Bolesť pod pravým rebrom

zelenoocka34
18. nov 2014

Dievčatá,

bola by som veľmi vďačná, keby ste poradili, ak máte niekto za sebou podobný problém, alebo ak tomu rozumiete.

Už roky ma bolieva hneď pod pravým rebrom. Bolesť, alebo skôr také akoby pichanie, či tlak príde a potom odíde. Všimla som si, že možno to súvisí so stravou, ale zaujímavé, že aj keď som sa zľakla niečoho, alebo som bola nervózna tak mi to tiež začalo bolieť. Inak som zdravá, nemám žiadne iné zdravotné problémy, alergie, nič a lekárov veru často nenavštevujem.

V roku 2004 som bola u lekárky, bola som u ženského – až na dvakrát, lekárka tvrdila, že sú to vaječníky, ale mne sa to nezdalo, vaječníky sú kus nižšie. Gynekológ ma dvakrát vyšetroval a bola som po tejto stránke naozaj v poriadku. Po gynekológovi ma poslala na sono brucha. Urobili mi vyšetrenie brušných orgánov a všetko v norme. Lekárka mi odobrala krv a tiež všetko okej.

Keďže v roku 2004 nič nezistili, nechala som to tak. Potom som v roku 2007 porodila prvé dieťa a aj keď ma to občas pobolievalo naďalej, behala som okolo dieťaťa a samú seba neriešila.

Až v roku 2011 keď som už bola v práci a dcéra v škôlke som sa rozhodla to opäť riešiť. Opäť som absolvovala (už u inej obvodnej) sono, krv, ženský. A zase mi nič nezistili.

Teraz je rok 2014 a bolesti sú intenzívnejšie. Do toho pociťujem stále únavu. Bola som pred pár dňami u lekárky, poprosila som ju, či by mi to nepomohla konečne vyriešiť, ukázala som jej papiere, že už som s tým bola dvakrát... Ale ona mi povedala, že keď mi nezistili doteraz nič, že mi nezistia nič ani teraz. :( Ale povedala, že aby sa istila, tak že ma musí opäť poslať na tie isté vyšetrenia. A dodala, že keď si za tým stojím, že ma to bolí, že si užijem aj kolonoskopiu u gastroenterologa.

Cítim sa hrozne. Zjavne som doktorku otravovala. Tvrdí, že mám ísť na tú kolonoskopiu, lebo to môže byť hrubé črevo. Je to blbosť. Odkedy je hrubé črevo 5 cm pod pravým prsníkom? Cítim, že sa ma chce len zbaviť. :( Prosím poraďte.

niki101988
18. nov 2014

@zelenoocka34 Ak Ťa to pichá pod pravým rebrovým oblúkom teda hneď pod ním tak žlčník 😀 prepáč ten úsmev ale občas to zažívam a kolonoskopiou sa to nevyšetrí.
Zbaviť sa Ťa chcela to je jasné rušíš jej kapitácie keďže Ťa stále niekam posiela

zelenoocka34
autor
18. nov 2014

@niki101988 ďakujem Niki. Najskôr som musela vyhľadať, čo sú to kapitácie 🙂. Takže žeby žlčník? A to má aký odborný lekár na starosť? Tiež gastroenterológ? Ak áno, tak by som ho poprosila, možno by mi pomohol viac ako obvodná lekárka.
Ty to občas tiež zažívaš? Tie bolesti napravo?
Som taká vďačná, že si mi odpísala, lebo už si niekedy vravím, že mi nikto neverí, že si myslia že som hypochonder, ale nemám dôvod si vymýšľať, fakt je to niekedy dosť nepríjemné.

danielahamar
18. nov 2014

bola si aj na snímku? podľa mňa máš prekrížené rebro spodné dve, nemáš hypermobilitu náhodou? ja mám a bolesti kt. opisuješ sa mi presne tomu podobajú, klasický obvoďák ti nato nepríde, kedže nenapravuje 😉

tie rebrá zistíš tak, že si ľahneš na chrbát a presne kde ti končia rebrá by si mala mať ako takú hrčku, kt. ti pomedzi prsty chodí, proste sa hýbe a hlavne to bolí na dotyk

misdan
18. nov 2014

@zelenoocka34 ahoj, ja som dr. Pride mi to tiez na zlcnik, este aj ta jemna suvislost s jedlom. Ale zvlastne, ze na USG brucha sa nic nenaslo..v dif. dg. by predsalen mohlo ist aj o to hrube crevo- nedaleko je totiz tzv. pecenovy ohyb /flexura hepatica colon transversum/- skus si hodit obrazky do googla. A v neposlednom rade treba vylucit aj chrbticu..drzim palce, nenechaj sa znechutit, ja by som isla znova na USG brucha, predsalen uz su to 3 roky od posledneho, co je dost.. a je to najmenej invazivne na zaciatok 😎 drzim palce

