. Urcite by som poriesila ineho dr
ak maš doma alkohol,a on o ňom vie tak ho treba odpratať,ano môže si isť kúiť,ale kym zajde do obchodu,tak ho to môže odradiť a tak ho má po ruke,v tomto mu musiš pomôcť ak mu chceš byť oporou

No treba zistiť, prečo ožltol- môže to mat viacero príčin, prečo. Tam by bolo na mieste treba sono brucha, najlepšie CT vyšetrenie a vylúčiť nádorové ochorenie ( pečeň, pankreas, žlčník) ,cirhoza pecene a pod. Keďže predpokladám že pije asi veľa a dlho, zázraky nečakaj, bude to už len horšie.
Určite treba prísny zákaz alkoholu, ľahšia strava ( s obmedzením tukov) a ostropestrec mariansky je dobrý na pečeň.