Antidepresíva - za a proti
Ahojte, chcela by som sa opytat na vas nazor na antidepresiva. Moj psycholog mi odporucil ist touto cestou, lebo vidi, ze som dlhodobo smutna a neviem si najst partnera. Vraj toto by mi mohlo pomoct vyzarovat stastie.
No ja obavam, ci nezmenia moju podstatu. Alebo ci skor nebudem odsudzovana ako osoba na antidepresivach. Urcite by som nechcela tajit pred svojim okolim, ze ich beriem.
Dakujem vopred za vase nazory.
Tie najlahsie Ad nie su nic ine, len spatny vychytavac serotoninu...hormonu vdaka ktoremu sme stastnejsi. Takze ziadnu povahu ani nic Ti nezmenia. Preto ucinkuju az po 3-4t.
Ked pricina je v "partnerovi", tak sa treba zamerat na riesenie toho....zamerat sa na nieco ine. A na depresiu su dotaznikove testy ktore to vedia urcit.
@slovakboy dakujem velmi pekne za nazor. Pravdupovediac, to, co si opisal, ma dost desi. Pride mi to, ze sa z cloveka stane nieco uplne ine. Moze to mozno niekomu pomoct. No ine sa moze znicit. Trebas ako moze clovek fungovat v praci, ked je spomaleny? V mojej praci je ta rychlost myslenia klucova. Som na vyssej pozicii vo firme. Mam pod sebou team ludi. Mozno uz nebudem taka smutna kvoli tomu, ze som sama, ale ak pridem o pracu pripadne budem musiet ist kvoli spomaleniu sa na nizsiu poziciu, tak budem zase sklamana z toho.
Alebo ze sex sa obcas podari. Ja planujem deti a rodinu. To je hlavny dovod mojho trapenia. A ked u mna nebude vidiet partner potesenie, tak bude o mna stat? Bude chciet mat niekto deti s takouto osobou? A navyse mam isty vek, co tiez nehra ddo karat.
Situacia je taka, ze ked sa rozpravam s psychologom tak placem, lebo sa vrtame v neprijemnych veciach. A hovorim mu, ze vela veci je neriesitelnych alebo nezrealizovatelnych. Co u neho evokuje to, ze ja tam tie riesenia nevidim. A ze vraj pri antidepresivach by som tam tie riesenia videla. Je to podla teba mozne?
Dalsia otazka. Ty si mal stale jedneho psychologa ci si ich aj zmenil? Ak ano, sam si si vybral alebo jeho si sa opytal, ci by ti niekoho odporucil?
Tvoju intenzitu prace to neovplyvní. Naopak ešte sa to môže zlepšiť. Lieky ťa nezmenia. To nie je chémia ktorá ti ničí mozog. To sú lieky ktoré ti spomaľujú odbúravanie serotonínu vytvoreného epifizou. Ten nezáujem o sex je spôsobený nejakým vedľajším účinkom nejakej chemickej komunikacie. Niektorí dokonca naopak pociťujú väčšiu chuť na sex. A dajú sa aj lieky nastaviť ak by ti to malo sposobovat problémy v intímnej oblasti. Cudne že plačeš pri psychologičke. Asi s tebou robí psychoanalýzu a ide do minulosti. Môj psychológ toto so mnou nerobil. Venoval sa prítomnosti a predstavám budúcnosti. Analýza sa robí až pri vážnejších stavoch. Načo je ti hrabanie sa v ranách a ich otváranie. Je to oveľa náročnejšia terapia. Ľudia ktorí majú problém majú tendenciu hľadať príčiny v minulosti v detstve. A aj ich nájdu. Ale čo ti to pomôže? Môže to pomôcť iba ak potom s tými vecami vieš cvičiť a to nie je ľahké. Lepšie je sa zamerať na zmenu myslenia k lepšiemu a opustenie aktuálnych záťaží. Celkove uvoľnenie psychiky relaxácia prijatie seba aj s tou minulostou aj s chybami redukovanie