icon

Bacuľky, zažili ste už "šikanu" zo strany lekárov?

moncikova
1. nov 2015

Stretli ste sa s tým, že by mal lekár(-ka), najmä teda gynekológ či pôrodník, nevhodné poznámky ohľadom vašej váhy či postavy?
Zdá sa mi, že všade okolo mňa vidím samé 50-kilové tehuľky, ja sa pritom s mojimi +30 kg navyše hanbím pred lekárom čo i len vyzliecť ☹
Prípadne viete odporučiť v BA gynekologičku, pôrodníčku, ktorá má k tomuto naozaj nezaujatý postoj a nebudem musieť počúvať narážky či múdre rady, koľko by som mala vážiť?

domak2
9. nov 2015

Uz to bude vyzerat, ze tu knihu predavam 😅 Ale naozaj odporucam http://www.cpress.cz/cukr-nas-zabijak-1/ je tam krasne popisane ako pracuje telo a mozog. A napriklad ako tu spomina @zita19 prijem=vydaj je to jedine na com zalezi, je tam trochu potrvdene ale dost vyznamne vyvratene zaroven. Viac zalezi na tom ako komunikuje mozog so zvyskom tela, ci urci, ze energia bude poslana na spalenie alebo ukladanie a to ovplyvnuje hladina cukru a ine latky, ktore maju tieto reakcie predavat. Opisuje sa tam napriklad, ze pri obezite a hladovani mozog paradoxne vnima podobne pocity. Je proste v rezime kedy sa snazi za kazdu cenu uchovat a ulozit energiu, preto su obezni ludia lenivi, ich mozog si mysli, ze hladuju, nie je proste tak jednoduche ''zdvihnut rit''. Takisto v knihe tvrdi, ze az 40% stihlych ludi moze byt vnutorne obeznych, cize na organoch a v dutine brusnej, co je najhorsie, ten tuk co vidime, je len ''kozmeticka vada''. A takisto 20% obeznych ludi moze byt vnutorne uplne zdravych. Je tam vela o dolezitosti vlakniny a este som uplne nedocitala, ale je to zaujimavy pohlad aj na druhu stranu.
A to tom, ze trochu taktu by tu nikomu neuskodilo sa ani nebudem bavit 😅

norulka18
10. nov 2015

@stardust tiez som toho nazoru ako ty, je to tu na diskusiu, v ktorej sa kazda mozme vyjadrit ako len chceme a kto nechce nech to necita 🙂

stella333
10. nov 2015

Inak podla mna ziaden lekar nema mat blbe poznamky a ani nema mat predsudky, to jest, ze vidi obeznu a vsetky jej problemy pripise obezite, Vsetko to skodi pacientovi, kedze sa moze riadne mylit. Takze ziaden lekar s blbymi poznamkami a predsudkami nie je u mna odbornik.

nyusika
10. nov 2015

@stella333 lenze ten lekar mozno anio nema blbe poznamy. len ta obezna je vztahovacna a cokolvek povedane na adresu jej vahy ONA povazuje za blbu poznamku.
Mozno jej slusne povedal, "vazena, mate vysoku nadvahu, radim vam zhodit. pretoza takato vysoka nadvaha je pre vas a vase dieta rizikova".

a ta s vysokou nadváhou pocuje "vazena, ste tlsta ako prasa, schudnite, lebo inak bude zle"

kazdy pocuje to, co chce, fakt je, ze obe verzie vravia o tom istom...

maca_p
10. nov 2015

@stella333 mas priliz nemecky nick na to, ze prispievas iba v tejto teme 😉
hm?

norulka18
10. nov 2015

@maca_p riadna papulka si ty 😅

stella333
10. nov 2015

@maca_p Ina ma nezaujala 🙂, tato sa ma tyka. Neboj mozno prispejem aj inde, som tu kedysi prispievala na MK, len to bolo davnejsie a teraz uz mam novy nick. Ale ze nemecky ????

jana_eyre
10. nov 2015

@nyusika ja si skor myslim, ze aj ked sa najde lekar, ktory sa k zene s nadvahou bude spravat ako buran, najdu sa jedinci ktori ju budu upodozrievat z toho, ze je len precitlivela a zle pocuje.. A preto ma tato tema tolko stran..

stardust
10. nov 2015

@maca_p mne znie ten jej nick velmi latinsky...tak hviezdne 😀

nyusika
10. nov 2015

@jana_eyre nie zle pocuje...pocuje to, co pocut chce a VSETKO povazuje za utok na jej osobu.

