icon

Antidepresíva. Liek verzus doživotné trápenie

kvetinka4
5. nov 2012

Ahojte- chcem poprosit mamicky, ktore uzivali alebo uzivaju antidepresiva o radu- pomohlo vam ich uzivanie? ako dlho ste ich uzivali, kym vam ich psychologicka vysadila a ake neziaduce ucinky ste pozorovali? velmi velmi velmi pekne dakujem za odpovede!!

povuma
3. dec 2012

@aurolea vieš, vacsina z nás skúsila všetko...bylinky, terapie, vyšetrenia..a lieky až na poslednom mieste...a vieš čo..ja som rada že antidepresíva existujú a možno to znie prehnane, ale zachránili mi život...obávam sa, že to nebol placebo efekt, ale účinná a úspešná liečba...neviem, prečo ju preto tak znevažuješ...ja viem, že existuju aj alternatívne liečby, ale tie funguju iba pri nejakých neurozach, lahších formách, predpokladám, že si nikdy nezažila peklo tažkej depresie a znovuzrodenie po kvalitnej liečbe...je mi len luto, že svoju živnost staviaš na spochybnovaní klasickej liečby, namiesto toho, aby si ju prezentovala ako niečo, čo može byt doplnkom liečby....už len tým, ako si to napísala, ja by som sa k tebe nedala liečit..skus pouvažovat na inej forme prezentácie...to, že lieky nie sú zazračne pilulky na zlepšenie nálady si si mohla odpustit, nemáme 15 rokov, aby sme si toto mysleli...sme dospelé ženy , ktoré vedia, čo im je a tažko bojujú so svojimi chorobami... 😒 🙄 🙄 a nie je na každého rozhodnutí, ktorou cestou sa vydá, lebo niekedy je len jedna cesta a riadne dlhá, klukatá, s prekážkami... ☹....pekný den aj tebe...

povuma
3. dec 2012

@aurolea v tej druhej téme o depresii, ten tvoj príspevok, ten je OK, ten sa mi viac páči 🙂 🙂 🙂 ...takto nejak by to mohlo vyzerat 🙂 🙂

ssussie
3. dec 2012

@kvetinka4 ja som uzivala davnejsie ... tusim rok a pol - nepomohli depresii samotnej, pomohli mi vytiahnut sa z vlastneho smutku a naucit sa ho ovladat ... alebo aspon vediet, kedy depresiu mam a ako sa k nej postavit, ako konat, co robit - a pomoha mi to aj teraz, pri poporodnej depresii, uzkosti 🙂

ellizabeth
3. dec 2012

@povuma velmi,velmi pekne si to napisala... 🙂

aurolea
4. dec 2012

@povuma
Ja aby som to uviedla na presnu mieru, ja neliecim, nie som doktor. Ja iba spolupracujem s doktormi, ktori sa zaoberaju bioregulacnou medicinou a na zaklade ich prednasok a skoleni a snad aj ich skusenostiach som pocula aj nieco ine ohladom depresii a liecby klasickou medicinou. Jasne, ved ked ti tie lieky pomahaju , tak uzivaj, ja som chcela upozornit len na tie vedlajsie ucinky....Ja ta ani neprehovaram nieco menit, kazdy si najde to svoje, co mu pomaha a comu veri...

Pekny den.