liebling98
18. nov 2014

@zelenoocka34
@niki101988 má pravdu, môže to byť žlčník. Diferencialnu diagnostiku urobí internista (ak je špecialista na gastro tým lepšie). Je možné, že máš žlčníkové kamene, odhaliť ich môže obyčajné sono. Riešiť to bude potom zrejme chirurg.
A lekárka má pravdu, kľučka hrubého čreva sa nachádza aj pod pravým rebrovym oblúkom. Pozri si na nete nejaké obrázky gastrointestinálneho traktu.

vege1
18. nov 2014

@zelenoocka34 ja som to tiez mala, resp. stale mam z chrbtice. Niekedy to su az bodave bolesti. Tiez som to hadzala na pecen a zlcnik, ale tolko som sa zberala k doktorovi az som zrazu mala nahlu operaciu v narkoze a z predoperacnych vysetreni vysla pecen ok. Potom som isla k fyzioterapeutke a az ta mi povedala, ze to je medzistavcovy problem a skolioza..A ked necvicim, drapne ma to vzdy znova.

timuska26
18. nov 2014

@zelenoocka34 ahoj, ja mam podobnu bolest, mne v 20rokoch zistili hemangion na peceni, neberiem na to tabletky, ale je cudne, ze cele detstvo mi to nevedeli zistit bo to trosku bolo skryte., kedze mi oznamili, ze je to vrodena chyba. nie je to operovatelne, ale da sa to ovplyvnit tabletkami. A ked mas co i len mensiu cystu, tak tam citit silnejsie pichanie.

zita19
18. nov 2014

ja by som trvala na vyseteni u internistu. Bolesti pod pravym rebrom su typicke pri zlcniku. Na to ci to je alebo nie je zlcnik, treba nejake vysetrenia z krvi, USG brucha. Ak je problem v hrubom creve to tiez moze potvrdit alebo vylucit internista.
Moze to byt sposobene ja zacviknutym nervom a to zas zisti neurolog. Treba trvat na dovysetrovani.
Ak nie si spokojna s pristupom tvojej vseobecnej lekarky, kludne si najdi iného. Chvalabohu uz roky mame moznost slobodnej volby lekara. Neviem co pani doktorka sleduje strasenim kolonoskopiou, ale ak sa ma potvrdit alebo vyvratit nejaka diagnoza, tak aj kolonoskopia je moznost. Sice nie najuzasnejsi zazitok v zivote ale ak sa mas trapit a tak to podstupis a potom bude jasno.

fannynka
18. nov 2014

ahoj, vzdy mam podobne priznaky pri strese, vypätí...........podobne to mame viacere v robote, mame to odpozorovane

zelenoocka34
autor
18. nov 2014

@danielahamar @misdan @liebling98

Danielahamar hypermobilitu asi nemám, musela som to gúgliť, skúsila som si hmatať po bruchu, ale hrčiek tam cítim kopec 🙂.

Misdan, ďakujem, na to USG teda pôjdem. Ale neviem, ako vylúčiť tú chrbticu, mám poprosiť lekárku, nech ma pošle niekam? a kam? 🙂

Liebling, ďakujem tiež, uff, takže tá kolonoskopia by bola oprávnená. Ach jaj. 🙂 Ak by som chcela ísť aj k tomu internistovi (ideálne ešte pred tou kolonoskopiou), na to tiež potrebujem odporúčanie k nemu od lekárky? Či čo mám urobiť?

Dievčatá, ani neviete, ako veľmi som Vám vďačná, že ste mi venovali čas.

siska53
18. nov 2014

@zelenoocka34 u mna to bol zlcnik. Najskor som mama polyp,neskor,pocas druheho tehu aj kamene. Tak siel von.
A kolonoskopia sa da absolvovat aj pod oblbovakmi a dakde ta aj uspia,cize nie si vobec pri vedomi. Ja som ju mala ppd oblbovakmi a teda pre mna prijemnejsi zazitok ako asi 4gastroskopie.

liebling98
18. nov 2014

@zelenoocka34 kolonoskopiu robí internista-gastroenterológ.

kliara
18. nov 2014

Neviem, mne to hneď na prvé prečítanie pripomína problémy so žlčníkom.