neverim, ze existuje vela lekarov, co si dovolia byt naozaj neslusnych voci pacientke. Ano, moze to povedat stroho, bez zdrobnelin a smajlikov...ale povie to jasne a nie vulgarne.
ja neverim, ze nejaky lekar povie "vylez na kozu, ty velryba a davaj bacha, aby si nic nezvalila"
neexistuje, neverim tomu.

akvi
10. nov 2015

Lekar by mal vazit slova.. A je uplne jedno, ci ma niekto nadvahu, alebo prave naopak.. Ale na SK bohuzial tolerujeme hulvatov a este mame tendenciu povedat o zene, ze je precitlivela. Zakladna slusnost akosi chyba. A nie len u lekara. Kamaratka zijuca v zahranici to zhodnotila asi tak, ze este len pride na letisko do BA a uz vie, ze je na SK, podla toho, ako sa k ludom spravaju.. Detto urady, policia a pod..
Ja mam tiez zazitok z tehu, ked sa jedna "mila" pani dr. opytala, ze aku vahu som mala pred tehu a nezabudla hodit poznamku, ze "no to ste museli vyzerat" U mna narazala na nizku vahu..
A naposldy jeden pan mudr. ma zhodnotil, ze "co ste vy za matku", zato, ze syn mal spinavu sadru. Akoby to bolo nieco nenormalne, ze male dieta ma po mesiaci sadru zaspinenu, no svet sa zbor..

nyusika
10. nov 2015

@akvi podla mna to bola normalna poznamka, ved sama si musela vediet, ze to asi nebolo OK.
ja som kedysi byvala tiez extremne chrda a viem, ze som vyzerala hrozne. ked niekomu poviem, aku som mala vahu, tiez sa zhrozi. co je na tom ??
na toto mam byt citliva ?
ved ma nik neuraza, ked okomentuje moju vahu, to je proste fakt,. niekto je chrdy, niekto obezny..ani jeden extrem nie je OK.

kebyze ti lekarka povie, ze "no dogrcala by som sa z vas, to ste museli byt hnusna" to je ine...ale poznamka "to ste teda museli vyzerat" je uplne OK, mne to pride skor ako vyjadrenie sucitu, nie urazka

nyusika
10. nov 2015

@akvi e este nieco, niekedy je to podane ako vtip...aj ja obcas poviem kamoskam, ze no ty si teda matka, nechas decko behat s holou ritou...to sa ma teraz akoze urazit ?

ja by som povedala (na poznamku o sadre)
vidite, pan doktor, nezohnala som narychlo maliara na sadru a mne sa to prat nehcelo
a vybavene😀

zita19
10. nov 2015

@nyusika nemohla si to "sikanovanie" lepsie zhrnut. Co sa babe chcelo, to sa babe snilo.
Kazdy ma nejaku stranku, na ktoru je obzvlast citlivy a ci chce ci nechce, kazdu vetu o tejto stranke, nech by bola myslena akokolvek vecne, akokolvek dobre, akokolvek laskavo, akokolvek vtipne povazuje za hlboku urazku, bez ohladu na fakticku informaciu v tej vete ukrytej a emocionalne pohnutky, ktore ma k tej vede ten co ju vypustil z ust.

akvi
10. nov 2015

@nyusika nie, ani jedna ta poznamka nebola na mieste a nebola myslena ako vtip.. Btw., neviem, ci pri vyske 172cm a vahe 57 kg je to na komentar "to ste musela vyzerat".. Ziadna anorekticka vaha to nie je, ale uplne normalna.. A samozrejme, nebolo to len o tom komente, ale o celkovom arogantnom pristupe tej doktorky..
To iste so synom. Pan chirurg ani nepozdravil, ani sa na nas vlastne nepozrel, stali sme asi 5 minut v ordinacii a on si nieco prezeral. Potom hodil okom na sadru a koment.. Prikazal sestricke prebalit a boli sme vybaveni.. Ani bu, ani mu, nic, len hlupy koment.. Ja ak by som sa ku klientom spravala takto, tak letim do hodiny z firmy..

