Môže to byť celiakia?

5. okt 2022

Ahojte, manžel má už dlhodobo črevné problémy. Konkrétne bolestivé krče v bruchu a hnačky. Vylučovaním potravín sme doma zistili, že by to mohla byť celiakia. V momente ako jedol bezlepkové potraviny tak bolo všetko ok. Postupne však poľavil a dal si napr ráno klasické pečivo a nič mu nebolo, ale ako si ho dal večer tak už bolo zle.
Taktiež sme si všimli, že keď sme na dovolenke v zahraničí a je tam všetko možné - klasické pečivo, pizza a pod tak mu nikdy nič nie je.
myslíte si, že by to mohla byť celiakia? aj ked teda v momente ako opustí Slovensko tak mu nikdy nič nie je ? 😂

ja viem, najlepšie by bolo aby išiel k lekárovi na vyšetrenie ale bráni sa tomu kedže diagnostika prebieha kolonoskopiou a z tej má fóbiu.

pribinak
5. okt 2022

Si si istá že diagnostika prebieha len prostredníctvom kolonoskopie?
Lebo čo ja poznám celuatikov tak robili im odber krvi a brali stolicu na rozbor

ninka99865
5. okt 2022

Presne tak ako pise @pribinak

nelca84
5. okt 2022

mne robil test na celiakiu obvodny z krvi a daju sa kupit aj domace testy v lekarni a tusim aj v dm, neviem ako ste prisli na tu kolonoskopiu

zuzka0605
5. okt 2022

nemusi ist na kolonoskopiu, ta ma tiez svoje rizika..staci odber, pripadne gastroskopia.ak ma hnacku len rano, moze ma syndrom drazd.creva. intoleranciu laktozy nema?? to je bezne dnes.

salome123
5. okt 2022

kup mu testy na celiaku v lekarni alebo DM

ghostsgirl
5. okt 2022

Celiakia sa urcite nepotvrdzuje kolonoskopiou. Ak chcu celiakiu vylucit/potvrdit robi sa biopsia tenkeho creva. Protilatky sa sice daju zistit aj z krvi, ale na 100% potvrdenie treba tu biopsiu. Nie je to uplne prijemne vysetrenie, ale ani ziadna tragedia a celiakia je vazne ochorenie (ziadna alergia), tak odporucam, aby k tomu gastroenterologovi naozaj isiel a lekar uz urci postup.

majamat
5. okt 2022

mozes skusit test na cleiakiu,a le ten 100%-tne celiakiu nevyluci, ani nepotvrdi. test zobrazi pozitivitu protilatok na celiaku, aj to len jedny protilatky z viacerych, celiatici casto mavaju deficit celkovych imunoglobulinov IgA a preto v takom pripade tento domaci test vyjde negativne, lebo protilatky, ktore vysetruje sa v krvi nenajdu aj napriek tomu, ze clovek je celiatik.
dalsia vec je, ze sa obcas u niekoho zdvihnu protilatky na celiakiu,a le na dokazanie celiakie treba vzorku z creva - odobera sa biopsiou pri gastroskopii.

co sa tyka vysetrovacich metod, kolonoskopa sa vobec nerobi. odobera sa vzorka z creva, ktore je ako prve v kontakte s lepkom a to je dvanastornik ( duodenum ) nachadza sa hned za zaludkom. preto sa robi gastroskopia a pri tej sa odoberie vzorka z creva. predtyms a moze urobit odber krvi na kompletne protilatky.

podla toho co pises, neda sa naisto povedat, ci sa jedna, alebo nejedna o celiakiu, diagnostika je zlozitejsia.

co sa tyka priznakov celiakie, je tam aj hnacka a pod., ale su celiatici, ktorym po lepku vyslovene zle nebyva a su taki, ktorym naopak byva zle. no byva im zle po kazdej konzumacii lepku.
je tu taka moznost, ze ak si da neikto lepok 1x ( napr. rano ) tak este nedojde k tak vyraznemu poskodeniu creva a priznaky sa nemusia uplne hned dostavit, no ak si ho da uz 2x ( napr. vecer ), tak uz sa objavia. cize neico podobne, co pises, ale ak by si ho dal dotycny na druhy den rano, tak uz ma priznaky aj rano, lebo za noc sa crevo nezregeneruje. ide o to, ze celiatikovi sa crevo po konzumacii lepku regenerje 2 tyzdne, cize za noc sa to nespravi a kazdou dalsou porciou sa poskodzuje viac a viac.
takze taketo prejavy co popisujes nei su typicke pre celiakiu.

a ozaj,a by mal pozitivne protilatky na celiakiu, musi lepok konzumovat. cize pred vysetrenim protilatok nemoze byt na diete. a ked sa robi biopsia, je odporucana konzumacia apson 4 lepkovych porcii 6m. celiakia sa diagnostikuje na zaklade reakcie organizmu a poskodenia,ktore lepok napacha, preti je nevyhnutne konzumovat ho. zmeny na creve sice nastavaju ryhclo, ale typicky pre cleiakiu je az 3 stupen poskodenia. ak sa najde nizsi stupen a obzvlast, ak su protilatky negativne ( niektori cleiatici to tak maju ), tak sa to neda uzavriet ako celiakia. slabe poskodenia creva sa vyskytuju aj pri crevnej chripke, pri potravinovej intolerancii, ci alergii, parazitoch, helikobakterovi a pod.

galib
12. mar 2023

Dobrý deň, už dlhodobo mám gastro problémy - striedanie hnačiek, časté bolesti žalúdka, akné, anémia…. Absolvovala som gastro vyšetrenie no mesiac musím čakať na výsledky. Chcem sa opýtať, ktoré ste toto vyšetrenie absolvovali vo výsledkoch mám okrem toho, že mi brali vzorky na celiakiu a gastritídu napísané makroskopicky vyhladené riasy žalúdka. Mali ste niekto niečo podobné? Doktorka sa k tomu nevyjadrila že počkáme na výsledky. Ďakujem

majamat
12. mar 2023

@galib co sa tyka zaludka, tam to zrejme nebude z celiakie. pri celiakii sa vyhladia riasy creva - konkretne casti creva dvanastornik ( duodenum ), hnad za zaludkom.