Antidepresíva a úzkostná porucha

5. okt 2023

Dobry den.Je tu niekto komu sa s AD podarilo vyliecit uzkostnu poruchu a panicke ataky?Mam totizto take priznaky ako pri tychto dg..To je tocenie hlavy, pocit na odpadnutie, stazene dychanie, slabost.Vzdy ked niekam idem a som nervoznejsia.Stava sa mi to napriklad v obchode ked sa ponahlam, v kostole, alebo jazdu autom na dlhsie trasy.Uz ma to trapi skoro 2 roky a fakt neviem ci to nesposobuju lieky na tlak ktore beriem(niekedy mi je ale dobre cize od liekov to asi nezalezi).Alebo ci proste je to fakt ta svina psychika, psychologicka tvrdi ze ano ze je to na lieky..Ja si to nechcem pripustit kedze predtym som bola uplne iny clovek.Mam vela vysetreni ci z neurologie, stitna odber krvi v poriadku, hematologia, interne..Lieky sa bojim zacat brat aby nezmenili moju podstatu, mna ako cloveka a aby mi po nich nebolo horsie a nebolo uz navratu k normalnemu zivotu..K psychologicke chodim uz pol roka tam vidim zlepsenie len trochu, ale tie stavy vzdy ked niekam idem a je akoby vacsia pozornost vtedy mam tie priznaky..Dakujem vam za rady a prajem vela zdravia kazdemu kto to cita.

autor
5. okt 2023

Este dodam ze som skoro rok bez prace, prave vdaka tymto stavom, mala som silne ataky v praci myslela som ze zomriem a ze mam infarkt, odvtedy mam blok v hlave a pri kazdej praci mam priznaky ze slabost, tocenie hlavy, pocit na odpadnutie, navaly horucavi, derealizacia..Cize neviem ci aj vyhorenie nemam kedze niesom skoro vobec schopna prace ☹ rodina sa zamna hanbi, ja sa za seba hanbim lebo si to uvedomujem, ale niesom schopna ked kazdy den mi je zle..pre niekoho to je iba banalita, viem ze su ovela horsie veci a choroby na svete, ale mne robi problem aj toto a len ten kto zazil ataky a uzkostnu poruchu vie co to je.Pytam sa len preto ci lieky naozaj pomozu, nechcem totizto aby zhorsili uz to co je velmi zle.

pkgirl30
5. okt 2023

skúste si dať predpísať lieky ktoré doktor uzná za vhodné, možno na začiatok to pomôže a potom časom uvidíte. je fajn ak chodíte na terapiu k psychológovi. Mne osobne lieky nepomohli, ja som musela od základov prekopať a zmeniť svoj život potom to u mňa prešlo, ale žije to som mnou stále. je to celoživotná práca aspoň u mňa určite.

kollarovci
5. okt 2023

Ahoj ja sa liecim na uzkostnu poruchu a ataky.To co pises velmi dobre poznam😒nikam som nechodila bala som sa ze mi pride zle v praci to bolo hrozne presne ako pises to nebol zivot.Momentalne sa liecim beriem lieky chodim do prace a zijem normalny zivot bez atakov a uzkosti nic zato nedas ked sa objednas psychiatrovi porozpravas sa snim a on sa rozhodne ako postupovat dalej.Urcite ti budu chciet pomoct 😀A urcite mi lieky nezmenili moju povahu len som prestala riesit nepodstatne veci treba zacat zit 😀drzim ti palceky

kittykat22
5. okt 2023

Uzkostna porucha nie je chripka. AD nefunguju tak isto ako ATB. AD ti dodaju trochu hogo fogo nadhladu a dokazes lahsie riesit problemy. Nestane sa z teba iny clovek. Mala by si chodit na psychoterapiu kde zistis odkial pramenia tvoje strachy, musis sa naucit pracovat so situaciami ktore ti niesu prijemne alebo bude kludne stacit ked sa na veci inak pozries a ono sa nieco upravi aj same. Ale zaklad je psychoterapia.

autor
5. okt 2023

@kollarovci dakujem, super ze vam lieky zabrali, a ake beriete ak sa mozem opytat?Ja mam Paretin a Xanax ale nevzala som este ani jednu prave pre obavy z nich.

autor
5. okt 2023

@kittykat22 ano viem, ja sa vystavujem aj veciam ktore mi to sposobuju napr obchod, lebo proste nakupit si musim ist.Len ked stale pridu tie stavy ze CO AK sa mi nieco stane, lebo mi je zle proste.Keby mi nebolo zle a na odpadnutie tak proste nemala by som z toho strach.Ale z coho prameni to ze prave v tej chvili mi pride takto?

autor
5. okt 2023

Este dodam ze mam problemy zo zaludkom, ten asi nemoze sposobovat to ze pride mi zle v tychto situaciach?

vierkaaa85
5. okt 2023

Ja som mala presne tu istu dg a brala som AD 2 roky a uz vyse 5 rokov som bez liecby a vsetko ok..mna lieky zachranili..

