Aspergerov syndróm
Ahojte, AS mi bol diagnostikovaný keď som mala 5 rokov, dnes je svetový deň povedomia o autizme a moja diagnóza spadá do porúch autistického spektra.
Mám skoro 20 rokov, rada poradím/zodpoviem na otázky čo sa týkajú AS a života s tou diagnózou, napr. ako pomôcť deťom aspergerom so zvládaním školy, každodenných vecí, hľadania si práce, porúch spánku, precitlivenosti zmyslov, hyperfixácií, atď.
Alebo aj keď na mňa máte nejaké osobné otázky tak Vám rada odpoviem, pekný deň. 🙂
autorka... ja iba toľko, že si skvelá... tiež mám doma už skoro 10 ročnú dcéru s poruchou autistického spektra 🙂
@pentium3_net Snazim sa ho naucit, aby sa hlavne sam spoznal a sledoval, aby vedel,kedy potrebuje vypnut a kedy je to len "lenivost" alebo nechut nieco urobit, aby si vedel urcit nejake rozumne hranice v oddychu aj v "praci". Dakujem ti za tvoj cas a ochotu, pekny vecer 🙂
Ahoj mam syna ma 21 rokov,aspengera mu diagnostikovali az na strednej skole ,dovtedy vraj Adhd.Pred dvomi rokmi zmaturoval s ulavami a nikde ho nechcu zamestnat ,tiez je dobry v Linuxe,programovani ako ty pc.Mal polrocnu prax na skole kde studoval a tam ma tlacia aby som mu vybavila invalidny dochodok .Potesila si ma ,ze aj deti ktore su trochu ine maju na Slovensku nejaku sancu..
Celkovo mojho syna berie moja rodina ako vadneho,aj ked je len introvert,vychovala som ho sama nema okrem mna inu rodinu,na urade prace mi tiez odporucaju vybavovat invalidny dochodok.Ja sa tomu branim ,syn pracoval aj skoro tri mesiace ako stolar _pomocnik,ale dostal vypoved firma prepustala novych ludi ,nebolo dost roboty,pracoval na dve smeny a bol spokojny on aj firma.Verim,ze moj syn dokaze pracovat aj bez invalidneho dochodku ktory patri naozaj chorym ludom a nie tym co su ini ako ostatni.Chcem vsak hlavne jeho dobro a neviem ako dalej.On veri mojmu usudku a nechava rozhodnutie na mne.Co si o tom myslis ty?
@zojadavid
Rada by som sa s ním porozprávala, viem presne aké projekty potrebuje urobiť aby ho zamestnali. Napíš mi do súkromnej správy jeho Discord alebo Matrix, zistím ako na tom je. 🙂
Dakujem ja to neviem zalozila som to len koli tomu ze ma zaujal tvoj prispevok,syn to poslal.Rada si to tu na koniku citam ako ziju ostatny a co ich trapi.Dakujem ti si zlate dievca ,drz sa.
@pentium3_net Ahoj, prajem ti všetko dobré v živote. Vyzerá to tak, že si veľmi podobná ako moja dcéra prváčka. Čo bolo pre teba najťažšie na 1.stupni? Mala si kamošky? A čo šport? Venuješ sa nejakému? Je podľa teba bicyklovanie a lyžovanie pre AS dieťa zvládnuteľné? Odkedy si si uvedomovala, že si iná?
@eee30
Na prvom stupni bolo pre mňa najťažšie zvyknúť si na tú školskú rutinu, kamošky som nemala, deti ma šikanovali.
Športu sa nevenujem, som celkom nemotorná, ale ak bude tvoja dcéra pekne odmalička robiť nejaký šport, tak tá hrubá motorika bude omnoho lepšia.
Vedela som, že som iná asi odjakživa ale nevedela som prečo, mne rodičia povedali, že mám AS až keď som mala cca 10 rokov.
