Bolesť zubov po návšteve novej zubárky: Čo robiť?
Ahojte,
mala som dlhe roky mozno 15 rokov zubarku, ale isla do dochodku, nikdy ziadny problem. Teraz po nej prevzala ambulanciu nova zubarka, velmi prijemna, ale vsetky vyvrtane zuby ma dlhodobo bolia, ani jeden nie je ok. Predtym, ked mi zubarka vyvrtala zub, dala plombu a mala som pokoj. Teraz mam vsetky zuby vyplnene vlozkami a stale bolia. Nenasla som ziadne recenzie na pani zubarku, asi sa nevenovala predtym tejto profesii. Zmenili by ste zubara? Dakujem
@ronie338 dakujem za detailny popis, tal si ma aj ukludnila, ze bolia preto, ze su tam vlozky, ja som uz zufala, chcela som dnes nech mi ta plomby, ale nemala cas, takze este 2-3 tyzdne do terminu a este v praci aby ma pustili, to zas bude, ja som chcela povodne hned uzavriet zuby plombou, ale ze treba "preliecit" cize jem na pravej strane a tu ked kusnem koniec ako zaboli. Rtg mi robila 2 x myslis ze ked popytam na kluc ze mi da? vies, ked budem chciet odist :( ja sa normalne zacinam bat, rtg ma novy, paradne vsetko bolo vidiet na obrazovke z mojho pohladu...ale tvarila sa ze 7 moja ma 4 korene..horna...preco 6 ma styri a 7 len tri? Koferdam nepouziva, moja byvala zubarka co zial odisla mi zvykla davat obruce a tak robila, ten roztok bol sila mna hrozne naplo esre si vravim pozvraciam sa a bude po osetrovani stieklo mi to do hrdla hovorim smrdelo to ako chlor
inak dakujem, za odborne komenty, uz budem aj ja mudrejsia
vodičku ma tu pouzivala na kazy ked hladala ale dnes netusim ci na kanalik pouzila, idem si dat tbl a uvidim rano
To je aj chlorovy roztok a dáva sa veľký pozor aj s koferdamom aby nezatiekol. Fyziológia zuba. Šestka ma širší jeden koreň a sú v ňom 2 kanaliky jeden smerom von deuhy smerom dnu. V sedmičke sú uložené v strede, ma 3 korene. Musel by byť inak uložený aby boli 4 kanaliky.
@ronie338 tak hadam mi ten roztok nerozleptal daco, citila som stipanie v hrdle ako ked zaha pali, no nieco spominala o inom ulozeni, ale dnes rtg pred vyberanim nervov nepozerala, tak sa budem modlit, ze tam fakt boli len tri nervy, len neviem preco spominala potom, ze nenasla stvrty, asi si bola ista ze tam ma byt, neviem

Hore sedmička máva 3 kanáliky, málokedy 4. To by si ich musela mat tak rozmiestnené ze by ho hneď našla ak by boli 4. A to ze stretla so hrdla.... nepoužíva kofferdam? A hlavne na toto si vždy sakra dávame pozor, to je silný roztok. A áno keď ti starala v tom zube môže byť ze budu bolieť aj ostatne, malo by sa to lepšie tam sú oni spojené nervami, preto pacient nie vždy vie ktorý ho boli. A zuby ta preto bolia ze tam máš vložku a ona netesni. Tam sa tým pádom dostáva teplo, zima, všetko. Máš tam poodhalovany dentin a cez ten sa prenášajú vzruchu do nervu. To máš otvorené rany a skôr ti to vie ublížiť. Naozaj už by som k nej nešla, max po vypis z karty q k druhému zubárovi. Volaj zajtra kam chceš ísť a ci by ta nemohol vziať, ak ti povie áno, k nej si chod pre výpis z karty a rtg snímky, vezmi si USB, keď sú digitálne vie ti ich tam dať, nemusí na CD ani na mail posielať ale aj tak vie. Na šestke hornej, ktorá ma 4 kanáliky ich nájdeš krásne voľným okom. To aj ja viem kde mam hľadať. Mikroskop sa používa keď nevedia nájsť vchod alebo potrebuje lepší pohľad, vidíš hlbšie do kanálika. Ale aj pri mikroskope sa používa rtg po plnení aby si bol istý ze naozaj dobre vyplnil. A sú aj vodičky ktoré zafarbia kaz a ďalšie ktoré zafarbia vchod do koreňového kanalika.