icon

Červené fľaky na prstoch

christianna_1
23. jan 2021

Ahojte, minulý mesiac som takmer celý mala na prstoch jednej ruky také červené flaky... hneď pri nechtoch. začalo to ako malé bodky a následne sa z toho stali flaky, ktoré svrbeli, na dotyk boleli. Asi týždeň/dva dozadu, sa mi objavil červený flak na prostredníku, prst vyzeral, akoby som sa porezala a je to reakcia na to, lenže vyzerá to čím ďalej tým viac katastrofálne... od včera sa mi spravili znovu spomínané flaky na ďalších prstoch... neskutočne to svrbí, pri dotyku to bolí, a obvodná mi povedala, že nevie čo to je a predpísala mi zodac... nestretli ste sa prosím s týmto problémom? :(

christianna_1
autor
Autor odpoveď zmazal
christianna_1
autor
Autor odpoveď zmazal
mummy01
13. feb 2021

@christianna_1 mozno by nebolo odveci dat dole nechty...mozno mas alergiu

andreatytler
13. feb 2021

@mummy01 Ja by som tiez dala dole tie nechty... viem @christianna_1 ze si myslis ze to nie je nechtami lebo to mas len na jednej ruke, ale nieco robit musis kedze sa to nezlepsuje.
Co povedala doktorka? Alrgia? A ako dlho uz pouzivas kremy co ti dala? Niekedy sa vysledky dostavia az po niekolkych dnoch.
Nemoze to byt plesen?

kayyaa
13. feb 2021

@christianna_1 jednoznacne prec nechty...to, ze to mas len na jednej neznamena, ze to nie je alergia, kludne sa to moze prejavit len na jednej ruke...a ze po 6 rokoch --- mnohe alergie sa vyvinu casom, takze na tom nie je nic nezvycajne, ze by sa ti alergia vyvinula po 6r...takze ziadne "ja si myslim, ze alergia to nie je...", lebo budes mat taketo prsty este velmi dlho...ale komu niet rady...🙄🙊🙊

mummy01
13. feb 2021

@andreatytler ja som si takmer ista ze to bude nechtami...a bolo by to to prve co by som urobila,ze by som ich dala dole. Sak niekde pisala tusim,ze sa len uci si ich robit,takze je mozne ze to bude nejakym pouzitym pripravkom/materialom

christianna_1
autor
13. feb 2021

nechty už dole mám pre pokoj duší, materiál mám identický s tým, ktorý používa moja nechtárka 🤗
@andreatytler kožná povedala, že to môže byť čokolvek - z liekov, zo srsti psa, z čistiaceho prípravku, z dezinfekcie... pýtala som sa jej samozrejme na nechty a povedala, že súvislosť nevidí žiadnu 🤗 krémy od kožnej užívam 9ty deň a teda neviem či je zlepšenie po pár dňoch toto
čakala som, že vyšetrenie u kožnej začne odobratím nejakej vzorky alebo čo (u kožnej som nikdy doteraz nebola) a nie 5 minutovou konzultáciou aké som mala doteraz úrazy/aké užívam lieky a predpísaním dvoch krémov...

andreatytler
14. feb 2021

@christianna_1 A ako vyzeraju tie tvoje nechty? Nie je tam nejaky zapal alebo plesen?
Ked si bola u doktorky mala si este stale gelove nechty?
Ja by som tiez cakala ze aspon nejake vzorky zoberie... 9 dni je dost vela. To by sa urcite nemalo zhorsovat ak trafila doktorka tie masticky spravne. Zajdi tam znovu alebo skus inu koznu lekarku.Ja som pred rokmi mala skvelu koznu doktorku vo Zvolene... ta si pacienta obzrela velmi detailne... pod lupou... zakali sa u nej rady od 4:30 rano. Ale zase tych koznych alergii a ochoreni je tolko dnes, ze oni asi zacnu s tym co najcastejsie zabera a ak nefunguje, skusaju nieco ine.
Ja viem ze to sa nema ale hodila som tvoje cervene prsty do Google a vyslo mi toto:
Paronychia - zapal nechtoveho lozka. Ten druhy clanok je v anglictine ale vravia to iste ako v tom prvom... zaujimave ze liecba je namocit ruky do vody a pritom vravia ze je to sposobene tym ze clovek si vela moci ruky.
https://detskechoroby.rodinka.sk/detske-choroby...
https://www.medicalnewstoday.com/articles/32405...