@pentium3_net prosim ta, co to znamena to precitlivenie zmyslov, co si pod tym mozem predstavit? A ako sa to prejavuje v dospelosti a ako to bolo v detstve, v com su nejake rozdiely?
@medea2003
Mám zvýšenú citlivosť nervových zakončení pretože môj mozog má problém s filtrovaním informácií, je to rovnaké počas celého života.
V podstate sa mi nedá "vypnúť" podnety okolo mňa, všetko vnímam.
Je to akoby si sa ocitla na detskom ihrisku a vnímaš všetko naraz - kričiace deti, štrngot kľúčov, kroky po kamienkoch, silné slnko... A nedá sa ti na to prestať sústrediť, je to veľmi únavné, toto mám neustále.
Únava to potom ešte zhoršuje a môže spôsobovať fyzickú bolesť z tých podnetov, napríklad uterák na ruky je ako strúhadlo na syr a hlasy ľudí bolia lebo sú hlasné.
Mas aj nejakych surodencov? Ako a kedy si prosim prisla na to, ze si takto vynimocna? V akom veku? A ako si to ty pochopila / uchopila?
@hopatko
Mám mladšieho brata, on toho schytal omnoho viac ako ja, má poruchu pozornosti a poruchy učenia, ja mám našťastie len Aspergerov syndróm.
Neviem či som sa niekedy cítila byť výnimočnou, len som si pripadala byť odlišnou od ostatných detí už v škôlke, tie mi to tiež dávali najavo, nie veľmi príjemnými spôsobmi.
@pentium3_net rozumiem, a kedy si zistila presny nazov diagnozy, ako si to prijala?
@hopatko
Nejako som to neprežívala ale bola som rada, že konečne rozumiem čo je so mnou iné. 🙂
@pentium3_net
Mala som cca 10 rokov keď mi to mama povedala.
@pentium3_net ako ti to povedala? Ako ti to vysvetlila, aby si to spravne pochopila?
@hopatko
To už si presne nepamätám, ale povedala mi to lebo sme začali riešiť úľavy v škole a museli sa mi vybavovať integračné papiere, tak mi to povedala aby som rozumela prečo idem na aké také testy.
Nebol to pre mňa šok alebo niečo, nebola to informácia ktorá by mi úplne zmenila život, ale zároveň mi to ujasnilo dosť vecí, sama som si o svojej diagnóze potom vyhľadávala informácie.
@pentium3_net Velmi si vazim tvoju uprimnost. Je dolezite robit osvetu aj tak ako to robis prave ty. Mozes takto pomoct vela ludom pochopit tvoj svet. Dakujem
@hopatko
Niet za čo, rada pomáham ľuďom pochopiť takéto veci. 🙂
Si naozaj úžasná ❤️
@pentium3_net a ty ADHD nemáš? Lebo 90% aspergerov má aj ADHD, ide to ruka v ruke.. a to adhd je veľakrát aj horšie ako AS 😪
@hylary
Nemám, mám iba AS. 🙂
@hylary
Nemám, mám iba AS. 🙂
@pentium3_net práve dnes som bola so 16-roč. synom u klinického psychológa na diagnostike. Nemáme výsledky, ale mudr, povedala, že je AS. Stupeň (rozsah) bude jasný až z výsledkov. Si úžasná, že si založila túto tému a pomáhaš. Ja to ešte len vstrebávam a som plná obáv o jeho budúcnosť. Na ZŠ chodil do triedy pre nadané deti (výborný v matike), boli super kolektív a mali úžasnú triednu, až tu sa začal kamarátiť s rovesníkmi, dovtedy len s dospelými alebo oveľa staršími deckami. Super mu ide aj gramatika SJ a angličtina. Má však veľké problémy s pamäťou, nevie sa nabifliť učivo, ak to nemá logický základ. Chodí do 1. roč. na stavebnú priemyslovku, tu sa jeho problémy naplno ukázali. Za tých x rokov som pochodila psychológov, nikto ho však neotestoval a stále ma ubezpečovali, že z toho vyrastie a je to daň za vysoké IQ. Takže som šťastná, že konečne absolvoval testovanie a verím, že nás to posunie ďalej. Hlavne, aby sme my ako rodičia konečne vedeli, čo od neho požadovať, kde má limity a pod. Určite sa Ťa budem pýtať, keď budem mať výsledky a naštudujem si niečo o AS. Veľká vďaka a pohodový život 🙂
