Aspergerov syndróm u dospelých: Ako sa prejavuje?
Prosim vas poznate niekto dospeleho cloveka s Aspergerom?Ako sa to prejavuje? Dakujem
@svetlonos ďakujem
Elon Musk ma aspergerov syndrom.
môže sa prejavovať rôzne, nie u všetkých rovnako.
Videla si serial DR. Martin? Tak ten je tiez asperger. Alebo serial Profesor T. Dalsi s aspergerom. Kazdy asperger sa prejavuje inac a nejaky vseobecny prejav, ktory by mal kazdy s tymto syndromom nie je. Je to komplex prejavov, nietore su, niektore nie su, niektore su vyraznejsie, niektore uplne nebadatelne.
poznám. Vysoko kvalifikovaný odborník, v niektorých momentoch šialený génius, vizionár, neskutočná hlava, avšak nepoužiteľný v bežnom praktickom živote (keby si videla, logiku v tom nehľadaj...) v inom uhle pohľadu malý chlapec, citlivý, aj tvrdohlavý, praktickú vec mu musíš 6x vysvetliť, aj tak to prekrúti. Ináč fajn chlap. U neho už na prvý pohľad (vzhľad) vidíš, že je odklonený od "normálu" Myslím, že u každého je to ináč, tak ako píše @viestta
AS je spektrum, na jeho začiatku sú ľudia s vysoko nadpriemerným IQ, objektívne sociálne funkční, zamestnaní, s rodinami, v manželstve, zábavní, spoločenskí, priateľskí, s vysokou mierou maskovania, na druhom konci ľudia s množstvom pridružených psy. diagnóz vytvorených v súvislosti s AS, nemožných sa zamestnať, so silnými sociálnymi a funkčnými obmedzeniami v bežnom živote, so vzťahovými problémami, často na psychofarmakách, často psychiatricky hospitalizovaných ... a všetko medzitým. Špecialitou AS je, že z toho "dobrého" začiatku sa kedykoľvek môže prejsť do toho druhého konca spektra.
Poznám a u každého sa to prejavuje inak nie je na to žiaden konkrétny vzorec, ale ak máš náhodou u seba (alebo blízkej osoby) podozrenie na AS (alebo niečo iné sa ti nezdá) choď za odborníkom nediagnostikuj ho sama z toho, čo ti tu doporúčili pozrieť alebo aké dali príklady, kto mal AS.
Ano, poznam viacerych dospelakov s AS. Ale asi len 2, ktori ho maju realne diagnostikovani. Ostatni su taki, o ktorych si myslim, ze ho maju.
Ano poznam. Je ženatý a rád stavia z lega rôzne príbehy z Biblie.
A filmy o aspergeroch Merkur, Po Tomášovi, Tady hlidam.jA a Dobry doktor
Sú Aspergeri, čo nájdu si v živote nejakú cestičku a fungujú viac-menej normálne a tam nevidím dôvod riešiť to a onálepkovať sa nejakou diagnózou v dospelosti. A potom ľudia, čo sa neuplatnia nikde pracovne, nemajú žiadne vzťahy a teda nemajú kamarátov, nezaložia si rodinu, pridružia sa im depresie, úzkosti, OCD a podobné veci a tam by som pátrala po príčine. A spektrum je nekonečné, nedá sa opísať typický Asperger ako sa nedá opísať typický neurotypik-"normálny človek". Tam ak je podozrenie za mňa je najlepšie pátrať či dané problémy sú od detstva? Mala daná osoba problémy začleniť sa v škôlke a v škole? Bola uzavretá do seba, mala a má stereotypné a obmedzené záujmy? Ak áno, treba riešiť diagnostiku a potom nejaký systém pomoci aspoň vo forme ID, kedže iná podpora pre dospelých ľudí s PAS bohužiaľ nie je ako nejaké chránené bývanie, práca špeciálne pre ľudí s PAS, nejaké denné stacionáre a podobne.
Su vacsinou vysoko inteligentni, casto maju nejaku obsesivno-kompulzivnu poruchu, bud prehnane dbaju na hygienu, poriadok, gramatiku, su perfekcionisti, maju az chorobnu posadnutost autami, vlacikmi, pocitacmi, cimkolvek... Ale vacsinou nie su schopni prejajovat city. Ak aj sa nejako daju s niekym dokopy, vacsinou nie z vlastnej iniciativy. Nie su schopni dotykov, sexu. Su chladni az bezcitni. (ale to len moja skusenost). Navonok sa mozu javit uplne normalne. Vacsinou az ked sa chces zblizit, zistis, ze nieco nie je v poriadku.