Este uvazujem o tych tvojich rukavicia... ako casto a ako dlho ich mas denne... Mne sa v gumenych rukavicia vzdy potia ruky a velakrat mam prty doslova rozmocene uz po 30 minutach. Okrem toho ta guma je taka hnusna... no neviem...

andreatytler
14. feb 2021

@christianna_1 A este ma napadlo... je tu na fore dobra kozna doktorka @dextella14... skus jej napisat... mozno ti pomoze.

christianna_1
autor
14. feb 2021

@andreatytler nechty sú úplne v poriadku, zapálené nie sú, jedine oslabené z odstránenia nechtov, ale to je vždy
keď som bola u kožnej vtedy som ich ešte mala na sebe, a rukavice mám práveže len keď umývam riad, čo je otázka možno dvoch minút, potom si dám rukavice dole, ruky umyjem a osuším... sama kožná povedala, že rukavice nie sú dobré, ale že si mám ruky chrániť pred všetkým keď niečo robím
tým, že to natieram už tri týždne tak napadla tá pleseň aj mne 🙄 predsa len sa to zhoršuje a plesni sa darí vo vlhkom prostredí... ale nie, žeby som to mala nonstop natreté, keďže pracujem na počítači od pondelku do piatku tak mi ten krém vadí a ja vo všeobecnosti neznesiem krém na rukách
ďakujem za tipy, googlila som dosť aj ja, konkrétne takúto ruku som nenašla nikde, hlavne som sa snažila niečo nájsť kvôli modraniu prstov, ale tam som našla jedine choroby s nedokrvením, čo teda môže byť, keďže už vyše týždňa mam stŕpnuté tie prsty a nemám v nich cit ale namáčala som aj ja, do repíka

christianna_1
autor
15. feb 2021

bola som teda u kožnej, poslala ma na krv, nech si dam zobrať krv či nemám zápal v tele (v januári som mala krv v poriadku), predpísala mi antibiotiká (mam na antibiotika alergiu, takže na tie sa ešte opýtam v lekárni) a že nesmiem doma nič robiť, ani tie rukavice už nemám používať, nemám manuálne vôbec nič robiť a že ona nevie čo to je 😣 samozrejme ďalšia doktorka, čo čítala, že to je covid a negatívny test zo včera asi nič neznamená...

christianna_1
autor
15. feb 2021

nedalo mi a v lekárni som sa na ATB od kožnej spýtala ( aj keď som v ambulancii kožnej pripomenula moje alergie na ATB) a pani mi samozrejme povedala, že mi ich neodporúča vybrať a užívať, lebo je to z tej istej triedy ako tie, na ktoré mám alergiu a zložením v podstate rovnaké. keď sa mi konečne podarilo dovolať kožnej, tak že to prezistí a ozve sa mi... o pol hodinu mi volala, že po odbornom naštudovaní mi naozaj môžu tie ATB spôsobiť alergickú reakciu, že mám pravdu - to kde sme sa dostali? čo keby mi nenapadne sa spýtať v lekárni? čo keby užijem ten liek a dostanem alergickú reakciu? naozaj je zdravotníctvo také, že musí pacient povedať lekárovi čo má robiť? samozrejme mi predpísala iné ATB a zajtra ma čaká platené CRP u obvodnej, lebo mi bolo povedané, že zadarmo mi krv nezoberie a aj tak zajtra ordinuje až od dvanástej a laboratórium berie krv len do obeda 🙃

andreatytler
9. mar 2021

@christianna_1 Ako sa ti dari? Zlepsili sa tie prsty?

christianna_1
autor
Autor odpoveď zmazal
andreatytler
9. mar 2021

@christianna_1 Pana... vravis ze lepsie ale na pohlad vyzeraju tie nechty a aj prsty dost zle. Na tomto obrazku aj nechty vyzeraju zle. Podla mna tam je zapal aj v nechtoch. No dufam ze ti na tej sukromnej klinike poradia.

christianna_1
autor
10. mar 2021

@andreatytler na nechtoch mam ešte zostatok gelu, možno preto môžu pôsobiť, že vyzerajú zle, ináč sú nechty v poriadku 🤷🏻‍♀️ dúfam, že na súkromnej klinike teda poradia, lebo už som zúfalá z tej ruky

christianna_1
autor
22. mar 2021

dnes som mala teda termin na súkromnej klinike, dostala som nejaké parafínové mydlo na ruky a kyselinu mliečnu, mám sa teda naďalej vyhýbať vode najviac ako sa len dá, nebude to ale ani z nechtov, ani z riadov, že to by som určite mala aj na druhej ruke, pravdepodobne vraj stresového pôvodu 🤷🏻‍♀️

andreatytler
22. mar 2021

@christianna_1 A bola si v strese pred tym ako si to dostala?