@pentium3_net práve dnes som bola so 16-roč. synom u klinického psychológa na diagnostike. Nemáme výsledky, ale mudr, povedala, že je AS. Stupeň (rozsah) bude jasný až z výsledkov. Si úžasná, že si založila túto tému a pomáhaš. Ja to ešte len vstrebávam a som plná obáv o jeho budúcnosť. Na ZŠ chodil do triedy pre nadané deti (výborný v matike), boli super kolektív a mali úžasnú triednu, až tu sa začal kamarátiť s rovesníkmi, dovtedy len s dospelými alebo oveľa staršími deckami. Super mu ide aj gramatika SJ a angličtina. Má však veľké problémy s pamäťou, nevie sa nabifliť učivo, ak to nemá logický základ. Chodí do 1. roč. na stavebnú priemyslovku, tu sa jeho problémy naplno ukázali. Za tých x rokov som pochodila psychológov, nikto ho však neotestoval a stále ma ubezpečovali, že z toho vyrastie a je to daň za vysoké IQ. Takže som šťastná, že konečne absolvoval testovanie a verím, že nás to posunie ďalej. Hlavne, aby sme my ako rodičia konečne vedeli, čo od neho požadovať, kde má limity a pod. Určite sa Ťa budem pýtať, keď budem mať výsledky a naštudujem si niečo o AS. Veľká vďaka a pohodový život 🙂
@monikajan Neobávala by som sa o jeho budúcnosť ak si na nejakú oblasť vytvorí hyperfixáciu, či už to bude tá matematika alebo iná vedecká disciplína. Bude v tom excelovať keďže má logické myslenie, hlavne ho v tom treba podporovať aby sa rozvíjal ďalej.
@monikajan prečo sa teraz problémy prehĺbili na strednej škole?nebaví ho učivo, nerozumie tomu?Tiež si myslím, že on si nájde to svoje v čom bude dobrý a to ho pohltí a dá mu smer akým pojde
@monikajan prečo sa teraz problémy prehĺbili na strednej škole?nebaví ho učivo, nerozumie tomu?Tiež si myslím, že on si nájde to svoje v čom bude dobrý a to ho pohltí a dá mu smer akým pojde
@luccija Stredná škola je omnoho náročnejšia ako základka, hlavne čo sa týka sústredenia sa a dlhšieho vyučovania. Keďže to vyžaduje viac energie, ľahšie sa dá vyhorieť a mozog aspergera sa preťaží skôr ako niekoho kto je neurotypický. Učivo ho aj môže baviť, aj mu môže rozumieť, ale je to obrovská záťaž.
@luccija Stredná škola je omnoho náročnejšia ako základka, hlavne čo sa týka sústredenia sa a dlhšieho vyučovania. Keďže to vyžaduje viac energie, ľahšie sa dá vyhorieť a mozog aspergera sa preťaží skôr ako niekoho kto je neurotypický. Učivo ho aj môže baviť, aj mu môže rozumieť, ale je to obrovská záťaž.
@luccija
@pentium3_net
učivu rozumie, ale má najviac problémy so slovenčinou (literatúra= kvantum encyklop. informácií a to isté na gramatike) plus vie, že okrem všeob. rozhľadu mu to nedá nič iné (uznáva to aj ich učiteľka, že osnovy sú úplne na houby, ale je to na maturite, tak to musia prebrať). Takže kombinácia nezmyselnosti/neužitočnosti s množstvom údajov je pre neho neprekonateľná. Iné decká sa cez to prenesú, akosi to vydržia, ale on sa aj snaží, ale do hlavy to nedokáže dostať.