stresu v práci prestať sa sústrediť na výkon ak si vedúca aká by si viac delegovať. Ty by si mala robiť čo najmenej a starať sa len o procesy organizáciu prace iných zadávanie cieľov a ich kontrolu. Aj tu kontrolu môžeš nechať na iného. Úplne stačí ak budeš sedieť doma a rozmýšľať ako vylepšiť procesy v tíme. Je na to kopec metód a školení. Mal som šéfa, ktory si ľahol na týždeň na pláž aj s troma kolegami a debatovali o problémoch. Potom spísali jednu A4 dal ju asistentke a mali víziu a ciele na dva najbližšie roky. A každý mal odrazí menej prace a väčší výkon. Ale to je na inú tému. Chcem len povedať že aj práca ťa môže zaťažovať. Vzťahy zla organizácia tlaky tvojich šéfov nejasná koncepcia žiadna vízia proste manažérska neschopnosť ktorá sa prenáša aj na teba. Alebo máš v tíme škodnú ktorá podrýva tvoju autoritu. Zbaviť sa a uvidis ako sa to zlepší aj tím si vydýchne. A môže to byt kľudne aj ten najlepši odborník ak neťahá za jeden povraz s ostatnými tak ti je k ničomu. Pýtala si sa na lieky tak som ti povedal že sa ich nemusíš báť. Ak by ti robili problém dajú sa vysadiť nie su návykové. Ale je to na tebe a poraď sa lepšie s odborníkmi mali by ti povedať niečo podobne ako vraveli mne a aj viac. Ja len zdieľam svoje skúsenosti.
https://www.emocnifitness.cz/clanek/serotonin
Dobrý článok o tom, ako si udržať náladu.
@slovakboy mna zaujimaju realne skusenosti ludi. Ake vidite na sebe zmeny okrem tych pozitivnych, ci ich vidia na vas ini ludia. Ci si viete najst a udrzat vztah. Atd.
Nazor psychologa som uz napisala. Podla neho branie antidepresiv nebude mat vplyv na nic ine, len na zlepsenie nalady. Avsak mne je jasne, ze tam je kopa neziaducich ucinkov. A nechcem ich riesit az ked trebars budem mat o 30 kg viac, budem apaticka, neschopna si najst alebo udrzat pracu.
Napriklad ja som vysadila aj Zodac na alergiu, lebo som po tom bola otapena a cely den spava. Nebola som schopna fungivat. Vedlajsie ucinky prevazili pozitiva.
@bebemonika Pri všetkej úcte prosím neraď niekomu len tak že nie je vhodná, lebo z toho čo napísala je vhodná na liečbu. U mňa to začínalo takto. Určite autorka potrebuje to riešiť čím skôr aj takto než aby to prišlo k ťažkej depresii... Psychológ to neodporúča len tak a môže vidieť viac veci, ktoré my nevidíme a ani autorka si nemusí úplne uvedomovať.
@mimka1402 napísala som, že nie som lekár. Len som napísala svoj názor. Pretože človek sa potom ťažko zbavuje AD. A proste ničí to pečeň a všetko podobné. A psychológ jej nerobil ani testy. A nie som jediná, ktorá má taký názor.
Autorka, no takže za seba viem, že mam epizódnu ťažkú depresiu. Začalo to u mňa podobne a už vtedy mi psychológ odporúčal liečbu, odmietala som to. No neskôr som ľutovala, že som neliečila sa skôr.
Nie, nijak ma to nezmenilo, iba mi to doplnilo hormóny šťastia, ktoré som strácala. Takže som bola taká ako predtým. Konečne som nebojovala sama so sebou a svojim telom... Ja tým, že mám epizódnu tak som brala lieky na nejaké obdobie napríklad na polroka a viem fungovať aj rok či viac bez liekov kým nepríde nejaká situácia, ktorá mi to zhorší, keďže mam aj panicke ataky...