povuma
4. dec 2012

@aurolea ved to, keby tie vedlajšie učinky u mna prevažovali nad terapiou liekmi, tak aj ja zvažujem, ...skúsenosti lekárov s čím? s liečbou depresii alebo s depresiou samotnou? ja už dávno nemám vysoku mienku lekároch, určite ich nepovažujem za všemocných, ale pochybujem, žeby si sami "kakali" do rybníka tým, že by znevažovali liečbu antidepresívami....prečo potom neponúkaju alternatívnu liečbu aj v ordinácii? psychoterapie, bylinky, relaxacie, bioregulačnu medicínu? nemaju z toho velký príjem totiž 😖 😖 😖
ano, viem, že je to velký biznis, lieky sa predpisujú vo velkom, berú ich aj ludia, ktorí by ich brat nemuseli, ale to je na ich zvážení, mám v okolí jednu známu, hysterka ako vyšitá, podchvilou si pri menšom rozčúlení dáva neurol, xanax..neviem odkial ich berie 🤐 ...ale to snád je výnimka, aspon ja sa tým utešujem 😵 😵
zasa neber to tak, že jediné, čo uznávam, su lieky, to nie 😉 ...sama už viem, že stres, málo spánku, ..to su hlavné spustače u mna,...takže životospráva je prvoradá, o tom sa v tejto téme bavíme už dlhšie, možno aj tvoja terapia pomáha, ja som začínala s bylinkovými preparátmi...všetko treba vyskúšat, a dovolim si tvrdit, že vačšina z báb tu začala takto, skúšali rozne pomocné terapie, bylinky...... len niekedy už nič iné nezaberá 🙄 a každá z nás by bola rada, keby lieky nikdy nemusela vložit do úst.. 🙄 ...ale proste na pokraji zufalstva už človek pristúpi na všetko, len aby mu bolo trochu lepšie a mohol žit, nie len prežívat 🙄
prajem ti vela spokojných zákazníkov 🙂

aurolea
5. dec 2012

@povuma
Dakujem aj ja ti zelam vsetko najlepsie....

kvetinka4
autor
9. dec 2012

@povuma
@ellizabeth
@ssussie a ostatne na tejto diskusii- zly tyzden-som si marne nahovarala,ze to zvladnem, ze ked uz viem co to je tak to bude ok... euforia presla a som na rovnakom bode ako na zaciatku ked som este o diagnoze nevedela. pomaly sa psychicky pripravujem na odstavenie malej a ked bude mat mm dovolenku tak zacnem brat.

povuma
10. dec 2012

@kvetinka4 budem držat palce, a vydrž..i ked tebe na psychike určite nepridáva to odstavenie dcérky ☹ , bude nakoniec dobre.... 😵 😵 😵 😵 uvidíš 😵 ...aj tak si silná, že si to tak dlho vydržala 😎

ellizabeth
14. dec 2012

@kvetinka4 neboj sa,bude to dobre.uvidis ako ti lieky pomozu-ja ich beriem mesiac a som uplne v poho-znovu sa tesim a dokazem vsetko ako pred tym...drzim ti moc prsty.a keby nieco napis-mne tu velmi pomohla podpora od vas...

viva13
18. dec 2012

ahoj prosím máte niekto skúsenosti ako nepriberať z antidepresív? 9 rokov beriem len jedny lieky náhrada nie je vhodná pre mňa žiadna a za týchto 9 rokov som pribrala 20kg pričom až tak vela nejem, pred užívaním som mala problém pribrať ale až tolkoto to je velaaaa, prosíííím poradťe

amadora
18. dec 2012

ahojte... ani neviem ako sa pridať a čo napísať 😅 už dlho sa zaoberám myšlienkou ísť k psychiatrovi, pretože mám zrejme panickú poruchu. bolo v mojom živote za posledných pár rokov niekoľko udalostí kedy som sa hrozne bála, najprv mi umrela svokra, o pol roka sa v podobnej situácii ocitol môj muž a ja som sa vtedy hrozne zľakla že ho tiež stratím, vtedy sa začali tie pocity úzkostí, potom sa nám narodil prvý syn a býval ako malý často chorý, vždy vysokánske horúčky ktoré nešli zraziť, raz mi dostal doma kŕče, bola som s ním sama, volala som sanitku, hrozný pocit... do 3 rokov bol 3x v nemocnici. odvtedy mám panický strach z chorôb, každú chvíľu deťom meriam teplotu, keď zakašlú, majú soplík, už mi stiahne žalúdok, rozbúši sa mi srdce a chodím hore dole a úplne podlieham panike... v apríli mal mladší synček nejaký črevný vírus tak mi celú noc prezvracal, odvtedy aj zle spávam, vždy idem spať s tým čo ak sa to zopakuje... manžel je kamionista, väčšinu času pre v práci, nikoho tu nemám nakoľko bývam v inom meste ako moja rodina. a pred rokom a pol moja maminka ( ktorá mi bola vždy veľkou oporou a pomáhala mi aj s deťmi aj keď muž nebol doma chodila k nám) upadla do bdelej kómy takže už nemám ani ju a som fakt na všetko sama... už nevládzem, nezvládam to, mám pocit že sa neviem už z ničoho tešiť, za každým rohom očakávam niečo zlé... chodila som k psychologičke ale nepomohlo mi to, skúšala ma hypnotizovať na každom sedení ale nedarilo sa, akurát čo som tam vyvalila kopu peňazí. len k psychiatrovi sa nejako bojím... bojím sa liekov, bojím sa či budem schopná sa na liekoch starať o deti, bojím sa že keď ich raz začnem brať bude to na celý život, bojím sa reakcíí okolia... manžel ma podporuje aby som šla ale stále si nájdem dáku výhovorku a neviem sa odhodlať... ale na druhej strane veľmi, veľmi chcem byť veselá a bezstarostná ako kedysi, užívať si život a tešiť sa z maličkostí 😢 už som mala túto tému otvorenú mnohokrát ale až teraz som sa odvážila dať to von a snáď nájdem vo vás podporu... 🙂