Ale kym budu taki "tolerantni" ludia, ako si asi aj ty, tak sa vobec nebudem cudovat, ze sa nic nezmeni v pristupe lekarov a pod. Lebo byt hulvat je jednoduchsie.

maca_p
10. nov 2015

@stardust mam na mysli, ze ty si
@stella333 , hm, nik na moju poznamku nereagoval, iba ty 😉

maca_p
10. nov 2015

@akvi tolerantni pacienti budu dovtedy, kym sa nebudu vypytovat a ozyvat v ambulanciach.

stella333
10. nov 2015

@maca_p Kedze ja niesom stardust, tak ona nemoze byt ja. Nekonspiruj, mam novy nick. Nemam tolko casu, aby som tu brazdila MK a prispievala do vsetkych diskusii, raz za cas ma nejaka chyti, tak raz za mesiac, dva, niekedy aj dlhsie nie. Tak si pockaj pol roka a mozes hodnoti moje diskusie.

dai
10. nov 2015

hm... precitala som si len prvu stranku... ako je zazrak ako maju na Slovensku pripadne na celom svete tucny ludia problem so stitnou zlazou🙂 pripadne hormonalne problemy a este velka skupina to zdedila🙂 vsetci tyto samozrejme poctivo papaju lebo su hladni a predsa nezomru od hladu☹ ja ked vidim stravovacie navyky obeznych - ale poradit si nenechaju☹ jedna skupina sa totalne preziera, druha zase neje nic a ak tak len somariny...
ako tych ktori realne maju zdravotne implikacie je medzi obeznymi naozaj mizive percento, o to smiesnejsie je svoju slabu volu skryvat za zdravotne problemy☹

inak ja som pribrala pri mojom druhom tehotenstve na 70kg pri vyske 162cm... a nie, neisli same doma kojenim , ani dlhymi prechadzkami... odisli az ked som totalne prekopala svoju stravu a zacala realne cvicit ( a trvalo to asi rok... )

co sa tyka lekara - byt tucna a mat lekara ktory ma neupozorni na rizika obezity pri tehotenstve tak by som ho menila - pretoze to nie je dobry lekar... a ak sama mam komplexy zo svojej vahy tak hold s tym budem nieco robit a neoznacovat kazdeho kto mi nadstavi zrkadlo za tyrana vykonavajuceho sikanu☹

zita19
10. nov 2015

@dai to bude s tymi doktormi asi nejak takto:
Ti hajzli doktori by im mali predpisat zazracnu tabletku, ktoru by zozrali 1x za mesiac a cely mesiat by zrali ako prasce, piate cez deviate a chudli by jedna radost. Urcite ti doktori taku tabletku maju, ale nepredpisu, lebo su hovada, ktore sa potrebuju ukajat na tlustochoch a keby tlustochov nebolo, tak ostanu neukojeni
A ich pacientov si uz zhrnula...

stardust
10. nov 2015

@admin vznikla nova konspiracna teoria, ze uzivatelka @stardust je @stella333 . Prosim o vyvratenie tohto bludu 🙂

stardust
10. nov 2015

@maca_p ako na pieskovisku. Ovela trefnejsie by bolo sa spytat, preco si davame obe prezyvky suvisiace s astronomiou 😉

maca_p
10. nov 2015

@dai dufam, ze o tebe nepovedia, ze si kvazi dalsia vyzivova poradkyna.
do nas sa tu uz obuli, ake sme odbornicky (mimo ine ja som oslahana aj obezitou 😀 ), ale ani to im nestaci, ked im clovek vysvetli, cim vsetkym prechadzame. kedze sa snazime neprezierat, tak sme zakomplexovane. ked hodime linky na civilizacne choroby, tak sme "odbornicky".

cit, takt, empatia - to jedine pri obezite nepomaha. iba tvrda drina a odriekanie.

maca_p
10. nov 2015

@stardust prosim ta, nebud detinska, naco volas admina? staci povedat, nie nie som to ja a ja ti verim 😉 ...

stella333
10. nov 2015

@maca_p Ale skoda, ze nie som @stardust v Nemecku by som chcela zit. A inak uz sa to tu toci stale dokola. Aspon si to ozivila tou konspiraciou. Pobavilo.

stardust
10. nov 2015

@maca_p mas s tym nejaky vnutorny problem 😕 ?

maca_p
10. nov 2015

@stardust ja mam dobre travenie. prave si davam zeleninovy salat s fetou a knekebrod 😉 , takze ja vnutorny problem urcite nemam 😉

stardust
10. nov 2015

@maca_p tak neskoro vecer 😕 ? Vnutro cloveka sa neohranicuje len na traviacu sustavu 🙂

maca_p
10. nov 2015

@stardust odkedy nekradnem detom sladkosti, mozem si dovolit aj takuto veceru 😉
vnutro by sa dalo rozpitvat viacerymi smermi 😲

fidka79
Odpoveď bola odstránená