icon

Antidepresíva a následné úzkosti, zhoršenie stavu

jaska25
7. aug 2023

Zdravím všetkých,

Chcem sa spýtať, začala som prvýkrát v živote užívať AD Escitalopram 10 mg.

Rozhodla som sa pre AD potom, co som prestala dlhodobo správať, pridal sa mi panický atak (co som vtedy nevedela ani co to je) a potom som len 2,5 tyzdna vkuse preplakala. Na par dni to prešlo a potom zase len plač bez akéhokoľvek dôvodu. Preto som sa rozhodla navštíviť psychiatra a som uz 2,5, mesiaca PN.

Beriem ich uz 4,5 týždňa. V piatok som bola na kontrole, vyzeralo to ze všetko nasvedčuje tomu že zaberajú ale v nedelu sa mi začal zhoršovať stav. Začalo sa mi klepat cele telo, nabehli uzkosti, potenie, mravcenie tela. Vždy sa mi to stane do cca hodiny odkedy si dam tabletku. Robilo mi to od začiatku užívania, ale to boli vedľajšie účinky, zhoršenie stavu. Trvalo to asi 3 týždne potom sa to zacalo zlepšovať. Vysadila som aj diazapam, ktorý som mala ako barličku.

Teraz mám všetko naspäť a vždy to skončí plačom lebo uz som z tych stavov zúfalá.

Má prosim niekto skúsenosti s užívaním AD, mal niečo podobné? Viete mi poradiť, alebo ma nejako ukľudniť, nasmerovať? Chodím aj na psychoterapiu, ale zatiaľ sme nezistili pôvod mojho stavu.

Viem, ze liečba a nastavenie liekov je beh na dlhé trate, ale mam pocit, ze urobím krok dopredu a následne dva dozadu :(.

Mám mať teraz aj menzes, tak neviem či to má súvis, keďže nikdy predtým som AD nebrala, neviem čo očakávať a ci sa môže stav takto rapídne zhoršiť. Dnes som sa tak klepala ze som si dala diazapam 2,5mg aby ma to trochu ukludnilo.

Som vďačná vopred za každú milú radu a pomoc.

Ďakujem.

jaska25
autor
7. aug 2023

@slovakboy ja telku vobec nepozerám uz roky.
A Neurol som brala a robil si strašne stavy dokopy s Escitalopramom. Musel mi ich psychiater zameniť za diazepam. Isla som sa pri tej kombinácii sNeurolom zblázniť.
Každý sme iný, inak reagujem na lieky. A ver mi Naozaj to mam po užití Escitalopramu. Keď sa mi už lepsilo bol priebeh rovnaký, dala som si rano o 6.00 Escitalopram a do hodiny uzkost, nervozita, potenie, mravcenie v nohach a rukách ale potom to prešlo po cca 4 hodinách a do večera som bola v pohode aj so sa zasmiala uz. Od včera uplne zle, pride to isté ráno, ale zle mi je až do večera a ukľudní ma az Prothazin ktory mam na spanok, pretože kvoli Escitalopramu nemozem spavat vôbec.

jaska25
autor
7. aug 2023

@slovakboy ano ja to mám tiež doobeda, ale ked vstanem a raňajkujem som ok. Potom az ako dam Ad tak to všetko príde na mna. Mala som aj den, dva ze som bola ako tak ok aj po užití Escitalopramu. Ale teda od včera, len ma striaslo celú a úzkosť, plač, trasenie celeho tela a dnes to pokracuje.

slovakboy
7. aug 2023

@jaska25 Na odstrihnutie podvedomia existujú myšlienkové cviky:
- počítaj 5 predmetov červenej farby v byte, snaž sa počuť 5 zvukov (aj vonku autá a ulica sa počíta)
- daj si ruku na líce a vnímaj striedavo dotyk ruky na líci a potom líca na ruku
- skladanie puzzle je dobré, ale mne nefungovalo, je to veľmi náročné
- počítaj: 999 - 17,a výsledok -17 a výsledok -17 atd. počítaj to tak, že si predstavuješ čísla. Toto mi veľmi pomáhalo, ale postupne som sa naučil tie čísla spamäti a to už nemalo ten účinok. Potom si môžeš hocijaké iné matematické príklady dať. Striedaj to a oddychuj medzi cvičeniami.