povuma
18. dec 2012

@amadora rozhodnutie je len v tvojich rukách....ja by som ti povedala len tolko, teraz sa nebojíš starat sa o deti? nemáš stavy úzkosti, si bez energie, depresívna, bez nálad, nervozna, podráždená, uzlík nervov? toto je to, čo chceš? lieky ta nezmenia povahovo, okoliu to povedat nemusíš, priatelia, čo sú aspon priemerne inteligentní, to po vysvetlení pochopia, ....prvý krok je objednat sa, zvyčajne ti daju termín až po pár týždnoch, dovtedy si ujasni, či chceš byt zdravá a veselá mama, alebo depresívna, vystresovaná mama....ostatné otázky to odpovie aj psychiater, je to predsa lekár, treba sa pýtat...podporu najližšieho človeka- manžela- máš, zahod predsudky, je to choroba ako každá iná, ja som tiež mala zo začiatku pocit, že k psychiatrovi chodia len ludia, čo sú mentálne retardovaní 😅 , depresia je chemická nerovnováha v mozgu....musíš si povedat, prečo to CHCEŠ- pozitívne sa naladit, nie negatívne 😉 😉 😉 😉

mne posledné krátke dni tiež na nálade nepridávaju, stres v práci, už nech je pondelok ☹

povuma
18. dec 2012

@viva13 neporadím,iba snád nejest a cvicit, i ked počas depresie trpí vacsina nechutenstvom, a potom , ked sa človeku ulaví, zvyčajne viac je....všeobecne sa z AD pribera- i ked to nie je pravidlo, ja "len" 8 kíl, ale bojujem s nimi dlho a nejdú dole....ale zasa, keby som si mala vybrat depresiu alebo nadváhu, beriem nadváhu 😎

kvetinka4
autor
24. dec 2012

@amadora v prvom rade prajem Krasne a vesele sviatky a zvlast zenam v tejto teme. Mas toho naozaj nad hlavu- tiez som si podobnym presla- moji chlapci boli v nemocnoci dost casto, mladsi nam skoro umrel po narodeni, do toho psychicky stres od svagrin.... ja na tvojom mieste idem k dr- ved ona ti lieky neda pokial usudi ze to este nie je silna depresia a podla mna-ja viac doverujem doktorke ako iba psychologicke-predsa len doktorka je doktorka. Ja som sa odhodlavala tri roky a tiez nelutujem. sice mam lieky stale schovane v sufliku ale aspon viem ze co mi je a ze s tym musim aj pracovat a uz som si stihla uvedomit vela veci, ktore ma dostavali do stavu depresii a uzkosti. nehovorim ze ma to zmenilo ale zmenilo to moj pohlad na moj zivot, na situacie na ludi. Ja lieky neberiem lebo sa stale nechcem vzdat kojenia, ale po sviatkoch uz na ne nabehnem, lebo sa to zrejme vrati do rovnakych kolaji,ale teraz su este sviatky tak sa vytesujem ze malu mozem kojit. Teraz mi napada- v ordinacii som videla stat muza co cakal na nejaku injekciu- z tvare mu isla bolest- kedze hovorime o psychiatricke tak to bolo psychickeho povodu-som si vtedy pomyslela: do takehoto stadia sa nechcem dostat.

