Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
tilly , supeeer , a žiješ naplno . to treba . Všetko bude OK, Videla som jeden film a tam to bolo krásne povedané . Strach je najväčší prevít . tak mu nedaj šancu . To nádherné slovo Remisia želám každej z nás. Dievčatá krásne slnečné dni a všetko dobré. Mirka .
@mirkakamilka ano, ja zijem tak ako predtym... jedine, co ma obmedzuje su tie nestastne vlasy 😀 cakam, kedy budu aspon trosku normalne
@tilly Mne niečo o vlasoch hovor 🙂 Vyzerám ako keby som mala na hlave strihaný koberec, tiež čakám na nejakú normálnu dĺžku s ktorou sa už bude dať niečo robiť, lebo tie 4 cm sú nešťastná dĺžka. Hoci pred pár mesiacmi by som bola vďačná aj za to. Len mi vadí ako ľudia cítia potrebu zakaždým mi tie vlasy obchytkávať, joj nemám to rada! Prečo mi nechytali vlasy kým som ich mala dlhé skoro po pás? 🙄
@tilly Tak zo začiatku som sa pár mesiacov dívala do zrkadla na cudziu osobu kým som si ako tak zvykla, ale teraz by som už znovu rada vyzerala ako elegantná žena a nie ako chlapčisko s ježkom na hlave. Tie moje vlasiská si totiž zmysleli že chcú stáť len dohora, nedajú sa učesať nijako inak, takže mi neostáva nič iné len sa tváriť že je to účes po ktorom som vlastne celý život nesmierne túžila. Fakt to vyzerá ako koberec 😀
Baby vy ste chodili na vysetrenia na CT-ko alebo Magneticku rezonaciu? Konkretne s prsnikmi...
Moja mamka bola po 1 vlne, teraz po druhej vlne ma ist.... a mozno aj po oziaroch? Ma problem s pichanim....kedze ma uplne dopichane a praskajuce zily.
Pytala som si preto ci Magneticka nie je setrnejsia a aj bez pichania.....
@svetlanat So žilami som mala problém aj ja, myslím že každý kto týmto prechádza má zničené žily. Ja som si u lekárov vydupala určité veci, napríklad pri ožiaroch som odmietla odber krvi každý týždeň ale dohodla som sa na dvojtýždňovom intervale. Rovnako som sa snažila na odberi krvi chodiť tak aby sa viacero vyšetrení spojilo do jedného odberu, pretože oni radi pichajú aj 4x za týždeň kvôli jednému parametru a je im jedno ako človek pri tom trpí, lebo to už každé pichnutie bolelo ako šľak. Okrem toho som si natierala miesta vpichu liotonom niekoľkokrát denne. Treba to vydržať, potom sa to trošku upraví. Držím palce.
@svetlanat ja som v januari 2017 absolvovala mastektomiu, vo februari CT hned po prvej chemoterapii, potom po skonceni oziarov v septembri CT a teraz vo februari uz tretie CT.Neviem ako a podla coho to onkologicka posiela
@anniera viem ze zo zilami maju problem viaceri. Ale ona za zili z vysokeho tlaku uz dost znicene. Naposledy jej pichli chemo niekde mimo zily ( aso pod kozu) a cela ruka jej scervenela a obrovsky bordovy flak. Ma to vyse 1.5 tyzdna a nemyzne to. Chodi s tym po lekaroch.... Stalo sa to niekomu?
Ahojte , no tie vlasy , mne rastú hrozne kučeravé a ešte ich dávam do blond farbou bez amoniaku, tak som taký " anjelik" , tiež to ráno stojí na všetky strany ale dávam na ne kopu tužidla a robím ich na "mokrý efekt pekne k hlave . Moja onkologička mi hovorí " francúzka " Určite ak ste mali vlasy po pás ťažko si zvyknúť na kratučké. treba urobiť z nedostatku prednosť . Ale vidím priame pohľady skôr žien ako chlapov že ježiš aké krátke . Mne to neva . K tomu CT , podľa mňa a skúsenosti aj iných pacientiek sa CT indikuje asi podľa toho aký máte nález a CT je ukazovateľ ako zaberá , zabrala liečba . Žily trpia všetci , za prvé máte odpísanú jednu ruku po operácii ak Vám brali uzliny , na tej už žiaden odber ani kanyla , na druhej slabé žily . Svetlanka , skúste ascorutin tabletky sú bez predpisu mne ich odporučili keď mi už slabli žilky a krvácala som z nosa , alebo červenú repu odštaviť vypiť. Obsahuje rutín tá istá zložka je v tom ascorutine . Čo mamina lepšie príjme . Opuchnuté modré miesta po vpichoch mne zaberala obyčajná octanová masť . natrieť prekryť gázou na noc a ráno bol opuch a polovica modriny preč. tak len vyskúšať každá sme iná . Len zasa moc neprešpekulovať . Dievčatá všetko krásne 🙂❤🍀
@svetlanat je mozne pouzit aj MR, ale len v pripade, ze je CT kontraindikovane. Robi sa to velmi zriedkavo. CT je vhodnejsia zobrazovacia metoda pri tomto type ochorenia ako MR. A navyse, pocas liecby by sa mala pouzivat jedna zobrazovacia metoda kvoli porovnatelnosti vysledkov. Dokonca najlepsie, ked sa pouzije aj ten isty pristroj. Cize ak uz mamina zacala s CT, je najlepsie pokracovat s CT.
Aj pri magnetickej sa pichá
@mery34 zapalovy karcinóm je nebezpečný, pretože sa veľmi rýchlo rozširuje - kam chodí? Ja som mala šťastie, objavilo sa mi to na Vianoce, v januári som absolvovala všetky možné vyšetrenia (Dr. povedala, že aj keď vedia, čo mi je, musia tie vyšetrenia vrátane biopsie kvôli poisťovni urobiť). Vo februári som dostala prvú chemo. Držím palce, možno ťa povzbudí môj príbeh https://www.modrykonik.sk/blog/emjee/article/vianocny-pomaranc-jvpl5t/
@mery34 no, hlavne jej buďte nápomocné, viem, že určite budete. Ja si žijem so svojimi metastázami niečo vyše roka, síce bez prsnika, ale to nezmením. Manžel chodí na týždňovky, takze aj počas chemo som bola viac-menej sama, aj keď tie prvé štyri dni po chemo bol so mnou stále niekto, pre istotu. Potom som už fungovala normálne.
@emjee ja som zatiaľ ešte v liečbe, nejako nad tým nerozmyslam. A vôbec neviem, ci pri metastazach sa to vôbec dá. Ešte som okolo toho nič neriešila, lebo silikon a ani nič umelé určite nechcem. A tuku mám na prsníky aj pre iné 😂😂😂. Ja som asi jediná čo počas chema a následnej liecby pribrala 🙈

@tilly super,blahozelam, neboj aj na buduce bude vsetko OK 😘