christianna_1
autor
23. mar 2021

@andreatytler asi áno, zas takto si to neuvedomujem... najviac stresový bol pre mňa november, možno oneskorená reakcia 🤷🏻‍♀️

kamajka
23. mar 2021

@christianna_1 ahoj nezačalo ti to ako malinké vyrážky akoby pľuzgieriky naplnené vodou? Na poslednej foto vidím že máš už ako keby aj prasknutú kožu na malíčku.

andreatytler
23. mar 2021

@christianna_1 Pride mi to trochu cudne... to clovek casto nepocuje ze by stres urobil kozne problemy... a cakala by som ze to by mal byt skutocne velky stres... no nic... skus co ti dali... hadam to pomoze.

christianna_1
autor
23. mar 2021

@kamajka začalo to najprv ako malé červené hrčky, ktoré neskutočne svrbeli, po pár dňoch z toho boli už len fľaky, potom som mala kompletne opuchnuté prsty a nakoľko mi bolo kázané prsty natierať len sa to rozširovalo, potom mi kožná povedala nech to teda nenatieram, koža všade kde bol fľak zoschla až tak, že mi začala praskať, najhoršie dopadol teda malíček, konečne sa mi tá sprasklina zahojila a zostala mi tam jazva, a prsty mi zostali fľakaté

kamajka
23. mar 2021

@andreatytler môže zhoršovať už existujúce kožné problémy, mám skúsenosť osobnú

kamajka
23. mar 2021

@christianna_1 ja sa preto pýtam, že ja mám dishydrózu, ale na to by ti asi prišli na kožnom... neskutočné som mávala ruky, resp.jednu ruku- tú ktorú viac používam pri umývaní riadu atď. Nepomohlo mi nič, strániť sa vody v tom najhoršom a potom som začala používať jeden druh prostriedku na riad a mám pokoj. Aj keď občas to vyskočí či už zo stresu alebo ak náhodou umyjem riad u niekoho iného iným prostriedkom.

andreatytler
24. mar 2021

@kamajka Vdaka za vysvetlenie.
Ako ti prisli na tu dishydrozu? Robili nejake stery a testy? Mozno autorke nerobili na koznom test na dishydrozu....

christianna_1
autor
24. mar 2021

mne úprimne nerobili absolútne žiadne testy, akurát teda kožná mi povedala že to môže byť hocičo a na súkromnej klinike mi povedali, že ak by to bolo kontaktné - ako napríklad z umývania riadov, alebo zo psa, z hocičoho, mala by som na druhej ruke aspoň náznaky, lenže nakoľko na druhej ruke naozaj nemám nič, tak dr usúdila, že to bude zo stresu, konkrétne spomenula aj túto kožnú chorobu, ale tú hneď zamietla

andreatytler
24. mar 2021

@christianna_1 A ako to ze stres sa neprejavuje na oboch rukach? Ved stres je v celom tele... ako to ze to udrie len do jednej ruky. Skor si myslim ze to bude z nejakej chemikalie (mydlo, saponat, ten gel na nechtoch) a ten stres tomu napomohol ako vravela @kamajka.
Tiez to mas na pravej ruke a tak je mozne ze tou pravou rukou viac umyvas riad, alebo cistis umyvadlo, alebo hladkas psa alebo cokolvek... ak si teda pravacka.
Alebo aj ta plesen... ved spory sa najskor uchytia na jednej ruke a tam sa siria a az casom sa to presunie na druhu ruku.

christianna_1
autor
24. mar 2021

@andreatytler ono môže to byť naozaj čokolvek... keďže kožné očividne nerobia vzorky alebo nejaké bližšie testy, tak sa to asi nikdy nedozviem

linda_123
8. apr 2021

Ahoj, mala som v decembri rovnaký problém. 6 rokov som mala akrylove nechty a vzhľadom k situácii som sa od marca začala učiť robiť nechty sama. Robila som si ich tak 10x a v decembri sa mi na 1 ruke objavil rovnaký problém. Tiež som vinu neprikladala umelým nechtom ale hneď po odstránení nechtov a užívania mastičky od kožnej problémy zmizli. Minuly týždeň som si opäť skúsila spraviť nechty a som zas tam kde som bola. Nechty treba odstrániť úplne dole a odporúčam krém advantan. Mne veľmi pomohol.

renia
19. mar 2022

Ahojte, túto diskusiu som našla, lebo som dala do googlu červené bodky na prstoch. Robím si gellak asi pol roka a mám presne takéto bodky krvavé. Najprv ma svrbeli brušká prstov a potom sa mi urobili malé červené bodky. Pod nechtom sa mi aj trochu začala šúpať koža. Asi si tiež dám pauzu od nechtov.