kvetinka4
autor
24. dec 2012

a este sa chcem spytat- ked sa AD beru tak ak ich budem brat, tak jednoducho uz depresie nebudem mat? alebo len miernejsie? alebo ako to je?

ellizabeth
25. dec 2012

@kvetinka4 ahoj,aj tebe pekne sviatky. tak ja ich beriem cca 1,5 mesiaca. Zo zaciatku mi bolo stale zle.potom prestalo byt a bolo super asi po mesiaci brania liekov som sa citila super,ale teraz,teda vcera a dnes mi je zas blbo,ale dr. mi hovorila,ze musim brat lieky cele dva mesiace a ak budem mat aj potom zle stavy,tak mi zvacsi davku...tak pockam este,teraz boli aj stresy,tak to na mna dolahlo ☹ a hovorila mi,ze ked ich budem brat tak tri mesiace a dlhsie,tak uz by sa mi to nemalo vratit,teda pokial liecba zeberie,pokila nie zvisi davku,ale vraj mi pomozu a depka vsetko vymyzne uplne..tak cakaaaaam 🙂

slniecko2
25. dec 2012

@ellizabeth ahoj- tak drzim palce s liekmi-nech ti zaberie tato davka. a vianocne obdobie je urcite aj psychicka zataz. u nas je to upratovanie, vecne skriekanie deti, bitky, nocne budenie-no hroza. ale ked je dobre tak je super 😎

povuma
28. dec 2012

@kvetinka4 ked sa preliečiš, depresie ustupia uplne....ja by som ti to opísala takto: začiatky su horšie, necitiš zlepšenie, ale po dvoch- troch týždnoch je pomaly zopár takých dní, ked ti je super....tie dni pribudaju, potom je ich čoraz viac, ale niekedy je potrebné doplnit iné lieky, zmenit dávkovanie, aby si sa presne nastavila na liečbu...zhruba po pol roku som sa cítila uplne dobre...žiadne depresie, uzkosti, spánok super...ako človek má aj horšie dni, ked sa cíti naprd 😅 , ale to prejde a zasa ide dalej, neupadá do chorobnej depresie...zasa aby si si nemyslela, že sa smejem od rána do večera a som stále veselá, ale viem svoje pocity ovládat, príp. nemám depresie bezdovodne, len tak, ale vždy pri nejakom strese, alebo pri starostiach...ale viem prečo...pri chorobnej depresii som mala uzkosti a smutok, aj ked na to nebol dovod 😖

PRAJEM VáM TU VŠETKÝM HLAVNE ZDRAVIE....A KRÁSNE SVIATKY 🙂

snehulienka24
8. jan 2013

@kvetinka4 dobra temicka 🙂 ja somurcite za lieky pri depresii, aj ked ja depresiu nemam 🙂 mala som panicku poruchu (alebo este mam?) 🙂 neviem ako sa to definuje, ked lieky beriem, ale ataky nemam...beriem ich dva roky a postupne vysadzujem... velmi som zvedava na obdobie po vysadeni.. :P

povuma
23. jan 2013

@kvetinka4 ako sa držíš?

kvetinka4
autor
24. jan 2013

@povuma ahoj, no zatial ako kedy. lieky este stale neberiem, nemala som to srdce malu odstavit 😒 . uvidim ako sa to bude so mnou vyvijat. a ako sa dari tebe?

trinitit35
15. mar 2013

@kvetinka4 ahoj ja uzivam AD uz skoro vyse 4 rokov,jedna cipralex rano a vecer seroxat dovodom zacatia liecby u mna bolo ze som fyzicky skolabovala z vycerpania kedze mam dieta autisti a v tom obdobi to bolo velmi narocne a moje telo telo povedalo dost,fyzickemu kolapsu predchadzalo depresie ,prve 2 tyzdne boli na zabitie ale ako sa vytvarala hladina v kri sa to zlepsovalo a po 5 mesiacoch som bola schopna si dorobit vodicak.k tvojej otazke,depresie aspon u mna samozrejme ze obcas prideu aj zdravi ludia maju depky,nie to chori ale su v mierne,slabsej forme tyka sa to zvlast problemovych obdobi ako je jar a jesen ,samozrejme je ze to podmiiene v prvom rade tym ako zijes,ci mas pohodu .ked si chce popisat o tom bude rada napis mi pa 🙂)