jaska25
autor
7. aug 2023

@slovakboy Tie ranne pesima ti potom prešli po nejakom čase užívania AD?

slovakboy
7. aug 2023

@jaska25 Áno prešli mi, trvalo to asi 3 mesiace. Ale ak ti skutočne vadia tie AD, tak potom musíš ísť za lekárom. Ja len, že psychika si robí svoje a keď si si vzala do hlavy, že ti robia zle, tak robia. A neurobila si to naschvál, proste tam môže byť nejaké slovíčko, ktoré niekto ti povedal v súvislosti s liekmi a podvedomie to vyberá ako hrozbu. Ale neber to ako fakt, u mňa to tak bolo. Ak sú to zlé lieky pre teba, musí ich lekár vymeniť. Ja len viem od viacerých, že Escitalopram je pre veľa ľudí najlepší a je to jeden z tých miernych AD, berú ho ľudia aj bez depresie, len preventívne. Nie je ale zas úplne nevinný, má svoju silu, pri vybiehaní som cítil závrate. Ale to je ľahko zvládnuteľné, ten výbeh bol príma. Bral som liek 16 mesiacov. Psychológ mi vravel, že by som to zvládol aj bez liekov, ale keď už som ich vzal, tak mi radil aby som ich bral len ako barličku, nie ako riešenie. Len samotné lieky ti nepomôžu, alebo nemusia pomôcť.

slovakboy
7. aug 2023

@jaska25 Mne spôsobila úzkosť aj nevinná slovná hračka, dokonca slovo smrť, ktoré niekto spomenul vo vete, alebo dokonca len foneticky tam bolo spomenuté. Dokonca aj slovíčko smrdieť, keď ho niekto vyslovil foneticky s písmenkom t, tak u mňa vyvolalo úzkosť. napríklad veta: Ten klinec je tak silno zabitý v tej doske, že ho nemôžem vybrať. Alebo pesnička smrtka na pražskom orloji to som nemohol počúvať. Zomieram od hladu. Raz syn povedal. Naša mačka zase smrdí. U mňa vyvolalo toto slovo smrdí úzkosť, ale nie kvôli smradu, ale kvôli spojeniu s podobným slovom iného významu. Slová netreba podceňovať. Ani tie zlé, ale ani tie dobré. Dobré slová ti vedia veľmi pomôcť: Používal som také vzdychy: Láska, Láska, láska, dobro, priateľsvo, krása, milota, dobrota, láska. A tak som si vymýšľal všetky pekné slová a úzkosť krásne prechádzala. Modrá obloha, slnko, voda, piesok, radosť, spev, deti, mláďatká. Aj podstatné mená pekného významu pomáhali.

luccija
7. aug 2023

Skús to teraz dopomôcť ukludnovakom.Hlavne je veľká zmena počasia, nie je slnko, máš pred menzesom vtedy sa úzkosti často zhoršujú
Môžeš mať nízku dávku a tá Ti to spôsobuje
Ak Ti nebude lepšie ani po navýšení tak zmenu lieku veď sa porad s lekárom
Chápem, že si nešťastná, ale nemôžeš sa tomu poddať.Ja som mala také stavy po očkovaní 2 m úzkosti prvý x som zažila tetaniu mtavcenie po tele chrbtici, hlava ako vo zveráku bála som sa ísť aj do obchodu.Bola som u psychiatra, neurológa dostala som na mesiac 3x denne Lexaurin a ten má dal do poriadku tiež som bola pripravená, že keď to neprehdr idem na AD.
Plus Magnosolv nedostatok mg a stres spôsobuje úzkosti, nepokoj.Mne povedala psychiatrická, že po covide, ockovaniach mala plnú ambulanciu zahralo sa to s nami nepekne.Ono aj celý ten stres počas covidu čo bude, všade neg správy, ľudia umierali, izolácia všetko to narobilo s ľudskou psychikou veľké skody.Skus si dať liek trocha neskôr nie hneď ráno ...plus určite psychika asi si sama doma..bojíš sa čo TI bude ...cvic, keď máš čas a chuť cvic, von prechádzky...a tiež si myslím, že byť dlho doma je na škodu.Niekedy najlepšie pomôže ísť do práce, kolektívu mať režim a nedať v hlave priestor na myslienky.cca 2,3 m nastáva plný účinkom lieku, ale píšem možno by si mala brať vyššiu dávku či rozdeliť ako radi lekar

