Amputácia oboch prsníkov ako prevencia proti rakovine
Co si myslite o rozhodnutie Angeliny Jolie??? Osobne som z toho v soku! To az do takychto radikalnych rozhodnuti a zasahov do nasho tela nas zazenie strach z rakoviny ci smrti??? Neviem si predstavit dat si amputovat oba prsniky.....
Tak ked je riziko vysoke, ako vyslo aj jej, tak normalne na tej genetike sa vypracuju kroky, ktore sa maju v ramci prevencie robit. Jeden z navrhnutych krokov, ak je riziko vysoke, je aj preventivna mastektomia, co znamena, ze sa normalne odstrania komplet prsnikove zlazy, cize cely prsnik a urobia sa kompletne implantaty. Viem to, lebo jedna znama mojej maminy to bohuzial podstupila. Jej mama aj jej babka zomreli na rakovinu prsnika. Isla z toho dovodu na genetiku a vysla jej vyse 90% riziko, ze aj ona bude mat rakovinu. Takze nebolo o com. Zo zdravotneho a preventivneho hladiska jej to odporucili vsetci odbornici.
@sisaha ja osobne medicinu nemam vystudovanu.prave preto som upozornila na to,ze to bude zniet fatalisticky.otcova mama,moja milovana starka,v zivote nepila,nefajcila,jedla striedmo a napriek tomu nam ju vzala rakovina hrub.creva.mala metastazy vsade,vybrali co sa dalo,ale sam lekar nam povedal,ze s niektore veci nam nevysvetli ani on.preco ju niekto ma a niekto nie,preco sa niekto vylieci,ma recidivu a opat ju porazi,preco to niekoho polozi za 3 mesiace...to nie su otazky na neho...pri tak vysokom riziku spravila to najlepsie co mohla.ci to bude stacit,to sa len uvidi...
@monika15 Ludia, ktori maju vysoke percento pravdepodobnosti vzniku r.hrubeho creva su tiez sledovani, a casto sa im odporuca preventivne vybratie jeho casti. Pokial riziko nejakych komplikacii bez nejakeho organu je nizsie ako dana choroba, tak preco to preventivne nespravit. Je to urcite velky zasah do organizmu, ale bez niektorych organov sa da plnohodnotne zit, na rozdiel od rakoviny.... ☹
@monika15 jasne porovnavaj co chces ale bez prsnika sa da v pohode zit tak to neporovnavaj s niecim ze ti odrezu hlavu a podobne. Ako neviem clovek asi vsetko vnima uplne inak ked sa ho to aj moze tykat.... ako poviem ti takto mne lekari sami hovoria ze aj tak skocim s amputovanym prsnikom a to ani raka nemam a aj tak sa tomu zrejme nevyhnem a ver ze o moj rozmar isto nejde bo nemam na plastiku ako angelina takze asi tak 😝. kto nechape vysku rizika a nevie o tom nic tak sa mu lahko hovori.... prsnik nie je k zivotu potrebny a da sa zit aj bez neho....
Ono je to naozaj tak, ze aj ked eliminujes vsetky rizika chorob.....spadne na teba balkon 😵
@ritusuk Choroby zial vacsinou nebyvaju zasluzene. V niektorych pripadoch sa o to ludia pricinia (fajcenie, zly zivotny styl..).
Ale poznala som par ludi, ktori zili zdravo, sportovali, a boli to tak neuveritelne uzasni ludia........a vybrala si ich...Nevybera si vrahov, zlodejov, bestie......
a robili jej to na Slovensku, je Slovenka a zadarmo, mala na to indikaciu zo zdravotnych dovodov. Ten konkretny gen, co podedila je zodpovedny len za ten typ rakoviny. A lymfaticke uzliny nema mat preco napadnute, tie sa chytia az potom, co sa rakovina usidli v prsniku. Takze tym padom, ked odobrali prsniky, velmi minimalizovali riziko rakoviny..co bolo v jej pripade vysoke!!
@monika15 dali Angeline implantaty aby mala o 10 kg viac 😀 ,dlho nepisali o nej tak chcela zaujat,uz cakam kedy pride s tym dslsia (viktoria Beckhǎm) 😀
@monika15 moja babka zomrela v 53 na rakovinu hrubeho creva ,rozmyslam ze si ho dam preventivne odstranit uz mi ide pomaly na 40 😀
@dm1 no chudobne slovenky kde by si spomenuli ze si zaplatia preventivne odstranenie prs 😀 ,alebo to vam tam robia zadara? No na Sk to by bol zazrak keby tam bola takato moznost
pocula som o zenach,kt.to naozaj urobili,dokonca jednu aj osobne poznam...ale neviem,tomu bulvaru neverim-je herecka....hm,no neviem....nakoniec,mozno naozaj rozum zvitazil nad kultom tela...ale mzslim,ze ziadna zena sa na to uplne dobrovolne nepodujme...fakt si rozmysli dvakrat a az potom sa na to da,lebo zdravie je len jedno 😖
moja mamka zomrela na rakovinu,preto aj ja trpnem a konecne som zacala brat zdravie vazne(mzslim preventivne prehliadky)
@happyfrog80 boze baby aspon si z toho nerobte srandu ked o tom nic neviete 😠
ano odstrania ti ho zadarmo ked ti vyjde geneticky ze mas velku pravdepodobnost a neskor sa robi aj nahrada aj vyssie o tom pisala jedna kocka. Mne uz polovicu prsnika zobrali a predstav si ze zadarmo a ked mi zoberu casom zvysok tak tiez zadarmo a ver ze nejde o rozmar a keby som nemusela neurobim to este stale verim ze sa tomu vyhnem 😠
@happyfrog80 precitaj si moj prispevok vyssie a zistis ze to tak je..kludne sa opytaj svojho gynekologa. Len musis mat indikaciu vobec ist na tu genetiku, kde ti tu krv zoberu a zistia riziko v %tach. A ked je riziko naozaj vysoke, tak si predstav, ze v ramci prevencie ti mozu prene toto odporucit.
