Bojím sa hysterektómie

4. máj 2021

Už skoro 2 roky ma trapi silne krvacanie a šúpinenie mimo cyklus. Hormonalna leičba nema žiadny učinok. Lekar navrhoval hysterektomiu , na ktoru idem 19.5.Veľmi sa bojim, ešte som nikdy operovana nebola. Prosím, ake mate skusenosti? Hrozi mi operácia cez brucho, lebo mam veľky myom.Čo možem od tejto operácie očakavať? Su po nej veľke bolesti? Ďakujem za prispevky.

janetinka27
4. máj 2021

ahoj a kolko mas rokov? mna to tiez caka, ale este nemame deti, tak sa to zatial odklada a sleduje

pseudomonas87
4. máj 2021

Dobrý deň, spôsob operácie najlepšie určia v nemocnici, to by musel byť naozaj veľký zakrok, aby operovali klasicky "otvorene",väčšinou sa operuje laparoskopicky a aj keď su nejaké myomy, dá sa pekne maternica rozkuskovat pomocou špeciálneho nástroja a po kúskoch vytiahnuť.operuje sa aj zospodu cez posvu, čo bude pre vás najlepšie určia v nemocnici. ak by naozaj chceli otvorene klasicky operovať ,tak pri rozhovore s anesteziologom sa spýtajte aké sú možnosti z ich strany. Naozaj pri veľkých výkonoch zavádzame pred op epidural, alebo nejaký ten perfusor s opiatom ,infúzie s liekmi atď atď či iné možnosti. Pacientky to ale znášajú dobre,pred koncom operácie ja ešte rada dávam aj cipok od bolesti , ten anestéziológ vás tam nenechá v bolestiach.hlavne na Gyn oddelení nemlcat ale pýtať lieky ak budete mať bolesti.to zvládnete. Držím palce.

juma2
4. máj 2021

Vieš čo, kamarátka na tom bola keď mala 29 rokov. Ďaľšie dieťa u nich už nepríchádzalo aj po zdravotnej stránke do úvahy a fakt tie probléy čo mala, no zbytočne by sa len trápila. Oprerácia prebehla v poriadku, dokonca sa aj rýchlo dala dokopy a fakt môžem povedať, že si tak nejak začala užívať život

katkati
4. máj 2021

Ja som niekoľko rokov po a som naozaj spokojná. Keď si predstavím to krvácanie predtým kvôli cyste a teraz mám svätý pokoj a som naozaj rada.

autor
4. máj 2021

Už som bola na konzultacii u primara. Mam pevnu maternicu, neda sa stiahnuť dole, tak ma budu operovať cez brucho, ina cesta nie je.Budem v celkovej anesteze.Mam taku predstavu, že sa po operacii prebudim vo veľkych bolestiach, normalne sa na to budim zo sna, taky mam strach.

pseudomonas87
4. máj 2021

Ale predpokladám, že laparoskopicky nie?a nebojte sa , nie je to také strašné, už som zažila mnoooooho Hysterektomii a v pohode to tie ženy zvládli, hlavne to musíte povedať a nie čakať kým bude bolesť neznesiteľná

cukroska
4. máj 2021

Nemám osobnú skúsenosť (aj keď mi ohrozilo a možno stále hrozí), ale už som s tým vyrovnaná a odhodlaná. Nakoľko tretí rok mám problémy zo silným krvácaním (obdobie premenopauzi). Až takmer po troch rokoch mi zistili myom. Časť vybrali a druhú časť niekedy v lete. Je to čerstvé, takže neviem s istotou povedať, ani ohľadom výsledkov či pomohlo... Verím, že to vyrieši môj problém. Ale... Psychicky som pripravená to dať von ak to bude treba. Pretože u mňa bolo každý mesiac abnormálne silné krvácanie a dlhé aj 15 dní. Všetky ženy v mojom okolí mi povedali, že yo bolo OK a dá sa to vydržať. Je to síce zásah, ale každá jedna mi povedala, že ma pokoj.
Držím silno prsty a verím, že to zvládnete v pohode ak je to uži nutné.

autor
4. máj 2021

Ďakujem za povzbudive slova, veľmi si to vážim.

cukroska
4. máj 2021

Naozaj co mam overené z môjho okolia sjyv rodine. Nie je to také niečo co by sa vraj nedalo zvládnuť. Po operácii podávajú lieky injekcie of bolesti, jedine po operácii rekonvalescencis je dôležitá a mate nárok ns kúpele. Mne opak každý povedal, žeby to netrpeli tak dlho a dali to von.

evicka69
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
5. máj 2021

PAni Evička, určite bude dobre, držim Vam prsty. Dufam, že aj ja to zvladnem a zbavim sa tiež silneho krvacania a neustaleho špinenia.Už som z toho fakt vysilena.

mandalaa
5. máj 2021

Ja som 22 dni od operácie a cítim sa dobre, operácia prebehla v poriadku jedine ten prvý deň bol taky vselijaky ale bolesti každým dňom bolo menej.

autor
6. máj 2021

A boli ste operovana cez brucho?

mandalaa
6. máj 2021

Ano, rez od pupka dole

luccija
6. máj 2021

Povedz si, že budeš mať pokoj.Idem budúci týždeň na prevenciu a asi mi to tiež hrozí mám myom a silné krvácanie už pred 2 r lekár zvažoval...vypytaj sú niečo na ukludnenie od obvodnej, keď máš taky strach

evicka69
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
berus222
19. okt 2021

Ahojte. Ja som presne 7 dni po laparoskopickej hysterektomii a teda kazdu chvilku mi je inac. Na 3. den som uz bola ok, potom 2 dni uplne mrtva. Zajtra idem na kontrolu, som zvedava co mi dr povie.
Mam sice len 38 rokov, ale som rada ze to uz mam za sebou.

caterine
4. jan 2023

@pseudomonas87 ahoj aj ja som teraz po hysterektomii rez cez brucho. Som 24 h po operacii, uz aj sama chodim. Jasne, ze rana boli, ale prekvapila ma bolest a opuch brucha nad ranou este ma boli aj nad pupkom ked si to chytim. Ked sa zhlboka nadychnem tiez boli. Viem ze je to velka operacia mala som dva velke myomy, maternica bola vytlavena vysoko. Su taketo bolesti normalne ? Uz mam strach ci vnutri nieco neposkodili