Celiakia - kontrola potravín, v ktorých je lepok

nina1209
25. apr 2022

Ahojte, pár dni dozadu mi dr. Oznámil po genetických testoch že mám celiakiu. Mám milión otázok a nemám kde sa spýtať nakoľko lekár ma objednal až za mesiac aby mi o tom viac povedal. Takze ma zaujíma kde všade lepok teda kde ho hľadať a čo kontrolovať, ci je treba pozerať na obale aj nejaké iné názvy, hodnoty. Ďalej by ma zaujimalo pozerala som si koreniny a skoro všade som videla lepok. To množstvo čo je v nich je tiež dôležité alebo je hlavne sa zamerať iba na pecivo atd. Ďalej v nakladaci( twn sacik na to keď chcem zavárať oharky) je lepok čiže musím si robiť oharky bez toho ? Ak zniem hlupo ospravedlňujem sa ale naozaj netuším načo dávať pozor.
A ak sa môžem spýtať máte niekro po zjedeni lepku skor neurologické problémy ako žalúdočné ? Myslím tým mravenie v rukách nohách, točenie hlavy atd. Ja som nikdy nemala okrem tohoto nic až teraz keď som na 4 dni lepok jest prestala a omylom teraz som zjedla potravinu obsahujúcu lepok a som nafúknutá mam bolesti a hnačku , naozaj nerozumiem nakoľko nikdy mi nic predtým nebolo.
Za každú radu, skúsenosť hocico budem veľmi rada. Ďakujem krásne 🙂

ninka99865
25. apr 2022

Ahoj. Na korení keď je napísané že môže obsahovať stopy mlieka lepku atd to je v pohode. Oni to “môže” obsahová dávajú preto že keď sa to vyrába niekde kde aj lepkove veci môže dôjsť ku kontaminácii. Pečivo kupujeme gluten free majú dobrý vyber v Kauflande aj celkovo bezlepkovych veci.. cestoviny, listkove cesto, mrazené pizze. Ale tiež všetko zloženie kontrolujeme ci sa tam nenachádza múka, lepok. Viem je to taký prvotný sok ale dá sa to celkom zvládnuť 🙂

zuzka0605
25. apr 2022

ktory lekar ti robil genetike testy??? mas potvrdenu celiakiu aj z gastroskopie alebo z krvi?

dianadd
25. apr 2022

Zameraj sa na prirodzene bezlepkove potraviny(ryza, quinoa, strukoviny - cestoviny z nich, pomazanky…,pohanka - muka, vlocky, cestoviny…, vseobecne ovozel atd. Nemusis klasicke veci nahradzat vyslovene bezlepkovymi (chlieb, crstoviny atd)

cawes
25. apr 2022

Chcela som sa spytat to iste co zuzka0605 moj maly mal od 2rokov z genetickych testov predispoziciu na celiaku. Celiakia prepukla az v 9rokoch. Dovtedy sme mali vzdy negativne vysledky krvi aj gastro. Cize v prvom rade by som sa zamerala na to aby testy boli aj s krvi.

kiki68
25. apr 2022

Vsetko , co ma preskrtnuty klas je bezlepkove. Potom kde su stopy lepku, tak to musia uviest, ze tam bol v tom podniku spracovany aj lepok na nejakej linke a mohlo sa to kontaminovat. Inak da sa vsetko nahradit, mrkni fb stranky na bezlepkove recepty. Urcite sa v tom zorientujes, su tam aj recepty a tabulky. A istota je pri znackach ako Schar, Adveni, Jizerka, free from

majka002
25. apr 2022

@nina1209 ahoj,ak máš už stanovenú diagnózu,môžeš si vybaviť ZŤP preukaz,poprípade ti aj podľa výšky príjmu schvália príspevok na diétne stravovanie. Raz do mesiaca ti tvoj obvodný lekár môže predpisovať recepty na múky,chlieb,cestoviny atď.Je to podstatne lacnejšie z lekárne ako v obchodoch. Dávaj pozor na rôzne dochucovadlá do varenia,ako bujónu,vegeta alebo rôzne zmesi na mäso atď. Môžu obsahovať glutén. Teraz je to super lebo veľa výrobkov má už označenie na obale preškrtnutý klas.

ninka99865
25. apr 2022

@majka002 ďakujem za tip🙂 ale to frajer ma a len alergiu na lepok našťastie 🙂

nina1209
autor
25. apr 2022

@majka002 veď to som nevedela že či aj korenicky mám kontrolovať. Ale radšej budem nič zato nedám. Ďakujem

nina1209
autor
25. apr 2022

@zuzka0605 bola som na gastre

bluka2
25. apr 2022

Áno, ja som mala to mravcenie v jednej nohe, ktoré po vysadení lepku postupne zmizlo. Nejaké žalúdočné problémy ma ani až tak netrápili