zelenoocka34
autor
18. nov 2014

@liebling98 ďakujem veľmi moc

misdan
18. nov 2014

@zelenoocka34 pre zaciatok na tu chrbticu by stacila obycajna RTG snimka..
Najhorsie ale je, ze sa dostavas do situacie, kedy musis kvazi diktovat svojej lekarke, co ma robit- navrhujes vysetrenia, to by sa nemalo stavat. A cakaj, ze ako pacient si to pravdepodobne od nej asi trocha "zliznes" za tvoju "opovazlivost", no napriek tomu skus na to opatrne. Je mi to luto 😒 Ale v najhorsom, stale mozes vymenit lekarku ako pisali kocky vyssie, teraz ma pacient slobodnu volbu..

misdan
18. nov 2014

@zelenoocka34 a ano ku kazdemu odbornemu lekarovi momentalne potrebujes vymenny listok od obvodnej..Ku kolonoskopii- da sa dat "oblbovak", ale nie na kazdom pracovisku su tomu nakloneni- treba si to potom prezistit.

map0007
18. nov 2014

@zelenoocka34 ahojky aj mňa takto pobolievalo ešte za mladí a výsledky boli oki,môj otec povedal ze vymýšľam.Ale mňa to stále pobolievalo ak som zjedla niečo mastnejsie alebo ak mi bola zima na chodidlá.Teraz odkedy varím už iba na minime oleja a papam pravidelne každé 3-4hodký a pijem aspoň 2,5 litra vody denne tak ma už nepobolieva.Viac zeleniny,alebo skúste ráno vypiť na lacno 2dclvody a dávať si 1,5lyžice ovsených otrub ale hlavne čistej vody počas dňa.Dúfam,že Vám to pomôže ako mne🙂

zelenoocka34
autor
18. nov 2014

@misdan

Misdan, ja neviem, či ju chcem meniť. Mám 34 rokov, bola som u jednej lekárky, sťahovala som sa, potom som mala druhú, tá odišla do dôchodku a prevzala po nej ambulanciu táto mladá lekárka.
Nemám voči nej nejaké negatívne pocity, inokedy (bola som u nej za tú dobu asi 3 krát) bola v pohode, sme podobné ročníky a raz keď mala málo ľudí mi rozprávala (neviem, či si na to ona ešte pamätá 🙂), aké je to ťažké, zobrala si úver na ambulanciu, lebo že musela nejak vyplatiť tú predchádzajúcu lekárku za to že prevzala jej ambulanciu (alebo niečo také) a sťažovala sa, že ten úver bude splácať do 60-tky. A ešte sa sťažovala, že sú nejak lekári nútení brať smeny na pohotovosti a za smiešne peniaze /neviem, či sa správne vyjadrujem, pracujem v inej oblasti a nerozumiem zdravotnej terminológii/.
No a teraz som tam prišla po dlhej dobe a ona mi prišla úplne vyhoretá. Svojim spôsobom ju aj chápem. Ja sa na ňu ani nejak nehnevám, vyzerala unavene, len škoda, že som si to ja zlízla. Inak som ju vnímala pozitívne. Skôr mi je to ľúto, že roky študovala a je nespokojná.
A od Teba si veľmi cením ľudský a profesionálny nadhľad. Vďaka. Poteší. 🙂
Ale máš pravdu, že som sa jej už bála čosi povedať 🙂, alebo som sa bála ju poprosiť o odporúčanie k inému odborníkovi, keď som vošla do ambulancie, normálne som mala strach ju otravovať, do pekla, vyzerala viac zničená ako ja. :(

susu29
18. nov 2014

@zelenoocka34 úplne na neuverenie je, že som práve zvažovala napísať príspevok na tú istú tému, tiež ma bolieva pod pravým rebrom. Mňa nie tak dlho ako Teba, ale podľa tychto odpovedí u mňa je to asi tými rebrami, trošku som si to aj myslela, tipovala som žlčník alebo rebrá a chrbticu, takže najskôr skočím do nemocnice na rehabilitačné, objednam sa u nejakej dobrej fyzioterapeutke a ona mi to buď potvrdí alebo vyvráti a ak to nebude ono, čakajú má oveľa nepríjemnejšie veci ako gastro, interné a tak.