S tou únavou je to pravda, len nevieme odhadnúť, kedy je naozaj unavený a kedy lenivý.
Mňa na tomto všetkom ako matku deptá to, že neviem, čo od neho požadovať a čakať a čo už je za jeho limitmi. Nemôžeme ho nechať len tak, veď by "zhnil" za živa. On ide dosť z extrému do extrému, napr. ako s tými rovesníkmi - najprv nič a teraz by bol s nimi 24/7. Cvičiť nechcel, teraz v izbe posiľuje do roztrhania. A nechce si dať poradiť, ako má cvičiť, bolí ho z toho chrbát, ale nevieme s ním pohnúť. Chceli sme mu zaplatiť nejakého inštruktora v posilke, aby ho to naučil, ale nechce ani za svet.
Proste, stále je v odpore so svetom, hlavne s nami (rodičmi). Logicky aj prizná, že jeho postoje sú blbosť, ale nezmení nič. Alebo to zmení o 180° do opačného extrému, a to doslova z hodiny na hodinu. Som z toho unavená za tých 16 rokov ☹
@luccija
@pentium3_net
učivu rozumie, ale má najviac problémy so slovenčinou (literatúra= kvantum encyklop. informácií a to isté na gramatike) plus vie, že okrem všeob. rozhľadu mu to nedá nič iné (uznáva to aj ich učiteľka, že osnovy sú úplne na houby, ale je to na maturite, tak to musia prebrať). Takže kombinácia nezmyselnosti/neužitočnosti s množstvom údajov je pre neho neprekonateľná. Iné decká sa cez to prenesú, akosi to vydržia, ale on sa aj snaží, ale do hlavy to nedokáže dostať.
S tou únavou je to pravda, len nevieme odhadnúť, kedy je naozaj unavený a kedy lenivý.
Mňa na tomto všetkom ako matku deptá to, že neviem, čo od neho požadovať a čakať a čo už je za jeho limitmi. Nemôžeme ho nechať len tak, veď by "zhnil" za živa. On ide dosť z extrému do extrému, napr. ako s tými rovesníkmi - najprv nič a teraz by bol s nimi 24/7. Cvičiť nechcel, teraz v izbe posiľuje do roztrhania. A nechce si dať poradiť, ako má cvičiť, bolí ho z toho chrbát, ale nevieme s ním pohnúť. Chceli sme mu zaplatiť nejakého inštruktora v posilke, aby ho to naučil, ale nechce ani za svet.
Proste, stále je v odpore so svetom, hlavne s nami (rodičmi). Logicky aj prizná, že jeho postoje sú blbosť, ale nezmení nič. Alebo to zmení o 180° do opačného extrému, a to doslova z hodiny na hodinu. Som z toho unavená za tých 16 rokov ☹
@monikajan Je to taká kombinácia puberty a tvrdohlavosti, neviem či v tých extrémoch zohráva aspergerov syndróm veľkú rolu, skôr to znie akoby mal takú osobnosť. Treba ho dotlačiť do toho aby si dal poradiť s cvičením, lebo si môže natrvalo poškodiť šľachy a kĺby. Takéto presilovanie sa je nebezpečné pre jeho telo.
Chápem že mu to učivo nedáva zmysel ale s tým sa asi bohužiaľ nedá nič urobiť.
@pentium3_net ahoj, môžem Ti poslať aj súkromnú správu?

@tululu
Tá únava z podnetov sa mi vekom nezmenila, možno by si mohla naučiť syna aby si vedel sám oddýchnuť po škole, aj ty ten oddych potrebuješ.
Neboj, on sa zabaví v Minecrafte a po hodinke alebo dvoch ti s radosťou ukáže čo tam spravil. 🙂