trinitit35
16. mar 2013

@kvetinka4 este ti poradim su produkty ktore obsahuju tryptofan to je aminokyselina z ktorej sa tvori vtele serotonin jednoducho povedane a ten je u ludi s depkou nizky ,skus uzivat konopny olej ktory ho obsahuje,on celkovo obsahuje optimalne mnozstvo 3-omega mastnych kyselon ktore su okrem ineho velmi dobre na depku a ine veci da sa kupit bud na nete alebo v obchodoch so zdravou vyzivou.kludne si hod do googla nazov 3-pmega mstne kyseliny a depresia a uvidi,kolko clankov ti o tom vypise 🙂

abio
18. mar 2013

Ak máte depresie, odporúčam makový olej-je vynikajúci pri deresiách a budete aj lepšie spať, viď. link:

http://www.biorastlinneoleje.sk/www-abio-sk/esh...

abio
18. mar 2013

@trinitit35 ja by som odporúčia skôr makový olej
http://www.biorastlinneoleje.sk/www-abio-sk/esh...

trinitit35
18. mar 2013

@abio viem ze je aj taky,obsahuje viac tryptofanu alebo je tam uplne ina latka?myslis ze tieto oleje by dokazali nejako nahradit aspon zozaciatku vysadene lieky?

abio
18. mar 2013

Mak všeobecne upokojuje, ako sa hovorieva, keď staré matere chceli aby deti dlhšie spali a boli kľudné, urobilii makový odvar 🙂
Pracujem v oblasti zdravej výživy a mám bohaté skúsenosti s týmito olejmi-makový olej je veľmi dobrá vec. Ľudia,ktorí nechceli brať antidepresíva, siahli po tomto olejčeku. Určite nenahradí lieky, to už musí byť asi silnejší stupeň depresíí, keď sa berú tabletky. Ale mám zákazníkov, ktorí si olej nevedia vynachváliť a vracajú sa k nemu. Stále lepšie, ako brať antidepresívum,a navyknúť si naň.

rubicoonum
4. nov 2013

Tak a som aj ja v "klube". Dnes mi lekárka nasdila AD. Tak uvidím, čo sa bude diať. Ale už len ten pocit, že som začala so sebou niečo robiť je fajn.

miriatko
27. apr 2014

Ahojte. Viem, že téma je už staršia, ale snád sa nájde niekto kto mi poradí. Som mamička na MD, a mám príšerne stavy úzkostí a depresie, aby som sa vyjadrila presnejšie, mám 2 deti, staršia 4 - ročná dcérka je zanovitá a má problém s komunikáciou s ludmi - podozrenie na aspergerov syndrom, mladší má 15 mesiacou - stále nerozpráva a neukazuje prstom na veci, mám obrovský strach o deti, som zúfala, k tomu ma môj manžel veľmi často ponižuje. Moje stavy sa veľmi zhoršili, nemôžem spávať, resp. aj v spánku sa trápim pre deti, všade vidím auti príznaky, bolí ma hlava, stále len plačem, nič ma nebaví, nevládzem sa venovať detom, neviem sa z ničoho tešiť, neverím si, dokonca trpím úzkosťami, mám strach šoferovať auto. Izolujem sa od ludí, pretože neznesiem tie ich pohlady a otázky typu . A malý prečo nedáva pápa? A aká je tá dcera jedovitá? V rodine oporu nemám, to je proste furt dookola, na rolu ti treba isť, nebudeš mať čas ani rozmýšlať nad sprostosťami a pod. Chcely by somnavštíviť psychiatra, ale mám strach, jednoducho sa bojím hanby, a bojím sa že priberiem z liekov, po porodoch mi ostalo 10 kg, nedarí sa mi zhodiť, lebo nevládzem ani cvičiť v takom som stave. Manžel ten ma má za psychopata a ja neviem o koho sa mám oprieť.