@slovakboy veľmi ťažké obdobie si si prešiel klobúk dole si silný chlap.

jaska25
autor
7. aug 2023

@slovakboy Nemyslím si, ze som si to zobrala do hlavy, práve naopak išla som do toho stým, ze mi zaberu a bude dobre. Ale mam ich uz 4,5 týždňa a stále plačem, trasem sa ako uuuuuplne na začiatku keď som si pre ne ešte len išla. Aj moj psychiater tie lieky chváli že sú jedny z najlepších, tak preto im chcem dať ešte šancu. Možno naozaj potrebujem viac času ako ostatní kým záberu a pocítim konečne zlepšenie nálady, lebo fakt len plačem teraz dva dni a predtým som si doma aj s ocinom zatancovala. Tak preto nerozumiem tej náhlej zmene k horšiemu.
Mne žiadne slovo nerobi zle. Fakt ja nemam tieto stavy co ty. Ja len ked vidim zlepšenie a potom sa mi pohorší tak ma to psychicky zloží a plačem. Uz sa mi totižto polepšilo 3x na cca den dva a potom zase pád dolu a z toho mam tu depresiu.
Sestrička u lekára mi poradila si tu tabletky rozdeliť na pol rano a pol naobed, aby to nebolo na mna také silne. Ja ked som zacala brať 5mg som na štvrtý deň volala sanitku, čo som mala také strašné vedľajšie ucinky z toho Escitalopramu. Vraj to maju veľmi citlivý ľudia a to ja bohužiaľ som :(

luccija
7. aug 2023

@jaska25 práveže pri AD sa prvý lepší spánok kamarátka brala čo píšeš pri rozvode a povedala, že chuť do jedla, dobrá nálada prišla až neskôr..že prvý náznak zlepšenie prisiel, že vedela prespať noc
Počkaj pár dní daj si ukludnovak, ale išla by som potom späť k lekárovi možno zmena lieku by pomohla.

jaska25
autor
7. aug 2023

@luccija ďakujem ti za tvoju nazor a cenné skúsenosti🙂.
Ano počula som, ze od kovidu su plne ambulancie u psychiatrov. Je to hrozné co to s nami narobilo.
Chcem dať tomu lieku ešte šancu dva týždne. Ak sa to nezlepší, skúsim vyššiu dávku, ak ani to nie, tak potom zmena. Je to veľmi ťažká cesta toto. Mne teraz uz jesť ako tak chuti ale nemôžem pribrať vôbec, mam stále hnačku a nemôžem spavat. Na to mam ten Prothazin.
Bez neho by som nespala vôbec a vtedy sa depresia ešte prehlbuje.
Ach jaj, aké trápenia si ľudia prežívajú...co je toto za dobu...