@happyfrog80 ano kamarátke robili zadarmo, mala vysoké onkomarkery či ako sa to volá, predispozíciu na rakovinu prsníkov (mama a sestra) a odstránili jej ich zadarmo, neskôr vymodelovali nové. má 45 a je v poriadku.
a este mi povedzte kolko sa caka nato ked moja mama nemoze na nohu a musi cakat 2 roky na novy klb
@happyfrog80 no ja myslim,ze keby cakala u niekoho,kto ma nieco vo vrecku...urcite by tie roky sli skratit na mesiace a dni-slovenska realita 😒
@happyfrog80 a to, ze tvoja babka zomrela na rakovinu hrubeho creva a tebe by zistili vysoke riziko tiez..urcite by si dostala aj ty preventivne odporucania. Jasne, ze ti nevezmu cele crevo, ale bola by si zaradena normalne na pravidelne kolonoskopicke kontroly onkologmi, co je tiez velka sanca na zivot, pretoze ked sa na creve zachyti rakovina vcas, da sa liecit a aj odrezat z creva, ked je treba, da sa aj tak fungovat. A prevencia je vzdy lacnejsia ako choroba a jej liecba..ta stoji tisice eur, takze ano, u nas na SK je to takto.
@happyfrog80 a s tym klbom..to je biznis..to ano, mas pravdu. Ked nechces cakat, mozes si zaplat u nejakeho sukromneho ortopeda, ale inak je poradovnik..hraju tam rolu aj poistovne, lebo nechcu to preplacat az ked je klb uplne zdevastovany..zial to je zasa smutne tu na SK..ale myslim si, ze to nie je len u nas takto..
no a nikto nebere ohlad na to ze mama ma denno denne bolesti ,konecne v marci uz ma termin,ze mozno aj skor ju vezmu ale to chceli asi naznacit ked da do kapse daco 😀 ,neverim ze bez zpltkov by niekoho vzali skor
ja to len nechápem z jedného hladiska,rakovina prsníka je na trištvrte podmienená hormonálna rakovina,to jest,aj keď odstránia prsníky ,vaječníky ostávajú ,to jest,hrozí vám rakovina týchto ženských org.a riziko sa samozrejme po týchto oper.zvyšuje,takže je tu alternatíva odstrániť aj vaječníky,čo znamená skorý nástup prechodu,aj napriek braniu hormónov a následná osteoporóza a samozrejme vznik iných druhov rakovín,takže môj názor,dievčatá nič nevyhrali ,pretože jedno s druhým naväzuje ,jedno odstránim druhé ak mi je to dané príde...
@pragmaticka kedysi cca 2008-2009 som este ako pracovala pre rodinu, kde si mama dala odstranit prsniky. V jej rodine maju casty vyskyt rakoviny prsnika, dokonca aj jej stryko, dedo ju mali! Dala sa vysetrit, testovat, a bolo jej odporucene tento zakrok postupit. Ma 3 deti...
A osobne- ak by mi to malo zachranit zivot, podstupila by som. Radsej ziva bez prs, ale v truhle s nimi....
Tiez poznam rodinu, kde otec zomrel na rak. hrubeho creva. Deti boli testovane- jedno je ok, ale 2 deti chodia kazdy rok na vysetrenia, lebo u nich nie je otazka ci ju dostane, ale kedy...
pisala som prispevok ako prva a ako tak to vsade davaju a to uz aj v telke tak mi to pripada ako nejaky marketingovy tah....myslim to tym ze ano odstranila si ich ale hned si dala spravit dalsie...tak nechapem preco o tom povedala ked to nik nevedel a je to jej sukromie...a teraz bum a taka informacia a este k tomu aj vyjadrenia...nech sa pise o takych ktore to postupili a nemaju na to aby mali nove a tie su statocnejsie ako ona.....
@pragmaticka, podla mna si dala vybrat len mliecne zlazy, cize vybrali jej vnutro, obal ostal a namiesto mliecnej zlazy jej dali implantaty. Mozno si prsia planovala urobit tak ci tak. Podla mna sa rozhodla spravne, ak ozaj mala take riziko, je lepsie tomu takto predist. Podla mna jej neodrezali prsia, ale iba vybrali mliecne zlazy. Ale je to ozaj odvazny tah, klobuk dole.

@sisaha operacie zacali vo februari. Je to priam neuveritelne, ze to udrzala v tajnosti. Postupne jej odstranili tkanivo prsnikov, a nasledne dali implantaty. Ona mala prsia zdrave, cela pokozka bola zdrava. Iba jej to jednoducho "vybrali a vypchali". Uplne ju chapem, pre niekoho je to priam poburujuce, mrzacenie tela, ale riziko ochorenia bolo naozaj vysoke.
Sama vie, co to vsetko obnasa, ako tym zena trpi, ked ochorie....