zelenoocka34
autor
18. nov 2014

@susu29 @map007 Susu29, Map007 a ostatné dievčatá ďakujem, už som sa niekedy cítila pred druhými tak, že si vymýšľam alebo čo. Teraz viem, že to naozaj niečo môže byť (žlčník, chrbtica, alebo to hrubé črevo) a že nie som sama. Vďaka. 🙂 Hneď mám lepší deň. 🙂

maca283
18. nov 2014

@zelenoocka34 Ahoj mna pred par rokmi tiez pichávalo pod rebrami A nakoniec som mala helikobaktera

misdan
18. nov 2014

@zelenoocka34 ach ano, s tymi uvermi na ambulanciu je to castokrat naozaj realita, pokial sa nejedna o rodinne dedicstvo 😀 a s tymi sluzbami na pohotovosti- dobre si to napisala, je to tak, ze dostavaju to prikazom od uradu samospravneho kraja- neviem presne, aky maju na to kluc, ze kto kolko musi odsluzit, ale je to narocne- vacsinou si to aj lekari vymienaju medzi sebou - tak som teda pocula 😀

Nie je nic horsie ako syndrom vyhorenia u lekarov 😒 a doplaca na to pacient..na cely system. Ale to uz zachadzame na inu temu.

A pekne od teba, ze mas pre lekarku pochopenie..vidno, ze si rozumny clovek. No aj tak by si sa ako pacient nemala nikdy bat "otravovat"- na to je tu ten lekar, pomoct kazdemu a za hocijakych okolnosti /aj ked je hladny, aj ked ma tazky den atd./. Ale to zo mna hovori este ta "nevyhoretost" pre kratkost mojho posobenia v praxi 🙂
p.s. skoda, ze nie si z NR, ja by som ti to sono spravila 😉

svetluska82
12. jan 2015

@zelenoocka34 ahoj.ako si nakoniec vyriesila to pichanie pod rebrom? Mna to tiez picha a mam tam obcas tlak.tak neviem..... 😒

kubinka82
12. jan 2015

Mne sa tak ozýva žlčník

svetluska82
12. jan 2015

@kubinka82 mna to picha davno este od detstva ale ja m dost nadvahu tak tiez to prikladam zlcniku.uz ma to dlho netlacilo teraz po sviatkoch. Pred dvoma rokmi som .schudla asi sedem kil a mala som pokoj od pichania. Ale zas som sa na sviatkoch prepchala.ozyva sa mi to okolo stvrtej po obede po kave.

kubinka82
13. jan 2015

@svetluska82 no aj mne sa zvykne po káve ozvať ale nie vždy, alebo je mi zle po nej , ale aj tak 2 denne to je moja pochúťka 🙂

janulienka40
21. apr 2015

Jak ja sa tesim, ze som na tuto diskusiu narazila. Tiez mam problemy s pichanim. Otravuje mi to zivot, na nic sa poriadne neviem sustredit. Mam trojrocnu dceru, vela sa musim hybat zdvihat ju, boli to pekelne. Mam to hlavne po alkohole, teraz som vsak rapidne pribrala a mala stresy no a picha ma to intenzivne. Skoliozu mam tiez, takze ani zasvet neviem co to je. Vysledky som mala v norme, akurat doktor naposledy nasiel nieco ako piesok v zlcniku a konstatoval, ze mam velmi hustu zlc a z toho mam problem. Dal mi nato Isochol, zeby nejak super zaberal zatial neviem povedat, beriem ho stvrty den. Ale jedno co mi super pomaha je "Articokove shots" Skuste dievcata, mozno vam to pomoze. Drzme si palce, nech nas tie trable opustia. Pozdravy, Jana

katrin21
27. máj 2016

@zelenoocka34 ahoj, zistili ti potom , co ti je? lebo aj mna tam pichava, uz skoro 2 roky s prestavkami.. mne to pride ako keby ma slepak pichal, ale vyysie.. a taha ma aj to iste miesto vzadu, akoby som mala natiahnuty sval, ktory potrebujem prehodit, alebo co... niekedy az po lopatku ( co prave byva pri zlcniku) a niekedy ma to boli od spodu hore ... tak rozne.... Casto sa zobudim nad ranom, ze ma tam picha a musim sa otocit na druhy bok....
neviem, ci to je neurologicke,alebo zlcnik, alebo nedajboze hrube crevo, to by nem dobre bolo.... sono som mala viackrat robene, vzdy bolo OK....
alebo ci sa mi v hrubom creve v tej stupajucej casti a klucke vzdy zastavuju vetry, neviem..lebo aj to mi jeden lekar povedal., ze moze byt.... a ja ked si v stoji postlacam tam, tak tam citim nieco , ..... ale v lahu nie....

sosicka
16. jan 2017

@katrin21 ahoj, vyriesila si uz svoj problem? Mna takto pichava pod lavym aj pravym rebrom a mam tam take pohyblive gulicky na oboch stranach tesne pod rebrom. Ja neviem ci to tam ma byt alebo nie, ale sono mam ok....

katrin21
17. jan 2017

@sosicka nevyriesila.. niekedy ma to boli niekedy nie....