slovakboy
7. aug 2023

@jaska25 ja som pocítil zlepšenie až po dvoch mesiacoch. 4-5 týždňov ešte nie je dosť. Aj ja som počíta s týmto tabuľkovým termínom a tiež som bol sklamaný. A ty máš asi nízku dávku a tú ešte aj delíš napoly. Proste zabudni na lieky a postupuj ako pri pri úzkosti, ako keby si ich nemala. To, že ti bolo 2-3 dni dobre, to nič neznamená. Tie úzkosti chodia v takých vlnách. A keď ti je lepšie, ty si potancuješ a po dvoch dňoch príde odpoveď. Aj keď ti je lepšie, nesmieš zvyšovať počet a silu vnemov. Postupne budú ale vlny riedšie a menej intenzívne. Mne prišla tiež úzkosť a aj plač aj vtedy, keď som bol už OK, som si to myslel, ale psychiater mi povedal, že podozrivé by bolo, ak by sa mi to zlepšilo veľmi skoro. On takým zlepšeniam neverí. Proste treba čas a kľud. Oddych, oddych, skoro až nečinnosť, ale nie nečinnosť. Ja na toto obdobie spomínam nakoniec celkom rád. Veľa som sa naučil. No nechcel by som to znovu zažiť, je to veľmi bolestivé.

slovakboy
7. aug 2023

@jaska25 Predstav si, že vojak na fronte zažije výbuch granátu. nezasiahne ho žiadna črepina, iba silný náraz tlakovej vlny. Mesiac alebo dva po tejto udalosti dostane silnú post traumu, z ktorej sa lieči rok.

jaska25
autor
7. aug 2023

@slovakboy naozaj si pocítil účinok AD az po dvoch mesiacoch? Všade sa píše 2-3 tyzdne, no to určite.
Tu niekde na fóre som čítala o holke, co mala tiez nástup účinku až po 8 týždňoch a uplne dobre jej bolo až po ďalších 2-3 mesiacoch.
Takže niečo podobné si mal aj ty. Veru napíšu všade tabuľkové priemery a clovek je potom sklamaný a vystrašený že on nejde podľa toho a cíti sa stále zle.
Ja som si myslela, ze ked AD zaucinkuje, tak je človek zase v pohode, vysmiaty, spokojný...ale podľa toho co píšeš je to tak, ze to zlepšenie je velmi pomalicke a postupné a treba veľa trpezlivosti pretoze Naozaj jeden deň je dobre a druhý uz zle.

Veľmi mi týmito svojimi skúsenosťami pomahas ďakujem ti

jaska25
autor
7. aug 2023

@slovakboy Inak tiež mám trochu podozrení na nízku dávku. Uvidim cca týždeň dva ako sa to bude vyvíjať a ked sa nebude zlepšovať pojdem k lekárovi.
Ano o tychto traumach som si čítala, ze co to s nimi vie urobiť chudáci .

slovakboy
7. aug 2023

@jaska25 Psychiater mi vravel, že nástup účinku je 4-6 týždňov. Ja som tých 4-6 týždňov pociťoval najhoršie stavy, potom to už sa zlepšovalo, ale skutočné zlepšenie až po tých 2-3 mesiacoch. Neriaď sa týmito termínmi, ale zameraj sa na svoje riešenie. Stále máš normálny priebeh.

jaska25
autor
7. aug 2023

@slovakboy Ďakujem ja som sa zľakla, že práveže toto nie je normálne ako to mam ja, ze uz je to dlho. Ani nevieš aká som ti vďačná, ze tento svoj ťažky pribeh so mnou zdieľas a snažíš sa mi pomôcť. Veľmi veľmi ti dakujem 🙏

slovakboy
7. aug 2023

@jaska25 vďačne. Hoci nie som odborník, ten kto to prežil môže pomôcť so skúsenosťami, takže aj psychológ mi dovolil radiť podobným ľuďom, ak na to mám. Ver mi, že prvý pol rok som nemohol pomáhať aj keď som už vedel. Nedokázal som to. Vracali sa mi vlastné traumy. Teraz je to už iné.