Ale za skúšku nič nedáš. Mne iba raz nesadli lieky, ale ak si nájdeš dobrého lekára tak ti ich hneď vysadi, či pomôže čo ďalej. Osobne mi to vždy zlepšilo kvalitu života. 🙂 A nepribrala som, ani som nemala zmenu chute na sex ani problém s jedením. Toto všetko sa dá riešiť, ak je lekár v pohode tak vyberie liek najviac vhodný pre teba. A keď sa nasadzuju Ad dávajú sa aj benzaky, takže ano tie majú efekt utlmujuci ale to je len preto lebo Ad nabudzuju. 🙂 A aby si telo zvyklo na prival energie tak to musíš trošku skorigovať. No a ano môžeš byť unavená ale mne stačila káva a bola som v pohode. Trvalo to max 2 týždne.
Priateľ je psychiater, spoznali sme sa až keď už som dávno liečila sa, takže kľudne sa pýtaj aj z druhej strany ti viem odpovedať.
@bebemonika Beriem lieky roky, ak to človek neprehana s alkoholom je to v poriadku. To, že to zaťažuje pečeň neviem ako zásadne je skôr už mýtus. Dnešné lieky sú iné ako v minulosti. Pečeň mám v poriadku, od toho sú predsa krvné testy, ktoré by sa mali robiť raz ročne. A Ad som sa nemala nikdy problém zbaviť. Ak nejde o inú diagnózu ako Depresia tak problém to nebýva ak to nie je ťažká depresia.
A psychológ nemusí robiť testy... To je celkové vnímanie a ďalšie veci ako vravím, z jej písania ja tam osobne vidím už dôvod prečo skúsiť. Depresia neznamená, že sa musí chcieť ísť zabiť únava atď čo popisuje je priznak. Kedy je lepšie to riešiť, lebo tým pádom skôr vie vysadiť lieky, keď sa to urovna. 🙂 Ak padne do ťažkej depresie tak potom už naozaj je problém vysadiť kým telo sa dá do poriadku...
Skusenosti su take, ze vela ludi z mojho okolia ich berie.Dobre vieme, ze tlak v spolocnosti na vykon je velky a nie kazdy ma povahu, ze zvlada rozvod strata prace...lieky Ta urcite nebudu menit ani uspavat.Mozno v zaciatku tyzden, dva pokym si telo zvykne.Ak u psychologa places je to len dobre, lebo to, co mas potlacene o com nehovoris ide von a od toho je terapia.Psycholog zvykne radsej pracovat s ludmi bez liekov, lebo citia a prezivaju realitu bez prikraslenia.Ak ma nazor, ze si na lieky ver mu.Ak by cloveka utlmovali ci uspavali ako by to pomohlo pacientovi s depresiou?on prave musi ziskat energiu, chut veci zmenit, mat sa dobre.
Okolo AD je vela mytov ved, ak Ti nebude lepsie po 2,3 m lieky vysadis docasne sa stav moze zhorsit na zaciatku su na to pacienti upozornovani.Skus porozmyslat ci Ta netaha dole zodpovednost a tlak v praci, kolko mas rokov, ked spominas vtah, deri, rodinu...
Mojho muza sesternica je lekarka vies kolko ludi v zdravotnictve berie lieky, manageri, ucitelia?
To, ze sa popisu bludy ohladne vahy priberanie....pribera sa hlavne z antipsychotik.Tych, ktorych poznam nepribrali.Moja kamaratka az pri AD zistila, ze psychicky dole ju daval muz a ziskala odvahu od neho odist po 20 r
A aj sex ma dobry aj orgazmus🤣co sa pise pri vela liekoch, ze bude absentovat.Toto vsetko tie myslienkove pochody ako mas ty som zazila s nou.Bala sa liekov ako certa.Budem zombie, bez emocii, tucna bez prace....realita je uplne ina a boli to len jej cierne myslienky
Zodak utlmuje, aj napr.lieky na uzkost, ale take Ad ako Escitalopram co som brala, nic vedlajsie...priberanie nastava pri silnejsich liekoch, ako napr. antipsychotika, ktore zvysuju hladinu hormonu prolaktin...to sposobuje priberanie, narusenie napr.mens.cyklu, problemy so sexom...a niektore aj utlmuju...ale take urcite nedostanes, to su pre tazsie stavy a poruchy.