Ako už bolo napísané, prejavy sú veľmi rôzne a nenájdeš dvoch rovnakých AS. To nie je chrípka, že máš jasne dané prejavy. Toto je spektrum. Ja mám v rodine niekoľkých AS - nediagnostikovanych, keďže v minulosti sa o tom vedelo veľké nič a aj syna AS. A poznám ďalších x detí aj dospelých AS. Väčšinou na prvý pohľad to vidíš práve u detí, pretože to sú neprehliadnuteľné podivnosti, resp. správanie, ktoré normál nechápe. Čím starší AS, tým menej podivných prejavov. Aj keď teda ja poznám väčšinou nadpriemerne inteligentných AS a predpokladám, že časť nežiadúcich prejavov proste vedome eliminovali, lebo vypozorovali, čo "normálov" irituje 😅. V podstate drvivá väčšina AS ma problém vlastne len v škole, pretože tam sa veľmi ťažko u nás akceptujú podivnosti aj tie, ktoré majú "normálne" deti, nieto ešte AS. V dospelosti tí, čo ja poznám dokázali/dokážu fungovať úplne normálne, nie je pravda, že by nedokázali mať vzťahy a rodinu. Sú skôr hanbliví, majú odstup, ale to predsa nie je prekážka nájsť si partnera, aj normálni ľudia sú aj hanbliví a pod. AS často chýba empatia, ale opäť, vôbec to nemusí byť prekážka. Poznám AS, ktorý je práveže veľmi starostlivý, práve preto, lebo vie, že akosi sa nedokáže vcítiť do druhého a preto sa o to viac snaží, aj keď to tak necíti, ale naučil sa odpozorovať. Podľa mňa ak sa od detstva s AS pracuje, tak je z neho úplne normálny človek, ktorý sa v pohode zaradí do spoločnosti. Preto je dôležité, ak má rodič podozrenie, aby začal pristupovať inak, s ohľadom na špecifiká. Je super, že dnes sa o tom už aspoň niečo vie a nie ako kedysi, keď sa takéto deti nalepkovali ako neprispôsobive, často boli šikanované a úplne nepochopené.
@anonym0001 to že nie sú schopní empatie, vzťahov, sexu nie je pravda, to je názor pár desiatok rokov starý a dávno prekonaný, z čias keď sa ešte o autizme nevedelo v podstate takmer nič a všeobecne sa dal ako základný obraz ten z nízkofunkčného detského autizmu, preto sú pri AS mylné aj tie všeobecné dogmy o problémoch s očným kontaktnom, s komunikáciou a pod. Emočný svet AS je často bohatší a intenzívnejší ako u neurotypika.
@akvi AS nebude nikdy "normálny" pretože z AS sa nevyrastie, ani nevylieči , problémy sú a budú pri tejto diagnóze vždy, len sa s pribúdajúcim vekom a výškou IQ dokážu dokonalejšie maskovať pre "normálnejšie" fungovanie 😉
@belasy_motylik jasné, že sa "nevylieči", ale mnoho prejavov zmizne, resp. AS si nežiadúci prejav pretvori na nejaký iný, typicky napríklad rôzne obsesie. Môj syn napríklad mával ako dieťa hysterické záchvaty z toho, že som posunula vázu na poličke o 3cm alebo vymenila obrus na stole 😅🙈 Dnes už nič také nerieši, ale napríklad chodí oblečený v tom istom ( myslím druh odevu, nie že sa neprezlecie do čistého 😅😂) , čiže kupujeme plus mínus tie isté veci. Toto je ale úplne v pohode obsesia, nikomu neubližuje a väčšina si ani nikdy nevšimne, že nosí furt to isté. Našťastie sa už dávno vyrovnal s tým, že bunda, na ktorú je zvyknutý, tak sa už nedá kúpiť na 100% taká istá, toleruje aj podobnú, zvykol si, zmieril sa s tým. A vlastne toto je asi jediná viditeľná obsesia, ktorá mu ostala, všetko ostatné zmizlo vekom. A že teda toho bolo fakt hruza 🙄
@akvi No ja sa obávam, že si nezvykol, len už chápe, že nie je spoločensky prijateľné mať hysák kvôli vymenenému obrusu... Starší a dospelí s normointelektom všetko dusia v sebe a správajú sa podľa pravidiel, ale práve to im spôsobuje potom depresie, úzkosti a tak.
@akvi mnohé prejavy v dospelosti miznú, menia sa, ale niektoré pretrvávajú, len nie sú už transparentné v dôsledku maskovania, hlavne pri nadpriemernej inteligencii, ale to je "čaro" vnútorného sveta AS, kde sa odohráva toho oveľa viac ako navonok, aj toho negatívneho, presne ako píše
@marsmykkok , veľa sa dusí,potláča a nespracúva v sebe, čo je živná pôda pre nasadajúce psych. problémy a diagnózy, na ktoré je často diagnóza AS ako výrobná linka.

pozri témy pod tou tvojou a na youtube videa