kollarovci
5. okt 2023

Xanax som brala pokial som sa nedostala k lekarovi ked som mu povedala ake lieky si davam chytal sa za hlavu povedal ze tam vznika rychlo zavistlost tak nato pozor ale vtedy som pochopila ze je to psychika lebo dalo sa mi pri nich ako tak fungovat.Moj brat detto kazdy den bol na urgente vybavila som mu termin u mojho psychiatra dal mu lieky predtym bol pn teraz chodi do roboty funguje normalne 😉ja uzivam tiapridal a atarax

3009
5. okt 2023

Máš lieky tak ich ber a potom uvidíš. To je blud, že AD ťa zmenia ako človeka, môžu ti len pomôcť.

autor
5. okt 2023

@vierkaaa85 dakujem, povzbudili ste ma idem do toho lebo toto nieje zivot a verim ze tiez mi bude uz dobre.Doteraz som skusala bez liekov ale to uz 2 roky sa trapim a zlepsenie ziadne, mozno 2 dni v mesiaci mi je fajn inak je to o tom istom.

autor
5. okt 2023

@kollarovci dakujem vam, nech ste zdravi

autor
5. okt 2023

@3009 mam obavy aby zo mna nebol zombie a aby mi to nevymylo mozog, ale ked vidim reakcie hore tak verim ze to bude v poriadku

kollarovci
5. okt 2023

Podobne 😉drzkaj sa

lucia851
5. okt 2023

Ja ad užívam už dlho a pomáhajú mi

vierkaaa85
6. okt 2023

AD ta ako cloveka nezmenia...zachrania ta z uppneho dna..vrati sa ti chut do zivota..prvy mesiac kym sa hladina serotoninu upravila mi bolo zle, horsi stav no potom kazdym dnom lepsie...ja keby nie su AD uz som na cintorine..tiez som si vravela, ze to zvladnem az sa to tak zhorsilo, ze som takmer na Vianoce prisla o zivot..teraz roky nic neberiem a ak by som sa necitila dobre, opät by som to riesila..staci nerovnovaha v mozgu a su problemy..preco si odmietat pomoct ked sa da 😊 drzim palce..netreba cakat..radsej sa do zivota vratit z kratsej cesty.

autor
6. okt 2023

@vierkaaa85 dakujem, a vysadili ste ich bez problemov?

vierkaaa85
6. okt 2023

Áno, po cca 2 rokoch mi psychiatricka na jar odporucala pomaly vysadit postupne z celej na stvrtku az nic v priebehu 3 mesiacov aby neprisiel atak..vsetko ok..brala som Cipralex 10 mg 1 tbl rano

autor
6. okt 2023

@vierkaaa85 dobre dakujem za odpoved

lucia851
6. okt 2023

Je dobre keď sa podarí niekomu vysadiť antidepresíva a fungovať potom bez nich.ja som to však nezvládla psychika sa mi zas zhoršila tak uz musím dokonca života brat ad

autor
6. okt 2023

Este dodam ze vecer mi je dobre, nemam ani fyzicke priznaky ani psychicke akoby nic.Najhorsie mi je rano a doobedu no

vierkaaa85
7. okt 2023

Veľa ľudí nedokáže ani vstať z postele, to je bežné že rána a doobedia sú najhorsie pre ľudí s úzkosťami a depresívnymi epizódami.

bbbbl
8. okt 2023

Určite začni brat. Je to náročné fungovanie. Ja som prvýkrát mala v 17.-tke. Trápila som sa sama rok. Potom som šla k psychiatricke. Tie návaly plaču, bolesť na hrudi, strach, zúfalstvo. Preliecis sa. Trvá to dlhšie, ale budeš sebavedomejšia, schopnejšia. Nevýhoda je, že sa to vracia. Keďže je to v nás, ale dá sa s tým žiť aj fungovať, ale musíš sa snažiť. Vyskúšaj.

bbbbl
8. okt 2023

Áno tie som brala.

labocca
5. dec 2023

Prosim vas a neskusali ste niektora najprv nejaku dobu len psychoterapie (u psychiatra)? bez liekov? Tiez vam nasadili hned liecbu?
Ja sa trapim uz 3 roky,cez den som uplne v pohode,len obcas v noci,silne busenie srdca,vsetky kardio vysetrenia su v poriadku. Bolo mi doporucene tiez sedenie u psychiatra,zaver mam uzkostna porucha. A tiez AD. Tiez mam z nich obavy,ci sa tam casom nedostavi zavislost....
Myslela som si,ze to zvladnem sama ale asi nie. Tie tazkosti v noci sa pomaly stupnuju.
Ako tak citam niektore prispevky vyssie, mate aj pozitivne skusenosti. Snad bude liecba uspesna aj u mna.
Dakujem za odpovede.

lucia851
6. dec 2023

@labocca na antidepresiva nevzniká závislosť