@slovakboy no myslim ze plakat na terapii je normalne. Ja tiez placem, je to uvolnenie emocii, tlaku. Kazdy potrebuje nieco ine, iny pristup. Pokial sa v terapii dostali k tomu, ze dnesne problemy vychadzaju z minulosti, detstva, tak proste sa rany musia otvorit, hnis vytiect...plac, emocie, aby sa mohli potom uzatvorit. Su veci z minulosti ktore je zbytocne riesit, ale pokial su to traumy a zasahuju do pritomnosti...ina cesta velmi niet...ked nepocitam alkoholizmus ci ine zavislosti, ktorymi ludia problemy potlacaju.
Moje reálne skúsenosti sú také, že jedine negatívum bol útlm sexuálnej chuti, čo mne samotnému až tak nevadilo naopak, mal som konečne pokoj od chtíčov😊. Ešte jedno negatívum je, že keď už dôjde k orgazmu ten je taký iný, taký so zimomriavkami. Máličko nepríjemné je to ale otgazmus je uvoľňujúci. Lekár ma na to upozornil. Pozitíva: lepší spánok, viac pozitívnych myšlienok no to môže byt aj treningom. Ono je to ťažko povedať oproti minulosti pociťujem viac šťastia viac prežívam lásku veľmi sa mi páčia zvieratká príroda roztomilé deti napríklad návšteva ZOO pre mna bola najkrajšia v živote a to som tam pred tým bol veľa krát. Ono neviem či to bolo kvôli liekom skôr si myslím že to bolo cvičením zmenou pohladu na cez na seba na prírodu, prehodnotením hodnôt rozlišujeme čo je myšlienka ega a čo je myšlienka duše. Obe sú dôležité ale treba ich správne uchopiť. Vlastne ani nejaký veľký účinok tých liekov som nevidel. Ich hlavná úloha je zabrániť zlej nálade a to splnili.
@luccija dakujem pekne. inak toto je zaujimavy pohlad. Lebo prave ten moj hovori, ze mozno s liekmi by bolo viac vidiet progres. Pojdem este za psychiatrickou a s nou sa o tom porozpravam a uvidim. Ak budem mat neskor nejake otazky, ozvem sa ti sukromne.
Kludne napis...neviem co riesite, ale ver mu bez dovery to pri takychto osobnych veciach kde riesite tvoje sny, tuzby, zivot nejde
@slovakboy dakujem pekne za realne skusenosti!
@lucyluska AD niesu navykove? Mne tiež dr odporúča, ale bojím sa ze to budem musieť brať celý život
@kacenocka2
Ahoj, návykové? Myslím že skôr v kombinácii so xanaxom, alebo neurol, toto je návykové.
Ja nemám pocit, že si to musím dať, trasiem sa, jednoducho lieky beriem.
Lieky možno vysadím po dohode s lekarkou.
Treba robiť tak, aby nastal ten liečebný proces, lebo ja chodím aj k terapeutke. Nielen lieky.
@kacenocka2 AD nie su navykove, v pohode sa daju postupne vysadit. Navykove su proti uzkosti xanax, neurol...aj to pri dlhom brani a vyssich davkach.
@lucia851 co konkretne si prezivala tie tyzdne? Ak to nie je tajomstvo.
Ktoré týždne?
@lucia851 po vysadeni. Ako si pisala.
Mne bolo zle mala som také abstrakt hnusne .Aj psychicky mi bolo zle aj fyzicky.Potom to ale po 2 týždňoch prešlo Vydržala som však byť ok bez liekov 3 mesiace a potom sa mi depresie aj úzkost vrátili tak som musela lieky zas začať brať a beriem ich doteraz .
Mne bolo zle mala som také abstrakt hnusne .Aj psychicky mi bolo zle aj fyzicky.Potom to ale po 2 týždňoch prešlo Vydržala som však byť ok bez liekov 3 mesiace a potom sa mi depresie aj úzkost vrátili tak som musela lieky zas začať brať a beriem ich doteraz .
@lucia851 môžem sa spýtať ked si ich znovu nasadila kedy ty zabrali ja som ich tiež teraz nasadila

@slovakboy pekne si to opisal😀uz sa mas dobre?Pamatam si, ked si sa nemal najlepsie.