ivanakaka
7. aug 2023

@jaska25 mas kontakt na svoju psychiatricku vsetko jej povedz ona vie najlepsie…po 3tyzdnoch AD zacnu ucinkovat…ako popisujes…moze to varirocat, ako popisujes…ked velmi trpis napisala/zavokala by som psychiatricke, ona je na to…kazdy sme iny, katdemu inak veci ucinkuju

ivanakaka
7. aug 2023

@jaska25 ja mam skusenost, ze na pricinu som orisre neprisla, genetika, okolnosti atd…

ivanakaka
7. aug 2023

@luccija pozor na benzo su navykove Lexaurin, Xanax, Diazepan…netreba ich brat dlho radsej ad podla mna

ivanakaka
Autor odpoveď zmazal
ivanakaka
7. aug 2023

@jaska25 3 tyzdne

jaska25
autor
7. aug 2023

@slovakboy 🙏. Skúsim byť ešte trpezlivá a dať tomu šancu ako si mi písal a nevzdať sa. 🙏 Ďakujem ti veľmi pekne za tvoj čas. Ak sa mi polepší a začne sa stav vracať do normálu, pochválim sa 🙂

jaska25
autor
7. aug 2023

@ivanakaka neberiem. Len ked mi je fakt zle. Viem o navykovosti. Dokonca teraz som bola aj pri nebehu AD týždeň bez neho ale dnes som si dala aspon najnižšiu dávku. Aby sa mi prestalo chviet telo, lebo to bolo uz na nevydržanie.

jaska25
autor
7. aug 2023

@ivanakaka genetika môže byť...ja som bola vždy taka citlivejšia aj keď som dokázala veľké veci

luccija
7. aug 2023

@ivanakaka áno, viem toto nebolo dlhodobé
@jaska25 daj si ukludnovak na to je...budeš ho potrebovať čoraz menej ako nastúpi AD

slovakboy
7. aug 2023

@jaska25 Teraz sa neboj návykovosti na ukľudňováky. To by si musela brať tri krát denne 5 týždňov. Návyk si vytvoria ľudia, ktorí si vezmú ukľudňovák pred poradou, ráno keď idú do práce aj večer keď idú spať. A berú to dlho a pomáha im to fungovať. Tebe to bude pomáhať zvládnuť úzkosť. Ak budeš dodržiavať aj zvyšok liečby, ukľudňováky ti neuškodia a nebudeš na nich závislá. Proste keď je to veľmi bolestivé, vezmi si liek.

jaska25
autor
7. aug 2023

@slovakboy ja sa snažím vydržať bez ukludnovakov. Psychiater mi naordinoval 3x denne 5mg a na noc 10mg a ja som fungovala len na rano 5mg a dosť. Aj ked stavy boli ťažšie. Včera a dnes ma proste vystrašilo to zhoršenie a nechápala som prečo sa zase trasiem. To som mala prve 2-3 týždne kym si telo zvykalo, potom to prešlo. Tak som sa vystrašila, ze ci sa stav nezhorsuje.

jaska25
autor
7. aug 2023

@slovakboy.....ako si to krásne napísal.. keď je to veľmi bolestivé...moja obvodná mi povedala "za návštevu psychiatra sa nemusíte hanbiť.... zlomená duša bolí oveľa viac ako zlomená noha"

slovakboy
7. aug 2023

@jaska25 Áno psychiatri dávajú tieto lieky brať pravidelne a je možno na to nejaký dôvod. Ja som bral tiež prvé tri týždne Neurol pravidelne každý deň. Ale lepšie je ho brať len akútne. Pri veľmi ťažkých stavoch je asi lepšie ho brať pravidelne, aby počas dňa sa nerozvinula bolesť.
Môj mi radil to brať podľa potreby a predpísal mi aj po vyliečení jedno balenie, ktoré nosím u seba pre prípad potreby. Ešte som ho nepotreboval. Ale prvý rok sa mi stalo pár krát, že som musel vziať tabletku. Bolo to raz za niekoľko týždňov a každú udalosť som hlásil aj psychiatrovi aj psychológovi. Aj okolnosti, prečo som tú tabletku vzal. A vždy to bolo opodstatnené. Väčšinou som si už ale vtedy vedel rady bez toho.