Antibiotiká na silný zápal dýchacích ciest

oblaacik
12. apr 2024

Ahojte, dostala som velmi silny zapal dychacich ciest, takato chora som fakt este asi nebola. Boli mi predpisane antibiotika 1g, ake som este nikdy nebrala, vzdy som brala iba 500mg a aj to nerada, lebo mi z antibiotik bolo vzdy zle od zaludka alebo ma potom este bolela hlava. Teraz som v polke liecby, je mi uz lepsie, ale ked pozeram kolko tych velkych silnych tabletiek mam este zjest tak neviem…zaludok mam z toho tak zly, ze ledva nieco zjem a hlava ma z nich tiez boli. Moja doktorka je toho nazoru ze antibiotika treba vzdy dobrat do poslednej tablety aj ked mi je uz uplne dobre, no tym ze toto su najsilnejsie antibiotika v mojom zivote, je to pre mna hrozna predstava. Najhorsie je asi to, ze tie antibiotika su v tele este par dni po dobrati a tie nevolnosti trvaju. Co mam robit? Probiotika beriem, no aj tak.

stellarstar
12. apr 2024

Ako užívaš atb ( pred počas po jedle ) a koľko h odstup dávaš od atb s probiotikami

16zolik16
12. apr 2024

@oblaacik viem ako sa cítiš ja som mal ešte silnejšie ant na helicobaktera dokopy to bolo myslím 1500mg no a posledné tabletky som nedohral lebo sa mi spustili panické ataky s antibiotík. Prajem skóre uzdravenie

pribinak
12. apr 2024

Uzivas aj probiotiká?

stellarstar
12. apr 2024

@pribinak úplne na konci píše že užíva

svetlonos
12. apr 2024

@oblaacik
ja som prve 3 mesiace tehotenstva myslela, ze to male vykaslem. Bolo mi priserne a dr? Tehotej vam atb nedam. Dnes uz by som isla k inej. Vtedy by som za atb strielala. Presne za take ucinne ako mas ty. K tomu mi este 2 rocny pobehoval doma.
Zvys radsej probiotika, ci vezmi nieco od zaludka, ale hlavne nech sa ti to nevrati. S detmi sme chory dookola od polky januara a nie a nie sa z toho dostat. Tak v dobrom ti radim, skus to vydrzat, len nech sa ti ten bordel nevrati a potom sa hičkaj a šetri. Mala so tak par krat v zivote a keby nekojim, beriem 3 dnove atb. Neboj bude pitom uz dobre.

majamat
12. apr 2024

ja si neodpustim komentar k tym "najsilnejsim ATB".
nemozes silu ATB porovnavat pomocou mg/g, lebo kazde maju inu ucinnu latku.

jedna ucinna latka ma dostatocny ucinok pri 500mg a druha pri 1g moze mat uplne rovnaky ucinok.

existuju napr lieky na alergiu, dokonca s rovnakou ucinnou latkou no v roznych verziach a teda jeny maju 10mg a druhe 5mg a obe su na podobnej urovni.
aj antidepresiva - escitalopram 10mg ma poodbny ucinok, ako Ctalec 20mg.

taktotedanie
12. apr 2024

@oblaacik dobrat!!

nikpa
12. apr 2024

@oblaacik takto sa pestuje rezistencia na ATB. Vieš, že ich treba dobrať. Ak sa tie nežiaduce účinky co máš dajú vydržať, tak dobrať. Pre vlastné dobro.

mamatroch
12. apr 2024

@oblaacik ak Ta boli žalúdok, nechaj si predpisat Nolpaza - su to take minipidi tabletky, berie sa jedna rano nalacno (tusim hodinu pred jedlom) a chrania sliznicu zaludka. Ja ju bravam, ked beriem v zle dni konske davky liekov na chrbticu.
ATB isto dobrat, inak riskujes navrat choroby v horsej verzii ako si mala + rezistenciu na ATB.
Probiotika min dve hod po ATB, inak nemajte vyznam.

magimi
13. apr 2024

Nemôžeš porovnávať gramáž dvoch rôznych antibiotík, vôbec to neznamená že sú silnejšie...sú len iné. Zatiaľ čo Zinnat alebo Sumamed je 500mg najsilnejší ako môže byť, tak Augmentin je zase najsilnejší 1000mg. Zbytočne si len hecujes psychiku, že určite ti z nich je zle preto, že sú silné.
Každopádne antibiotiká sú známe tým, že nie každý ich dobre znáša na žalúdok. Vždy ich jedz po jedle a už len treba vydržať a naozaj ich dobrá